pizzy jest taka tarta, nie w kulkach) 150 g pieczarek garść pomidorków koktajlowych (u mnie na gałązce) sól, pieprz oliwa 2-3 jajka do podania: świeża bazylia, szczypiorek, rukola lub roszponka Przygotowanie pizzy: Włóż blachę do piekarnika i rozgrzej go jak najmocniej, do temperatury 240-260 stopni C. Weź arkusz papieru do pieczenia i podsyp mąką lub kaszką kukurydzianą(...)pieprzem. Wstaw pizzę z powrotem do piekarnika i piecz 3-4 minuty, aż jajka się zetną. Podawaj pizzę od razu, posypaną świeżą bazylią czy szczypiorkiem. Pasuje tu również świeża rukola czy roszponka. Rady: Zamiast tartej mozzarelli do pizzy możecie wykorzystać mozzarellę w kulkach pokrojoną na plasterki. Dobrze jest ją wcześniej odsączyć na ręczniku papierowym. Możecie też sięgnąć po inny
Chilli Czosnek i Oliwaboczku wędzonego 1 cebula 2 marynowane papryczki piri piri ok 200 g żółtego sera garść rukoli 7 różyczek brokuła tymianek oregano pieprz Sos: ok 200 ml sosu do spaghetti Drożdże wkruszamy(...)pół różyczki brokuła, posypujemy drobno pokrojonymi papryczkami. Posypujemy pozostałym serem i lekko oprószamy tymiankiem, oregano oraz pieprzem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Przed podaniem posypujemy rukolą. Pizza a'la Blue Marine Pizza a'la Blue Marine SMACZNEGO
peggiwkuchnistartego na tarce o dużych oczkach 2 – 3 duże czerwone cebule 2 łyżki octu balsamicznego 3 czubate łyżki brązowego cukru sól i świeżo zmielony pieprz 2 garście rukoli Wykonanie: Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie półplasterki. Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu) i dodaj cebulę, posól i smaż około 10 minut aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając(...)serem. Dopraw solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 200 C przez około 15 – 20 minut – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Odstaw do przestygnięcia. Na cieście rozłóż rukolę. Smacznego
Moja pasja smakuprzeciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano czy chilli. Dodajcie do pizzy swoje ulubione składniki - my domową pizzę najbardziej lubimy z dojrzewającą szynką, pomidorkami, cukinią, bazylią i mozzarellą! Podaną z rukolą! Spróbujcie koniecznie! Składniki: (8-10 sztuk o średnicy 15 cm lub 2-3 sztuki o średnicy ok. 30 cm) 760 g startego kalafiora (1 duży kalafior), 125 g mielonych migdałów(...)parmezanu, 30 g cheddaru, 5 sztuk jajek, rozmiar M, 2 ząbki czosnku, oregano, sól, pieprz dodatkowo: rukola, dojrzewająca szynka, mozzarella, pomidorki koktajlowe, pieczarki, cukinia, sos pomidorowy/passata/ ketchup Kalafiora podzielić na małe różyczki, umyć i osuszyć! Tak przygotowanego kalafiora zetrzeć na tarce na małych oczkach, a następnie dodać starte sery, mielone migdały, przyprawy oraz roztrzepane jajka. Powstałą masę rozłożyć na blaszki
Plate of JoyPyszna sałatka jako dodatek do obiadu i nie tylko. Jako danie na lunch będzie też super. Rukolę umyć i osuszyć, pomidorki umyć i przekroić na pół. Ser pokroić na słupki o wymiarach 1 cm x 5 mm i długości 4-5 cm. Lekko skropić ser oliwą z oliwek. Patelnię grillową rozgrzać i położyć kawałki sera. Obsmażyć, tak żeby było widać
Kuchnia Pokoleńpostaram się publikować rożne przepisy, które wiążą się ze zdrowym odżywianiem. PLACKI DIETETYCZNE Z BANANA ŁOSOŚ W SOSIE POROWO-CZOSNKOWYM SAŁATKA Z RUKOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI SAŁATKA Z BROKUŁOWA Z CZERWONĄ FASOLĄ MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z TUŃCZYKIEM MAKARON ZE SZPINAKIEM WITAMINOWA BOMBA INDYK W SOSIE CURRY PASTA Z HALIBUTA TATAR Z ŁOSOSIA ZAPIEKANKA(...)BANAN DIETETYCZNA SAŁATKA Z SELERA KOKTAJL ARBUZOWO-TRUSKAWKOWY RYBA NA WARZYWNEJ PIERZYNCE FILET Z INDYKA W WARZYWACH SZPARAGI Z GRILLA SAŁATKA BROKUŁOWA PASTA TWAROGOWA Z SERA KOZIEGO SAŁATKA Z RUKOLĄ I KURCZAKIEM OMLET Z JAGODAMI I CYNAMONEM ZIELONA HERBATKA KWIATOWA KOKTAJL OWOCOWY KOKTAJL Z MANGO I BANANA MAKARON PEŁNOZIARNISTY ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA NALEŚNIKI Z MĄKI JAGLANEJ PASTA
W kuchennym oknie Ewypomarańczowy, moim ulubionym ostatnio dressingiem. Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki czerwonej soczewicy sól lub przyprawa warzywna pół szklanki oliwek pół czerwonej papryki pół zielonego ogórka mała garść rukoli Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżeczka miodu 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki oliwy(...)oleju świeżo zmielony czarny pieprz Kaszę wraz z soczewicą ugotować w osolonej wodzie i odcedzić, przestudzić. Paprykę pozbawioną gniazda nasiennego pokroić w kostkę, obranego ogórka również. Oliwki odcedzić, rukolę umyć i osuszyć. Wymieszać z kaszą i soczewicą. Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać
Czerwień i błękitdrugie śniadanie. Wykorzystuję ulubione owoce jak banany, kiwi, ananasy, ale także zamrożone latem jeżyny, które uwielbiam! Łączę owoce z warzywami, najczęściej z marchewka, natką z pietruszki czy z rukolą. Koktajle powstają na bazie jogurtu naturalnego czy gęstego jogurtu greckiego, latem zaś najczęściej na maślance. Każda pora roku, każdy sezon przynosi nowe inspiracje na zdrowe, świeże i energetyczne koktajle gotowe(...)Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl z jeżyn na jogurcie Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem
Moja smaczna kuchniacodzienne życie muszę sobie zorganizować i ułożyć, choć to chyba dopiero za dwa miesiące nastąpi. Miłej (słodkiej) niedzieli! :) burger, z kotletem z soczewicy i marchewki, z camembertem, rukolą i ogórkiem, sosem musztardowym burger z dom. hummusem, pieczoną marchewką i rukolą (vegan) makaron udon w mleczku kokosowym z curry, warzywami (vegan) potrawka z soczewicy czerwonej, z kasza bulgur
More food, love and dreamsidealna - jestem fanką zarówno kaszy gryczanej, jak i oleju lnianego. Natomiast ogórek dodaje świeżości sałatce i nieco chrupkości. Musicie wypróbować - a więc smacznego! Składniki: pół torebki kaszy gryczanej garść rukoli pół dojrzałego awokado świeży ogórek 1,5 łyżki oleju lnianego sól do smaku Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy. Rukolę myjemy. Obieramy awokado i ogórka - kroimy je w grubą kostkę. Wszystkie składniki
psgotujemyrekomendację mojego Męża :DD, więc bardzo ją Wam polecam! SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ (porcja na 1-2 osoby): 1 duży filet z piersi kurczaka 1-2 jajka 1 garść rukoli lub roszponki 1 garść sałaty (np. endywii, masłowej, lodowej, itp.) 0,5 awokado 5 łyżek kukurydzy konserwowej 10-12 malutkich pomidorków koktajlowych 0,5 czerwonej cebuli 0,5 małego ogórka(...)posyp z obu stron papryką, solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron po kilka minut albo zgrilluj na patelni grillowej. Na talerzu ułóż pas roszponki lub rukoli, obok ułóż obrane ze skorki i pokrojone w plasterki awokado, usmażonego i pokrojonego w plasterki kurczaka, następnie kukurydzę, pomidorki (kilka możesz przekroić na pół), kolejną ulubioną sałatę, pokrojoną w piórka
Słodko-Słony Świat IlonyDlatego dzisiaj też stek, ale w sałatce. Świetne połączenie smaków i lekkości, idealnie na kolację.Ta sałatka zdecydowanie przypadnie do gustu nie tylko Panom. Składniki: 200 g świeżej rukoli 100 g pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 100 g sera grana padano 100 g uprażonych pestek dyni stek z polędwicy wołowej marynata 3 łyżki(...)marynujemy w oliwie, czosnku, bazylii i chilli. Odstawiamy na 20 minut aby smaki się przegryzły. W tym czasie przygotowujemy winegret: wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Do miseczki układamy rukolę, posiekaną w piórka cebulę, pomidorki przecięcie na pół, ser starty na grubych oczkach lub pokrojony w małą kostkę i pestki dyni. Na patelni grillowej smażymy stek
Niezły Młynekłyżki musztardy starofrancuskiej 2 łyżki miodu górskiego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka pieprzu 500 ml śmietanki Łaciata 30 % + 2 łyżki wody 5 łyżek oliwy 5 łyżek masła klarowanego Sałatka: rukola pomidorki koktailowe oliwa Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W miseczce przygotować marynatę : wymieszać musztardę, miód, oliwę oraz pieprz. Polędwiczki umyć i osuszyć papierem ręcznikowym, usunąć ewentualne białe błony(...)każdej strony, po tym czasie dolać śmietankę i 2 łyżki wody. Delikatnie zamieszać i dusić około 15 minut. Podawać z ugotowanym makaronem na końcu posypać świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka : Rukolę umyć, osuszyć dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i skropić oliwą. Przepis był przygotowany dla Alma24.pl Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym
Kuchnia na wzgórzuróżnych sałatek, ale też jadłam tak po prostu, na kanapkę. Jakimś cudem carpaccio mi umknęło, ale już to nadrobiłam :) Pamiętajcie, buraki są super! :) Składniki: 2 czerwone buraki rukola łyżeczka zmielonych orzeszków ziemnych, solonych 3 łyżki oleju łyżka octu balsamicznego pół ząbka czosnku pół łyżeczki miodu sól, pieprz Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach(...)Można je upiec przy okazji pieczenia czegoś innego, zaoszczędzimy czas i energię :) Studzimy. Następnie obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Na talerzu układamy warstwę rukoli, a na nią plasterki buraka. Ocet, olej, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy buraki. Wierzch posypujemy zmielonymi orzeszkami. Gotowe
Czerwona Porzeczkapoza tym za to, że tak się cudnie komponują. Ze wszystkim. Sałatka z czerwonymi pomarańczami i granatem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 czerwone pomarańcze 1/2 opakowania listków rukoli 75 g sera feta ziarenka z 1/2 granata czarne oliwki pomidorki koktajlowe 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV 2 łyżki octu balsamicznego pieprz sól Wykonanie: Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy(...)się całego albedo i kroimy w plastry. W szklance mieszamy składniki sosu (1/3 szklanki oliwy z oliwek EV, 2 łyżki octu balsamicznego, pieprz, sól). Na talerzu układamy listki rukoli, na nich układamy plasterki pomarańczy, pokrojoną w kostkę fetę, czarne oliwki i przekrojone na pół pomidorki. Wszystko posypujemy ziarenkami granatu i polewamy sosem. Podajemy od razu
Kulinarne przygody Gatity