rukola - 6622 przepisów (strona:219/442)

Sezon na BÓB - SAŁATKA z bobem oraz PASTA z bobu 270

obiadu. Ale! ostatnio miałam myśl na SAŁATKĘ Z BOBEM :)) No i jest: zielono-czerwona, bardzo sycąca, wyraźna w smaku i dość szybka do zrobienia. Potrzebujemy: - bób - jakiś sałatowy podkład - rukola - coś czerwonego - pomidorki koktajlowe - coś idealnie pasującego do bobu i pomidorów - czosnek - coś jako kropka nad "i" - pikantne kiełki brokuła i rzodkiewki - oraz oczywiście olej. Bób gotujemy. Jako totalna przeciwniczka(...)zimną wodą i od momentu zagotowania wody wyłączyć po ok. 10 minutach. Przelać zimną wodą, wyłuskać ze skórek, może być prosto do miski, w której podamy sałatkę. Dołożyć umytą rukolę, przemieszać. Pomidorki przekroić na połówki, dołożyć do zielonego. Ząbek czosnku pokroić na cienkie plasterki, posypać pomidory. Oblać to wszystko łyżką oleju, na górę poroztrząsać kiełki brokuła i rzodkiewki. Miały być

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sałatka z rukolą, truskawkami, fetą i prażonym słonecznikiem 220

posiłki na duże ilości wody, owoce i lekkie sałatki. Wczoraj szperając w lodówce skomponowałam w pośpiechu jedną z nich. Obiad, podwieczorek drugie śniadanie? Jak kto woli!   Sałatka z rukolą, truskawkami, fetą  i prażonym słonecznikiem  (porcja dla 1 osoby)   garść liści rukoli 25g sera feta 8-10 średniej wielkości truskawek 3 łyżki ziaren słonecznika miód oliwa

Zapiski Młodej Żony
Warstwowa sałatka z łososiem 289

puszka łososia w oleju,  1/2 puszki kukurydzy, 1/2 małej czerwonej cebuli, 30 g żółtego sera w kostce,  3 łyżki majonezu, 2-3 łyżeczki musztardy, 1 garść rukoli. Polecam też warstwową sałatkę z tuńczyka- przepis Przygotowanie:   Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce. Majonez mieszamy z musztardą. Na spód miseczki wsypujemy połowę startego żółtego sera(...)starych jajek, posiekaną cebulkę i połowę sosu. Następnie układamy odsączonego łososia z puszki, drugą połowę jajek i sera. Polewamy resztą sosu i posypujemy kukurydzą, Na wierzch układamy umytą wcześniej rukolę

Aga w kuchni
Rukola z salami : Styczniowe Wyzwanie Blogerek 130

Dzisiejsze Wyzwanie przyniosło mi wiele radości, chociaż najlepsza w artystycznym układaniu jedzenia nie jestem. Zaproponuję Wam sałatkę z rukoli, plasterków salami oraz papryczek nadziewanych serkiem. Całość idealnie doprawiona i pyszna. Warto zjeść od czasu do czasu coś innego! Składniki : * garść rukoli  * kilka plasterków salami * papryczki nadziewane  * oliwki * feta * oliwa z oliwek   Przygotowanie : Wszystkie składniki układamy

Magiczne Życie Marty
Zaskocz bliskich 195

obtoczeniu, w jajku i bułce z odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron (tuż przed podaniem). Przedostatni etap to odrobina zieleniny na talerzu czyli sałatką z rukolą . Przygotuj suszone pomidory pokrojone w paski, gruszkę pokrojoną w plastry i pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów

Gotuj z Natką
Soczysta pierś z kurczaka pieczona bez tłuszczu 382

kurczaka 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte) 4 gałązki rozmarynu (posiekany) sól morska świeżo mielony pieprz Sałatka: 2 garście pomidorków koktajlowych 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki siemienia lnianego sok z 1/4 cytryny ewentualnie 3 łyżeczki oleju lnianego Sos jogurtowo-czosnkowy pół szklanki jogurtu naturalnego 2 duże ząbki czosnku listki świeżej mięty (posiekane(...)Mięso o temperaturze pokojowej umieszczamy w specjalnym woreczku do pieczenia bez użycia tłuszczu. Pieczemy mięso ok. 30 minut (bez termoobiegu). Sałatka: Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Mieszamy je z rukolą, cebulą pokrojoną w cienkie plasterki, sokiem z cytryny i siemieniem lnianym. Sos jogurtowy: wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny (razem z przyprawionym mięsem) w chłodne miejsce. Pierś

OstryKęs
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 269

byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej. Mięso”. Książka ta jest(...)cienkie plastry. Do smażenia dodajemy gałązki tymianku. Delikatnie solimy grzyby. Na patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące. *Nie trzymałam się ściśle przepisu z książki m.in. dodałam więcej czosnku; chilli i rozmaryn; zmieniłam proporcję składników marynaty według upodobań

OstryKęs
Karnawałowe przystawki- pieczona pierś kaczki i roladki z bakłażana z nadzieniem z ricotty, gruszki i orzechów 232

nadzieniem z ricotty, gruszki i orzechów Składniki:  1 bakłażan 150 gram sera ricotta 3/4 gruszki garść orzechów włoskich łyżeczka miodu sok z 1/4 limonki sól pieprz 50 gram rukoli 2 łyżki oliwy z oliwek Bakłażana kroimy wzdłuż, w plastry o grubości 3 mm. Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem oliwy(...)limonki, sól, pieprz oraz posiekane orzechy i pokrojoną w kostkę gruszkę. Całość dokładnie mieszamy. Na każdy plaster bakłażana nakładamy łyżeczkę lub dwie serka z dodatkami oraz kilka listków rukoli. Zawijamy w ruloniki. Gotowe

Mango Papaja
Ciabatta z pomidorami i mięsem 237

stawia ten przepis w grupie posiłków przygotowywanych przy braku czasu czy nagłej sytuacji. Składniki: 2 ciabatty, 3 pomidory, 1-2 ząbki czosnku, bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz, rukola, ser żółty lub mozarella, mięso (jak na hamburgery) lub pierś z kurczaka. Przygotowanie: 1. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy do niech wyciśnięty czosnek oraz przyprawy sól, pieprz(...)płatkach kukurydzianych lub bułce tartej. Smażymy. (możemy też użyć gotowego mięsa do hamburgerów dostępnego w sklepach). 3. Ser kroimy w plasterki. 4. Pieczywo - ciabatta, kroimy na pół. Układamy kolejno rukolę, mięso, ser oraz pomidory.  5. Podrzewamy, do czasu kiedy ser się rozpuści a mięso będzie ciepłe. Możemy to zrobić w piekarniku lub też mikrofalówce

Kuchnia Pełna Pasji
UDKA DUSZONE Z KUSKUSEM 179

szklanki zielonego groszku  1 cebula  3 ząbki czosnku 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego  1/4 szklanka oliwy  1/2 łyżeczki kurkumy  sól, pieprz  garść rukoli Sposób przyrządzenia: Udka po umyciu i wysuszeniu natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć na patelnię i podsmażyć z każdej strony na oliwie, przełożyć na talerz. Następnie na ten sam tłuszcz wrzucić(...)podlać wodą lub bulionem. Na 15 minut przed końcem duszenia dodać pomidory oraz groszek. Do całości wsypać kuskus, dodać kurkumę, wlać pozostałą wodę lub bulion. Na koniec posypać posiekaną rukolą

pieprzny smaczek
Sałatka ze zielona soczewica i pieczonym burakiem 179

łyżka oleju rzepakowego sól 2 łyżki octu balsamicznego pół kostki sera feta 50g suszonych moreli  garść pestek dyni tymianek łyżka soku z cytryny lyzeczka miodu 2 duże garście rukoli Soczewicę namaczamy przez około godzinę w zimnej wodzie, następnie ją płuczemy i gotujemy do miękkości przez 30 minut. Musimy uważać, zeby jej nie rozgotować i zeby sie nie rozpadała. Buraki(...)koniec dodajemy sok z cytryny oraz listki tymianku. Odcedzona soczewicę mieszamy z burakami pokrojonymi w kostkę. Dodajemy morele pokrojone w plasterki oraz uprażonych pestki dyni. Następnym krokiem jest dodanie rukoli, pokruszonej fety oraz doprawienie wszystkiego sola i pieprzem. Na samym końcu sałatkę skrapiamy dressingiem, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny aby smaki sie połączyły

Okolice Palnika
Omlet ze szpinakiem i serem feta 603

sera feta 150 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorów suszonych ½ świeżego pomidora 2 łyżki startego parmezanu pieprz oliwa do smażenia rukola Przygotowanie: Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Jeśli używacie mrożonego najlepiej w takiej postaci wrzucić go na patelnię i przesmażyć do momentu odparowania całej wody. Czosnek siekamy, pomidora, fetę i suszone pomidory(...)patelni, wylewamy  masę jajeczną. Gdy omlet się zetnie, nakładamy na niego nadzienie, zginamy na pół, i posypujemy parmezanem. Smażymy jeszcze chwilkę aby ser się rozpuścił. Posypujemy rukolą

Mania Gotowania
Makaron z suszonymi pomidorami i rukolą 143

śmietany 30% 70 g sera gorgonzola  1 pęczek natki pietruszki (drobno posiekany) 100 g suszonych pomidorów (pokrojone w cienkie paseczki) 2-3 ząbki czosnku (utarte) 100 g rukoli sól, pieprz Ugotuj makaron. Na maśle podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę.  Dodaj suszone pomidory i smaż przez około minutę, cały czas mieszając. Następnie wlej śmietanę i dodaj pokruszony ser. Kiedy(...)minutach sos zacznie gęstnieć, dodaj natkę pietruszki. Dopraw do smaku. Ugotowany makaron  odcedź , ale pozostaw trochę wody (ok. 100 ml). Wymieszaj makaron z sosem i wodą. Podawaj z rukolą. Smacznego Kochani

Cukier&Puder
Kotlety drobiowe z rozmarynem, szynką serrano i parmezanem z szybkowaru 244

schłodzone i pokrojone w plasterki, np. na świeże pieczywo. Schłodzone plasterki można także delikatnie natłuścić olejem i przygrilować lub opcjonalnie podsmażyć na maśle. Z dodatkiem rukoli i oliwy smakują obłędnie. Sos do kotletów zrobiłam na bazie mleka i wywaru z gotowania kotletów, z dodatkiem parmezanu. Kotlety na ciepło polane sosem serowym. Kotlety w wersji na zimno, na kanapce(...)rukolą. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 3 min 30 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 12 kotletów JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Kotlety drobiowe Składniki 4 filety drobiowe, pokrój na nieduże kawałki 3 garście parmezanu, świeżo utartego na małych oczkach 2 - 3 gałązki rozmarynu, oddziel igiełki od gałązek, drobno posiekaj 2 - 3 plastry szynki

Szybko Szybkowar
Lekka sałatka z tofu, wędzonym łososiem i olejem z awokado :) 148

Całkowicie zapomniałam o sałatce, do której jako pierwszej użyłam oleju z awokado od BadaPak :) Do swojej sałatki użyłam dwóch rodzajów sałat, delikatnej masłowej i ostrej rukoli. Dodatkami był wędzony łosoś (uwielbiam :D) i marynowane tofu od Polsoja, które świetnie zgrało się z pozostałymi składnikami. Kwintesencją sałatki był kremowy, jogurtowy sos z olejem z awokado i natką pietruszki :) Składniki: - kilka liści(...)sałaty masłowej - kilka liści rukoli - średni pomidor - 100 g wędzonego łososia - 90 g marynowanego tofu Polsoja Sos: - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka oleju z awokado BadaPak - świeża natka pietruszki - przyprawy: sól, pierz ziołowy, pieprz cayenne Chyba każdy wie jak robi się sałatkę :) Więc pozostaje mi życzyć Wam smacznego

Zdrowie na języku :P