rukola - 6622 przepisów (strona:215/442)

Penne z rukolą i kurczakiem 318

jeden z moich ulubionych przepisów. Warto zrobić więcej, żeby załadować w pojemniczki i na drugi dzień zabrać do pracy. Składniki: makaron penne pierś kurczaka 8-10 pomidorów suszonych pęczek rukoli 2 zabki czosnku parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Mięso pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać trochę oliwy (ja używam tej ze słoika(...)suszonymi pomidorami) - podsmażyć na złoto kurczaka, dodać posiekane ząbki czosnku - zeszklić, wrzucić na patelnię pokrojone suszone pomidorki. Doprawić sos solą i pieprzem. Wrzucić do niego makaron i rukolę- podsmażyć króciutko na patelni - żeby smaki się "przegryzły". Podawać posypane wiórkami parmezanu - im więcej tym lepiej:) UWAGA! Danie odpowiednie dla diabetyków. Inne dania dla osób z cukrzycą znajdziecie na stronie

Kulinarne Inspiracje
Sałatka z pieczonych buraków z rukolą, pomarańczą i kozim serkiem 178

zachwycona tym, jak intensywny smak i aromat mają, kiedy porządnie wygrzeją się w piekarniku.  Składniki: 6-8 małych buraczków (takich ok 4-5cm) 2 pomarańcze bez pestek rukola garść włoskich orzechów kozi serek (może też być twarożek z mleka krowiego) oliwa z oliwek ocet balsamiczny  sól morska pieprz Przygotowanie: Buraczki obieramy, oprószamy solą i pieprzem, polewamy oliwą(...)minut w temperaturze 160 stopni (ja piekłam z termoobiegiem), aż będą miękkie. Wyciągamy z piekarnika i przekładamy do miseczki aby wystygły. Kroimy je na mniejsze kawałki. Na talerz wykładamy rukolę, pokrojone pomarańcze i buraczki oraz gdzieniegdzie serek. Posypujemy orzechami włoskimi. Całość skrapiamy ;lekko oliwą z oliwek i sokiem z pomarańczy

Kulinarne Inspiracje
Polędwiczki wieprzowe w czosnku niedźwiedzim i prosciutto 169

łyżeczka suszonego), 100 ml białego wytrawnego wina (polecam młode portugalskie Vinho Verde), sok z połowy limonki, pieprz, 2 łyżki oliwy. Sałatka: 1 cukinia, garść umytej i osuszonej rukoli, 1/2 papryczki chili, łyżka posiekanych pistacji. Sos pistacjowy: 1/2 szklanki gęstego jogurtu, 6 listków czosnku niedźwiedziego, 1/2 awokado, 2 łyżki wyłuskanych pistacji, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 kiszonej cytryny(...)minut).       Sos:  Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku. Sałatka: Cukinię pokroić w nitki (najlepiej przy pomocy specjalnej obieraczki), wymieszać z rukolą, wyłożyć na porcję sosu, posypać pistacjami i plastrami chili

SzczyptaSmaQ
Naleśniki owsiane z tuńczykiem | bez laktozy 178

potreningowe naleśniki! Sycą na bardzo długo! Składniki na 2 SYTE naleśniki:  1 puszka tuńczyka 70g mąki owsianej 3/4 szkl. wody  1 jajko 1/4 papryki czerwonej 2 garści rukoli 1/2 ogórka  Pieprz Sól morska Oregano Bazylia Przygotowanie: Odmierzamy 70g mąki.  Wbijamy jajko.  Wsypujemy oregano i bazylię. Dodajemy sól i pieprz.  Wlewamy 3/4 szkl. wody(...)smazymy ok. 1 minutę na małym ogniu. Z tuńczyka odsączamy wodę. Obieramy pół ogórka. Kroimy w cienkie plasterki i układamy na połowie naleśnika. Układamy pół puszki tuńczyka. Dorzucamy rukolę. Układamy plasterki papryki. Zawijamy w rulonik. Podajemy samodzielnie lub z sosem na bazie jogurtu

Czarnawisienka
Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami 168

olej słonecznikowy z ziołami) 4 ząbki POLSKIEGO czosnku Pół małej cebuli Sól himalajska Pieprz czarny świeżo zmielony Liść laurowy Ziele angielskie 3 plasterki sera camembert Mix ziaren Opcjonalnie: świeża rukola Przygotowanie: 1/ W 2 litrach wody przygotowujemy bulion z indyka gotując go na małym gazie ok 1,5 godziny. 2/ Wyjmujemy mięso i dodajemy włoszczyznę. Gotujemy pół godziny na małym(...)koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 inut. 6/ Podajemy zupę w głębokiej misce z 3 plasterkami camemberta, posypaną ziarnami i opcjonalnie rukolą. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Imprezowe kanapeczki - krakersy z serkiem i łososiem 540

gruszką, czy winogronem. Ja dla Was przygotowałam wersję z wędzonym łososiem. Enjoy!;-) Składniki: opakowanie krakersów, serek kremowy (np. Twój smak lub Almette), łosoś wędzony, świeży ogórek, kilka listków rukoli, koperek Przygotowanie: Krakersy smarujemy serkiem. Wykładamy na wierzch pokrojono drobno łososia Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, wykładamy po plasterku na każdą kanapeczkę. Dodajemy na wierzch po listku(...)umytej rukoli. Koperek myjemy i siekamy drobno, następnie posypujemy wierzch przekąski

Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka z pomarańczą i mozzarellą 152

lata. Wystarczy wszystko wrzucić do miski wymieszać i podawać. Serdecznie polecam do drobiu, jak i do potraw z grilla.  'sałatka z pomarańczą i mozzarellą' Składniki: - sałata lodowa - roszponka - rukola - cykoria endywia (czerwona) - 1 pomarańcza - 1 opakowanie mini mozzarelli (21 kulek) - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka octu balsamicznego - 4 łyżeczki oliwy z oliwek Z miodu, octu i oliwy przygotować dressing(...)Pomarańczę obrać i pokroić na kawałki, usuwając błonę i wszystkie białe kawałki. 4 liście sałaty lodowej porwać, dodać roszponkę, rukolę i cykorię (wg. własnego smaku). Dodać pomarańcza i mozzarellę. Przed podaniem zalać dressingiem. Smacznego

CookYourself
Zielona sałata z przepiórczym jajkiem 135

śniadanie czyli sałatka z jajkiem. Tym razem z przepiórczym. Pyszna, zielona, idealna na początek wiosny. Ten przepis, oraz kilka innych, smacznych i Wielkanocnych znajdziecie także w Chochli . Składniki : * garść rukoli * 6 przepiórczych jajek ugotowanych na twardo * 5 rzodkiewek * 6 pomidorków koktajlowych * garść pestek słonecznika * dressing : 2 łyżki soku z cytryny bądź limonki, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, świeże(...)zioła Przygotowanie : Na talerzu bądź w salaterce ułożyć rukolę, połówki jajek przepiórczych i pomidorków. Dodać plasterki rzodkiewki, całość posypać prażonymi pestkami słonecznika. Składniki dressingu wymieszać, polać przygotowaną sałatkę. Podawać od razu

Magiczne Życie Marty
Wieprzowina w migdałach z jajkiem przepiórczym na sałatce z rukoli. 195

spokojnie załatwić sprawy żywieniowe i zaczynam właśnie krótki, bo krótki, ale zawsze urlop świąteczny. Czego użyłem? -wieprzowina na kotlety schabowe -płatki migdałów -jajko -jajka przepiórcze -bułka tarta -sól, pieprz -rukola -winogrona -śliwka czerwona -oliwa -ocet balsamiczny -masło klarowane -migdały w moździerzu zgniecione -starty parmezan -mleko Wieprzowinę nacinamy, tłuczemy jak na schabowe. Bułkę tartą łączymy w stosunku pół na pół(...)przepiórcze, wylewamy ja na mięso i wkładamy do piekarnika na 3 minuty w temperaturze 160 stopni w funkcji termoobieg, lub góra-dół na 5 minut w temperaturze 180 stopni. Rukolę mieszamy z oliwą, migdałami, pokrojonymi i obranymi owocami; solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy parmezanem i podlewamy octem balsamicznym

BaRepas
Moje propozycje na świąteczny stół 152

klops z mięsa mielonego galaretka z mięsa wieprzowego gotowanego w szybkowarze klops z jajkami karczek pieczony z polędwicą w środku Sałatki: sałatka Uli sałatka Waldorf sałatka z granatem i rukolą szybka sałatka z rukolą buraczki zakwaszone czerwonym octem szybka sałatka na śniadanie wytrawna ćwikła               Majonez  Zupy: rosół z gęsi

Proste Potrawy
Omlet z pomidorkami i mozarellą 173

samym czasie będzie śniadanie dla 4 osób. Składniki na 1 porcję: 2 jaja 1 łyżka klarowanego masła 5-6 pomidorków koktajlowych 4-5 kulek mini mozzarelli sól pieprz garść rukoli szklanka soku (najlepiej pomarańczowego) Jajka rozbić do miski, roztrzepać z solą i pieprzem i ubijać na najwyższych obrotach na puszystą pianę. Pomidorki i mozzarellę pokroić na połówki. Na rozgrzanej patelni(...)dołożyć pomidorki i ser. Ponownie przykryć przykrywką i smażyć, aż jajka do końca się zetną, a ser rozpuści. Gotowy omlet łopatką (najłatwiej długą i szeroką), przełożyć na talerz. Posypać rukolą. Smacznego

Pełny talerz
Torcik spaghetti 137

poczekać, aby na koniec móc powiedzieć Om Nom Nom... :) Składniki dla 4 osób: 150 g spaghetti omnomnom 1 łyżka oliwy 150 g szynki serrano 75 g wędzonego boczku garść rukoli garść szpinaku baby 10 pomidorów koktajlowych 2 ostre papryczki 4 jaja 1 szklanka śmietanki 30% 30 g startego cheddara 30 g startego parmezanu lub grana padano 40 g lazura błękitnego(...)niewielkiej mocy 2 minuty krócej, niż podane jest na opakowaniu (czyli w przypadku makaronu omnomnom 8 minut). Odcedzić, wymieszać z oliwą. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Rukolę i szpinak umyć, osuszyć i grubo pokroić. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Papryczki umyć, usunąć pestki, pokroić na plasterki. Jaja roztrzepać ze śmietaną i ostrymi papryczkami. Dodać sery, wymieszać. Doprawić solą

Pełny talerz
Sałatka z pieczonym burakiem i awokado 152

Składniki: garść rukoli 1/2 awokado 1 pieczony burak 3 plastry szynki parmeńskiej kiełki brokułu Rukolę układamy na talerzu, buraka kroimy w cienkie plastry, szynkę rwiemy na kawałki, awokado kroimy w kostkę. Wszystko układamy na talerzu, posypujemy kiełkami. Całość można polać oliwą z oliwek

Mango Papaja
Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej na sałatce z rukoli z grillowaną gruszką 153

bazylią 15 g miodu sok z ½ limonki Dodatkowo: 4 gruszki 15 g miodu 4 goździki 1 limonka 1/2 papryczki chili 50 ml oleju Kujawskiego z bazylią 200 g rukoli 100 g sera koziego 200 g pomidorów suszonych odsączonych z zalewy 200  g pomidorków koktajlowych sól pieprz Opis wykonania: Wszystkie składniki marynaty blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa(...)moździerzu. Dodajemy 50 ml oleju z bazylią. Mieszamy. Gruszki kładziemy na ruszcie, nad samym żarem i grillujemy z obydwu stron, aż będą miękkie. Na talerzu układamy grillowane gruszki, rukolę, pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i pokruszone kawałki koziego sera. Wykładamy szaszłyki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i pozostałą marynatą orzechową. PORADA: Mięso przed położeniem na ruszt powinno mieć temperaturę

Smakowity Blog Kulinarny
Tort z kuskusu, tuńczyka i pesto 209

plasterkach, 50 g   brokułu, 50 g kalafiora, świeży tymianek, pieprz zielony świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, pesto: 2 łyżki pestek słonecznika, garść świeżej bazylii, garść rukoli, 1 łyżka soku z cytryny, 10 g startego sera żółtego, 6 łyżek oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Pesto: Pestki słonecznika miksujemy za pomocą miksera lub blendera(...)Dodajemy rukolę, bazylię, olej i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodajemy sera i ponownie miksujemy. Warzywa gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i rozdzielamy marchewkę od brokułów i kalafiora. Wywar zostawiamy, będzie nam potrzebny. Warzywa, każde oddzielnie zgniatamy widelcem. Kuskus zalewamy wywarem z gotowanych warzyw (proporcje na opakowaniu) i odstawiamy

Moniki Smakołyki