rukola - 6622 przepisów (strona:161/442)

Sałatka z rukolą i czerwonymi burakami 86

łyżeczka miodu i łyżka octu jabłkowego- wymieszać ocet z miodem Przygotowanie : Ugotowane buraki obrać i pokroić w kostkę, polać miodem z octem Obraną cebulę pokroić w małe piórka Rukolę i natkę umyć - osuszyć, natkę pokroić Na dnie salaterki ułożyć rukolę, na niej pokrojoną cebulę z  wymieszaną i pokrojoną w kostkę gruszką, dodać osączone z nadmiaru soku pokrojone buraki, wysypać

Proste Potrawy
Pieczone buraki z kozim serem i sosem musztardowo-miodowym 91

pieczonym czosnku Pieczone buraki to doskonała propozycja na przystawkę lub lekki posiłek (np. drugie śniadanie do pracy). Świetnie sprawdzi się szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Buraki podane na rukoli lub młodym szpinaku ubarwią stół i dodadzą witamin oraz przeciwutleniaczy w trudnym dla odporności okresie.  Dodatkowo do przepisu możesz wykorzystać ulubione nasiona, pestki lub orzechy, świeże zioła i różne sosy(...)buraków * 5-6 ząbków czosnku łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego ok. 5 łyżek winnego octu balsamicznego szczypta soli 100-150g koziego sera (tutaj używam koziej rolady pleśniowej) 50g rukoli (pół opakowania) Składniki na sos: 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy cytryny czosnek (tutaj używam pieczonego) sól i pieprz do smaku

Gary Bez dna
Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką, fetą i oliwkami 66

pracy na drugie śniadanie. Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej 2 pieczone papryki (ja użyłam z zalewy) 10 czarnych oliwek pół czerwonej cebuli pół kostki sera feta duża garść rukoli 1 łyżka ziaren siemienia lnianego sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2 porcje) Kaszę dokładnie płuczemy na sicie i gotujemy al dente, przecedzamy(...)wrzucamy do miski, studzimy. Dodajemy do niej umytą rukolę, oliwki, pokrojone w mniejsze kawałki papryki i fetę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, siemię. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dolewamy oliwę i sok z cytryny, mieszamy

Kardamonovy
Złocisty dorsz z ziemniakami i pesto z rukoli 104

ziemniaków (lub z jasną, cienką skórką), 4 łyżki oleju rzepakowego, 4 ząbki czosnku,  gałązka świeżego rozmarynu, sól, pieprz do smaku, ok. ½ kubka wody,   pesto: 80 g świeżej rukoli, 3 łyżki prażonego słonecznika, ok. 80ml oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 4 kopiaste łyżki drobno(...)ziemniaki mają być przysmażone, a nie ugotowane. W tym samym czasie przygotowujemy pesto i rybę. Pesto: Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Za pomocą blendera miksujemy rukolę, (nie za długo, po dodaniu pozostałych składników jeszcze raz będzie miksowana). Dodajemy słonecznik, przeciśnięty przez praskę czosnek i stopniowo dolewamy oliwę, miksujemy. Doprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny i dodajemy

Moniki Smakołyki
Pikantne ziemniaczane kliny plus pesto z orzecha włoskiego i rukoli 152

Posyp świeżym rozmarynem i chili. Włóż naczynie do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni na ok. 60 minut, w połowie czasu lekko je obracając. W międzyczasie prażone wcześniej orzechy włoskie, rukolę, czosnek, parmezan, oliwę z oliwek włóż do blendera i miksuj, aż powstanie pesto, w razie potrzeby dodaj dwie-trzy łyżki lodowatej wody, dopraw solą i pieprzem. Podawaj ziemniaczane kliny(...)pesto. Gotowe. Smacznego 🇵🇱 Artykuł Pikantne ziemniaczane kliny plus pesto z orzecha włoskiego i rukoli pochodzi z serwisu Mozesz nie miec nic...ale jesli masz pasje...to tak jakbys mial wszystko

RafalCook
Zupa-krem z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej) 145

minut Składniki: 1/2 kalafiora 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula kawałek selera sól himalajska lub kłodawska pieprz 1/2 łyżeczki kuminu  1/3 łyżeczka papryki  szczypta płatków chili rukola do posypania Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy w  kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby były nią przykryte. Gotujemy przez 10 minut, po czym dodajemy pokrojonego kalafiora, uzupełniamy(...)wodą, tak aby kalafior był nią przykryty. Gotujemy, aż kalafior będzie miękki. Następnie dodajemy przyprawy i dokładnie blendujemy. Podajemy posypany świeża rukolą

Kulinarne przygody Gatity
Ptysiowe koszyczki na ostro 110

serka czosnkowego puszystego 100 g kabanosów francuskich 60 g salami chips 1/2 papryczka chili 6 ogórków małych korniszonów 1 kawałek ogórka zielonego 6 pomidorków koktajlowych 1 garść rukoli natka pietruszki pieprz czerwony ziarna Ciasto parzone: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do gotującej wody wsypuję stopniowo mąkę i cały czas energicznie mieszam. Chwilę gotuję na wolnym ogniu(...)Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego i piekę 25 minut. Ptysie można upiec dzień wcześniej. Wykonanie: Na każdego ptysia wyciskam za pomocą szprycy serek, układam pomidorka, korniszona, plaster ogórka zielonego, rukolę, plasterki salami. Z kabanosów robię rączki koszyczka. Posypuję pieprzem, natką, pokrojonym chili

wesoła kuchnia
Sałatka ze szpinakowym tortellini i szynką 99

szpinakiem i ricottą 150 g szynki drobiowej 120 g żółtego sera (Gouda lub Edamski) 2-3 większe ogórki konserwowe 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku garść roszponki lub rukoli 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Następnie przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę(...)Szynkę, ser oraz ogórki pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miseczki. Szczypiorek i koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do pozostałych składników. Do miseczki dodać majonez oraz roszponkę lub rukolę i wymieszać. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie wymieszać. Sałatkę przykryć i wstawić do lodówki na 20-30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Sałatka z rukolą, burakami, granatem i fetą 107

trochę za dużo buraków, więc jeden z nich wylądował w sałatce. I dogorywający granat. I orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu... Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli garść orzechów włoskich pół kostki sera feta paręnaście ziaren granata sok z połowy cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy extra(...)virgin sól pieprz (przepis na 2 porcje) Umytą rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojonego w kostkę buraka, pokrojoną w półplasterki cebulę, poszatkowane orzechy, pokruszoną fetę i granat. Wszystko zalewamy oliwą, octem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy

Kardamonovy
Sałatka z krewetkami 92

Składniki: -200 g oczyszczonych krewetek -1 mała sałata rzymska -1/2 opakowania rukoli -250 g pomidorków koktajlowych -2 ząbki czosnku -1 papryczka chili -3 łyżki masła -2 łyżki białego wina (opcjonalnie) -3 łyżki soku z cytryny -1 łyżka oliwy extra vergine marynata -1 łyżka musztardy -łyżka miodu -szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Mrożone krewetki rozmrozić (w temp.pokojowej lub pod strumieniem(...)oderwać ogonki,osuszyć. Jeden ząbek czosnku zetrzeć lub przecisnąć przez praskę, drugi pokroić na cienkie plasterki. Papryczkę chili pokroić ukośnie na cienkie plasterki. Na talerze wyłożyć sałatę, posypać rukolą, na wierzch wyłożyć pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe. Na patelni roztopić masło z oliwą i gdyzacznie skwierczeć dodać plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chili. Smażyć na nieco większym ogniu

I LOVE LIFE
Wiosenna sałatka z awokado 55

Taką chrupiącą sałatkę możemy przygotować sobie na kolację lub zapakować w pudełeczko do pracy. Sprawdzi się ona również na różnego rodzaju przyjęciach rodzinnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie rukoli (100 g) 1 pęczek rzodkiewek 1 awokado 1 zielony ogórek szczypiorek do posypania kilka pomidorków koktajlowych Sos: 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu 5 łyżek(...)oliwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Na półmisku rozłożyć umytą i osuszoną sałatę. Ogórka umyć, pokroić w półplasterki.l Poukładać na rukoli. Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Pomidorki umyć, poprzekrawać na pół. Poukładać na sałatce. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Pokroić w plasterki, poukładać na sałacie. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem. 2. Składniki sosu przełożyć do miseczki

Danka Pichci
Sałatka na bazie rukoli i roszponki ze świeżymi warzywami 76

kolację lubię przygotowywać sałatki z dużą ilością warzyw. Po takie kompozycje sięgam zazwyczaj w okresie wiosenno-letnim, kiedy mam świeże warzywa z własnego ogródka. Dzisiejsza moja sałatka z dodatkiem rukoli i roszponki to doskonały pomysł nie tylko na kolację, ale można ją zapakować w pudełeczko i zabrać jako drugie śniadanie do pracy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 opakowania rukoli

Danka Pichci
FRANCUSKIE MISECZKI SMAKU 83

odkrywacie inny smak. Tym razem sałatka z dynią, burakiem, brukselką i kiełbaskami frankfurterkami Morliny. Składniki: 1 kg dyni hokaido 1/2 kg brukselki 2 sztuki buraka 2 kiełbaski Franki Morliny rukola sól pieprz oliwa z oliwek cytryna pesto z suszonych pomisorów 1 op. ciasta francuskiego czarnuszka jajko Formy na tartaletki smarować masłem od zewnętrznej strony. Każdą formę wyłożyć ciastem francuskim(...)skarmelizuje się. Franki Morliny pokroić w plastry. Przyprawić i i piec 10 minut w nagrzanym piekarniku  Dna miseczek smarujemy cienką warstwą pesto z suszonych pomidorów a następnie rukolę i upieczone warzywa wraz z Frankami Morliny

Kuchnia w oparach
MAKARON Z CUKINIĄ 106

Klasyka absolutna, w tygodniu makaron wszelaki zawsze się sprawdzi na szybki, rodzinny obiad. Ważne, by z dużą porcją warzyw, świeżymi ziołami, u mnie natką lub siekaną rukolą. Cukinia przesmażona z cebulą, chili i czosnkiem na dobrej oliwie to smak, za którym szaleję od czasów studiów. Do tego pomidory z dużą ilością ziół i świeżo zmielonej kolendry to smak, który odpowiada(...)zioła prowansalskie, papryka słodka, cząber łyżeczka cukru pudru oliwa do podania: makron spaghetti lub krótki, np. penne, nitki, świderki, parmezan, grana padano lub żółty tarty ser, posiekana natka lub rukola PRZYGOTOWANIE: Pomidora i cukinię myję, kroję w kostkę. Cebulę i czosnek obieram i siekam drobno w kostkę. Na oliwie przesmażam posiekaną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zeszkli dodaję

Zasmakuj Kuchni