poczekała w lodówce ale samo wykonanie jej zajmuje dosłownie kilka minut. Imprezowa przekąska z łososiem SKŁADNIKI: 1 dowolna tortilla 1/2 opakowania serka śmietankowego z pieprzem 50 g łososia wędzonego rukola PRZYGOTOWANIE: Placek tortilli rozkładamy na płasko i smarujemy równomiernie serkiem. Łososia kroimy na paseczki i układamy je na tortilli posmarowanej serem. Następnie układamy rukolę i zwijamy tortille
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiplastry 1 średni ugotowany i obrany burak pokrojony w plastry, z których można wykroić serca oliwki z pastą paprykową przekrojone na pół kilka plastrów czerwonej cebuli zioła do pizzy rukola do dekoracji Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18% 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki ziół do pizzy 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany(...)środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200 oC. przed podaniem wierzch udekorować listkami rukoli
Czerwień i błękitOryginalna wersja sałatki PARMA z Pizza Hutt Szynka włoska na liściach szpinaku z dodatkiem rukoli przekładana pomidorami doprawionymi czosnkiem i oliwą, a całość przybrana pestkami dyni. Smaku dopełniają wiórki świeżo startego parmezanu i krem balsamiczny. Podawana z dwoma paluchami chlebowymi Moja wersja tej oto sałatki wygląda w zasadzie całkiem inaczej, ale i tak poniekąd stanowiła ono źródło mojej inspiracji(...)koktajlowych cherry 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 3 garści sałaty roszponki 60 g mix'u sałat (cykoria endywia, sałata fryzyjska, sałata lollo czerwona, cykoria sałatowa radicchio, rukola) ser dojrzewający Kolumb - wystarczy w zasadzie odrobina tak aby obsypać górę sałatki 3 listki świeżej bazylii garstka obranego słonecznika 1 łyżka octu balsamicznego z modeny Sos przygotowanie: Do małej miseczki
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 opakowanie placków do tortilli 450 g twarogu 100 g łososia wędzonego 1 natka pietruszki 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 szklanka śmietany spora garść szpinaku i rukoli pieprz szczypta soli Przygotowanie: Twaróg rozdrabniamy i przekładamy do szklanej miski. Mieszamy wraz z śmietaną. Dodajemy posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek. Łososia drobno siekamy i dorzucamy. Całość mieszamy i doprawiamy(...)Placki do tortilli smarujemy naszym twarożkiem i posypujemy szpinakiem i rukolą. Mi wyszło 6 zawiniętych placków. Zawijamy i odkładamy do lodówki na 3 godziny. Smacznego
ClauditteMissCookingchili, onions, basil, oregano, parsley kilka kropki Olivy extra vergine kilka kropli octu balsamicznego suszone pomidory (około 3-4 pomidory na jeden filet) świeżo zmielony pieprz Składniki na sałatkę: rukola szpinak prażony sezam prażone orzechy ziemne, nerkowca i lasowe oliwa z oliwek Dodatkowo: PESTO ROSSO - Ingredienti: pomodori secchi 19%, olio di girasole, olio extra vergine di oliva, ricotta(...)dość ciasno jedna obok drugiej. Posypuję przyprawami i skrapiam oliwą oraz octem balsamicznym. Piekę w piekarniku około 40 minut (200 stopni, góra i dół). Roladki podałam z sałatką z rukoli, szpinaku, suszonych pomidorów i prażonego sezamu oraz prażonych orzechów. Smaku całemu dania nadało Pesto Rosso
ClauditteMissCookingDodatki: 6-8 plastrów oryginalnej, słonej szynki parmeńskiej ok. 6 pomidorków koktajlowych 125 g ricotty (pół opakowania) suszone oregano i płatki chili do posypania garść liści świeżej bazylii lub rukoli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciasto: Mąkę, cukier, sól i drożdże wsypujemy do miski. Mieszamy łyżką. Dodajemy ciepłą wodę z łyżką oliwy i mieszamy przez(...)stolnicę, talerz lub inną blachę, otwieramy piekarnik i szybko zsuwamy pizzę (wraz z papierem) na rozgrzaną blachę. Pieczemy przez ok. 8 minut. Na upieczonej pizzy układamy listki bazylii lub/i rukolę. Post Pizza Romantica z ricottą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuoliwek 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 80 g sera feta 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chilli sól, pieprz garść świeżej rukoli PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzewamy do 180' C. Pomidory myjemy, kroimy na cztery części, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do miski i rozbijamy trzepaczką. Dodajemy jogurt grecki, sól(...)Łączymy se sobą wszystkie składniki. Smażymy ok. 2 min. na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia. Na wierzch układamy szczypiorek i wstawiamy do piekarnika na 15 min. Upieczoną frittatę posypujemy rukolą i pokruszonym serem feta. Smacznego
kulinarnyJacudo. Ktoś się poświęcić musi. By potem jeść mógł ktoś. I nie zawsze to musi być Matka. Wystarczy, że ja owsiankę wylizuję do dna ;) bułka pełnoziarnista serek kremowy smakowy (rukola&zioła) jajko sadzone parówka plaster zielonego ogórka plaster papryczki chilli garść rukoli Wystarczy wszystko złożyć. I zajadać się ze smakiem... zwierzakiem
bastalenarybę pochłonęła w całości. Dlatego w ramach odkupienia robię jej sałatkę na szybko wymyśloną w mej głowie. Poszła z synkiem dziadków odwiedzić, więc jak wróci będzie surprise. Czego użyłem? -rukola -fileciki pomarańczy -oliwki zielone -zgniecione w moździerzu nerkowce -szalotka posiekana cienko w krążki -parmezan starty -jajko -starta mozzarella Komponujemy sałatkę. Rukolę układamy na talerzu, dodajemy wokół oliwki, pomarańczę, cebulę
BaRepasłyżki oliwy z oliwek s ól, pieprz, 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku 40 g tartego s era mozzarella 1/2 pęczka świeżej bazylii opakowanie rukoli 2 świeże pomidory kilka plastrów szynki parmeńskiej czarne oliwki tarty parmezan Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić(...)posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (pominęłam ten etap bez szkody dla pizzy). Placki posmarować sosem pomidorowym i nałożyć dodatki - rukolę dodaję dopiero po upieczeniu pizzy, wówczas też posypuję gotowe pizze parmezanem, i na koniec skrapiam oliwą. Piec w temperaturze ok. 250 stopni przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się
KUCHARNIAcebulki dymki 2 spore szczypty oregano 85 g pesto z czerwonych pomidorów 175 g mozzarelli 400 g pomidorków cherry sól, pieprz do smaku 1-2 ząbki czosnku świeża rukola ocet balsamiczny W garnku zagotować 1 litr wody. Zdjąć z ognia, powoli wsypywać kaszkę kukurydzianą stale mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Ponownie wstawić na ogień i gotować nie przerywając mieszania przez(...)rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 15-20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno (obie wersje pyszne, choć w upały zdecydowanie polecam tą drugą). Ja dodałam od siebie rukolę i skropiłam polentę octem balsamicznym - smaki idealnie się skomponowały. Polecam Wam bardzo polentę w tej wersji lub z innymi ulubionymi przez Was dodatkami. To zdrowe, pożywane i bardzo smaczne
KUCHARNIAspotkać. Przy takiej ilości światła i ciepła nie ma mowy o smutkach. A jeśli można jeszcze skubnąć (chyba można? my skubaliśmy bez ogródek) przy pracy listki stewii, boskiej rukoli, greckiej bazylii czy uspokajającej melisy, to przyznacie, że to raj na ziemi! Dwie wielkie hale (wkrótce dołączy trzecia) produkują rocznie ok. 10 mln ziół! Na stoły smakoszy, do wielkich(...)sieci handlowych, restauratorów i za granicę wędrują stąd: bazylia, cząber, estragon, kolendra, koper, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, oregano, pietruszka, rozmaryn, rukola, szałwia, soliród, stewia, szczypiorek, trawa cytrynowa, trybula i tymianek. Po obu halach oprowadzał nas sam właściciel z radością i widoczną pasją dzieląc się z nami wieloma ciekawostkami na temat ziół i nie tylko (nareszcie wiemy, jak należy używać
KUCHARNIAoliwa ,10dag rukoli , 3 łyżki migdałowych płatków , 2 ząbki czosnku , 6 dag parmezanu ,sól,pieprz , pęczek(...)WYKONANIE Płatki migdałowe uprażyc na suchej patelni.Rukolę i dymkę umyć ,osuszyć ,drobno posiekać.Parmezan zetrzec na drobnych oczkach.Czosnek obrać.Do blendera wrzucić rukolę ,polowę dymki,czosnek ,płatki migdałowe i parmezan.Wszystko zmiksować .Doprawić pieprzem oraz solą .Wlać okolo 5 łyżek oliwy(ma powstac dość rzadka masa).Ponownie zmiksować.GOTOWE
w mojej kuchniSkładniki: 2 placki tortilli, 2 garście rukoli, kilka plasterków szynki, 1 serek śmietanowy typu almette, 3 łyżeczki chrzanu, pieprz. Przygotowanie: W miseczce mieszamy serek z chrzanem. Na blacie rozkładamy dwa placki tortilli. Smarujemy je serkiem, dość grubo. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Następnie układamy plasterki szynki i posypujemy umytą i osuszoną rukolą. Zwijamy roladki. Możemy od razu kroić
Aga w kuchnikuchni nic nie powinno się zmarnować użyłem kilku przygotowanych wcześniej dodatków, by stworzyć oryginalną kanapkę na ciepło ze świeżymi dodatkami. Znalazłem: -przygotowane pieczywo kukurydziane Fougasse -ser żółty edamski -rukola -pomidorki koktajlowe -ogórek zielony -sos, który wykorzystałem do przygotowanych w sobotę hamburgerów ; do jogurtu naturalnego dodajemy ząbek utartego w moździerzu czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej, miodu oraz łyżkę majonezu(...)małe kosteczki. Łączymy z oliwą, octem cydrowym, szczypiorkiem; solimy i pieprzymy do smaku. Składamy kanapkę. Na ser w jednej z połówek dajemy łyżkę sosu, i układamy na tym rukolę i pomidorki koktajlowe, podlewamy sosem i zamykamy kanapkę drugą połówką pieczywa. Na górę wykładamy sałatkę z ogórka i melona. Smacznego
BaRepas