ugotowanych i zmielonych ziemniaków 100 g mąki 1 żółtko 200 g kurek 3 dymki 1 łyżka świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju do smażenia garść rukoli 2 czubate łyżki pesto 3 łyżki płatków parmezanu Z mąki, żółtka i ziemniaków zagnieć puszyste ciasto. Podziel ciasto na cienkie wałeczki i pokrój na małe kopytka. Wrzucaj kopytka do wrzącej(...)paski dymki i smaż aż cebula będzie miękka. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Rozgrzej pesto na patelni i dodaj kopytka, posmaż lekko. Ułóż kopytka na talerzu na przemian z rukolą i grzybami. Całość posyp cienko pokrojonym parmezanem
codojedzeniamałe podłużne zielone papryki (u mnie pikantne) lub 2 plastry zielonej słodkiej papryki 2 filety ryby ze skórą, w oryginale makrela, u mnie pstrąg 2 soczyste pomidory garść liści rukoli 6 gałązek natki pietruszki 6 gałązek koperku 2 podłużne bułki lub bagietka przekrojona na 2 części turecka pasta paprykowa biber salçası, ze sklepu lub z tego przepisu oliwa(...)pół, skrop oliwą i podpiecz w piekarniku lub na patelni grillowej. Weź jedną połówkę bułki i umieść na niej plastry pomidora oraz cebuli. Następnie na bułce umieść połowę rukoli oraz po 3 gałązki natki pietruszki i koperku. Teraz na kanapce umieść filet ryby, skrop go sokiem z cytryny, posyp pieprzem i pul biber. Na wierzchu ułóż zieloną paprykę. Drugą
Chilli Czosnek i OliwaPappardelle z pesto i rozmarynowym kurczakiem Składniki: na 4 porcje 350 g pappardelle, użyłam świeżego makaronu 4 łyżki pesto z jarmużu 1 czerwona chili 180 g szparagowej fasoli garść rukoli garść liści bazylii 2 piersi z kurczaka 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki utartego parmezanu czarny pieprz i sól do smaku Przyrządź(...)samą patelnię wrzuć szparagową fasolkę i oczyszczone z ziaren czerwone chili. Smaż aż fasola będzie gotowa ale wciąż al dente. Na talerzu ułóż makaron wymieszany z warzywami, świeżą rukolą i bazylią. Na wierzchu ułóż porcje kurczaka. Całość skrop sokiem z cytryny i posyp parmezanem
codojedzeniażeberek 2 cebule olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej mielonej, listek laurowy sól, pieprz do smaku 1 średni kalafior 2 młode cukinie garść rukoli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła Wykonanie: Żeberka myjemy, kroimy w kawałki, przyprawiamy przyprawami. W rondlu rozgrzewamy olej wkładamy żeberka, obsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę, listek laurowy, przykrywamy pokrywką(...)około 3 minut, wykładamy na durszlak do osączenia z wody. Na patelni rozpuszczamy masło kładziemy kalafior, cukinie podsmażamy przez parę minut posypujemy cukrem. Wykładamy na talerz, posypujemy opłukaną, pokrojoną rukolą dodajemy uduszone żeberka. Podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi zielonym koperkiem . Smacznego
kgwjanczewokwas foliowy czy potas. Na zdrowie! :) Kotlety mielone z zielonej soczewicy Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 kubek zielonej soczewicy 1/4 papryki 1/2 cebuli 1 garści świeżej rukoli 1 garść świeżej natki pietruszki 1 łyżkę bułki tartej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1 łyżkę mąki pszennej 2 łyżki sezamu 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżeczka musztardy Przyprawy(...)kostkę i smażymy ją na tej samej patelni na złoty kolor. 3. Przysmażoną cebulę, słonecznik i sezam przekładamy do miski. 4. Kroimy paprykę na drobną kosteczkę, rukolę i natkę pietruszki siekamy. Całość dodajemy do reszty. 5. Ugotowaną soczewicę dodajemy do naszej masy. Wsypujemy przyprawy, bułkę tartą, mąki i odrobinę musztardy. Całość ugniatamy widelcem, dokładnie mieszając. Możemy sobie
Bananowe PoleSkładniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 paprykę czerwoną 1 puszkę groszku pęczek szczypiorku dużą garść rukoli 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę myjemy usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy, szczypiorek kroimy w grubsze kawałki wraz(...)rukolą. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt wymieszany z majonezem oraz przyprawami delikatnie, razem wszystko wymieszać. * do sałatki możemy dodać pokrojoną parówkę Smacznego
kgwjanczewoburaczkami i fasolką szparagową. Sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2-3 osób Składniki: 1 pęczek żółtych buraczków 3 spore garści rukoli 300 g zielonej francuskiej fasolki szparagowej 50 g sera feta oliwa z oliwek EV krem balsamiczny sól morska lub różowa himalajska świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Z fasolki(...)parze przez 15 minut, tak aby była jeszcze al dente. Buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rukol ę płuczemy, fetę kroimy na plasterki. Na talerzu układamy rukolę, następnie plasterki buraczków, fasolkę i fetę. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy i na koniec polewamy kremem balsamicznym
Kulinarne przygody Gatitymoże i Wy tęsknicie za takimi smakami? Składniki: (3-4 osoby) łosoś, 1 żółta cukinia, 1 zielona cukinia, 1 bakłażan, 1-2 ząbki czosnku, świeży tymianek, świeża bazylia, rukola, szczypta płatków chili, sól, pieprz, oliwa Łososia umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić na kawałki i doprawić solą i pieprzem, a następnie przesmażyć z dwóch stron na patelni. Cukinię i bakłażana(...)powrotem warzywa - doprawić solą, pieprzem, delikatnie chili i sporą ilością świeżych ziół. Warzywa wyłożyć na talerz, a na wierzch wyłożyć kawałki przesmażonego łososia. Posypać jeszcze odrobiną świeżych ziół, rukolą i można dodatkowo zetrzeć trochę parmezanu. Zjeść bez dodatków lub np ze świeżą bagietką. Smacznego
Plate of Joyposmarowana musztardą, przełożona grillowaną, soczystą piersią z kurczaka, świeżymi listkami szpinaku i plasterkami mozzarelli. Świetna na ciepło, ale ze smakiem ją zjemy również zabraną do pracy lub szkoły. Smakosze rukoli mogą z powodzeniem zastąpić nią świeże listki szpinaku. Składniki: (4 porcje) 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki suszonego rozmarynu 2 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g sera mozzarella w kulce garść świeżego szpinaku lub rukoli 4 łyżki ulubionej musztardy 4 bułki śniadaniowe fitness (pszenno-żytnie z siemieniem lnianym i słonecznikiem) Przygotowanie: Przygotować marynatę do kurczaka: Olej lub oliwę wymieszać ze słodką i ostrą papryką, rozmarynem i solą. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z włókien
Moja Delicjadrugie śniadanie. Składniki: 300 g fasoli szparagowej zielonej (świeżej/mrożonej) 2 ząbki czosnku 4 duże jajka sól, pieprz majonez ewentualnie jogurt naturalny do dekoracji: pomidorki koktajlowe, rukola Fasolkę obrać, pokroić na krótsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko/pół twardo. Ugotowaną przelać przez sito i opłukać zimną wodą. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić(...)przecisnąć przez praskę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu lub jogurtu naturalnego wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną sałatkę lekko schłodzić. Przed podaniem udekorować pomidorkami koktajlowymi i rukolą
UgotowaćMądrze jest więc jeść winogrona ze skórką i pestkami ! SKŁADNIKI: 400 g nieugotowanego makaronu penne 200 g zielonych winogron 400 g piersi z kurczaka surowego lub wędzonego 75 g rukoli 100 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy do smażenia mięsa (przy wędzonym pominąć) dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek a najlepeij z pestek winogron 1 łyżka soku z limonek ewentualnie(...)paseczki.Jeśli masz świeże mięso leciutko oprószyć je solą i usmażyć z obu stron na złoto brązowy kolor na średnim ogniu.Przed pokrojeniem wystudzić. W dużej misce połączyć delikatnie rukolę,wystudzony makaron,pomidorki przekrojone na pół,winogrona w całości lub jeśli są bardzo duże również przekrojone na pół i schłodzonego kurczaka.Oprószyć solą i pieprzem. Schłodzonym dressingiem zalać całą sałatkę
Sztuka gotowania w/g SamirySałatka z rukolą, gruszką, burakami, awokado i miętą Składniki: - mix sałat; u mnie: lodowa, - ½ łyżeczki mięty masłowa, szpinak, rukola
Wegańska kuchnia orientalnabananem i malinami Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zielone babeczki z pecorino Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną
Moja smaczna kuchniałyżki startego imbiru – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka chilli – 1 łyżka cukru na sałatkę: – 2 garści sałaty lodowej – 2 garści roszponki – 2 garści rukoli – 50 ml soku z yuzu (można zastąpić cytryną wymieszaną z limonką, ale nie jest to tak intensywne) – 3 łyżki oleju, najlepiej winogronowego – 5 łyżek sosu sojowego(...)jeszcze na 10 minut (nie zakrywamy), żeby marynata skarmelizowała się na skrzydełkach i nadała im błyszczącej, rumianej glazury. Sałatę lodową (wyjątkowo) kroimy na cieniutkie paski. Mieszamy z roszponką i rukolą (dla mnie jest ona w tym daniu niezbędna, dodaje ostrości sałatce). W misce mieszamy oliwę z sokiem z yuzu, sosem sojowym, pieprzem i czosnkiem. Polewamy sałaty i dokładanie mieszamy. Sałatę
Pociąg Do Kuchni