bazie serka. Składniki: 1/2 opakowania makaronu wstążki 2 figi 1/2 białej cebuli 1 filet z kurczaka kilka gałązek tymianku sól, pieprz 1/2 opakowania serka kanapkowego z ziłami garść rukoli 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka oleju Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić w durszlaku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Następnie dodać pokrojonego(...)smażyć przez kilka minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Do kurczaka i cebuli dodać serek wymieszany ze śmietaną. Na koniec dodać opłukaną i pokrojoną na mniejsze kawałki rukolę. Doprowadzić do zagotowania i wymieszać z makaronem. Figi umyć, pokroić w półplasterki i układać na porcjach makaronu
Pasja SmakuSałatka z pieczonej dyni i fety Składniki dla 2 osób (podaję je w przybliżeniu): 10 kawałków pieczonej dyni , u mnie Muscat de Provance 10 dag fety 2 duże garści rukoli kilkanaście czarnych oliwek oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Rukolę płuczemy, rozkładamy na talerzu, fetę kroimy w kostkę, dodajemy oliwki. Ciepłą dynię kroimy w kawałki, układamy
Kulinarne przygody Gatitytaki dzień jak dzisiaj nie mamy ochoty na dłuższe stanie przy kuchence. Oto pomysł na szybką przekąskę lub lunch: lekka ekspresowa sałatka skomponowana na bazie różnych jadalnych liści. Rukola, roszponka, szpinak sałatkowy i mojego zeszłoroczne odkrycie burak liściowego Mangold, oto jej główne składniki. Ekspresowa letnia sałatka Składniki na 2 porcje: 2 garście rukoli
Kulinarne przygody Gatitydodatkiem natki, czyli na zielono. Doskonale smakują po prostu posypane świeżo startym parmezanem i skropione oliwą z oliwek. Ja dodaję do nich pesto z rukoli , ale doskonały też będzie każdy inny prosty sos. Tutaj mała ściągawka: Pesto z buraka liściowego Mangold Bazyliowe pesto Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Sos szpinakowy do makaronu(...)pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pesto z rukoli z bazylią Pesto z natki pietruszki i orzeszków Szpinakowe pesto Szybki sos pomidorowy do makaronu Najprostszy sos serowy do makaronu Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Zielone gnocchi Czas przygotowania: 30 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitymakaronu tagiatelle 150-200 g kurek 60 g startego parmezanu ½ papryczki chili 1 mała czerwona cebula około 7-8 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 garści rukoli 250 ml śmietany 18% 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano, papryka słodka, tymianek, majeranek olej do smażenia lub masło Przygotowanie: Na początku musimy dobrze oczyścić kurki. Jeśli wasze grzyby są dość mocno zabrudzone(...)bazylia oraz oregano. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy do niego śmietanę i mieszamy intensywnie, cały czas podgrzewając na małym ogniu. Sos powinien się zagęścić. Dodajemy rukolę oraz składniki z patelni do makaronu, wszystko dokładnie mieszamy. Od razu podajemy
Mania GotowaniaZnowu zrobiłam pesto z rukoli i suszonych pomidorków, ale tym razem nieco mniejszą porcję. Część wykorzystałam do makaronu a resztę do przygotowania tych pysznych roladek. składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 3-4 łyżki pesto z rukoli i suszonych pomidorów sól,pieprz 1 kulka mozzarelli pół szklanki białego wytrawnego wina olej do smażenia
Monia miesza i gotujeSkładniki na 1 dużą bagietkę: 6 małych pieczarek, 4 pomidorki koktajlowe, 1 mała cebula, 4 plasterki grillowanego boczku, 2 plasterki sera żółtego, łyżka oliwy, sól, pieprz, świeża bazylia, rukola, szczypiorek, kilka ziarenek kapary. Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i kroimy na 4 części, cebule kroimy na plasterki. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy cebulę, pod koniec dodajemy pieczarki i całość razem(...)doprawiamy sola i pieprzem. Boczek w plasterkach grillujemy, pomidorki kroimy na plasterki, szczypiorek siekamy. Bagietkę przekrawamy na długości i kolejno układamy: ser żółty, gorące pieczarki z cebulą, boczek, bazylię, rukolę, kapary, pomidorki. Całość przykrywamy drugą częścią bagietki i zjadamy. Smacznego
Moniki SmakołykiSkładniki : 20 dag pieczarek płat ciasta francuskiego 1 cebula rukola ser żółty, tyle, by przykryć nim całe ciasto 1 jajko Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić drobno i przesmażyć na oleju z pokrojoną cebulą Płat ciasta rozmrozić i posmarować roztrzepanym jajkiem Położyć pieczarki, rukolę i plastry żółtego sera Zwijać ciasto ostrożnie ( lekko ściskając, by w trakcie pieczenia się nie rozpadły), posmarować roztrzepanym
Proste PotrawySkładniki : 20- 30 dag pieczarek 1 i 1/2 szklanki soczewicy zielonej 15 dag fasoli piękny Jaś 1 duża i 1 mała cebula garść rukoli sól, pieprz, łyżeczka maggi, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego, papryka mielona ostra 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 duży ziemniak 2 średnie marchewki Przygotowanie : Umytą soczewicą gotujemy w 2 i 1/2 szklanki wody z liściem(...)oczkach Odsączoną soczewicę i fasolę mielimy, ale nie zbyt drobno ( kilka fasolek zostawiłam w całości ), dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą i czosnkiem, marchew i ziemniaki, dodajemy dość drobno pokrojoną rukolę, sól, pieprz, maggi, paprykę mieloną ostrą do smaku i wyrabiamy łyżką, jeśli masa jest zbyt sucha dodać łyżkę miękkiego masła Masę podzieliłam na 2 części i piekłam w 2 foremkach
Proste PotrawySkładniki : 5 łyżek zielonej soczewicy 2 średnie ziemniaki (gotować w skórce) 2 marchewki (gotować w skórce ) zioła świeże lub suszone - u mnie rukola, lepszy byłby mniszek sól, olej lniany, szczypta zmielonego ostropestu Przygotowanie : Warzywa ugotować, marchew i ziemniaki pokroić w kostkę, wymieszać z soczewicą, dodać pokrojoną rukolę Sałatkę doprawić solą słoneczną , ostropestem, polać olejem i wymieszać. Przepis pochodzi
Proste PotrawyFavita tłusty (niebieski) sałatkowo-kanapkowy) 20 g (2 łyżki połamanych cienkich plasterków) błękitnego sera pleśniowego (tu: Lazur błękitny) - można dać więcej, będzie go wyraźniej czuć 20 g (garść) rukoli sól 60 g (2 gniazda) makaronu tagliatelle ("gniazda wstążki") do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g) Przygotowanie: 1. Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle. Solimy. Szatkujemy rukolę i dodajemy
Malowane smakiembyłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej. Mięso”. Książka ta jest(...)cienkie plastry. Do smażenia dodajemy gałązki tymianku. Delikatnie solimy grzyby. Na patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące. *Nie trzymałam się ściśle przepisu z książki m.in. dodałam więcej czosnku; chilli i rozmaryn; zmieniłam proporcję składników marynaty według upodobań
OstryKęsdyni Marynata do dyni: - sok z połowy pomarańczy - 1 cm plaster imbiru pokrojony drobno - 5ml miodu lipowego - 2,5ml octu jabłkowego Sałatka: - garść świeżej rukoli - 4 listki mięty - 3 listki nasturcji - 2 kolorowe kwiaty nasturcji (płatki z nich) dresing: oliwa z oliwek + ocet balsamiczny (1:1- 2,5ml:2,5ml) Dodatkowo(...)chrupiącej możemy sparzyć ją wrzątkiem przez 2-3 minuty, po czym mocno schłodzić. Zachowa przy tym swój piekny pomarańczowy kolor. 2. Do carpaccia przygotowujemy sałatkę: opłukaną rukolę łączymy z listkami świeżej mięty, porwanymi płatkami i listkami z nasturcji. Mieszamy z oliwą i octem balsamicznym - delikatnie, by nadać jedynie smak. 3. Na talerzu układamy sałatkę, na niej
Sajkofanka smakudodawałabym go do wszystkiego:) Całość doprawiłam przyprawą Kamis i wyszła naprawdę pyszna sałatka. składniki: 300 g pomidorków koktajlowych, u mnie żółte i czerowne 200 g tofu 1 garść listków rukoli 2 garście słonecznika i pestek dyni 3 łyżki oleju sezamowego sól ziołowa Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Pomidorki umyć i osuszyć, przekoić na pół i przełożyć(...)miski. Tofu pokroić w kostkę i przełożyć do pomidorków. Dodać garść rukoli oraz 1 łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać, sałatkę skropić olejem sezamowym, doprawić do smaku solą ziołową. Jeszcze raz wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujefiletu z pstrąga łososiowego 2 łyżki musztardy Kieleckiej grillowej 4 łyżki oleju sezamowego + do skropienia warzyw 1 łyżka sosu sojowego 200 g pomidorków koktajlowych 2-3 garście rukoli Z filetu ryby usunąć skórę, jeśli filet jest duży podzielić na odpowiednie porcje. Musztardę grillową dokładnie wymieszać z olejem sezamowym i sosem sojowym. Powstałą marynatą nasmarować kawałki ryby i odstawić(...)stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem sezamowym i podawać z ugrillowaną rybą
Monia miesza i gotuje