Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 100 gram rukoli 4 łyżka słonecznika 5 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól i pieprz 1 paczka mozzarelli jajko 2 łyżki bułkę tartą 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Na patelnie dodajemy 2 łyżki oliwy wsypujemy słonecznik, porażamy. Do naczynia wrzucamy rukolę, uprażony słonecznik, czosnek oraz resztę oliwy, przyprawy i 3 łyżki wody
kgwjanczewofermentacja następuje w butelce. Winogrona zbierane są ręcznie we wrześniu. Barbara stanowiła wspaniałe tło dla przystawek: - ceviche z tuńczyka ze świeżym awokado z dresingiem limonowym i sorbetem z rukoli, - sałatki z rukoli i szpinaku z figami, kozim serem i dresingiem orzechowym balsamico. No. 1 Cuvee Speciale - 70% chardonnay, 30% żółty plavec. ( 64 zł.) Wino leżakowało na drożdżach przynajmniej trzy
królestwo garówoknem kolorowo więc i na talerzu kolorowo. Zapraszam na sałtkę z serowymi ślimaczkami i mozzarellą. Pyszne składniki i proste przygotowanie. składniki: 2-3 garście rukoli 8 cieniutkich plasterków polędwicy łososiowej 4 plastry sera (dałam ser Mimolette Euroser) 18 kulek małej mozzarelli 7 pomidorków cherry 2-3 łyżki oleju 2 łyżki sosu balsamicznego Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć rukolę
Monia miesza i gotujeszybkie bo w 10 min. gotowe. Pesto w czasie gotowania makaronu robimy, szynkę kroimy, potem tylko całość podgrzewamy i mieszamy. Zapraszam :) Składniki na 2 porcje: pesto: 2 garście rukoli, ½ łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka orzeszków piniowych, 10 g startego parmezanu, szczypta soli, 50 ml oleju rzepakowego, pozostałe składniki: 200 g czarnego makaronu tagliolini barwionego atramentem(...)szynki parzonej Nove, kiełki rzodkiewki, sól himalajska do smaku, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, Przygotowanie: pesto: Orzeszki miksujemy za pomocą blendera, dodajemy rukolę, ser i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Na patelni podgrzewamy pesto
Moniki Smakołykioliwek Wierzch: 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do pizzy Dodatki: pomidory z puszki , szynka,tarta mozzarella,ser lazur , kolorowe papryki, oliwki, rukola, papryczka pikantna Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, mieszając(...)Pizzę ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść do nagrzanych płytkach szamotowych (30 min piekarnik na maxa bez termoobiegu). Piec w wysokiej temperaturze przez 8-10 minut. Przyozdobić rukolą, podawać tylko z oliwą z oliwek- własną smakową( my mammy pikantną czosnkową i ziołową) :) Wyszła cieniutka, chrupiąca pyszna Pizza Italiana :P Vi auguro buon appetito
MarciochaKucharzyUlubiona sałatka Wojtka ... robi się ją kilka minut, a takie daje szczęście :D SKŁADNIKI: sałata rukola ser gorgonzola 2 dojrzałe gruszki pistacje masło, oliwa czosnkowa, ocet balsamiczny, parmezan, miód Umyte gruszki pokroić w cieknie plastry. Podsmażyć je na masełku wraz z pistacjami i łyżką miodu. Gruszki powinny być mięciutkie. Na rukoli kładziemy gruszki, pistacje oraz kostki gorgonzoli. Całość polewamy oliwą
MarciochaKucharzyMój ulubiony ser w najlepszym wydaniu- halloumi grillowany Tortilla z kurczakiem i halloumi SKŁADNIKI: 2-4 placki tortilla 500 g piersi z kurczaka ser halloumi rukola pomidor ostra papryka, oliwki, ostre ogóreczki sos pomidorowy sól, pieprz i inne ulubione przyprawy, oliwa Zamarynować kurczaka w przyprawach, ziołach i oliwie. Odłożyć na kilkanaście minut do lodówki. Pokrojone w paseczki piersi(...)kurczak będzie już gotowy, pokrojony w plastry ser haloumi grillować do uzyskania złotego koloru. Następnie podgrzać na rozgrzanym grillu również placki tortilli.. Ciepłe wrapy polać sosem pomidorowym, nałożyć rukole, kurczaka, haloumi pomidorki i pozostałe dodatki. Całość dobrze zawinąć za pomocą papieru lub folii aluminiowej. Smacznego
MarciochaKucharzyJesienny powiew wiosny. przepis na dwie porcje POLĘDWICA 400 gram polędwicy wieprzowej spora garść rukoli musztarda ostra pełnoziarnista cebula sól oliwa Polędwice rozkrawamy na prostokąt , smarujemy musztardą i przykrywamy rukolą , przyprawiamy solą i zwijamy w roladę , związujemy sznurkiem i obsmażamy z każdej strony po 2 minuty na oliwie. razem z cebulą przekrojoną na pół . Polędwicę wkładamy do piekarnika
na gaziepodwójna pierś z kurczaka listki z kilku gałązek świeżego tymianku sól (używam różowej soli himalajskej ) pieprz młotkowany z kolendrą mieszanka grill ziołowy kilka łyżek oleju 2 duże garście rukoli kilka pomidorków śliwkowych 1 ogórek pęczek szczypiorku domowy Sos Jogurtowy Czosnkowo-Bazyliowy Wykonanie: Mięso umyłam pod bieżącą zimną wodą. Osuszyłam w ręczniku papierowym. Pokroiłam na cienkie paski, opruszyłam solą(...)wymieszałam wszystko w taki sposób, aby przyprawy pokryły kawałki mięsa. Miskę z mięsem przykryłam folią spożywczą i wstawiłam na kilka godzin do lodówki. Przed przyrządzaniem tortilli, umyłam warzywa, listkom rukoli poobrywałam ogonki, pomidorki przekroiłam na połówki, ogórka w półplasterki, szczypiorek wiadomo jak ..... drobno. Wszystkie warzywa wymieszałam w sosem jogurtowym czosnkowo - bazyliowym. W międzyczasie obsmażyłam mięso, nie za długo aby pozostało
Blondynka Gotujetakże posiekane orzechy włoskie, które dobrze pasują do koziego serka i dodają mu fajnej tekstury i chrupkości. A jeśli nie chcecie jeść liści mlecza, z powodzeniem możecie wykorzystać tu rukolę. I co myślicie, zjedlibyście taki serek? Kozi twarożek z listkami mlecza, rzeżuchą i orzechami włoskimi przepis własny Składniki: 200 g twarożku z mleka koziego 1 cebula dymka, drobno pokrojona(...)łyżki rzeżuchy, posiekanej garść liści mlecza, posiekanych (możecie je zastąpić rukolą) garść orzechów włoskich, posiekanych sól i pieprz do smaku jeżeli ser za bardzo się kruszy - dodajcie trochę oliwy Przygotowanie: Twarożek przełóż do miski i wyrób widelcem. Dodaj pozostałe składniki, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Jeżeli ser za bardzo się kruszy, dodaj trochę oliwy. *** Jak zbierać liście mlecza
Chilli Czosnek i OliwaGrzanki i to nie byle jakie, bo z dodatkiem pesto z rukoli i słonecznika. Z mocno zielonym kolorem i zapachem prażonego słonecznika zapraszam na wizualną degustację ;) Bazowałam na przepisie od Oli z Kuchni szeroko otwartej. Składniki 2 garście rukoli 2 ząbki czosnku 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki startego parmezanu 4 łyżki oliwy
Pink Envelopejeden z moich ulubionych przepisów. Warto zrobić więcej, żeby załadować w pojemniczki i na drugi dzień zabrać do pracy. Składniki: makaron penne pierś kurczaka 8-10 pomidorów suszonych pęczek rukoli 2 zabki czosnku parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Mięso pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać trochę oliwy (ja używam tej ze słoika(...)suszonymi pomidorami) - podsmażyć na złoto kurczaka, dodać posiekane ząbki czosnku - zeszklić, wrzucić na patelnię pokrojone suszone pomidorki. Doprawić sos solą i pieprzem. Wrzucić do niego makaron i rukolę- podsmażyć króciutko na patelni - żeby smaki się "przegryzły". Podawać posypane wiórkami parmezanu - im więcej tym lepiej:) UWAGA! Danie odpowiednie dla diabetyków. Inne dania dla osób z cukrzycą znajdziecie na stronie
Kulinarne Inspiracjezachwycona tym, jak intensywny smak i aromat mają, kiedy porządnie wygrzeją się w piekarniku. Składniki: 6-8 małych buraczków (takich ok 4-5cm) 2 pomarańcze bez pestek rukola garść włoskich orzechów kozi serek (może też być twarożek z mleka krowiego) oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól morska pieprz Przygotowanie: Buraczki obieramy, oprószamy solą i pieprzem, polewamy oliwą(...)minut w temperaturze 160 stopni (ja piekłam z termoobiegiem), aż będą miękkie. Wyciągamy z piekarnika i przekładamy do miseczki aby wystygły. Kroimy je na mniejsze kawałki. Na talerz wykładamy rukolę, pokrojone pomarańcze i buraczki oraz gdzieniegdzie serek. Posypujemy orzechami włoskimi. Całość skrapiamy ;lekko oliwą z oliwek i sokiem z pomarańczy
Kulinarne Inspiracjełyżeczka suszonego), 100 ml białego wytrawnego wina (polecam młode portugalskie Vinho Verde), sok z połowy limonki, pieprz, 2 łyżki oliwy. Sałatka: 1 cukinia, garść umytej i osuszonej rukoli, 1/2 papryczki chili, łyżka posiekanych pistacji. Sos pistacjowy: 1/2 szklanki gęstego jogurtu, 6 listków czosnku niedźwiedziego, 1/2 awokado, 2 łyżki wyłuskanych pistacji, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 kiszonej cytryny(...)minut). Sos: Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku. Sałatka: Cukinię pokroić w nitki (najlepiej przy pomocy specjalnej obieraczki), wymieszać z rukolą, wyłożyć na porcję sosu, posypać pistacjami i plastrami chili
SzczyptaSmaQpotreningowe naleśniki! Sycą na bardzo długo! Składniki na 2 SYTE naleśniki: 1 puszka tuńczyka 70g mąki owsianej 3/4 szkl. wody 1 jajko 1/4 papryki czerwonej 2 garści rukoli 1/2 ogórka Pieprz Sól morska Oregano Bazylia Przygotowanie: Odmierzamy 70g mąki. Wbijamy jajko. Wsypujemy oregano i bazylię. Dodajemy sól i pieprz. Wlewamy 3/4 szkl. wody(...)smazymy ok. 1 minutę na małym ogniu. Z tuńczyka odsączamy wodę. Obieramy pół ogórka. Kroimy w cienkie plasterki i układamy na połowie naleśnika. Układamy pół puszki tuńczyka. Dorzucamy rukolę. Układamy plasterki papryki. Zawijamy w rulonik. Podajemy samodzielnie lub z sosem na bazie jogurtu
Czarnawisienka