schłodzone i pokrojone w plasterki, np. na świeże pieczywo. Schłodzone plasterki można także delikatnie natłuścić olejem i przygrilować lub opcjonalnie podsmażyć na maśle. Z dodatkiem rukoli i oliwy smakują obłędnie. Sos do kotletów zrobiłam na bazie mleka i wywaru z gotowania kotletów, z dodatkiem parmezanu. Kotlety na ciepło polane sosem serowym. Kotlety w wersji na zimno, na kanapce(...)rukolą. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 3 min 30 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 12 kotletów JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Kotlety drobiowe Składniki 4 filety drobiowe, pokrój na nieduże kawałki 3 garście parmezanu, świeżo utartego na małych oczkach 2 - 3 gałązki rozmarynu, oddziel igiełki od gałązek, drobno posiekaj 2 - 3 plastry szynki
Szybko SzybkowarCałkowicie zapomniałam o sałatce, do której jako pierwszej użyłam oleju z awokado od BadaPak :) Do swojej sałatki użyłam dwóch rodzajów sałat, delikatnej masłowej i ostrej rukoli. Dodatkami był wędzony łosoś (uwielbiam :D) i marynowane tofu od Polsoja, które świetnie zgrało się z pozostałymi składnikami. Kwintesencją sałatki był kremowy, jogurtowy sos z olejem z awokado i natką pietruszki :) Składniki: - kilka liści(...)sałaty masłowej - kilka liści rukoli - średni pomidor - 100 g wędzonego łososia - 90 g marynowanego tofu Polsoja Sos: - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka oleju z awokado BadaPak - świeża natka pietruszki - przyprawy: sól, pierz ziołowy, pieprz cayenne Chyba każdy wie jak robi się sałatkę :) Więc pozostaje mi życzyć Wam smacznego
Zdrowie na języku :Pbardzo trafiona. Sałatka jest syta i wcale nie ma za dużo kalorii. Dość już łasuchowania! Teraz trochę lżej, bo niedługo czekają nas karnawałowe szaleństwa... Składniki: 150 g rukoli 60 g kabanosów serowych 1 papryka czerwona 40 g oliwek zielonych 50 g sera feta sos 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki(...)oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rukolę myjemy i osuszamy, kabanosy kroimy w małe krążki, paprykę i oliwki kroimy w kosteczkę, ser feta rozdrabiamy ręcznie. Wszystkie składniki sosu starannie mieszamy ze sobą i łączymy z pozostałymi składnikami. Wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego
Niezły MłynekSKŁADNIKI: Rukola Roszponka Oliwki zielone/ czarne Mozzarella Pomidorki koktajlowe Szynka parmeńska PRZYGOTOWANIE: Pokrojone składniki układamy na liściach rukoli i roszponki. Następnie podsmażamy szynkę parmeńska na patelni i dokładamy do sałatki. Wszystko polewamy oliwą extra virgine i posypujemy oregano
kulinarnyJaSKŁADNIKI: Łosoś wędzony Rukola Roszponka Pomidorki cherry Oliwki zielone Szczypiorek Koperek PRZYGOTOWANIE: Na liściach rukoli i roszponki układamy wędzonego łososia. Dodajemy pokrojone pomidorki cherry, oliwki i posiekany szczypiorek. Polewamy wszystko cytrynowym vinaigrette i posypujemy świezym koperkiem. *Przepis na cytrynowy vinaigrette: Składniki: Oliwa z oliwek 80 ml Sok z cytryny 30 ml szczypta soli, pieprzu i cukru Wszystkie składniki ze sobą
kulinarnyJaCzas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 17,00 zł SKŁADNIKI: 200g makaronu spaghetti 200g kurczaka 4 ząbki czosnku ½ średniej cebuli parmezan oliwa z oliwek rukola natka pietruszki peperoncino lub chilli sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy osoloną wodę na makaron. Na jednej patelni smażymy kurczaka na oliwie, przyprawionego solą i pieprzem. Na drugiej patelni z większą ilością(...)makaron. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i pod koniec dorzucamy świeżo posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerz. Posypujemy wszystko parmezanem, układamy usmażonego kurczaka i dodajemy rukolę
kulinarnyJaSKŁADNIKI: 1/2 piersi z kurczaka 6 świeżych szparagów 1/2 paczki rukoli 1/2 paczki roszponki Pomidorki koktajlowe Zielone oliwki Musztarda dijo Oliwa z oliwek Ocet winny, oregano, sól, pieprz Przygotowanie kurczaka: Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju rzepakowym z oregano, pieprzem i solą. Przygotowanie sosu: Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę miodu(...)obieramy ze skórki, najlepiej obieraczką do warzyw. Wrzucamy je do gotującej się i osolonej wody. Po 4-5 min. powinny być idealne. Przygotowanie sałatki: Na talerzu układamy mix z rukoli i roszponki. Dodajemy pokrojone oliwki i pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy ostudzonego kurczaka i szparagi. Polewamy wszystko sosem
kulinarnyJaosoby Koszt przygotowania: ok 8,00 zł SKŁADNIKI: 50 g sera camembert 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej 6 pomidorków koktajlowych kilka płatków grana padano Sałata: dębowa, karbowana i rukola natka pietruszki 1 jajko bułka tarta SKŁADNIKI na miodowo-balsmiczny vinaigrette: 80 ml oliwy z oliwek 3 łyżeczki octu balsamicznego sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki miodu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE miodowo-balsmicznego(...)smażymy na oleju z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Usmażony układamy na ręczniku papierowym. Następnie delikatnie podsmażamy na oliwie szynkę szwarcwaldzką. Na talerzu układamy liście sałaty i rukoli. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Na sałacie układamy usmażony ser i szynkę szwarcwaldzką. Posypujemy płatkami grana padano i posiekaną natką pietruszki. Wszystko polewamy miodowo-balsamicznym vinaigrette
kulinarnyJaPorcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,50 zł SKŁADNIKI na sałatkę: 1 avocado 1/2 grejpfruta pomidorki koktajlowe mozzarella kuleczki koper włoski (fenkuł) szczypiorek Sałata: dębowa, rzymska, rukola SKŁADNIKI na cytrynowy vinaigrette: 1 cytryna 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy dijon 20 ml octu winnego szczypta soli, pieprzu i cukru PRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette: Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy(...)ocet winny, musztardę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos. PRZYGOTOWANIE sałatki: Umyte i osuszone sałaty (dębowa, rzymska, rukola) rwiemy i układamy na talerzu. Następnie na mixie sałat układamy pokrojone pomidorki koktajlowe, koper włoski i mozzarellę. Dodajemy filety z grejpfruta. Na końcu układamy nacięte w paski avocado, polewamy cytrynowym
kulinarnyJaPolecam każdemu. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: ok. 11,50 zł SKŁADNIKI: 3 plastry szynki parmeńskiej 1 kulka mozzarelli 1/2 awokado 5 pomidorków koktajlowych rukola parmezan oliwa z oliwek ocet balsamiczny świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: W pierwszej kolejności zabieramy się do przygotowania składników. Awokado obieramy i kroimy w paseczki. Mozzarellę kroimy w plastry. Pomidorki koktajlowe(...)myjemy i kroimy na połówki. Przystępujemy do złożenia naszej sałatki. Na talerzu układamy liście rukoli, a na niej na przemian układamy plastry mozzarelli i awokado. Układamy plastry szynki parmeńskiej i pomidorki koktajlowe. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy octem balsamicznym. Na koniec, sałatkę posypujemy płatkami parmezanu i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
kulinarnyJaprzygotowania: 5 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 3 kromki pieczywa lnianego (bezglutenowe) Habżyki 1 plaster szynki parmeńskiej 1/2 kulki mozzarelli 4 pomidorki koktajlowe rukola oliwa truflowa pieprz PRZYGOTOWANIE: Na pieczywie układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Następnie dodajemy rukolę i szynkę parmeńską. Na końcu dorzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość polewamy oliwą truflową i przyprawiamy świeżo
kulinarnyJaPorcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 80 g sera koziego 1/2 świeżej gruszki 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka orzechów nerkowca kilka czerwonych winogron rukola oliwa świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Na talerzu układamy rukolę. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną gruszkę. Układamy plastry koziego sera. Na patelni prażymy orzechy nerkowca i dodajemy do sałatki. Na końcu wszystko
kulinarnyJaCzas przygotowania: 20 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na sałatkę: 2 pomidory 1 kulka sera mozzarella zielone oliwki garść rukola świeże liście bazylii pieprz SKŁADNIKI do przygotowania bazyliowego pesto: 1 szklanka świeżych liści bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka orzechów piniowych 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1/4 szklanki parmezanu pieprz PRZYGOTOWANIE bazyliowego pesto: Władamy(...)obroty i powoli strumieniem dolewaj oliwy, a następnie dodajemy ser i pieprz. Miksujemy wszystko na gładką masę. PRZYGOTOWANIE sałatki: Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Na talerzu rozkładamy rukolę. Następnie układamy na przemian pokrojone pomidory i mozzarellę. Wszystko polewamy bazyliowym pesto. Dodajemy oliwki, a całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
kulinarnyJaPorcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 28,00 zł ( 2-3 porcje) SKŁADNIKI na sałatkę: 250 g krewetek tiger 1 mango 1 awokado 8 pomidorków daktylowych mix sałat rukola 1 ząbek czosnku 1 cytryna 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka posikanej natki pietruszki sól, pieprz SKŁADNIKI na dresing miętowo-limonkowy: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 limonki garść listków mięty(...)blendera wlewamy oliwę. Dodajemy listki mięty i sok z limonki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wszystko miksujemy na jednolitą konsystencję. PRZYGOTOWANIE sałatki: Na talerzu układamy porwane liście sałat oraz rukolę. Na niej układamy pokrojone w półksiężyce mango i awokado. Dodajemy krewetki i pokrojone pomidorki daktylowe. Wszystko polewamy dresingiem miętowo-limonkowym. Smacznego
kulinarnyJaPolubicie to połączenie. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 6,00 zł SKŁADNIKI na danie: 1 świeża figa 1 kulka mozzarelli 1 pomidor kilka listków rukoli 1 łyżeczka oliwy z oliwek SKŁADNIKI na sos balsamiczny: 2 łyżeczki cukru 4 łyżki octu balsamicznego PRZYGOTOWANIE sosu balsamicznego: Na patelni podgrzewamy cukier, aż uzyskamy płynną konsystencję karmelu. Dolewamy ocet(...)części i podsmażamy na oliwie z obu stron. Pomidora i mozzarellę kroimy na grube plastry. Na talerzu, który polewamy sosem balsamicznym układamy na przemian pomidora, mozzarellę i liście rukoli. Dodajemy podsmażone figi. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego
kulinarnyJa