rukola - 6622 przepisów (strona:191/442)

Francuskie pakieciki na imprezę 201

gotowanej 2 pomidory 1 mała puszka lub słoiczek oliwek czarnych 15 dag   sera żółtego do posypania-użyłam Mlekoma Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku Świeża rukola do dekoracji Jak wykonać ? Na początek rozgrzewamy piekarnik do 190*c. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.  Rulon ciasta francuskiego rozwijamy  tniemy nożem na jednakowe kwadraty, smarujemy cienko bazyliowym(...)oraz solą i pieprzem. Na wierzchu układamy starty na tarce ser żółty.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut, do momentu aż się zezłocą.   Przed podaniem posypujemy rukolą, można też polać ketchupem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Sałatka z rukoli i roszponki z burakiem i sosem miodowo-musztardowym 120

Kilka składników, chwila przygotowań a sałatka jest naprawdę pyszna, lekko słodkawa przez sos i buraki, co przełamuje słony ser feta. Najchętniej jem ją do mięs.  100g roszponki 100g rukoli 1 duży ugotowany burak 200g sera feta 200g pomidorków koktajlowych Sos: 4 łyżki oleju 2 łyżki wody 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu sól, pieprz  1. Buraka(...)feta kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na pół. Przekładamy do dużej miski wraz z roszponką i rukolą. 2. Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Wlewamy do sałatki około 5 minut przed podaniem

Szefowa kuchni
Mininaleśniki z kurczakiem 123

łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka masła klarowanego  wiórki żółtego sera do posypania w dwóch gatunkach (około 6 dag) olej do smażenia  sól i pieprz czarny do smaku rukola Do  mleka  dodaj   drożdże roztarte w łyżeczce cukru i mąkę razową. Gdy drożdże się wzburzą. Wlej je do miski, dodaj mąkę, wodę, jajo i szczyptę soli. Zmiksuj(...)Smaż niewielkie naleśniczki na rozgrzanej patelni  skropionej odrobiną oleju. Przed odwróceniem ich na drugą stronę posypuj naleśniki czarnuszką. Nakładaj na  naleśniki gorący farsz. Podawaj ze sporą ilością rukoli

Gotuj Sam!
Sałatka z buncem i truskawkami 151

wędzonej. Wyglądały serki tak zachęcająco, że skusiłam się na dwa kawałki z każdej wersji. Nie zawiodłam się. Smakowały wyśmienicie! Sałatka z buncem i truskawkami pół sałaty lodowej pęczek rukoli 200 g truskawek 200 g buncu 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju rzepakowego sok z cytryny sól i pieprz biały do smaku kwiaty rukoli lub inne do dekoracji Umyj i obierz

Gotuj Sam!
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 167

gruszki  1 szklanka orzechów włoskich olej z orzechów włoskich  2 łyżeczki musztardy francuskiej  1 łyżka miodu ocet winny biały sól do smaku  1 opakowanie rukoli Śledzie kroimy na 3-4 części i mocno skrapiamy octem winnym.  Rukolę myjemy i wykładamy na talerz. Następnie układamy cienko pokrojoną gruszkę w plastry, a na nią śledzie. W międzyczasie

SMYKWKUCHNI
CARPACCIO Z GOTOWANYCH BURAKÓW 180

nawet jest wykwintnym warzywem podawanym w najdroższych restauracjach, dlatego dziś u mnie na lunch ekskluzywne wegetariańskie carpaccio.  Składniki:  4 buraki ugotowane  duża garść rukoli  100 g sera sałatkowego typu feta  2-3 łyżki oleju z pestek winogron ocet balsamiczny  Sposób przyrządzenia: Buraki pokroić w cienkie plastry, wyłożyć na talerzu. Dodać rukolę, pokropić

pieprzny smaczek
Carpaccio z buraka na rukoli 235

będzie aż taka dobra-moim gości om również ogromnie posmakowała i zniknęła błyskawicznie-to proste i niedrogie danie idealnie sprawdzi się na każdej imprezie-polecam gorąco!!! Składniki: pół opakowania rukoli 3 buraki średniej wielkości 1/2 opakowania serka feta garść pestek dyni na sos: 1/2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżki soku z cytryny(...)stopniach 1-1,2 min w zależności od wielkości buraka(ja piekłam przy okazji pieczenia mięsa),studzimy,obieramy i kroimy w cieniutki plasterki. Na półmisku układamy warstwę rukoli na to układamy plasterki buraka i posypujemy kawałkami fety.Pestki z dyni prażymy chwilkę na suchej patelni i posypujemy po wierzchu nasze carpaccio,mieszamy składniki sosu (np.w słoiczku,mocno potrząsając wtedy będzie gładki

Swojskie jedzonko
Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem 139

ładnie, że i  na świątecznym stole doskonale się zaprezentuje! Składniki: 0,5 szklanki kaszy kus kus 4 plastry wędzonego łososia garść pestek granatu 0,5 zielonego ogórka garść rukoli oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie: Kaszę kus kus zalać wrzątkiem, ok. 5 mm ponad powierzchnię, posolić, przykryć i zostawić na kilka minut. Łososia porwać na mniejsze kawałki(...)pół, pokroić w plastry. Kaszę doprawić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Ułożyć na talerzu lub półmisku. Na kaszę wyłożyć łososia, pestki granatu, plastry ogórka i rukolę. Polać wszystko odrobiną oliwy i sokiem z cytryny

Kulinarne Inspiracje
Pieczony camembert z orzechami 110

sama żurawina wystarczy w zupełności. Składniki na 4 porcje: • 2 okrągłe sery typu camembert • po kilka orzechów: włoskie, pistacje, nerkowce, brazylijskie, jakie lubimy • garść rukoli • garść kiełków ze słonecznika Sos żurawinowy • 1/2 słoiczka żurawiny • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: • Sery przeciąć na 2 połówki, tak aby powstały 2 plastry. • Ułożyć na blasze wyłożonej(...)kilka orzechów. • Zapiekać w temp. 180 st.C przez 15 minut. • Wino odparować do połowy objętości, dodać żurawinę i pogotować 3 minuty. • Gorący ser podawać z rukolą, kiełkami słonecznika i sosem żurawinowym

To co kocham
Krem grzybowy z puree ziemniaczanym 145

Wigilię. Składniki na 4 porcje: • 1 kg ziemniaków • 200 g sera żółtego • 200 g masła • 1 opakowanie mrożonki Zupa grzybowa Hortex • 500 ml śmietany 30% • garść rukoli • 5 łyżek oliwy Wykonanie: • Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie i przepuścić przez praskę. • Wyrobić gładką masę z drobno startym żółtym serem i połową masła. • Puree nałożyć(...)rękawa cukierniczego i uformować w głebokim talerzu rozetkę. • Zapiec 5 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st.C. • Rukolę zmiksować z oliwą aż powstanie emulsja. • Zupę grzybową zalać bulionem w ilości odpowiadającej połowie objętości wody na opakowaniu i gotować 15 minut. • Dodać śmietanę i resztę masła, zmiksować. • Krem grzybowy wlewamy

To co kocham
Spaghetti z bobem i zielonym groszkiem 105

pomidorków koktajlowych • 1/2 opakowania mrożonego bobu • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 100 ml wina białego wytrawnego • 50 g parmezanu • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • garść rukoli Ciasto • 400 g mąki semoliny • 4 jajka • 1 płaska łyżeczka soli • ewentualnie gotowy makaron spaghetti 500 g Wykonanie: • Z mąki, jajek i soli wyrobić dość twarde ciasto(...)gotować ok. 3 minut. • Ugotowany makaron dodać do sosu na patelnię, przemieszać i doprawić. • Wyłożyć na talerz, posypać grubo startym parmezanem i udekorować rukolą. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska Gotuje – Makarony

To co kocham
Gulasz z zielonych warzyw 99

papryka zielona • 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 1/2 opakowania mrożonego bobu • 4 brykiety szpinaku mrożonego • 10 sztuk oliwek zielonych • 2 ząbki czosnku • garść rukoli • świeże oregano – kilka listków • sól, pieprz • 4 łyżki oleju Kasza • 1 szklanka kaszy jaglanej / 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody • 2 łyżki masła Wykonanie: • Cukinię, bakłażana i paprykę(...)wrzucić paprykę, cukinię i czosnek, podsmażyć. • Wrzucać kolejno bakłażan, fasolkę, bób, groszek i szpinak, każde chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut. • Dodać rukolę, oregano i oliwki, przemieszać i gulasz gotowy. • Kaszę jaglaną przelać na sitku wrzącą wodą aby straciła goryczkę. • Przesmażyć kaszę na maśle. • Zalać chłodnym bulionem lub wodą

To co kocham