latach od jej śmierci, wspomina właśnie ciasto drożdżowe robione przez moją babcię. Ale z ciasta drożdżowego można nie tylko upiec tradycyjny placek. Z ciasta drożdżowego można przygotować także pyszne racuszki. Przepis na poniższe racuchy z jabłkami znalazłam na stronie 14 kwietniowego numeru Przepisów Czytelników . Racuchy z jabłkami Przygotuj miski, patelnię lub rondel, wagę kuchenną, szklankę, łyżkę, kuchenną ściereczkę, sitko, ręczniki(...)ściereczką. Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na mniej więcej 30 minut. Po upływie tego czasu na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz kładź porcje ciasta i smaż racuszki. Kiedy placuszki z obu stron nabiorą ładnego złotobrązowego koloru, przełóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuszki oprósz cukrem pudrem
blog.moje-pasje.infoCzasami jak zostanie nam z obiadu zsiadłe mleko robię właśnie takie racuszki. Rosną grubiutkie więc możemy je rozkroić i posmarować ulubionym dżemem lub miodem gdyż same w sobie są tylko lekko słodkie i dlatego wymagają dodatkowej porcji cukru ;) Składniki na 14-16 racuszków - jeśli chcemy zrobić więcej automatycznie podwajamy ilość składników: 100 ml letniego mleka + 1 łyżeczka cukru(...)zaczyn dodajemy do miski z mąką i mieszamy całość, podczas mieszania dodajemy 2 łyżki oleju. Następnie odstawiamy na jakieś 30-40 min do podrośnięcia. Po tym czasie smażymy racuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto, pamiętając aby ogień nie był zbyt dyzy gdyż placki za szybko podpieka się z wierzchu a w środku zostaną surowe
Gotowanie...to proste !Racuszki na śniadanie? na deser? do kawy czy herbaty? Pyszne są zawsze, puszyste, pulchniutkie i pachnące bzem a do tego słodycz racuszków przełamuje kwaskowatość marakui. Polecam gorąco dopóki na krzewach piękne baldachy kwiatów bzu czarnego. Racuszki z kwiatami bzu czarnego i marakują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRacuszki cynamonowe z sosem wiśniowym Składniki: Cynamonowa mąka - 3 szklanki mąki - 4 łyżeczki mielonego cynamonu - 2,5 łyżeczki cukru - 2 łyżki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżeczka soli Dodatkowo: - ¾ szklanki mleka - 1 jajko - 2 łyżki oleju - olej do smażenia Sos wiśniowy: - 150 g dżemu wiśniowego Łowicz - 10 g mąki ziemniaczanej - 0,5 szklanki śmietany 30 % - 2 łyżki soku(...)cytryny - cukier do smaku Przygotowanie: Racuszki cynamonowe: Mieszamy mąkę, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sól. Przesypujemy do szczelnego pojemnika, może to być np. słoik. Tak przygotowaną mąkę można przechowywać do 6 miesięcy. Mleko mieszamy z jajkiem i olejem, dodajemy 1,3 szklanki cynamonowej mąki i mieszamy, nie musi być dokładnie, ciasto będzie wtedy miało grudkowatą konsystencję. Na patelnię wlewamy
Kulinarne życieKochani zapraszam Was dzisiaj na przepyszne , mięciutkie w prost rozpływające się w ustach racuszki serowe z nutką lawendy którą dostałam od firmy Eco Blik . Zainspirował mnie przepis Ani Starmach ale oczywiście dodałam do niego swoje trzy grosze :) Racuszki musicie wypróbować są wspaniałe :) Składniki : 300 g sera białego śmietankowego 3 jajka 4 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać 3, 4 łyżki oleju kokosowego , kłaść łyżką porcje ciasta nie za duże bo racuszki są delikatne i będzie Wam się źle przewracało , smażyć na złoty kolor z obydwu stron . Podawać z jogurtem i dowolnymi owocami , ja podałam z wiśniami z kompotu . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWszyscy chyba lubimy wszelakie placuszki i racuszki z owocami. U niektórych traktowane są jako słodkie śniadanie, u innych jako pyszny deser, a niektórzy serwują je jako II danie po "lżejszej" zupie ... . Przepisów na racuchy jest co nie miara. U mnie znajdziecie przepis na racuchy na jogurcie , racuchy drożdżowe , racuchy(...)pączki z patelni , racuszki z twarogiem , placuszki z bananami , placuszki na kaszce mannej - jest więc w czym wybierać ;-) Dziś zapraszam na biszkoptowe racuszki, które znalazłam na blogu Gotuj z Cukiereczkiem . Pyszne, puchate placuszki zdobyły moje serce całkowicie. Gorące, prosto z patelni smakują rewelacyjnie! Składniki: 1 całe jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki
Walijskie PichcenieLubicie racuszki? My uwielbiamy! Pyszne, aromatyczne, tuczące ;) i z jabłkami! Mniaaam! Racuszki na zsiadłym mleku Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 400 g zsiadłego mleka, łyżka proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklani cukru, 3-4 jabłka, cukier puder do posypania. Wykonanie: Żółtka musimy oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem(...)waniliowym, wlewamy zsiadłe mleko a następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką i wrzucamy obrane i pokrojone plastry jabłka. Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Smacznego
paapilotkaaPrzepis na te racuszki mam od mojej babci. Jak dla mnie idealne w smaku....a co najlepsze kolejny pomysł na wykorzystanie twarogu, który miałam w lodówce i przemycenie moim dzieciom. Niestety moje maluchy nie są miłośnikami twarogu a w postaci racuszków nawet nie zauważyli, że on tam się znajduje. Składniki: 150g twarogu szklanka mąki(...)śmietanę. Składniki dobrze połączyć za pomocą trzepaczki. Pianę ubić ze szczyptą soli. Do masy twarogowej dodać 1/3 piany i delikatnie wymieszać a następnie pozostałą pianę i ponownie delikatnie wymieszać. Racuszki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Usmażone racuchy można posypać cukrem pudrem lub tak jak ja podać z frużeliną jagodową
Amatorka kuchennajuż po brzegi słodkimi malinami , a co za tym idzie i ja sięgam po nie coraz częściej. Zanim pokażę Wam przepis na przepyszne ciacho poczęstuję Was fantastycznymi jogurtowymi racuszkami o smaku malinowo – kokosowym. Niesamowicie delikatne , puszyste …. i od razu mówię , że lepiej usmażyć podwójną porcję , bo znikają błyskawicznie z talerzy. Idealny pomysł na obiad w upalny dzień albo(...)słodki podwieczorek. Dodatek np. gałki lodów waniliowych sprawi, że racuszki te zamienią się w fantastyczny deser! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 1 szt * jogurt grecki – 2 łyżki * cukier – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * napój kokosowy Alpro – 0,5 szkl * wiórki kokosowe – 4 łyżki * maliny
Ostra na SłodkoDzisiaj zatęskniłam za dzieciństwem, w rezultacie czego zrobiłam racuszki. Ale mieliśmy ucztę!!! Puszyste, jeszcze ciepłe, słodkie, delikatne placuszki, dzięki dodatkowi jabłek- wilgotne i pełne smaku. Obok rogalików i bułeczek drożdżowych mojej babci, to właśnie racuszki najbardziej przypominają mi dzieciństwo. Nikt się nim nie może oprzeć. Najlepsze są jeszcze ciepłe, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Mmm... Pycha!!! Jutro znowu upiekę(...)Składniki na racuszki drożdżowe z jabłuszkiem 2 szklanki mąki pszennej 25g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1 jajko 3 jabłka olej do smażenia Do kubka wlewamy 1/3 ciepłego mleka, drożdże, cukier i dobrze mieszamy. Do sporej miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i wlewamy rozpuszczone drożdże, odstawiamy na jakieś 15 minut. Po tym czasie
Rozpustne gotowaniePyszne racuszki przygotowane na zsiadłym mleku i mące kukurydzianej, podane ze śmietaną i sezonowymi owocami. Pyszności <3 Wspaniały pomysł na wspólne rodzinne śniadanie :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób (9 racuszków): 50 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową) 50 g mąki kukurydzianej szczypta sody oczyszczonej 2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego 1 duże jajko(...)Przewracamy i smażymy kolejną minutę (smażyłam po 2 placuszki na raz, żeby zbytnio nie zmieniać temperatury oleju). Odsączamy na ręczniku papierowym. 3. Śmietanę 12% mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Racuszki rozkładamy na talerze, polewamy śmietaną, dekorujemy owocami i listkami mięty. Podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego
My Culinary ArtWczoraj pisałam Wam o placuszkach z bzu czarnego a dziś proponuje racuszki akacjowe równie pachnące i przepyszne. Akacja kwitnie w tym roku przepięknie i tak pachnie jak już dawno nie pachniała. Może dlatego że w mojej okolicy deszcze dawno nie padały a słonko przygrzewało. Kwiaty zrywamy z daleka od dróg i szos, najlepiej rano i nie po deszczu. Można(...)wypłukać ale ja tego nie robię. Ciasto z mąki ryżowej nadaje racuszkom chrupkości. Chrupiące racuszki akacjowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWitajcie :) Dzisiaj miałam ochotę na racuszki i postanowiłam dla odmiany przygotować je na kefirze , dodałam do nich przepyszne chrupiące ziarenka Migdałowy przylądek z ZIARENKOWA . Jeśli ktoś nie miał okazji spróbować wyśmienitych ziarenek to podaję link gdzie można je kupić http://www.ziarenkowo.com/ Zapraszam(...)kukurydzianej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 łyżki ziarenek Migdałowy przylądek plus do posypania 1 łyżka spirytusu Do polania racuszków : 400 g śmietany kwaśnej 1 mały jogurt jagodowy 1 cukier waniliowy cukier do smaku Wykonanie : Do miski wlać kefir naturalny , dodać cukier, cukier waniliowy , spirytus i żółtka. Wszystko wymieszać , następnie
Sama słodycz i szczypta chiliRacuszki są świetną potrawą jeśli nie mamy dużo czasu na gotowanie. Robi się je szybko i można wykorzystać sezonowe owoce. Tym razem podaje przepis na racuchy z truskawkami. Może nie wyglądają zbyt rewelacyjnie, ale są naprawdę pyszne. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1 jajko truskawki cukier Wykonanie: Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek. Mąkę przesiać przez(...)jednolite ciasto, np mikserem. Dodać cukier i wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać truskawki (ilość owoców też zależy od własnych upodobań. Ja daje dużo owoców dodając je partiami do ciasta w takiej ilości by ciasto oklejało owoce) i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki
Mama GotujeLubie eksperymentować w kuchni więc pomyślałam, że skoro mamy w koło mnustwo malin, to czemu nie usmażyć racuszków z malinami. I udało się, byłam zaskoczona, że mogą być one takie dobre. Polecam wszystkim, nie tylko miłośnikom malin. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1 jajko 350 g malin (lub więcej) cukier Wykonanie: Maliny opłukać i osuszyć. Mąkę przesiać(...)jednolite ciasto. Dodać cukier i jajko, wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać same, posypane cukrem lub z bitą śmietaną
Mama Gotujebudyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne budyniowe racuszki / pancakes. Niesamowicie delikatne , słodkie, i wypełnione po brzegi bananami. Takie racuszki budyniowe są idealnym pomysłem na słodki obiad , albo równie słodki podwieczorek. Na leniwe śniadanie np. w łóżku sprawdzą się(...)łyżeczka * banan – 2 szt * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki oprócz bananów dokładnie ze sobą miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone w kosteczkę banany, mieszamy. Smażymy niewielkie racuszki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące udekorowane bananem i cukrem pudrem. Pycha
Ostra na SłodkoUwielbiam drożdżowe racuszki. A te są wyjątkowo puszyste i podczas pieczenia rosną jak ... na drożdżach! ;-) Niestety chcąc uwieńczyć na zdjęciu "ich urodę" - złośliwość rzeczy martwych wzięła górę :-( Po zrobieniu 1 zdjęcia okazało się, że wyczerpały się baterie w aparacie, a jedyne zdjęcie jakie zrobiłam - jest poruszone. Następnym razem wymienię je na "lepszy model" :)) Mimo(...)zdjęcie nie jest dobrej jakości mam nadzieję, że odzwierciedla ... jakie racuszki były pyszne ! Składniki (na ok. 12 racuchów): 2 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki letniego/ciepłego mleka 1/3 kostki drożdży (około 30 g) 1 łyżka cukru otarta skórka z 1 sparzonej cytryny łyżka jogurtu naturalnego szczypta soli 1 jajko olej do smażenia Wykonanie: Mąkę przesiać do dużej miski
Walijskie PichcenieWeekendowe śniadania na zamówienie Wiktorii to u nas tradycja Tym razem serwowałam puszyste racuszki z truskawkami, ale w wersji bez glutenu i laktozy. Cudowny zapach truskawek rozniósł się po całym domu… czuć nadchodzące wakacje Zimą natomiast polecam z jabłkami i cynamonem lub samym cynamonem albo przyprawami piernikowymi Składniki na ok 20 sztuk: 4 jajka 60 g śmietanki kokosowej(...)owoce umyć, osuszyć i pokroić w drobne kawałki. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu (olej kokosowy – keto, LCHF/masło klarowane – opty, keto, LCHF). Po usmażeniu można położyć na gorących racuszkach porcję tłuszczu aby podbić makro Podawać z wiórkami kokosowymi, kakao, serkiem mascarpone, śmietanką, bitą śmietaną (30-36% bez cukru), dżemem z owoców niskowęglowodanowych bez cukru (np. czarna porzeczka
Ola la LCHFpołowę. Sos: 500 g rabarbaru 125 ml nektaru wiśniowego (u mnie nektar wieloowocowy pół na pół z kwaśnym sokiem 100% z wiśni) 60 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Racuszki: 2 łyżki masła 4 jajka 120 g cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 300 g mąki 300 ml maślanki (w temp. pokojowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: tłuszcz(...)proszkiem do pieczenia mąką (ja zmniejszyłam obroty miksera). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wylewamy po 1-2 łyżki ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoto. Racuszki posypujemy cukrem pudrem oraz uprażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy razem z rabarbarowym sosem. Uwagi: Tak jak pisałam we wstępie: sosu, czy też raczej kisielu (bo to określenie bardziej mi pasuje) wychodzi dość
Smaki Na TalerzuRacuszki te wypatrzyłam kiedyś w jakiejś gazetce z przepisami. Wypróbowałam i zasmakowały mi tak bardzo, że przepis wylądował w zeszycie, który planowałam regularnie uzupełniać. Co do dalszego uzupełniania zeszytu, to na szczerych chęciach się skończyło, jednak ten na racuszki na szczęście został odnotowany. Bardzo często przygotowuję je wspólnie z dzieckiem. Synek odmierza, przesiewa suche składniki, miesza wszystko, a ja smażę
Smaki Na Talerzupospać dłużej lub krzątać się po kuchni w piżamie, nic nie muszę, nigdzie mi się nie śpieszy, takich weekendów jest zdecydowanie za mało, ale co zrobić…życie. Drożdżowe racuszki z dodatkiem marchewki, dzięki temu mają piękny złocisty kolor, dodatek pomarańczy sprawia ze zyskują na smaku, idealny pomysł na weekendowe śniadanie. W towarzystwie czarnej cejlońskiej herbaty Richmont-Ceylon Gold(...)drożdże oraz startą na drobnych oczkach surową marchewkę, dodajemy szczyptę soli oraz cynamon, całość mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Patelnię natłuszczamy olejem, wlewamy porcję ciasta i smażymy partiami rumiane racuszki. Podajemy ciepłe z bitą śmietaną oraz cząstkami pomarańczy i sosem toffi. Do tego obowiązkowo filiżanka dobrej herbaty. Życzę smacznego
Wanilia i KardamonPyszne racuszki z mleczkiem kokosowym - świetne na słodkie śniadanie, deser lub podwieczorek :) Możecie je zaserwować w nadchodzący Tłusty Czwartek :) SKŁADNIKI (ok.15 szt.) 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 łyżki masła 2 łyżki wiórków kokosowych + trochę do posypania PRZYGOTOWANIE Mąkę, proszek do pieczenia, jajka i mleczko kokosowe miksujemy(...)racuchy rozpuszczamy masło i wlewamy do ciasta. Dodajemy 2 łyżki wiórków i delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoto (nie dodajemy więcej tłuszczu). Gotowe racuszki posypujemy wiórkami. Możemy również podać z konfiturą lub syropem klonowym. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeowocami, które sprzedawał. A brzoskwinie uwielbiam! Lubię ich lekko włochatą skórkę i słodki miąższ. Lubię ich kolor i zapach! Zapraszam Was dziś na śniadaniową propozycję z ich udziałem. Racuszki z kawałkami brzoskwiń i skórką cytrynową! Wspaniale smakują z greckim jogurtem, kawałkami brzoskwiń i miodem. Składniki: 150 g mąki pszennej, 100 ml letniego mleka, 4 łyżki cukru(...)przygotowane ciasto przykryć folią spożywczą bądź ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto nabierać za pomocą łyżki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym. Świetnie smakują z greckim jogurtem, świeżymi brzoskwiniami i miodem. Smacznego! * 2 średnie brzoskwinie, u mnie pozbawione skórki, pokrojone w małe kawałeczki
Plate of Joy