SKŁADNIKI Rukola truskawki pomidorki koktailowe ser pleśniowy cebula podprażone płatki migdałów SOS: truskawki 3/4 szklanki sos balsamiczny 1 łyżka miód 1 łyżka musztarda dijon 1 łyżka sól szczypta pieprz Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, można to zrobić w blenderze. Rukolę rozłożyć na półmisku i porozkładać wszystkie składniki, polać sosem. Resztę sosu postawić obok sałatki
harrisaprostu wszystko. Bardzo ją polecam. Świetnie smakuje podczas zwyczajnej kolacji, sprawdzi się także podczas uroczystości. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 1 opakowanie włoskiej mieszanki różnych sałat (kupiłam w Lidlu) • 1 opakowanie rukoli • 100 g chudego boczku • spora garść pomidorków koktajlowych • 1 czerwona cebula • 50 g parmezanu w płatkach • 150 g średnich krewetek • 2 ząbki czosnku • oliwa czosnkowa • olej • bagietka • masło czosnkowe • natka(...)posiekaną natką pietruszki, odsączyć, odłożyć. 3. Bagietkę pokroić na kromki, każdą posmarować masłem czosnkowym, lekko oprószyć ziołami prowansalskimi. Piec w piekarniku do zrumienienia. 4. W misie wymieszać sałaty z rukolą, dodać zrumieniony boczek, pomidorki przekrojone na pół, paseczki czerwonej cebuli, płatki parmezanu. 5. Skropić oliwą czosnkową, wymieszać. 6. Na wierzchu ułożyć przygotowane krewetki. 7. Sałatkę podawać z rumianymi grzankami. Smacznego
W mojej kuchnimleka 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ulubionych ziół FARSZ 250 g sera capri pół opakowania sera feta z ziołami świeża bazylia DEKORACJA rukola pomidorki sos ziołowy Winiary Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę. Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy(...)ciasta dodajemy kulę serową. Zwijamy na kształt sakiewek, spłaszczamy i wałkujemy. Chlebki smarujemy oliwą z oliwek delikatnie. Grillujemy po 4 minuty z każdej strony. Chaczapuri podajemy z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i sosem ziołowym Winiary . Przepis bierze udział w konkursie na "Przepis miesiąca" na Winiary.pl
Kuchnia w oparachorzechów. Składniki na porcję dla 4 osób 8 grubszych plastrów wędzonego boczku 2 duże malinowe pomidory lub bawole serca 1 awokado obrane i pokrojone na kawałki szklanka młodej rukoli sok z połowy cytryny Na średniej wielkości patelni wysmaż boczek, aż będzie chrupiący. Usmazone plastry poukładaj na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tluszczu, po czym pokroj je na kawałki o wielkości(...)Pokrój pomidory i włóż je do miski wraz z boczkiem. Dodaj rukolę i awokado. Dopra sokiem z cytryny, wymieszaj! I smacznego
Z Kuchni Do Kuchniświeżych drożdży 1 szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki masła 0,5 łyżeczki cukru szczypta soli DODATKI: 1 op. sera feta 200 g pomidorków koktajlowych 1 sos ziołowy Winiary rukola Przygotowujemy pampuchy: Drożdże wraz z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżkami mąki rozetrzeć razem. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Mąkę wymieszać(...)kroimy w kromki. Każdą kromkę smarujemy sosem ziołowym Winiary . Grillujemy z obu stron przez ok 1-2 minuty. (do momentu aż wierzch będzie delikatnie podgrillowany). Podgrillowane kromki podajemy z rukolą, pomidorkami, pokruszonym serm feta oraz sosem ziołowym Winiary Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Kuchnia w oparachobiadowe, można dorzucić ugotowany makaron i zrobić z niej sałatkę makaronową. SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, AWOKADO I FETĄ Składniki podane na jedną porcję Czas przygotowania 10 minut Dwie duże garście rukoli Ćwierć dużego lub pół małego awokado 5-6 truskawek 2 plastry sera feta Pestki dyni Dressing Olej z orzechów laskowych Odrobina miodu Sok z cytryny Umyte truskawki pokroić na połówki(...)ćwiartki w zależności od wielkości owoców Awokado i ser feta pokroić w niewielką kostkę Umytą rukolę wyłożyć na talerz, na niej wyłożyć truskawki, awokado i ser Z oleju, soku z cytryny oraz miodu przygotować lekki dressing, stopień kwaśności/słodkości dostosować do własnych upodobań Polać sałatkę przygotowanym dressingiem i posypać pestkami dyni
HealthyCreationspotrzebna, pesto z kolendry wyszło idealne. Na blogu znajdziecie też przepisy na: pesto z buraka liściowego pesto bazyliowe pesto z natki pietruszki pesto z czosnku niedźwiedziego pesto z rukoli pesto z rukoli z bazylią Pesto z kolendry Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 pęczek kolendry 2 ząbki czosnku 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika sól ok. 1/2 szklanki oliwy
Kulinarne przygody Gatitydyni itp.). Bez względu na etap i cel pamiętać należy pamiętać by przygotowaną pierś w przyprawach podawać w towarzystwie warzyw a szczególni tych zielonych o niskiej zawartości węgli: sałaty, rukola, jarmuż, szpinak, szparagi itp. Składniki (1 porcja): 150 g piersi z kurczaka lub indyka (ze sprawdzonego źródła) 30 g jarmużu 30 g mixu sałat z rukolą 50 g papryki czerwonej
Ola la LCHFŚwietna, szybka sałatka z brokułami:) SKŁADNIKI rukola, roszponka brokuła pomidorki koktailowe papryka wędzona pieczarki marynowane cebula Brokuł gotujemy uważając żeby nie był za miękki z dodatkiem soli. Odcedzamy, studzimy. Na talerzu układamy rukolę i roszponkę, przekrawamy pomidorki i pieczarki a cebulkę kroimy w cieniutkie piórka. Na sałaty układamy wystudzony, poporcjowany na małe różyczki brokuł a na to pomidorki pieczarki
harrisachłoną ć różne zapachy. Sałatka z jajkiem i kiełkami – przepis Wartości odżywcze sałatki: 285 kcal, B: 19g, T: 18g, W: 12g, Błonnik: 4,8g Składniki: 2 jajka, garść rukoli, garść roszponki, pomidor, ½ cebuli, 1/3 awokado, 2 łyżki kiełków rzodkiewki, 2 łyżki rzeżuchy, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, pestki dyni (opcjonalnie) Sposób wykonania sałatki(...)jajkiem i kiełkami: Roszponkę, rukolę umyj i osusz. Ułóż na talerzu. Dodaj pokrojoną w półplastry cebulę, pomidory, awokado. Jajka ugotuj na twardo, pokrój na ósemki i ułóż na warzywach. Posyp kiełkami, polej sosem czosnkowym (czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do jogurtu, przypraw i wymieszaj). Sałatka z jajkiem i kiełkami to doskonały pomysł na kolacje, danie na spotkanie z przyjaciółmi
Strefa Zdrowego Żywieniamówiła babcia. Bagietka to klasyczny przepis chlebowy. BAGIETKA 400 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 300 g letniej wody DODATKI 2 garście rukoli 2 pomidory 3 kulki mozarella bazylia sól pieprz Mąkę przesiać. Dodać sól, cukier i drożdże. Dolać ciepłą ale nie gorącą wodę. Mieszać przez ok 15 sek. drewnianą łyżką. Pozostawić(...)upieczonych i ostudzonych bagietek przygotowujemy kanapki w stylu włoskim. Na sam spód układamy pokrojony w plastry ser mozarella. Przyprawiamy bazylią. Dodajemy na każdą kanapkę odrobinę rukoli i przyprawiamy solą i pieprzem
Kuchnia w oparachbalsamiczną to po prostu niebo w gębie! Gorąco polecam! Sałatka z arbuza z grillowanym halloumi Składniki: * ilość składników zależy od wielkości naczynia na którym będziecie układać sałatkę rukola lub inna ulubiona mieszanka sałat arbuz ser halloumi mięta pistacje oliwa z oliwek extra virgin glazura balsamiczna świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Ser halloumi pokroić na plastry grubości(...)zgrillować (zrobiłam to na grillu elektrycznym). Skomponowanie sałatki z arbuza z grillowanym halloumi Na półmisku ułożyć rukolę (mieszankę sałat). Na sałacie układać kawałki arbuza, pomiędzy nimi ułożyć zgrilowane plastry sera halloumi. Przybrać listkami mięty i pokruszonymi pistacjami, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skropić oliwą z oliwek i glazurą balsamiczną. Podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieMoje ulubione połączenie smaków tym razem w makaronowo-sałatkowej odsłonie:). 200g makaronu, u mnie kokardki 2 garści rukoli 2 gruszki 100g sera gorgonzola duża garść orzechów włoskich sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Orzechy siekamy(...)gruszkę kroimy w kostkę. 2. W naczyniu łączymy ze sobą sok z cytryny, musztardę, miód, sól, pieprz, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. 3. Makaron, rukolę, gruszkę, ser i orzechy mieszamy ze sobą. Wlewamy przygotowany sos, ponownie dokładnie mieszamy
Szefowa kuchnipodaję przepis, może też byś smaczną przekąską w ciągu dnia lub lekką kolacją. Ja do mojego omletu dodałam różne rodzaje bazylii - między innymi cynamonową, ależ bosko pachnie! - i rukolę, ale możecie też dodać swoje ulubione zioła, wszystkie będą się wspaniale komponować i pasować. Omlet z zielonym groszkiem i bazylią - idealne śniadanie Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 wiejskie jaja(...)łyżki mleka 1 szklanka mrożonego groszku Poltino 4-5 plasterków dojrzewającej szynki listki rukoli listki bazylii sól świeżo zmielony pieprz olej lub masło do smażenia Wykonanie: Zamrożony groszek wrzucamy do garnka, zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy go. W miseczce rozkłócamy jajka z mlekiem, solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
Kulinarne przygody Gatityosoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 2 plastry wędzonego łososia 1 łyżka białego sera 2 łyżeczki jogurtu greckiego 2 rzodkiewki 1 łyżeczka pestek granatu 1 garść rukoli 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 cytryny sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Do miseczki przekładamy biały ser, dodajemy jogurt, posiekany szczypiorek i startą rzodkiewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy(...)jednolitą kremową masę. Na plastry wędzonego łosia nakładamy kremowy twarożek i zwijamy w rulon. Na talerzu układamy liście rukoli, a na nich roladki z łososia. Całość posypujemy pestkami granatu, polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Smacznego
kulinarnyJa