kotleta w środku umieściłam mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue. Hamburgery: 500g łopatki wieprzowej 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 4 garści rukoli musztarda majonez olej Sos barbecue: 4 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 50ml sosu sojowego(...)zarumienienia. Dodajemy sos barbecue, dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut. 3. Bułki przekrawamy na pół, podgrzewamy na patelni, obie połówki smarujemy majonezem i musztardą. Kładziemy kolejno: garść rukoli, 1/4 mięsa, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone cienko ogórki. Przykrywamy drugą połówką bułki
Szefowa kuchniSzybkie w przygotowaniu wrapy z tortilli są świetną propozycją na imprezową przekąskę lub lekki obiad do pracy. Wypełnione lekko pikantną rukolą, wyrazistą szynką parmeńską i chrupiącymi orzechami są zdrowa i smaczna propozycją dla dbających o dietę. Składniki: 4 duże placki tortilla rukola 100g szynki parmeńskiej serek kanapkowy śmietankowy szklanka posiekanych orzechów włoskich pół szklanki prażonej cebulki Sposób przygotowania: Placki tortilli
Pyry na GazWiosna miesza się z zimą. Dzisiaj zapraszam jednak na wiosenną, w kolorach sałatkę, z granatem. pół główki sałaty lodowej rukola 20 dag sera cheddar (u mnie z dodatkami) 1/3 pestek z dużego owocu granatu orzeszki pini oliwa sól, pieprz Sałatę lodową porwać, dodać rukolę. Ser pokroić w równą kostkę, dodać owoce granatu. Orzeszki pini podprażyć na suchej patelni
Humanistka w kuchniSKŁADNIKI: 3 plastry sera greckiego halloumi 1 łyżka pestek granatu 1/4 papryki czerwonej 1/4 papryki żółtej 5 oliwek greckich bez pestek 2 garści sałaty karbowanej 1/2 garści rukola 2 łyżki oliwi greckiej extra virgin świeży pieprz PRZYGOTOWANIE: Sałatę i rukolę myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Dodajemy pokrojoną w słupki paprykę czerwoną i żółtą. Ser halloumi kroimy
kulinarnyJamojej koszuli i ręka Karoliny z Vegeaddicted . 3. Odrobina zieleniny może zdziałać cuda. Bardzo długo głowiliśmy się jak ująć te jajka, które to nie prezentowały się idealnie. Parę listków rukoli załatwiło sprawę. Do tego pieczywo – takie rozerwane sprawia, że zdjęcie jest bardziej naturalne. 4. Kontekst. Z jajecznicą mieliśmy chyba jeszcze większy problem niż z jajkami. Jajecznicy się raczej nie kroi(...)więc fota z krojącą jajecznicę Karoliną raczej odpadała). Rukola została już użyta w jajkach sadzonych, ale tak czy siak średnio pasowała do jajecznicy. Postanowiliśmy zaserwować ją (jajecznicę) wraz z innymi jajkami. Taki kontekst jajeczny nadał jej dużo ciekawszego klimatu niż zdjęcie jajecznicy solo. 5. Minimalizm. Gdy na talerzu dzieje się dużo, czasem lepiej zostawić całą resztę pustą, by nie zdominować
Fill The Bowlsię lżejsze, bardziej wiosenne i warzywne dania. Powoli czas pożegnać się z ciężkim i sycącym mięsem oraz zawiesistymi sosami. Moją propozycją na lekki obiad jest penne z cukinią i rukolą. Skusicie się? Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella. Składniki /2-3 porcje/: 1/2 opakowania makaronu Penne rigate Lubelli 1 duża cukinia 1 duża marchewka 1 cebula Czytaj dalej(...)Artykuł Penne z cukinią i rukolą pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakurodzynkami. Jest lekkostrawna, bezglutenowa i bardzo smaczna. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 mały bakłażan 4 łyżki oliwy (2 do bakłażana+2 do sosu) 1 duża garść rukoli 1/2 czerwonej papryki 1/2 szalotki 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sok wyciśnięty z połowy cytryny sól pieprz Przygotowanie: Komosę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu(...)kostkę, wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie solimy, polewamy 2 łyżkami oliwy i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Rukolę, paprykę, szalotkę i pomidorki drobno kroimy. Następnie do warzyw dodajemy ugotowaną komosę i upieczonego bakłażana. Z 2 łyżek oliwy, soku z cytryny, miodu i musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy
Smakowity Blog Kulinarnydojrzewa podobnie jak prosciutto. Pizza Italia Składniki: 1 spód do pizzy, tutaj przepis 50 g bresaola 50 g prosciutto 100 g mozzarella killa czarnych oliwek killa nadziewanych papryczek garść rukoli killa listków bazylii garść koktajlowych pomidorów oregano do posypania oliwa do polania Upiecz spód do pizzy według przepisu w linku. Posmaruj spód oliwą i piecz w nagrzanym na 225ºC piekarniku(...)przez około 12 minut. Obok ułóż koktajlowe pomidory, aby się lekko zrumieniły. Wyjmij spód i na jeszcze gorący spodzie poukładaj kawałki mozzarella. Porozrzucaj rukola,liście bazylii, pomidory, papryczki, oliwki i ułóż wędlinę. Całość posyp oregano i polej dobrą oliwą. Smacznego. The post Pizza z włoskimi smakami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaburak 2 szalotki 2 ząbki czosnku szczypta tymianku szczypta rozmarynu 50 ml octu winnego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy sól pieprz garść nasion słonecznika uprażonych na suchej patelni rukola Mus z awokado: 1 awokado 1 ząbek czosnku 2 łyżki serka twarogowego np koziego sól sok z cytryny Przygotowanie: Buraka skrapiamy oliwą, solimy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy(...)pierś kroimy w plastry. Awokado powinno być miękkie i ciemnozielone. Obieramy je, wkładamy do kielicha blendera, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę soli, serek i miksujemy. Na talerzach układamy rukolę, następnie buraki z szalotką, plastry kaczki, mus z awokado i posypujemy uprażonym słonecznikiem
Smakowity Blog KulinarnyPolędwica łososiowa w Polsce ma swoich wielbicieli tak jak szynka parmeńska ma swoich wielbicieli na całym świecie, dlatego często wykorzystywana jest do sałatek! Bazą dla tej fit sałatki stanowią: rukola, pomidor, ogórek, oliwki, polędwica łososiowa oraz sos z oliwy, soku z cytryny soli ziołowej i kolorowego pieprzu. Jeśli nie macie rano czasu na szykowanie sobie śniadaniowej sałatki, to możecie wszystkie(...)składniki na sałatkę przygotować wieczorem, przykryć folią i wstawić do lodówki. Rano wystarczy tylko polać sałatkę sosem tuż przed samym jedzeniem! Składniki: garść sałaty rukola 2 pomidory koktajlowe pokrojone na ćwiartki 4 czarne oliwki pokrojone na pół kiełki rzodkiewki i słonecznika 5 plasterków polędwicy łososiowej kawałek ogórka pokrojonego w pół plastry Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzygotujemy dzisiaj bardzo prosty i smaczny dip na bazie rukoli. Do jego przygotowania potrzebujemy: 500g. rukoli Dwa ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy Oliwa z oliwek Rozmaryn lub inne zioła, które lubicie Sól Pieprz Sposób przygotowania jest niezwykle prosty! Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, malakserze, czy innym robocie, który nam wszystko ze sobą ładnie połączy. Miksujemy i gotowe! Jeżeli chcemy
MarcinChefchociaż są też ich przeciwnicy, ale my uwielbiamy jajka pod każdą postacią i podwyższony cholesterol nie jest nam straszny! W tej sałatce podstawowy składnik to ugotowane na twardo jajko, rukola, mix innych sałat, kiełki, pomidory koktajlowe i oliwki. Można ją przygotować wieczorem. Wystarczy warzywa i jajko przykryć folią i wstawić do lodówki. A sałatkę polać sosem dopiero rano, zaraz przed(...)jedzeniem! Polecam też przepis na sałatkę z jajkiem i sosem tatarskim . Składniki: sałata rukola mix sałat 2 pomidory koktajlowe pokrojone na ćwiartki 4 czarne oliwki pokrojone na pół kiełki rzodkiewki i słonecznika 1 jajko ugotowane na twardo pokrojone w plastry Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól ziołowa i pieprz kolorowy do smaku (można dodać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępizzy jest taka tarta, nie w kulkach) 150 g pieczarek garść pomidorków koktajlowych (u mnie na gałązce) sól, pieprz oliwa 2-3 jajka do podania: świeża bazylia, szczypiorek, rukola lub roszponka Przygotowanie pizzy: Włóż blachę do piekarnika i rozgrzej go jak najmocniej, do temperatury 240-260 stopni C. Weź arkusz papieru do pieczenia i podsyp mąką lub kaszką kukurydzianą(...)pieprzem. Wstaw pizzę z powrotem do piekarnika i piecz 3-4 minuty, aż jajka się zetną. Podawaj pizzę od razu, posypaną świeżą bazylią czy szczypiorkiem. Pasuje tu również świeża rukola czy roszponka. Rady: Zamiast tartej mozzarelli do pizzy możecie wykorzystać mozzarellę w kulkach pokrojoną na plasterki. Dobrze jest ją wcześniej odsączyć na ręczniku papierowym. Możecie też sięgnąć po inny
Chilli Czosnek i Oliwaboczku wędzonego 1 cebula 2 marynowane papryczki piri piri ok 200 g żółtego sera garść rukoli 7 różyczek brokuła tymianek oregano pieprz Sos: ok 200 ml sosu do spaghetti Drożdże wkruszamy(...)pół różyczki brokuła, posypujemy drobno pokrojonymi papryczkami. Posypujemy pozostałym serem i lekko oprószamy tymiankiem, oregano oraz pieprzem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Przed podaniem posypujemy rukolą. Pizza a'la Blue Marine Pizza a'la Blue Marine SMACZNEGO
peggiwkuchnistartego na tarce o dużych oczkach 2 – 3 duże czerwone cebule 2 łyżki octu balsamicznego 3 czubate łyżki brązowego cukru sól i świeżo zmielony pieprz 2 garście rukoli Wykonanie: Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie półplasterki. Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu) i dodaj cebulę, posól i smaż około 10 minut aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając(...)serem. Dopraw solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 200 C przez około 15 – 20 minut – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Odstaw do przestygnięcia. Na cieście rozłóż rukolę. Smacznego
Moja pasja smaku