rukola - 6622 przepisów (strona:231/442)

Szybka kolacja z chorizo 125

chorizo. Szybkie wykonanie, a jakie smaczne danie :) Grzanki z chorizo ulubiony chleb (u mnie ze słonecznikiem) kilka plasterków chorizo pomidory cebula ser żółty lub mozzarella  (u mnie Edam) rukola Nic łatwiejszego! Na chlebie układamy w dowolny sposób plasterki chorizo, na to kładziemy pokrojone w plasterki pomidory, cebulę. Posypujemy ulubionym serem żółtym lub mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia moimi oczami
Buraczane naleśniki z rukolą i fetą 76

Dziś obiad piękny i pożywny. Intensywność koloru buraczkowego można sobie samemu zwiększyć lub zmniejszyć, dodając jednocześnie mniej lub więcej mąki. Nadzieniem jest tutaj rukola i feta, które idealnie do siebie pasują. Zaczynamy? Różowe naleśniki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z rukolą i serem 92

Szybka i pyszna sałatka. Idealnie na kolację. Polecam bardzo. Rukolę i sałatę oczyścić i osuszyć. Awokado wydrążyć i pokroić w plasterki. Gruszkę obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Do dużej miski włożyć sałaty. Obłożyć kawałkami awokado i gruszki. Ser pokruszyć w większe kawałki i rozłożyć na górze. Doprawić solą i pieprzem. Obsypać grubo pokruszonymi orzechami. Wykonanie sosu

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z wątróbką i malinowym sosem 85

balans smaków dla malinowego vinegrette. Sałatka z wątróbką i malinowym sosem: 500 g wątróbki z kurczaka lub indyka 250 g świeżych malin 100 g mieszanki sałat (lub np. sama rukola czy roszponka) 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki octu balsamicznego Gallo z Modeny 2 łyżki naturalnego miodu 8 łyżek oliwy z oliwek Gallo Clássico 1 mała cebula

Poezja smaku
Potrawka z kurczaka z chorizo na rukoli 72

sałatkę do pracy, na obiad czy na śniadanie, jak wolicie i według osobistych smaków. Pojemnik takiej sałatki do pracy pobudzi chęć do życia po ciężkim dniu, zapraszam. Kurczak na rukoli. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zielona surówka z młodej kapusty, ogórka i rukoli 125

Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 2 długie ogórki 3 garście listków rukoli 1 dymka ze szczypiorem 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy w cienkie paski, ogórki w pół plastry a dymkę w krążki. Wszystkie składniki surówki wrzucamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy

Qchnia po prostu
SAŁATKA Z BATATÓW I POMARAŃCZY 95

trudnym okresie. Życzę Wam wszytkim dużo zdrowia! Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 55 min Porcja dla 4 osób ● 2 małe bataty (około 800g) ● 2 pomarańcze ● 4 garści roszponki (lub rukoli, listków młodego szpinaku…) ● 2 czerwone cebule ● 30 g orzechów laskowych ● 2 łyżki miodu ● 2 łyżki soku z cytryny ● 2 łyżeczki mielonego cynamonu Na dressing : ● 2 łyżki oliwy z oliwek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą FIT 87

Składniki na ok. 6-8 porcji: – 900g arbuza ze skórką (ok. 1/4 całego) – 900g melona ze skórką (ok. 1/2 całego) – 200g mozzarelli w kulce – 100g rukoli – 1 pęczek rzodkiewek – 1 awokado – 1 ogórek – 1 czerwona cebula – 25ml oliwy – 15ml octu balsamicznego – sok z cytryny – sól, pieprz Dodatkowo: kiełki

Be Fit Be Strong
Dressing balsamiczny 79

zdecydowanie jeden z najlepszych dressingów balsamicznych jaki miałam przyjemność próbować. Świetnie komponuje się z rukolą, ale z sałatką z sałaty lodowej, rzymskiej czy roszponki również jest bardzo smaczny. 6 łyżek oliwy z oliwek (dałam pół na pół z olejem rzepakowym) 3-4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka wody 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej szczypta soli

Smaki Na Talerzu
Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem 79

obsmażamy warkocz na złoty kolor z obu stron. W tym samym czasie składniki sosu łączymy ze sobą oraz prażymy orzechy na suchej patelni na złoty kolor. Na talerzu rozkładamy rukolę, wcześniej umytą i wysuszoną , na niej kładziemy plasterki buraka z konfiturą żurawinową, polewamy sosem, układamy warkocz, posypujemy podprażonymi orzechami.         Zapisz

Tajemnice Smaku
Sałatka z pieczoną dynią, figami i kozim serem 77

Sałatka z pieczoną dynią, figami i kozim serem Składniki dla 6 osób: młody szpinak, rukola lub inna sałata  mała dynia o wadze ok. 1 kg 2-3 figi 100g koziego sera (ja użyłam twarogowego) 2-3 garści pestek dyni kilka gałązek świeżych ziół np. natki pietruszki lub kopru 2 łyżki oliwy szczypta soli pieprz czarny świeżo mielony Sałatka

Gary Bez dna
Przystawka z szynki i sera gorngonzola 130

dobra przystawka, można przygotować trochę wcześniej. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube kawałeczki. Ser pokroić w słupki. Plaster szynki parmeńskiej rozłożyć na środku położyć kilka listków rukoli, kawałek gruszki i sera. Zawinąć i spiąć wykałaczką. Ułożyć w wysokim naczyniu i gotowe. Polecam bardzo smaczne

Kuchnia Pokoleń