czasu użycia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 2 duże placki tortilli, kupne lub np. z TEGO PRZEPISU 2/3 kremowego serka śmietankowego typu Almette garść listków bazylii, rukoli lub sałaty 4-6 plasterków szynki parmeńskiej 4-6 kawałków odsączonych suszonych pomidorów ze słoiczka 4 kawałki odsączonych karczochów ze słoiczka 1/2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki tartego parmezanu WYKONANIE Każdą tortillę(...)smarujemy grubszą warstwą serka i układamy porwane na mniejsze kawałki liście bazylii, rukoli lub sałaty. Kładziemy po 2-3 plastry szynki parmeńskiej, porwane na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz pokrojone na cząstki karczochy. Posypujemy suszonym oregano oraz tartym parmezanem. Zwijamy w miarę ciasne roladki. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki lub podajemy od razu
cool and mintyżółty, szynka, cebula itd ;) Poniżej macie składniki, które ja użyłam do wykonania naszej pizzy :) Dodatkowe składniki w mojej wersji: 125 g sera mozzarella kilka czarnych oliwek garść świeżej rukoli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fit pizza na spodzie z kalafiora – Wykonanie: Kalafiora pozbawiamy twardych części, pozostawiamy tylko różyczki (u mnie wyszło około 800 g drobno pokrojonych różyczek kalafiora). Zagotować wrzątek, posolić(...)mozzarelli oraz kawałki oliwek. Wstawić ponownie pizzę do piekarnika i piec całość w 200 st. C przez kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu wyciągnąć pizzę z piekarnika, posypać świeżą rukolą. Smacznego! UWAGA: Kalafiorowa pizza ma dość lekką konsystencję, więc należy ją jeść za pomocą noża i widelca (nie da rady wziąć jej w ręce, tak jak tradycyjne kawałki pizzy
Kulinarne Przebojepszennej tortowej szczypta soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy dodatki: gęsty sos pomidorowy (najlepiej domowy) 150g wędzonego boczku 2-3 ziemniaki Ser mozzarella oregano kiszone ogórki lub sałatka szwedzka rukola Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą i mlekiem. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto(...)smarujemy równomiernie sosem pomidorowym. Nakładamy składniki: ziemniaki i boczek. Posypujemy oregano i startym serem mozarella. Pieczemy w 240 stopniach C przez 10-12 stopni C. Serwujemy posypane świeżą rukolą z dodatkiem ogórków kiszonych (lub szwedzkich). Czas przygotowania: 20' + rośnięcie ciasta 60‘ Trudność: łatwe Ilość porcji: 4 Kaloryczność: 570 kcal / porcja
Pyry na Gazczęsto je ze sobą łączę w różnych daniach. Dziś polecam taka pyszną sałateczkę, do przygotowania w kilka chwil. Składniki: 1 ser camembert naturalny 2 figi garść rukoli 1/3 granata szklanka malin miód płynny ew. szczypta mielonej chili Wykonanie: Na talerz wykładamy rukolę. Camembert kroimy w trójkąciki, figi w plastry. Na talerzu wykładamy na zmianę camembert i plastry
Z Majeczką w kuchnipierś kurczaka (ok. 400 g) 1 mały kalafior (ok. 400-500 g) 1-2 łyżki mleka kokosowego 1/2 małej cukinii 1/2 pęczka rzodkiewek 2 pomidory 2 garści rukoli 1 łyżeczka curry sól do smaku Kalafiora gotujemy al dente – ok. 7 minut we wrzątku. Na patelni lub w woku rozgrzewamy mleko kokosowe. Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię, doprawiamy(...)mięsa. Dodajemy rzodkiewki pokrojone w ćwiartki. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Połowę kalafiora miksujemy na puree, przekładamy na patelnię i mieszamy. Dodajemy rukolę i delikatnie mieszamy. Gdy zwiędnie, przekładamy na talerz, podajemy z resztą kalafiora. Danie można podawać samodzielne, albo jako dodatek, np. z ryżem. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje, każda
Kucharzycaśląskich lub innych 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz papryka słodka 1 garść rukoli 2 łyżki masła klarowanego W rondlu rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać czosnek drobno posiekany i smażyć chwilkę. Kiełbasę pokroić w kostkę(...)sól i pieprz. Wszystko razem smażyć mieszając. Na koniec dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone i wymieszać całość chwilę smażąc Wyłożyć gorące na tortille i na wierch ułożyć liście rukoli. Całość zwinąć na pół. gulasz z kiełbasy na tortilli
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI: makaron pene filet z kurczaka cebula czosnek brokuły pomidorki koktajlowe oliwki rukola śmietana olej przyprawy: papryka słodka, sól, imbir mielony, zioła prowansalskie czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju filet z kurczaka pokrojony w paseczki obsypujemy przyprawami i obsmażamy na patelni czosnek, cebulę oraz kurczaka przekładamy do garnka zalewamy woda i dusimy do miekkości dodajemy śmietanę, oliwki(...)oraz pomidorki i dusimy jeszcze 5 min. doprawiamy do smaku makaron oraz brokuły gotujemy al dente wszystko łączymy i posypujemy świeżą rukolą Smacznego
Między kuchnią a pokojemząbek czosnku • 3 łyżki listków natki pietruszki • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia • 4 łyżki soku z cytryny • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 2 szczypty rukoli • 2 łyżki orzeszków pinii, zrumienione na suchej patelni • 20 g Parmezanu (tartego lub pokruszonego) • 2 łyżeczki oliwy o smaku trufli Przygotowanie : Borowiki dokładnie oczyścić nożykiem z piasku i liści (szczególnie(...)strony, aż pokryją się brązowymi paskami i nieco zmiękną. Resztę oliwy wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, odłożyć 2 łyżki powstałego winegretu, a resztę wymieszać z rukolą, orzeszkami pinii i połową Parmezanu. Rozłożyć na dwa talerze, na wierzch ułożyć grzyby, posypać resztą Parmezanu i polać pozostałym winegretem wymieszanym z dwiema łyżeczkami oliwy truflowej. Od razu podawać
KUCHNIA POLSKAsalami chorizo 120 g boczku 100 g przecieru pomidorowego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony zioła prowansalskie oregano bazylia inne ulubione zioła lub przyprawy świeża bazylia, rukola, roszponka Cukinię umyć, osuszyć, rozkroić i wydrążyć pestki oraz gąbczasty miąższ. Pozostałą cukinię zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Można użyć robota wielofunkcyjnego z odpowiednią tarczą. Startą cukinię(...)Ostudzoną lekko pizzę pokroić i zjeść na zdrowie. Pizza z cukinii świetnie komponuje się z sosami np. czosnkowym czy pomidorowym a u mnie zawsze jest serwowana z zieleniną czyli rukolą, roszponką i bazylią. Smacznego! — BTW samego spodu pizzy: całość: 1380 g, 966 kcal, B 77 g, T 59 g, W 41 g. W 100g: 70 kcal
Ola la LCHFtego z przepisu na ketchup z cukinii ) 100 g kabanosów/salami/boczku (patrz skład!) 50 g pomidorków koktajlowych sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony zioła prowansalskie oregano bazylia rukola lub/i bazylia świeża Cukinię pokroić na plastry o grubości ok 1 cm. Plastry nie mogą być zbyt cienkie bo cukinia rozmięknie i rozpłynie się „spód” pizzy. Plastry oprószyć(...)minut pilnując by ser nie spiekł się zbyt mocno i nie zrbrązowiał. Gotowe pizze lekko przestudzić a następnie przełożyć na talerze lub półmisek i ozdobić świeżą rukolą lub/i bazylią. Podawać jako dodatek na przykład do mięs, ryb, owoców morza albo jako przystawkę. Mini pizze z cukinii świetnie komponują się w towarzystwie różnego rodzaju dipów np czosnkowym, ziołowym czy pomidorowym. Osobiście
Ola la LCHFjest to ani lekka ani zdrowa przekąską;). Jest natomiast przepyszna, smażony ser rozpuszcza się w środku i możemy maczać w nim grzanki . 1 ser camembert - krążek garść rukoli 1/4 bagietki masło sól 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej olej do smażenia 2 łyżeczki żurawiny do mięs i serów, u mnie od Stovit 1. Ser camembert panierujemy w jajku, bułce(...)tłuszczu na ręczniku papierowym. 2. Bagietkę kroimy w kromki, smarujemy masłem, posypujemy solą. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni do momentu aż zaczną się rumienić. 3. Na talerzu układamy grzanki, rukolę i ser. Na ser wykładamy żurawinę
Szefowa kuchniKolorowa i super prosta do zrobienia sałatka z rukoli . Możesz ją podać jako sałatkę do obiadu lub zjeść całkowicie samodzielnie, do kanapek czy na grilla. Smakuje świetnie z roladką z koziego sera lub fetą. W tej sałatce każdy składnik ma znaczenie i nadaje jej wyjątkowego charakteru. Wspaniałe, intensywne kolory zachęcają do jedzenia i przykuwają uwagę. Chrupiąca rukola oraz pestki słonecznika
AniaGotuje.plłyżeczka soli Sos: 3/4 szklanki passaty oregano bazylia 2 ząbki czosnku Dodatkowo: kabanosy ( u mnie jedno opakowanie z chilli a drugie klasyczne wieprzowe) kukurydza czerwona cebula świeża rukola starta mozzarella 1. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy wodę i cukier, mieszamy, żeby składniki nam się rozpuściły. Na sam koniec dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jak na ruszy(...)możemy też rozwałkować i kubkiem wycinać okręgi. Tak robimy do skończenia się ciasta. 5. Mini pizze pieczemy w 180 stopniach około 20 minut (do zrumienienia się). Podajemy ze świeżą rukolą, ketchupem, sosem z czym kto lubi. Z podanych składników wychodzi około 30 sztuk (zależy od tego jakie duże będziemy robić). Smacznego
kruche babeczkioleju rzepakowego (ok. 5 g), - 1/2 papryki (ok. 75 g), - pół puszki pomidorów krojonych (ok. 200 g) (można użyć świeżych pomidorów), - ząbek czosnku, - pół mozzarelli (ok. 65 g), - garść rukoli (ok. 20 g), - przyprawy: płatki drożdżowe, papryka słodka, zioła prowansalskie, oregano, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Gotujemy makaron połowę czasu podanego na opakowaniu (ok. 4 min.). 2. Szklimy drobno(...)makaron z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 7. Makaron posypujemy porwaną mozzarellą i oregano. 8. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach C ok. 20 min. 9. Zapiekankę podajemy z rukolą. Makaron zapiekany z pomidorami, papryką i mozzarellą jest bogaty w: - wapń (pochodzący z mozzarelli), które jest składnikiem kości i zębów, - likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach