przygotowania prostych dań, jak właśnie sałatka. Kolorowa i bardzo sycąca porcja znikła w kilka minut. Składniki 4 jajka 1 dojrzałe awokado ogórek 100 g pomidorków koktajlowych 80 g mieszanki rukoli i młodego szpinaku kilka rzodkiewek sos do sałatki 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka soku z limonki 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki suszonej bazylii szczypta soli Sposób przygotowania Jajka ugotować(...)twardo, obrać ze skorupki i pokroić na ćwiartki. Awokado pokroić w plasterki i wymieszać w misce z rukolą i szpinakiem. Dodać ogórka, rzodkiewki i pomidorki koktajlowe. Przygotować sos do sałatki – musztardę wymieszać z solą i sokiem z limonki. Dodać oliwę i suszoną bazylię, mieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Przelać sos do sałatki, dodać pokrojone jajka i wymieszać
Pink Envelopecytryny sól, pieprz Poniżej kursywą wypisałam składniki, które podane są w oryginalnym przepisie, ale ja ich akurat pod ręką nie miałam: 1 pęczek natki pietruszki, posiekany 1 pęczek rukoli, posiekany 4 łyżki kaparów 150 g marynowanych podgrzybków Przygotowanie: Kaszę bulgur lub jaglaną płuczemy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia(...)pestek i kroimy w kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kaszę mieszamy z pokrojoną papryką, cebulą, słonecznikiem, posiekaną pietruszką i rukolą, kaparami i pokrojonymi podgrzybkami. Wszystkie składniki razem mieszamy w misce, dodajemy olej, sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
bistro mamasuchych drożdży 2.5 szklanki mąki pszennej Szczypta cukru trzcinowego Przyprawy:pieprz, sól, papryka czerwona Farsz 20 dag pieczarek 20 dag miesa mielonego z indyka 1/3 pora Garść rukoli Koncdnfrat pomidorowy ok 2 łyżek Sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki chilli Dodatkowo 1/2 kulki Mozzarella Olej do polania blachy Bułka tarta do podsypania PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewam(...)Ciasto smaruję koncentratem pomidorowym. Posypuję przyprawami i mozzarellą. Dodaję farsz. Piekę w 180 stopniach przez 30 min. Wymiar mojej blachy to 20 na 28 cm. Po upieczeniu pizzy posypuję rukolą. Smacznego
Gotowanie Patkiwyobraźnia i stan lodówki. Taką sałatkę bez trudu można zapakować i zabrać do pracy. Składniki: (2 porcje) 1/2 szklanki komosy ryżowej 2 marchewki 1 burak 1 czerwona cebula rukola owoc granatu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/4 łyżeczki soli szczypta cynamonu Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny(...)cynamonem. Skrapiamy mieszaniną warzywa na blasze i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Składniki dressingu mieszamy razem do uzyskania konsystencji emulsji. Upieczone warzywa podajemy z komosą, granatem, rukolą, skrapiamy przygotowanym dressingiem
Smakowity Blog KulinarnySkładniki (na 1 porcję) - 2 garście rukoli (ok. 40 g), - 1/2 granatu (ok. 50 g), - 1/2 mango (ok. 120 g), - 4 łyżeczki soku z cytryny (ok. 20 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy miodowej (ok. 10 g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100 g), - łyżeczka oleju rzepakowego(...)oleju, ostrych przyprawach i smażymy na patelni teflonowej. 2. Mango obieramy i kroimy w kostkę. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. 4. Na rukoli układamy mango, ziarenka granatu i kurczaka. 5. Całość polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), która działają przeciwmiażdżycowo, - β-karoten (pochodzący
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 łyżka oleju 1 słoik salsy 40 dkg wieprzowiny 2 czerwone papryki ser Mozzarella rukola pomidorki koktajlowe 1 cebula 3 ząbki czosnku liść laurowy sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso umyć, włożyć do garnka razem z cebulą, czosnkiem, liściem laurowym. Zalać wodą, dodać sól(...)Pomidorki przekroić na pół po długości. Ciasto naleśnikowe przygotować z mąki, wody, jaja,1 łyżki oleju, 3 łyżek salsy ze słoika, dokładnie wymieszać. Upiec naleśniki. Na naleśnik położyć trochę rukoli, mięso, paprykę, ser, pomidory. Polać salsą. Podawać na gorąco
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 1,45 kg kaczki bez podrobów 2 łyżeczki płaskie soli 2 g majeranku 5 dkg smalcu 75 dkg jabłek 75 dkg grejpfrutów słodkich 2 dkg cukru rukola Sposób przygotowania: Kaczkę oczyścić, umyć, nasolić, natrzeć majerankiem, pozostawić na godzinę. Po tym czasie kaczkę ułożyć na blasze grzbietem do dołu, polać stopionym smalcem i upiec w piekarniku, skrapiając wodą(...)wytworzonym sosem. Porcjować. Jabłka i grejpfruty umyć, pokroić w ćwiartki, posolić, oprószyć majerankiem i cukrem, poddusić krótko na tłuszczu z pieczenia. Porcje kaczki podawać na rukoli z jabłkami i grejpfrutami
Przepisy kulinarne babci Antoninycayenne lub 1/4 łyżeczki suszonego 200 ml wina czerwonego półwytrawnego 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sól 1 łyżeczka miodu (u nas akacjowy, nie polecam gryczanego) sitko SAŁATKA: 100 g rukoli (opakowanie) 200 g pomidorków koktajlowych sól pieprz oliwa Filet delikatnie rozbijamy solimy i pieprzymy z obu stron. Wkładamy do torebki. Spryskujemy oliwą i doprawiamy rozmarynem. Zawijamy i odstawiamy(...)niej łyżeczkę sosu i dopiero wlewamy. Pamiętajmy, że musimy energicznie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki, bardzo szybko wyłączamy. Przypomina to gotowanie budyniu lub kisielu. Do miski wrzucamy rukolę, przekrojone na pół pomidorki, doprawiamy solą pieprzem i oliwą. Odstawiamy na 10 min, żeby smaki się ze sobą połączyły Rozgrzewamy suchą patelnię i układamy na niej torebki z kurczakiem. Najlepiej, żeby
Kuchnia od dwojgadodatkiem młodych listków pokrzywy. SKŁADNIKI: 2 porcje (np. 4 gniazda ) suchego jajecznego tagliatelle 1 mała puszka sardynek w oliwie 150 g zielonego: u mnie roszponka, ale może być rukola, szpinak lub mieszanka łącznie z bazylią 100 ml dobrej oliwy 4-6 ząbków czosnku 2 łyżki nieprażonych nasion słonecznika (mogą być też pestki dyni lub mieszanka pestek i różnych orzechów(...)smaku Wykonanie: Nastawić posoloną wodę na makaron i ugotować go al dente, czyli nie za miękko. Do malaksera wrzucić zielone, czyli to z czego robimy pesto np.: bazylia, rukola, szpinak, roszponka itp. Dodać do malaksera również oliwę, oliwę odsączoną z sardynek i jedną całą sardynkę lub dwie czy trzy jeśli są malutkie), posiekany czosnek, słonecznik (jeśli go stosujemy lub mieszankę
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki (na 1 porcję) - garść rukoli (ok. 20 g), - 1/2 granatu (ok. 50 g), - łyżka orzechów włoskich (ok. 10 g), - 2 łyżeczki soku z cytryny, - świeży korzeń imbiru. Sposób przygotowania 1. Mieszamy rukolę z ziarenkami granatu i prażonymi orzechami. 2. Sałatkę polewamy sosem (mieszamy sok z cytryny z miodem i odrobiną tartego imbiru).\ Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpół papryczki chilli sól, pieprz Dynia : nieduża dynia (u mnie dynia piżmowa) oliwa słodka i ostra papryka (lub płatki chilli) tymianek sól, pieprz czerwona cebula kilka ząbków czosnku Sałatka : rukola kilka pomidorków koktajlowych kilka oliwek kawałeczek fety oliwa sok z cytryny ząbek czosnku szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz Przygotowanie : Dynia: Dynię obrać ze skórki i pozbawić pestek, pokroić w średniej(...)czasie gdy dynia będzie prawie miękka. Sałatka : W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem Na talerzu ułożyć rukolę, na nią wyłożyć upieczoną dynie (można też dodać upieczoną cebulę i/lub ząbki czosnku), pomidorki koktajlowe i oliwki przekrojone na pół. Skropić przygotowanym sosem z oliwy. Usmażonego kurczaka pokroić na plastry grubości
Codzienne GotowanieCzekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami(...)kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa krem z kukurydzy
Moja smaczna kuchniapieprz odrobina mieszaniny ziół suszonych - oliwa z oliwek + masło do smażenia ponadto: - 150 g pstrąga wędzonego - francuski ser pleśniowy Bleu Village- dostępny w sklepach Lidl - 2 garście rukoli - 1 granat - jabłuszka kaparowe Wykonanie: Jajka wybij do miski i zacznij je mieszać albo rózgą albo widelcem. Jajka powinny zrobić się "luźne" tzn. ich struktura powinna przyjąć formę jednolitej lejącej(...)jego porwaniem się. Omlet smażymy do momentu ścięcia się odwracamy łopatką na drugą stronę i smażymy dosłownie maksymalnie 30 sekund. Zdejmujemy z patelni, przekładamy porwanym na kawałki pstrągiem, rukolą i pokrojonym w kostkę serem pleśniowym. Całość mocno obsypujemy ziarnami grantu. Na wierzch do podkręcenia smaku dodajemy jabłuszka kaparowe. Całość dodatkowo delikatnie skropiłam oliwą z oliwek. Zachęcam Was do zapoznania
SMYKWKUCHNItortilli w formie roladek. Dodatki można zmieniać według własnych upodobań, smaków lub po prostu wykorzystujemy to co mamy w lodówce. Składniki: 3 placki tortilli 1 serek ziołowy typu almette* rukola ser żółty w plasterkach szynka konserwowa w plasterkach Przygotowanie: Na tortilli cieniutko rozsmarować serek, rozłożyć warstwę rukoli, posmarować cienko serkiem, ułożyć ser żółty, posmarować cienko serkiem, ułożyć plasterki szynki
Ala piecze i gotujeskładnikami sałatki. Sałatkę możecie zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy też przygotować ją na kolację, przy lampce wina. Sprawdźcie listę składników i zróbcie to pyszne danie! SKŁADNIKI: - garść rukoli - 2 łyżeczki suszonej żurawiny - 1/4 sera Bleu Village, dostępny w sklepach Lidl - dojrzała śliwka np. renkloda -1/3 młodej i jędrnej kalarepy na dressing: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek(...)miód, sól morska, odrobina wody Składniki na dressing łączymy na gładki sos. Rukolę myjemy, śliwki i kalarepę kroimy na cieniutkie plasterki, ser na małe trójkąciki. Całość mieszamy, posypujemy żurawiną i polewamy obficie sosem. Podajemy z lampką dobrego wina i świeżą bagietką. Co sądzicie o mojej propozycji na Tydzień Francuskiej Kuchni w Lidl ? Byliście już w sklepach? Jak wrażenia
SMYKWKUCHNI