sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżeczka przyprawy greckiej 1 bakłażan 1 cukinia 5 pomidorków koktajlowych 1 tofu naturalne 1 opakowanie rukoli 20 oliwek zielonych nadziewanych 5 pomidorów suszonych olej sos: 1/2 łyżeczki musztardy 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki bazylii sól Pierś z kurczaka(...)kroję wzdłuż żeby uzyskać dwa płaty i też grilluję. To samo robię z piersią z kurczaka po dwie minuty z każdej strony wystarczą. Warzywa i kurczaka układam na umytej rukoli, dodaję oliwki, pomidory suszone. Sos: Do słoiczka wlewam oliwę, wodę, musztardę, sól, czosnek sprasowany dodaję, bazylię i całość energicznie mieszam aż sos zrobi się gęsty. Polewam sałatkę przed podaniem
wesoła kuchniasól, pieprz 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka majeranku warzywa: 2 bataty 1 papryka zielona 1 papryka czerwona sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki oliwy 3 garście rukoli 2 łyżki oliwy od suszonych pomidorów sos selerowy: 4 łodygi selera naciowego 1 cebula 1/3 pęczka natki pietruszki sól, pieprz 1/2 sera camembert 1 łyżka masła klarowanego Łososia solę, pieprzę(...)pojemnika wysokiego, dodaję pokrojoną natkę pietruszki i miksuję blenderem. Sos przelewam na patelnię, podgrzewam, dodaję pokrojony camembert i mieszam aż się rozpuści. Doprawiam solą, pieprzem. Warzywa podaję na rukoli, polewam oliwą. Łososia polewam sosem
wesoła kuchniadorsza 4 pieczarki średnie 1 marchewka mała sól, pieprz 1 jajko 1 mała bułka 1/2 szklanki mleka pozostałe: bułka tarta do obtoczenia natka pietruszki 1 pomidor 1 garść rukoli 1 marchewka olej Ryż gotuję według instrukcji na opakowaniu, przelewam go zimną wodą.Filet dorsza pozbawiam skóry. Bułkę namaczam w mleku. Do miski przekładam 1/2 woreczka ryżu, dodaję dorsza którego pokroiłam(...)całość dokładnie wyrabiam. Formuję niewielkie kulki które obtaczam w bułce tartej.Klopsiki smażę na rozgrzanym oleju, i lekko je spłaszczam przed włożeniem na patelnię.Smażę na rumiany kolor. Podaję z rukolą, pomidorem,paskami marchewki i ryżem wymieszanym z natką pietruszki
wesoła kuchniagotowanej 2 pomidory 1 mała puszka lub słoiczek oliwek czarnych 15 dag sera żółtego do posypania-użyłam Mlekoma Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku Świeża rukola do dekoracji Jak wykonać ? Na początek rozgrzewamy piekarnik do 190*c. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rulon ciasta francuskiego rozwijamy tniemy nożem na jednakowe kwadraty, smarujemy cienko bazyliowym(...)oraz solą i pieprzem. Na wierzchu układamy starty na tarce ser żółty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut, do momentu aż się zezłocą. Przed podaniem posypujemy rukolą, można też polać ketchupem. Smacznego
Wanilia i KardamonKilka składników, chwila przygotowań a sałatka jest naprawdę pyszna, lekko słodkawa przez sos i buraki, co przełamuje słony ser feta. Najchętniej jem ją do mięs. 100g roszponki 100g rukoli 1 duży ugotowany burak 200g sera feta 200g pomidorków koktajlowych Sos: 4 łyżki oleju 2 łyżki wody 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu sól, pieprz 1. Buraka(...)feta kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na pół. Przekładamy do dużej miski wraz z roszponką i rukolą. 2. Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Wlewamy do sałatki około 5 minut przed podaniem
Szefowa kuchniłyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka masła klarowanego wiórki żółtego sera do posypania w dwóch gatunkach (około 6 dag) olej do smażenia sól i pieprz czarny do smaku rukola Do mleka dodaj drożdże roztarte w łyżeczce cukru i mąkę razową. Gdy drożdże się wzburzą. Wlej je do miski, dodaj mąkę, wodę, jajo i szczyptę soli. Zmiksuj(...)Smaż niewielkie naleśniczki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju. Przed odwróceniem ich na drugą stronę posypuj naleśniki czarnuszką. Nakładaj na naleśniki gorący farsz. Podawaj ze sporą ilością rukoli
Gotuj Sam!wędzonej. Wyglądały serki tak zachęcająco, że skusiłam się na dwa kawałki z każdej wersji. Nie zawiodłam się. Smakowały wyśmienicie! Sałatka z buncem i truskawkami pół sałaty lodowej pęczek rukoli 200 g truskawek 200 g buncu 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju rzepakowego sok z cytryny sól i pieprz biały do smaku kwiaty rukoli lub inne do dekoracji Umyj i obierz
Gotuj Sam!gruszki 1 szklanka orzechów włoskich olej z orzechów włoskich 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu ocet winny biały sól do smaku 1 opakowanie rukoli Śledzie kroimy na 3-4 części i mocno skrapiamy octem winnym. Rukolę myjemy i wykładamy na talerz. Następnie układamy cienko pokrojoną gruszkę w plastry, a na nią śledzie. W międzyczasie
SMYKWKUCHNInawet jest wykwintnym warzywem podawanym w najdroższych restauracjach, dlatego dziś u mnie na lunch ekskluzywne wegetariańskie carpaccio. Składniki: 4 buraki ugotowane duża garść rukoli 100 g sera sałatkowego typu feta 2-3 łyżki oleju z pestek winogron ocet balsamiczny Sposób przyrządzenia: Buraki pokroić w cienkie plastry, wyłożyć na talerzu. Dodać rukolę, pokropić
pieprzny smaczekbędzie aż taka dobra-moim gości om również ogromnie posmakowała i zniknęła błyskawicznie-to proste i niedrogie danie idealnie sprawdzi się na każdej imprezie-polecam gorąco!!! Składniki: pół opakowania rukoli 3 buraki średniej wielkości 1/2 opakowania serka feta garść pestek dyni na sos: 1/2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżki soku z cytryny(...)stopniach 1-1,2 min w zależności od wielkości buraka(ja piekłam przy okazji pieczenia mięsa),studzimy,obieramy i kroimy w cieniutki plasterki. Na półmisku układamy warstwę rukoli na to układamy plasterki buraka i posypujemy kawałkami fety.Pestki z dyni prażymy chwilkę na suchej patelni i posypujemy po wierzchu nasze carpaccio,mieszamy składniki sosu (np.w słoiczku,mocno potrząsając wtedy będzie gładki
Swojskie jedzonkoładnie, że i na świątecznym stole doskonale się zaprezentuje! Składniki: 0,5 szklanki kaszy kus kus 4 plastry wędzonego łososia garść pestek granatu 0,5 zielonego ogórka garść rukoli oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie: Kaszę kus kus zalać wrzątkiem, ok. 5 mm ponad powierzchnię, posolić, przykryć i zostawić na kilka minut. Łososia porwać na mniejsze kawałki(...)pół, pokroić w plastry. Kaszę doprawić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Ułożyć na talerzu lub półmisku. Na kaszę wyłożyć łososia, pestki granatu, plastry ogórka i rukolę. Polać wszystko odrobiną oliwy i sokiem z cytryny
Kulinarne Inspiracjesama żurawina wystarczy w zupełności. Składniki na 4 porcje: • 2 okrągłe sery typu camembert • po kilka orzechów: włoskie, pistacje, nerkowce, brazylijskie, jakie lubimy • garść rukoli • garść kiełków ze słonecznika Sos żurawinowy • 1/2 słoiczka żurawiny • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: • Sery przeciąć na 2 połówki, tak aby powstały 2 plastry. • Ułożyć na blasze wyłożonej(...)kilka orzechów. • Zapiekać w temp. 180 st.C przez 15 minut. • Wino odparować do połowy objętości, dodać żurawinę i pogotować 3 minuty. • Gorący ser podawać z rukolą, kiełkami słonecznika i sosem żurawinowym
To co kocham