Proszek lub sok z buraka (wtedy dosypujemy trochę mąki, aby masa nie była zbyt rzadka) lub liofilizowane owoce – nadadzą delikatnie słodkawy smak i piękny różowy kolor. Szpinak lub rukola (najlepiej zmiksować je najpierw z mlekiem i jajkami, a następnie dodać pozostałe składniki) nadadzą nie tylko kolor, ale także świeży smak; rukola lekko ostry, orzechowy. Chlorella – smak
Kucharzycaminut (plus czas gotowania pieczarek i makaronu) Z podanych składników przygotowałam 2 porcje 3-4 duże pieczarki Kilka zielonych oliwek Pół czerwonej papryki 4 pomidorki koktajlowe Garść kukurydzy Garść rukoli 100 g makaronu pełnoziarnistego Sos Ząbek czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego Pieprz, sól Makaron ugotować al dente Pieczarki ugotować Ugotowane pieczarki warzywa pokroić w kostkę Dodać umytą rukolę
HealthyCreationsbardzo go lubię! Sylwestrowa przekąska na 16 porcji Składniki: 2 gruszki 150 g sera halloumi 1 łyżka ghee lub masła 50 g dżemu z czerwonej borówki zielona sałata, rukola patyczki Gruszki pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazdka i pokrój na cieńsze plasterki. Halloumi pokrój na plasterki i usmaż na maśle na złoty kolor. Ułóż po kawałku halloumi na plastrach gruszki obłożonych(...)rukolą. Wciśnij wykałaczkę i kliknij dżem. Dżem ugotowałam zrobiłam z mrożonej borówki i cukru. Gotowałam bez dodatku wody, aż dżem naturalnie zgęstniał. The post Sylwestrowa przekąska z halloumi i gruszki appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniałyżeczki płatków chili 3 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej 250 g brązowych pieczarek 1 główka rzymskiej sałaty sól i piepers do smaku 1 mała cebula 1 ogórek 50 g rukoli nasiona konopi lub sezamu do posypania Rozgrzej oliwę na patelni. Zeszklij czosnek i chili pokrojone w drobną kostkę. Dodaj utarty imbir i mięso. Smaż mięso aż przestanie być czerwone. Dodaj(...)kmin rzymski, soję i pieprz do smaku. Na drugiej patelni usmaż grzyby z pietruszką i dodaj do mięsa. Lekko wymieszaj. Przygotuj 16 liści mini sałaty rzymskiej. Na liściach rozłóż rukolę po czym usmażoną wołowinę z grzybami. Na wierzchu rozłóż pokrojonego w kostkę ogórka, plasterki chili i cebuli. Całość posyp sezamem lub nasionami konopi. Smacznego! The post Lekkie taco z wołowiną
codojedzeniawygląda cudownie, a smakuje wyśmienicie. Carpaccio z buraka to idealna przekąska na świąteczny czy sylwestrowy stół. Gorąco polecam. Carpaccio z buraka Składniki: kilka ugotowanych lub upieczonych buraków* feta** rukola sól, pieprz sos balsamiczny (opcjonalnie) oliwa z oliwek extra virgin (opcjonalnie) * Można wykorzystać buraki z gotowania barszczu (nie muszą przecież być idealnie okrągłe plasterki, możecie przygotować carpaccio z półplasterków(...)tych dodatków preferujecie ;) Jak zrobić carpaccio z buraka? Ugotowane lub upieczone buraki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na dużym talerzu, tak aby lekko na siebie zachodziły. Przybrać rukolą i pokruszonym serem feta, skropić oliwą z oliwek lub sosem balsamicznym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja bardzo lubię carpaccio z buraka skropione sosem balsamicznym i takie
Codzienne Gotowaniedobrze przyprawiony kurczak idealnie nada się na zbliżający się karnawał. Sałatka jest z nutą cynamonu dzięki czemu zyskujemy świąteczny, grudniowy klimat. Składniki: 200 g filetu z kurczaka 30 g rukoli 1 pomarańcza 1/3 szt granatu 60 g orzechów włoskich 1 szklanka makaronu świderki Arc Pol sól pieprz SOS DO SAŁATKI: 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka oliwy(...)każdej strony. Pomarańczę obrać i wyfiletować. Pokroić na mniejsze części. Granat pokroić na ćwiartki i wyłuskać z pestki. Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na patelni. Na talerz wyłożyć rukolę, makaron świderki Arc Pol kurczaka, pomarańcze, nasiona granatu oraz orzechy. Podawać z sosem miodowo-musztardowym Wpis powstał we współpracą
Kuchnia w oparachzaprezentuje się zarówno na świątecznym jak i imprezowym stole. Polecam! Składniki: ok. 15 muszli makaronowych 1 nieduży zielony ogórek 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 2 garści rukoli 100g wędzonego łososia 1/2 słoiczka suszonych pomidorów ok 200g serka śmietankowego (typu Almette, Turek itp.) 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany Przyprawy: sól, pieprz(...)Ogórka obieramy i razem z papryką kroimy drobną w kostkę *** *** Rukolę siekamy na kawałki *** *** Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę *** *** Wędzonego łososia kroimy na drobne kawałki *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy *** *** Dodajemy serek śmietankowy oraz jogurt (lub śmietanę), mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Muszlę makaronowe wkładamy do osolonego wrzątku
Blog z Apetytemłososia kilka suszonych pomidorów 3/4 szklanki żurawiny 3/4 szklanki orzechów włoskich 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietanki 18 % do zup i sosów sól pieprz czosnek niedźwiedzi rukola (niekoniecznie, ja musiałam wykorzystać) olej do smażenia 300 g makaronu 1. Makaron gotujemy al' dente. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Na patelnię wrzucamy pokrojoną na drobno szalotkę. Łososia myjemy(...)żurawinę i orzechy, oraz czosnek niedźwiedzi. Podsmażamy minutkę, dodajemy śmietankę, mieszamy i dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 3. Przekładamy na talerze, możemy posypać świeżą rukolą. Smacznego
kruche babeczkiSkładniki/2 porcje: -1 awokado -2 jajka – do smaku sól i pieprz – garść rukoli – kilka pomidorków koktajlowych – parmezan do dekoracji – pieczywo Przygotowanie: Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestke. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym. W miejsce po pestce wbijamy po jednym jajku. Oprószamy(...)piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie. Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, posypujemy tartym parmezanem oraz dekorujemy pomidorkami i swieżą rukolą Artykuł Jajka zapiekane w awokado pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEmango. Polecamy! Danie powstało z miksu przepisu z eatingwell.com i halfbakedhearvest.com Składniki: 300 g surowych krewetek 4 buraczki 1/2 szklanki pęczaku 1 marchewka 1 mała cukinia Duża garść rukoli 1 szalotka 1 łyżka masła Dresing 1 mała szalotka 2 łyżki mango drobno pokrojone 1 łyżka musztardy dijon (może być sarepska lub miodowa) 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny(...)warzyw pokrój w paski. To samo zrób z cukinią. Przełóż warzywa do misy. Pęczak posól i popierz. Dodaj do misy z warzywami. Przełóż do niej krewetki i umytą, osuszoną rukolę. Krok 5 Dresing. Poszatkuje drobno szalotkę. Przełóż do słoiczka (np. po dżemie). Dodaj do niej łyżkę musztardy, pokrojone mango, łyżeczkę miodu, 2 łyżki cytryny, 2 łyżki oleju. Zakręć słoiczek
Niedzielny kucharzs.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -kilka różyczek kalafiora -garść rukoli -kilka rzodkiewek -po 1/4 papryki czerwonej i żółtej -1/3 ogórka sałatkowego sos balsamiczny Różyczki kalafiora gotować w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedzić, odstawić do wystudzenia(...)odparowania. Na półmisek wyłożyć rukolę, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, ogórek, rozdrobniony kalafior i papryki pokrojone w cienkie paseczki. lekko posolić, popieprzyć i skropić sosem balsamicznym. Podawać do obiadu lub jako samodzielne danie
Kulinarne przemysleniaa.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -opakowanie sałatkowego pstrąga tęczowego -garść rukoli -po 1/4 papryki żółtej i czerwonej -3- 4 rzodkiewki -3 pomidorki suszone w oleju -4 zielone oliwki -20 g sera feta -ćwiartka cytryny Sos balsamiczny: -1 łyżka octu balsamicznego -3 łyżki(...)oliwy -1 łyżeczka miodu -szczypta soli Na talerz wyłożyć rukolę, na niej pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i pomidorki, w plasterki rzodkiewkę, na wierzch pokruszyć ser feta. Obok ułożyć oliwki. Składniki sosu dobrze wymieszać i polać sałatkę. Obok wyłożyć rozdrobnionego pstrąga i skropić sokiem z cytryny. Danie można podawać solo lub z ciemnym pieczywem lub czosnkowymi grzankami
Kulinarne przemysleniaawokado i pomidory obierz i pokrój w drobną kostkę. Sałatkę wyłóż na talerze przy użyciu obręczy do formowania potraw. Na wierzchu ułóż mały plasterek łososia, a obok kilka listków rukoli lub mieszanki sałat (np. roszponki, rukoli) i dopraw ją również cytrusowym winegretem. Możesz podać tę sałatkę np. z sorbetem bazyliowym, jabłkowym lub pomidorowym
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaindyka. Indyk a dokładnie pierś z indyka jest źródłem niacyny, selenu, witaminy B6 i B12 oraz cynku. 200 g mięsa z indyka to zaledwie 160 kcal. Składniki: 2 garści rukoli 2 garści makaronu pełnoziarnistego Arc Pol 200 g polędwicy z indyka (1 łyżka soku z cytryny i pomarańczy, 2 łyżki oleju, sól i pieprz kolorowy mielony) 2 pomarańcze 1 garść(...)będzie rumiane z każdej strony. Orzechy uprażyć i dolać syrop klonowy. Odczekać aż wystygną. Żurawinę posiekać. Pomarańcze pokroić na mniejsze części. Mięso obtoczyć w pesto. Sałatkę układać naprzemiennie: rukola, makaron pokropiony olejem, mięso, żurawina, pomarańcze. Wpis powstał dzięki
Kuchnia w oparach