przetworzonej żywności, ale zawsze był ciepły obiad ugotowany przez moją mamę do którego zasiadaliśmy w komplecie. Do przygotowania kanapki potrzebujemy: – 1 pierś kurczaka (ok 300 g) – garść rukoli – domowe pesto z suszonych pomidorów (suszone pomidory + nasiona lnu + oliwa z oliwek, robiłam na wyczucie) – bagietkę Przygotowanie zaczynamy od obsmażenia kurczaka. Umieszczamy go na rozgrzanej patelni z odrobiną(...)bagietkę prawie na pół (powinna się trzymać razem na zewnętrznej skórce aby łatwiej było ułożyć w niej składniki). Obydwie połówki smarujemy pesto, na spodzie kładziemy garść umytej i osuszonej rukoli a na niej kawałki mięsa (ja przekroiłam go na dwie części, bo lepiej „pasował”). Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smaczniesera koziego duża łyżka jogurtu greckiego 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku łyżka płynnego miodu kilka listków rukoli do ozdobienia – opcjonalnie Buraka obieramy i za pomocą krajalnicy do warzyw kroimy go w bardzo cienkie plasterki. Do buraka dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i sól(...)obtoczył orzechy. Składamy danie – na środek ułożonych buraków wykładamy przygotowany ser kozi – łyżką robimy zgrabny kleks. W koło obsypujemy danie lepkimi orzechami i jeśli używamy, listkami rukoli. Od razu podajemy. Powrót na górę
Smaczna Stronazabrać je w pudełeczko jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Bazą takich sałatek jest często mix liści różnych sałat, ale można użyć jednego, konkretnego gatunku. Na przykład rukoli, roszponki czy szpinaku albo sałaty lodowej. Wszystko zależy od gustu. W dzisiejszej sałatce jako dodatek jest usmażony filet z piersi kurczaka w sezamie oraz ser camembert. Całość jest posypana suszoną żurawiną(...)Sałatkę przed podaniem polewamy wcześniej przygotowanym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g filetu z piersi kurczaka 1 opakowanie (100 g) mixu sałat (u mnie rukola, szpinak, botwinka) 1 krążek (120 g) sera camembert 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili, 1 łyżeczka curry Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek
Danka PichciSkładniki: – 3 duże buraki – ser feta ok. 150 g – garść rukoli – do dressingu: musztarda sarepska, miód, oliwa, cytryna, sól, pieprz Sposób wykonania: Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz około 1 godz. w temperaturze 200 stopni. Buraki wystudż, obierz ze skóry, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na talerzu. Na to wykładamy umytą(...)rukolę oraz ser feta pokrojony w kostkę. Na koniec przygotuj dressing. Do słoika wlej kilka łyżek oliwy z oliwek, jedną czubatą łyżeczkę musztardy sarepskiej, sok z cytryny i trochę miodu plus sól i pieprz do smaku (na oko, trzeba wyczuć smak, który będzie dla nas odpowiedni). Mieszamy energicznie, aż wszystkie składniki dressingu połączą się. Na koniec skropić sałatkę
Smaki Nataliipomidorami Spaghetti z burakiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 5 średnich ugotowanych buraków 2 garści orzechów włoskich 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz świeżo starty parmezan listki rukoli 1/2 opakowania spaghetti Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta. Przy odcedzaniu zostawiamy 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Gdy gotuje się makaron robimy pastę z buraków. Buraki kroimy(...)Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Następnie dodajemy do gorącego makaronu, wlewamy wodę z gotowania i szybko mieszamy. Od razu wykładamy na talerze, skrapiamy oliwą, posypujemy serem i porwanymi listkami rukoli
Kulinarne przygody Gatityczosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki chili dodatki: kilka plasterków boczku wędzonego 1 puszka mieszanki warzyw konserwowych po meksykańsku (kukurydza i groszek z chili) kilka pieczarek ser mozzarella rukola Jak zrobić pizze po meksykańsku: Zaczynamy od przygotowania zaczynu na ciasto. W wodzie ciepłej rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Następnie do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki(...)pieczarek, oprószamy oregano. Pieczemy ok 10 min w 220st. Posypujemy meksykańska mieszanką warzyw oraz startym serem i pieczemy jeszcze 5 minut aż ser się rozpuści. Podajemy posypaną świeżą rukolą. Artykuł Pizza po meksykańsku pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeSkładniki: (szklanka 250 ml) Makaron kokardki 250 g Rukola 100 g Kukurydza puszka Filet z kurczaka 500 g Pomidory suszone z zalewy 10-12 sztuk Słonecznik łuskany 1/2 szklanki Olej z zalewy z pomidorów 2 łyżki Pestki dyni garść (opcjonalnie) Sól Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić, posypać przyprawą do gyrosa, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Podsmażyć na niewielkiej(...)ilości oleju. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Pomidory pokroić w paseczki. W misce wymieszać makaron, kurczaka, kukurydzę, słonecznik, rukolę, suszone pomidory. Polewamy olejem z pomidorów. Doprawić solą. Na koniec możemy posypać pestkami dyni. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam
Kulinarne przygodypieprz, szczypta chili w proszku SOS GORGONZOLA 200 ml śmietany 30% 100 g sera gorgonzola (można dać więcej) sól opcjonalnie: garść świeżego szpinaku, opłukanego i osuszonego DO PODANIA: rukola, pokrojone na połówki pomidorki cherry WYKONANIE Batata myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, bez termoobiegu. Pieczemy 1 godziny, do miękkości, aż wbity(...)momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. PROPOZYCJA PODANIA: Na spód głębokiego talerza wykładamy porcje sosu gorgonzola. Układamy gnocchi i połówki pomidorków cherry. Dekorujemy rukolą. Oprószamy świeżo startym czarnym pieprzem
cool and mintypapryką Ryba smażona panierowana w mące Ryba w cieście naleśnikowym Ryba w cieście piwnym Chilli con carne . Błyskawiczna fasolka po bretońsku Makaron z zielonym pesto z pietruszki i rukoli Penne z pesto z rukoli Makaron z boczkiem i szałwią makaron z kiełbasą smażone kiełbaski z cebulą . Sos paprykowy z mięsem mielonym do makaronu lub klusek Krewetki z serem rokpol, makaronem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczka miodu i łyżka octu jabłkowego- wymieszać ocet z miodem Przygotowanie : Ugotowane buraki obrać i pokroić w kostkę, polać miodem z octem Obraną cebulę pokroić w małe piórka Rukolę i natkę umyć - osuszyć, natkę pokroić Na dnie salaterki ułożyć rukolę, na niej pokrojoną cebulę z wymieszaną i pokrojoną w kostkę gruszką, dodać osączone z nadmiaru soku pokrojone buraki, wysypać
Proste Potrawypieczonym czosnku Pieczone buraki to doskonała propozycja na przystawkę lub lekki posiłek (np. drugie śniadanie do pracy). Świetnie sprawdzi się szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Buraki podane na rukoli lub młodym szpinaku ubarwią stół i dodadzą witamin oraz przeciwutleniaczy w trudnym dla odporności okresie. Dodatkowo do przepisu możesz wykorzystać ulubione nasiona, pestki lub orzechy, świeże zioła i różne sosy(...)buraków * 5-6 ząbków czosnku łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego ok. 5 łyżek winnego octu balsamicznego szczypta soli 100-150g koziego sera (tutaj używam koziej rolady pleśniowej) 50g rukoli (pół opakowania) Składniki na sos: 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy cytryny czosnek (tutaj używam pieczonego) sól i pieprz do smaku
Gary Bez dnapracy na drugie śniadanie. Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej 2 pieczone papryki (ja użyłam z zalewy) 10 czarnych oliwek pół czerwonej cebuli pół kostki sera feta duża garść rukoli 1 łyżka ziaren siemienia lnianego sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2 porcje) Kaszę dokładnie płuczemy na sicie i gotujemy al dente, przecedzamy(...)wrzucamy do miski, studzimy. Dodajemy do niej umytą rukolę, oliwki, pokrojone w mniejsze kawałki papryki i fetę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, siemię. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dolewamy oliwę i sok z cytryny, mieszamy
Kardamonovy