rukola - 6622 przepisów (strona:158/442)

Wiosenne pesto ogrodowe. 141

ogrodowych  nieco później. Lubię takie pesto, gdyż zawsze smakuje nieco inaczej z uwagi na różnorodność użytej zieleniny. Nie ma nudy..... Wiosenne pesto ogrodowe dwie garści zieleniny ogrodowej (roszponka, rukola, czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski) ok. 60 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 ząbki czosnku kawałek startego parmezanu kilka łyżek zmielonych migdałów lub orzechów włoskich sól(...)kilka dni. Pesto używam do makaronu, do posmarowania chleba zamiast masła, do aromatyzowania kaszy lub ryżu. Z mojego doświadczenia: najlepiej dobrać liście tak, by jeden smak był wyrazisty (np. rukoli czy bazylii w większej ilości) i dopełnić neutralnym smakiem roszponki czy mniszka. Jeśli do pesto dodamy  dużo czosnku niedźwiedziego zwykły możemy pominąć lub dać go znacznie mniej. o walorach

Gotuj Sam!
Sałatka kolorowa latosiowa 92

więcej mówić. Musicie zrobić i spróbować! Co nam trzeba? Na 2 półmiski puszka tuńczyka w oleju łyżka czubata majonezu 2 łyżki kukurydzy konserwowej papryka spiczasta czerwona rukola-dobre 2-3 garście 1 dojrzałe avocado 1 jajko kilkanaście zielonych oliwek ser camembert dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, szczypta chilli, odrobina soli, pieprzu czarnego i łyżka sosu z cytryny(...)pieprz Robimy! Jajko gotujemy na twardo. dzielimy na 4 cząstki. Camembert kroimy w paseczki Tuńczyka odsączamy i mieszamy z majonezem i odrobiną soli i pieprzu. Na półmisku układamy rukolę po całości. , następnie tworzymy dwa paski z tuńczyka. Tak aby było miejsce w środku i po brzegach. Na samy brzegach układamy pokrojone w paseczki avocado. Po środku, między tuńczykami układamy

Latosiowydom
Omlet z pieczarkami i papryką 135

małe pieczarki (ok. 36 g), - 1/4 czerwonej papryki (ok. 38 g), - 2 jajka (ok. 100 g), - 2 łyżki mleka (ok. 24 ml), - 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g), - garść rukoli (ok. 20g), - przyprawy: sól i pieprz, Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oliwie. 2. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i dusimy kilka(...)Pieczarki i cebulę zalewamy masą jajeczną. 6. Omlet smażmy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 min aż masa się zetnie. 7. Omlet posypujemy szczypiorkiem i podajemy z rukolą. Omlet z papryką i pieczarkami jest bogaty w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z jaj), które pełni funkcję budulcową, - lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy, - witaminę C (pochodzącą z papryki), która

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Bruschetta z hummusem 87

duża ciabatta lub mała bagietka –  gotowy klasyczny  hummus np. z tego przepisu  – 1 świeży pomidor – 1 mozzarella – świeża rukola – ok. 60g sera pleśniowego koziego Przygotowanie: Ciabattę lub bagietkę kroimy na mniejsze kawałki. Smarujemy hummusem . Mozzarellę odsączamy z wody i kroimy w plastry. Układamy na naszych bruschettach. Pomidora myjemy(...)Nasze bruschetty wkładamy do nagrzanego piekarnika z funkcją grill (200 stopni) i zapiekamy ok. 5 minut aż pieczywo się zarumieni a ser się roztopi. Wyciągamy. Podajemy z listkami świeżej rukoli. Artykuł Bruschetta z hummusem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Tosty z jajkiem, serem i pomidorem 89

różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię tosty z jajkiem, żółtym serem i warzywami, który daje energii na początek dnia. Ale można je w tej wersji komponować także z awokado, rukolą, kiszonym ogórkiem, smażonym boczkiem czy plasterkiem szynki. I podawać z dodatkiem sosu czosnkowego, keczupu albo majonezu. Pierwsze tosty powstały 3000 lat pne w starożytnym Egipcie. Chleb podpiekano dla budowniczych piramid(...)dłużej, żeby żółtko pozostało półpłynne. Posmaruj tosty masłem czosnkowym, połóż na nich jajko z serem, plasterki pomidora i liście świeżego szpinaku. Moja rada Możesz podawać tosty z rukolą, awokado, ogórkiem kiszonym lub innymi ulubionymi dodatkami. smakowitehistorie.com Artykuł Tosty z jajkiem, serem i pomidorem pochodzi z serwisu Smakowite Historie

smakowitehistorie.com
Tosty z jajkiem, serem i pomidorem 75

różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię tosty z jajkiem, żółtym serem i warzywami, który daje energii na początek dnia. Ale można je w tej wersji komponować także z awokado, rukolą, kiszonym ogórkiem, smażonym boczkiem czy plasterkiem szynki. I podawać z dodatkiem sosu czosnkowego, keczupu albo majonezu. Pierwsze tosty powstały 3000 lat pne w starożytnym Egipcie. Chleb podpiekano dla budowniczych piramid(...)dłużej, żeby żółtko pozostało półpłynne. Posmaruj tosty masłem czosnkowym, połóż na nich jajko z serem, plasterki pomidora i liście świeżego szpinaku. Moja rada Możesz podawać tosty z rukolą, awokado, ogórkiem kiszonym lub innymi ulubionymi dodatkami. smakowitehistorie.com Artykuł Tosty z jajkiem, serem i pomidorem pochodzi z serwisu Smakowite Historie

smakowitehistorie.com
Szaszłyki z białej kiełbasy i ciasta francuskiego 123

Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 8 białych kiełbasek 4 łyżki pikantnego ketchupu 2 garście rukoli   Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy ketchupem i posypujemy rukolą. Dzielimy wzdłuż krótszego boku na 4 równe płaty. Na boku każdego układamy białe kiełbaski (u mnie zmieściły się jedna

Kuchnia w czekoladzie
Carpaccio z buraków 156

Łatwy Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 50 min Całkowity czas: 1 godz 10 min Ilość porcji: 4 osób Składniki carpaccio z buraków: 3 buraki 120 g sałata (roszpunka, rukola, miks) 2 łyżki oliwy 30 g słoneczniku łuskanego pół cytryny sól i pieprz do smaku Składniki sos czosnkowy: Przepis na sos czosnkowy do Carpaccio znajdziesz na dole przepisu. 3 ząbki(...)ułóż na kształt rozety na talerzu. Tak przygotowane buraki skrop sokiem z połowy cytryny. Następnie przykryj sałatą i skrop oliwą z oliwek. Możesz wykorzystać sałatę rzymską, roszpunkę, czy rukolę. Miks sałat również wkomponuje się w carpaccio z buraków 🙂 Potrawę wykończ sosem czosnkowym, koniecznie sprawdź mój sprawdzony przepis na sos czosnkowy . Ostatnim etapem jest posypanie tak przygotowanej potrawy słonecznikiem łuskanym

ugotuj-przepis.pl
Carpaccio z buraków 163

Łatwy Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 50 min Całkowity czas: 1 godz 10 min Ilość porcji: 4 osób Składniki carpaccio z buraków: 3 buraki 120 g sałata (roszpunka, rukola, miks) 2 łyżki oliwy 30 g słoneczniku łuskanego pół cytryny sól i pieprz do smaku Składniki sos czosnkowy: Przepis na sos czosnkowy do Carpaccio znajdziesz na dole przepisu. 3 ząbki(...)ułóż na kształt rozety na talerzu. Tak przygotowane buraki skrop sokiem z połowy cytryny. Następnie przykryj sałatą i skrop oliwą z oliwek. Możesz wykorzystać sałatę rzymską, roszpunkę, czy rukolę. Miks sałat również wkomponuje się w carpaccio z buraków Potrawę wykończ sosem czosnkowym, koniecznie sprawdź mój sprawdzony przepis na sos czosnkowy . Ostatnim etapem jest posypanie tak przygotowanej potrawy słonecznikiem łuskanym

ugotuj-przepis.pl
Pizza na cienkim cieście z grubym rantem 147

małe ząbki czosnku ½ puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz do smaku Opcjonalnie zioła prowansalskie, bazylia, oregano Dodatki do pizzy: Kukurydza Pieczarki Salami Ser żółty Czerwona fasola Rukola Oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Wodę, drożdże i cukier mieszamy. Pozostawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, rozczyn drożdżowy, oliwę z oliwek i tymianek. Zagniatamy elastyczne ciasto- 5 minut robotem(...)składniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220ºC na 10 minut (grzałka góra-dół), po czym przekręcamy na 5 minut pokrętło na grzanie dolne z górnym opiekaniem. Gorącą pizzę posypujemy rukolą i skrapiamy oliwą z oliwek

Kuchnia w czekoladzie
Szparagi w galarecie 108

łyżeczki żelatyny 1 białko 1 1 / 2 łyżki octu 10% Sos chrzanowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki startego chrzanu Dodatki: 150-200 g szynki (duże plastry) marynowana papryka rukola rzodkiewka (pokrojona w plasterki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gotowane szparagi: Białe szparagi obrać obieraczką do warzyw, zaczynając od główki i kierując się ku dołowi, odciąć zdrewniałą końcówkę (ok. 1 / 5 szparaga(...)desce, posmarować go sosem chrzanowym i położyć szparaga. Zwinąć w roladkę. Tak samo zrobić z pozostałymi szparagami. Roladki ze szparagami ułożyć na półmisku, ozdobić je dodatkami (marynowaną papryką, rukolą i rzodkiewkami). Zaczynając od środka, ostrożnie zalewać je zimną żelatyną. Szparagi w galarecie wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Podawać zaraz po wyjęciu z lodówki, dobrze schłodzone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

niecodziennikpary
Wegetariańskie burgery z halloumi i awokado FIT 80

konkurować. Nie czekajcie dłużej, koniecznie go przyrządźcie jak najszybciej! Składniki na 4 porcje: – 4 bułki – najlepiej domowe – 1 opakowanie sera Halloumi – 2 garście rukoli – 1 awokado – 1 pomidor – 1/2 papryki – 1/2 czerwonej cebuli Składniki na sos: – 75g skyru naturalnego – 2-3 łyżeczki ketchupu – 1 łyżeczka majonezu Ser, awokado, pomidora(...)kładziemy na kilka minut na grillu, by bułki były chrupiące, a ser miękki. Mieszamy składniki na sos. Bułkę z obu stron smarujemy sosem, a na dolnej części kładziemy rukolę, pomidora, cebulę, ser oraz paski awokado, przykrywamy górną bułką i podajemy. Smacznego! Artykuł Wegetariańskie burgery z halloumi i awokado FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Carpaccio buraczane z kozim serem 159

Składniki 2 buraki garść rukoli liście botwinki pestki słonecznika i dyni orzeszki pinii 100 g sera koziego sos 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sok z cytryny sól i pieprz Przygotowanie Buraki w łupinkach zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni(...)miękkości, czyli około 40-50 minut. Po upieczeniu buraki ostudź i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Ułóż plasterki buraka na talerzu, a na środku umieść mieszankę rukoli i botwinki. Na suchej patelni upraż pestki i orzeszki pinii. Posyp nimi carpaccio z buraków. Następnie rozkrusz ser kozi i rozsyp na powierzchni. W moździerzu rozetrzyj zioła prowansalskie i czosnek. Dodaj musztardę, miód

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania