rukola - 6622 przepisów (strona:225/442)

Zapiekanka z makaronem 2 188

makaronu rurki, 2 piersi kurczaka, 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 1 por, 1 cebula, 400 ml sosu meksykańskiego, kilka plasterków żółtego sera, 2 garście rukoli. Przygotowanie:      Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i rozkładamy do dwóch naczyń żaroodpornych. Piersi kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Smażymy kurczaka na patelni(...)warstwę zapiekanki. Następnie kroimy paprykę w kostkę i pomidora, układamy na niej kawałki żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, na ok. 20 minut. Po wyciągnięciu posypujemy zapiekankę rukolą

Aga w kuchni
Spaghetti pomodoro 95

Składniki: 500 ml domowego koncentratu pomidorowego , 400 g mięsa mielonego, 2 łyżeczki bazylii, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, sól, pieprz makaron do spaghetti, rukola. Przygotowanie:      Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę i mięso mielone. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Następnie zalewamy koncentratem pomidorowym, dodajmy(...)przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy ok. 15 minut. Na koniec dodajemy makaron, mieszamy. Podajemy z rukolą

Aga w kuchni
Mini caprese 92

Składniki: kilka pomidorków koktajlowych, 2 garstki rukoli, 1 mozzarella w kulce lub kilka małych kulek, 2 łyżki oliwy z oliwek, bazylia suszona. Przygotowanie:        W podłużnej miseczce układamy listki rukoli. Następnie na zmianę układamy plasterki pomidorków koktajlowych i mozzarelli (najlepiej tych małych, bo pasują wielkością do pomidorków). Sałatkę polewamy oliwą z oliwek i posypujemy suszoną bazylią

Aga w kuchni
Sycylijska sałatka makaronowa 287

wody. Odcedzamy makaron, polewamy oliwą,mieszamy.  Posypujemy mrożonym koperkiem, bardzo dużooooo koperku, bo zdrowy i fajnie nam zazieleni makaron wkręcając się w świderki. Wykładamy na talerze. Posypujemy poszarpana rukolą- broń Boże nie róbcie tego nożem !  Następnie dodajemy kiełki, polewamy oliwą z oliwek, ja użyłam koperkowej bo taka akuratnie miałam, ale może być zwykła.  Kroimy w cząstki mozarellę(...)pomidora, ogórka w talarki, posypujemy obficie parmezanem lub grana, dodajemy jajko rozkrojone na 4...i podajemy. Nie dajemy bazylii, bo mamy rukolę i kiełki z brokuła..bazylia..to już inna bajka. Tu nie będzie pasowała. I szybkie danie gotowe. Można je zjeść z powodzeniem dzień pózniej, za chwilę, za godzinkę. Nieważne, ważne , że robi się szybko, im chłodniejsze tym lepsze

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z kurczakiem i figami 136

bazie serka. Składniki: 1/2 opakowania makaronu wstążki 2 figi 1/2 białej cebuli 1 filet z kurczaka kilka gałązek tymianku sól, pieprz 1/2 opakowania serka kanapkowego z ziłami garść rukoli 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka oleju Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić w durszlaku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Następnie dodać pokrojonego(...)smażyć przez kilka minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Do kurczaka i cebuli dodać serek wymieszany ze śmietaną. Na koniec dodać opłukaną i pokrojoną na mniejsze kawałki rukolę. Doprowadzić do zagotowania i wymieszać z makaronem. Figi umyć, pokroić w półplasterki i układać na porcjach makaronu

Pasja Smaku
Sałatka z pieczonej dyni i fety 200

Sałatka z pieczonej dyni i fety Składniki dla 2 osób (podaję je w przybliżeniu): 10 kawałków pieczonej dyni , u mnie Muscat de Provance 10 dag fety 2 duże garści rukoli kilkanaście czarnych oliwek oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Rukolę płuczemy, rozkładamy na talerzu, fetę kroimy w kostkę, dodajemy oliwki. Ciepłą dynię kroimy w kawałki, układamy

Kulinarne przygody Gatity
Ekspresowa letnia sałatka 164

taki dzień jak dzisiaj nie mamy ochoty na dłuższe stanie przy kuchence. Oto pomysł na szybką przekąskę lub lunch: lekka ekspresowa sałatka skomponowana na bazie różnych jadalnych liści. Rukola, roszponka, szpinak sałatkowy i mojego zeszłoroczne odkrycie burak liściowego Mangold, oto jej główne składniki. Ekspresowa letnia sałatka Składniki na 2 porcje: 2 garście rukoli

Kulinarne przygody Gatity
Zielone gnocchi 133

dodatkiem natki, czyli na zielono. Doskonale smakują po prostu posypane świeżo startym parmezanem i skropione oliwą z oliwek. Ja dodaję do nich  pesto z rukoli , ale doskonały też będzie każdy inny prosty sos. Tutaj mała ściągawka: Pesto z buraka liściowego Mangold Bazyliowe pesto Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Sos szpinakowy do makaronu(...)pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pesto z rukoli z bazylią Pesto z natki pietruszki i orzeszków Szpinakowe pesto Szybki sos pomidorowy do makaronu Najprostszy sos serowy do makaronu Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Zielone gnocchi Czas przygotowania: 30 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym 337

makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 60 g startego parmezanu ½ papryczki chili 1 mała czerwona cebula około 7-8 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 garści rukoli 250 ml śmietany 18% 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano, papryka słodka, tymianek, majeranek olej do smażenia lub masło Przygotowanie: Na początku musimy dobrze oczyścić kurki. Jeśli wasze grzyby są dość mocno zabrudzone(...)bazylia oraz oregano. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy do niego śmietanę i mieszamy intensywnie, cały czas podgrzewając na małym ogniu. Sos powinien się zagęścić. Dodajemy rukolę oraz składniki z patelni do makaronu, wszystko dokładnie mieszamy.  Od razu podajemy

Mania Gotowania
Roladki z pesto zapiekane pod mozzarellą 191

Znowu zrobiłam   pesto  z rukoli i suszonych pomidorków, ale tym razem nieco mniejszą porcję. Część wykorzystałam do  makaronu  a resztę do przygotowania tych pysznych roladek. składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 3-4 łyżki  pesto z rukoli i suszonych pomidorów sól,pieprz 1 kulka mozzarelli pół szklanki białego wytrawnego wina olej do smażenia

Monia miesza i gotuje
Bagietka na bogato 125

Składniki na 1 dużą bagietkę: 6 małych pieczarek, 4 pomidorki koktajlowe, 1 mała cebula, 4 plasterki grillowanego boczku, 2 plasterki sera żółtego, łyżka oliwy, sól, pieprz, świeża bazylia, rukola, szczypiorek, kilka ziarenek kapary.   Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i kroimy na 4 części, cebule kroimy na plasterki. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy cebulę, pod koniec dodajemy pieczarki i całość razem(...)doprawiamy sola i pieprzem. Boczek w plasterkach grillujemy, pomidorki kroimy na plasterki, szczypiorek siekamy. Bagietkę przekrawamy na długości i kolejno układamy: ser żółty, gorące pieczarki z cebulą, boczek, bazylię, rukolę, kapary, pomidorki. Całość przykrywamy drugą częścią bagietki i zjadamy.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami 202

Składniki : 20 dag pieczarek płat ciasta francuskiego 1 cebula rukola ser żółty, tyle, by przykryć nim całe ciasto 1 jajko Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić drobno i przesmażyć na oleju z pokrojoną cebulą Płat ciasta rozmrozić i posmarować roztrzepanym jajkiem Położyć pieczarki, rukolę i plastry żółtego sera Zwijać ciasto ostrożnie ( lekko ściskając, by w trakcie pieczenia się nie rozpadły), posmarować roztrzepanym

Proste Potrawy
Pasztet z soczewicy i fasoli 166

Składniki : 20- 30 dag pieczarek 1 i 1/2 szklanki soczewicy zielonej 15 dag fasoli piękny Jaś 1 duża i 1 mała cebula garść rukoli sól, pieprz, łyżeczka maggi, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego, papryka mielona ostra 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 duży ziemniak 2 średnie marchewki Przygotowanie : Umytą soczewicą gotujemy w 2 i 1/2 szklanki wody z liściem(...)oczkach Odsączoną soczewicę i fasolę mielimy, ale nie zbyt drobno ( kilka fasolek zostawiłam w całości ), dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą i czosnkiem, marchew i ziemniaki, dodajemy dość drobno pokrojoną rukolę, sól, pieprz, maggi, paprykę mieloną ostrą do smaku i wyrabiamy łyżką, jeśli masa jest zbyt sucha dodać łyżkę miękkiego masła Masę podzieliłam na 2 części i piekłam w 2 foremkach

Proste Potrawy
Sałatka energetyczna 249

Składniki : 5 łyżek zielonej soczewicy 2 średnie ziemniaki (gotować w skórce) 2 marchewki (gotować w skórce )  zioła świeże lub suszone - u mnie rukola, lepszy byłby mniszek sól, olej lniany, szczypta zmielonego ostropestu Przygotowanie : Warzywa ugotować, marchew i ziemniaki pokroić w kostkę, wymieszać z soczewicą, dodać pokrojoną rukolę Sałatkę doprawić solą słoneczną , ostropestem, polać olejem i wymieszać. Przepis pochodzi

Proste Potrawy
Tagliatelle z fetą i szpinakiem 156

Favita tłusty (niebieski) sałatkowo-kanapkowy) 20 g (2 łyżki połamanych cienkich plasterków) błękitnego sera pleśniowego (tu: Lazur błękitny) - można dać więcej, będzie go wyraźniej czuć 20 g (garść) rukoli  sól 60 g (2 gniazda) makaronu tagliatelle ("gniazda wstążki") do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g) Przygotowanie:  1. Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle. Solimy. Szatkujemy rukolę i dodajemy

Malowane smakiem