ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków Składniki: Buraki – 2 sztuki Rukola – garść Anchois – kilka sztuk Parmezan – kilka plasterków Orzechy włoskie – garść Sos do pieczenia buraków: Olej sezamowy – 3 łyżki Miód – 2 łyżki Sos do sałatki: Oliwa z oliwek – 2 łyżki Miód(...)pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę. Gdy buraki będą już miękkie i wystygną, układamy je na talerzu. Posypujemy rukolą, dekorujemy anchois, plastrami parmezanu i orzechami. Całość polewamy sosem przygotowanym z wymieszanych: oliwy z oliwek, miodu, soku z malin i soku z cytryny
Kuchnia Bon Appetitosób Fasolowe burgery: 1 puszka czerwonej fasoli 2 czerwone cebule garść rodzynek ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka oleju kokosowego sól, pieprz Dodatki: 4 bułki garść rukoli 1 czerwona cebula Chutney morelowy: 1 czerwona cebula 1 papryczka chili 4 duże morele ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego ½ łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka gorczycy 30 ml octu winnego 2 łyżki(...)uformuj 4 burgery jednakowej wielkości. Przed podaniem grilluj kilka minut z obu stron. Możesz je dodatkowo posmarować olejem kokosowym, aby nie przywarły. Podawaj w przypieczonej na grillu bułce z rukolą, plastrami czerwonej cebuli i chutneyem z moreli. Szaszłyki warzywne Kukurydzę i cukinię pokrój w plastry, cebulę w ćwiartki, oddzielając warstwy, paprykę na duże kawałki. Wszystkie warzywa wrzuć do miski razem
Food SquareSkładniki : 1/3 szklanki czarnego ryżu szklanka pomidorków koktajlowych, głównie żółtych mała garść rukoli 1/2 szklanki kukurydzy, u mnie świeża gotowana w kolbie 1 brzoskwinia 1/2 cebuli, najlepiej czerwona Sos: sok z 1/2 cytryny, łyżeczka miodu, 2 łyżki oliwy- wymieszać. Kilka listków mięty do posypania. Przygotowanie : Ryż namoczyć ok. 30 min. w zimnej wodzie, ugotować w szklance posolonej wody, do momentu(...)dente, odcedzić i przepłukać zimną wodą Pomidorki pokroić na pół, kukurydzę osączyć, jeśli z puszki Umytą rukolę rozdrobnić, brzoskwinię pokroić na kawałki Cebulę pokroić w kostkę, składniki połączyć, wymieszać, polać sosem, wymieszać Posypać listkami mięty
Proste Potrawypietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól i czarny pieprz, grubomielony 1 łyżka soli 250 g sera mascarpone otarta skórka z połowy cytryny 2 łyżki włoskich orzechów garść rukoli Ugotuj makaron al dente w lekko solonej wodzie. Odcedź ale zachowaj 100 ml wody od gotowania. Wymieszaj odcedzony makaron z oliwą i trzymaj w cieple. Rozpuść mascarpone w małym garnku. Dodaj(...)pietruszkę i miętę, dopraw solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny. Zagotuj sos, dodaj teraz bób i część pokruszonej feta. Zagotuj sos. Podziel makaron na talerze na przemian z rukolą i polej obficie sosem. Posyp orzechami. The post Makaron z bobem, feta i miętą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaSKŁADNIKI: 100 g świeżego jarmużu garść rukoli 1 filet z kurczaka marynata do kurczaka 1 łyżka sosu sojowego przyprawa do kurczaka 5 ogórków konserwowych ser feta ok 150 g 1 por 1 ogórek świeży 2 ząbki czosnku 250 ml jogurtu naturalnego sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka kroję na małe części przyprawiam i dodaję(...)sojowy następnie smażę. Do dużej miski wkładam jarmuż. Następnie ser feta drobno rwę albo kroję. Następnie drobno kroję pora. Dodaję rukolę. Ogórki kroję w kostkę. Kurczaka dodaję. Na samym końcu. W osobnym naczyniu robię sos tzatziki. Do jogurtu dodaję majonez, sól i pieprz. Świeżego ogórka trę na tarce.Czosnek wyciskam do sosu.wszystko mieszam. Polewam sałatkę. Całość mieszam. Wkładam do lodówki. Przed
Gotowanie Patkikapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej 2 razy) – mały słoik suszonych pomidorów w zalewie – 20-30 czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne płaskie główki i doskonale nadaje się na wrapy. Jej liście są niezwykle kruche i delikatne, dlatego wystarczy je tylko odrobinę(...)kilka dodajcie do miski z wrzątkiem, sparzcie przez 1-2 minuty i wyjmijcie. W międzyczasie przygotujcie nadzienie z serka, posiekanych oliwek, posiekanych suszonych pomidorów odsączonych z zalewy i rukoli. Spróbujcie i ewentualnie doprawcie do smaku. W przygotowane liście kapusty zawińcie nadzienie, sposób zawijania jest identyczny jak przy wrapach czy gołąbkach. Podawajcie od razu lub po schłodzeniu coolwrapów w lodówce. CIASTO
karmelowyoregano, cukier, sól, pieprz dodatkowo: oliwki faszerowane fetą i serem mizithra, 1 bakłażan, 250 g mini mozzarelli, 250 g pomidorków koktajlowych, 200 g szynki dojrzewającej, parmezan, świeża bazylia, świeża rukola Do misy miksera nasyp odważoną wcześniej ilość mąki, drożdży, cukru i soli. Następnie wlej oliwę i stopniowo podczas miksowania dodawaj wodę. Ciasto wyrabiaj przez około 10 minut. Wyrobione ciasto polej(...)pokrojone oliwki. Na wierzch rozłóż mozzarellę i świeże listki bazylii. Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 15 minut. Upieczoną pizzę posyp listkami bazylii, świeżą rukolą i startym parmezanem. Smacznego
Plate of Joysztuk Potrzebujemy: Naleśniki - TU najprostszy przepis w 5 minut Farsz: 600-700 g pieczarek 2 cebule średniej wielkości 6-7 kopiastych łyżeczek płatków drożdżowych nieaktywnych sól, pieprz garść rukoli i/lub roszponki (opcjonalnie) bułka tarta (na panierkę) Przygotowanie: Pieczarki obieramy, ścieramy na tartce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sól i pieprz i wrzucamy na patelnię(...)odrobiną oleju. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Kiedy warzywa będą już gotowe odstawiamy do ostygnięcia - potem dodajemy płatki drożdżowe oraz posiekaną roszponkę i rukolę. Kiedy nasz farsz stygnie bierzemy się za smażenie naleśników. Jeszcze ciepłe naleśniki napełniamy farszem, zawijamy i obtaczamy w bułce tartej. Jeżeli naleśnik będzie zbyt suchy bułka nie będzie się trzymała
Bananowe Poleimprezową przekąskę - goście na pewno będą zachwyceni. Składniki: jedna duuuuża cukinia/dwie mniejsze koncentrat pomidorowy ser żółty ser feta pomidorki cherry sól, pieprz, czosnek w proszku, suszona bazylia świeża rukola Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Cukinię kroimy na grubsze plastry (0,5 - 1 cm), posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Smarujemy z wierzchu koncentratem pomidorowym, układamy plasterki sera(...)feta i doprawiamy - solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Posypujemy suszoną bazylią. Podajemy z rukolą. Do pizzerek świetnie pasuje również sos czosnkowy (jogurt naturalny + starty ząbek czosnku + sól i pieprz) Gotowe. Smacznego
Kuchnia EllieChciałabym polecić bardzo smaczny przepis na zapiekaną karkóweczkę,pachnącą curry i majerankiem,kruchą i mięciutką z liściem rukoli dla smaczku.Zapraszam. 70dag.karkówki b/k 3 ząbki czosnku sól pieprz curry majeranek 1 cytryna 1 szkl.jogurtu naturalnego olej keczup mały słoik majonezu starty żółty ser rukola ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Karkówkę myjemy i osuszamy,tniemy na kotlety.nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,solą,pieprzem,curry i majerankiem.Cytryn
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipołączeniu z kozim serem i słodkim dressingiem. Składniki 200 g jeżyn 100 g miękkiego koziego sera naturalnego 100 g miękkiego koziego sera z miodem garść roszponki garść rukoli 1 szalotka 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 35 g posiekanych orzeszków piniowych czarny pieprz Przygotowanie Roszponkę i rukolę rozłożyłem na talerzu. Posypałem niezbyt drobno posiekaną szalotką. Rozkruszony
R'n'G Kitchenwakacji już prawie za nami! ja znów pędzę w drogę ale zostawiam Wam pomysł na pyszne letnie tortille, oczywiście z serem MOŃKI! Składniki na 2 sztuki; 2 tortille garść rukoli 2 jajka 4 plastry ulubionej szynki 4 plastry sera żółtego Mońki 4 suszonych pomidorów łyżka masła ulubiony sos majonezowy 1 pomidor Przygotowanie; Na patelni rozpuścić masło a następnie usmażyć jajka(...)sadzone. Tortille posmarować sosem majonezowym, następnie wyłożyć rukolą, na to układać plastry szynki, sera, krojone pomidory a także suszone pomidory pokrojone w paseczki. Na wierzchu układamy sadzone jajko i zawijamy. Najlepiej jak krokiety , wtedy nic nam nie wypadnie. Gotowe tortille układamy na rozgrzanym grillu lub patelni i chwilę podgrzewamy z każdej strony aż lekko się zrumienią. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi „). Składniki: (4 porcje) 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek (z końcówek zróbcie zupę ) 350 g pomidorków koktajlowych (użyłam mieszanych koktajlowych z małymi malinowymi(...)dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege (które polecam), czyli z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” oraz „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi „ źródło: Na podstawie przepisu z miesięcznika Good Food. The post Grillowane szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjabazylią i parmezanem. Takie ziemniaczki smakują wybornie same w sobie, ale polecam je spróbować w towarzystwie „ Grillowanych szparagów z pomidorkami koktajlowymi i fetą ” i „ Sałatki z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi „. Dzięki temu otrzymujemy pyszne danie obiadowe. Sycące, ale bez mięsa i bez glutenu. Świetne dla wegetarian. Składniki: (4 porcje) 1 kg młodych i małych ziemniaczków(...)poprzez podrzucanie kilka razy w przykrytym pokrywką garnku) Śródziemnomorską sałatkę ziemniaczaną podawać w towarzystwie „ Grillowanych szparagów i pomidorki koktajlowe z octem balsamicznym „ oraz „ Sałatki z rukoli, rodzynek i płatków migdałowych „ źródło: Na podstawie przepisu z miesięcznika Good Food. The post Młode ziemniaczki z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem, czyli śródziemnomorska sałatka ziemniaczana appeared first on Moja
Moja Delicja