przepis na racuszki - 500 przepisów (strona:16/34)

Taratuszki 6703

cóż to za dziwnie brzmiąca nazwa? Taratuszki (таратушки, akcent na U) to rodzaj pączków, faworków albo racuszków. Trudno określić, co przypominają bardziej. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Smażyła je babcia, która przepis przywiozła ze sobą z Syberii. Później smażyła mama, jednak od dłuższego czasu zapomnieliśmy o nich. Odgrzebuję więc z pamięci ten rodzinny przepis, by sięgać po niego częściej, gdyż

Obiad gotowy
Racuchy z kwaśnego mleka ze śliwkami 114

dołóż pokrojone śliwki. Ciasto na racuchy powinno być stosunkowo gęste, więc w razie potrzeby należy dodać dodatkową porcję mąki. Na patelni mocno rozgrzej olej. Smaż na nim niezbyt duże racuszki. Będą gotowe, gdy z obu stron ładnie się zezłocą. Gotowe racuchy przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Przepis na takie racuchy znalazłam na stronie Mała Cukierenka

blog.moje-pasje.info
Racuszki z gruszką o smaku piernika 109

stawiamy na palnik na bardzo mały ogień. Czekoladę z mlekiem energicznie mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści i powstanie polewa, garnuszek ściągamy z palnika. Racuszki podajemy z polew ą  czekoladow

kulinarne odsłony pati
Racuchy drożdżowe z truskawkami 115

dośc luźne ciasto. Dodaj suszone owoce. Obierz agrest i pokrój go na małe cząstki. Dodaj do ciasta i wymieszaj. odstaw do wyrośnięcia.  Smaż na niewielkiej ilości oleju rumiane racuszki. Umyj i obierz truskawki. Pokrój wieksze na połówki. Podawaj racuchy przekładane truskawkami, udekorowane listkami mięty i polane syropem klonowym

Gotuj Sam!
30 przepisów do przygotowania w grudniu 151

makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomarańczowa babka z czekoladą Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka jarzynowa Suszone plastry pomarańczy Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Lepimy pierogi

Moja smaczna kuchnia
PIKELETS – australijskie placuszki – kuchnia australijska 157

Dziś zawędrowaliśmy do Australii. Najpopularniejszym australijskim deserem jest Pavlova – pyszna, słodka beza, podawana najczęściej z kremem i owocami. Ale to nie Pavlovą będziemy dziś zajadać, a pyszne placuszki / racuszki Pikelets – bardzo popularne w Australii. Małe, niezbyt sołdkie, idealne zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Świetnie smakują z dodatkiem dżemu, owocami czy też cukru pudru. Ze względu

Ostra na Słodko
"Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" - recenzja i KONKURS! 229

placuszki serowo-dyniowe, razowe pierogi z jagodami) - podwieczorki (brownie z orzechami i chili, bezglutenowy makowiec z bakaliami) - przekąski (krakersy na słodko, jaglane trufelki z suszonymi owocami, batoniki musli) - kolacje ( racuszki z cukinią na słodko czy gryczane naleśniki z musem malinowym). Każdy dietetyczny przepis ma podany czas i trudość wykonania, tagi typu bez glutenu, bez jajek czy bez mleka. Podane

Moje Kuchenne Rewelacje
Bakłażany w parmezanowej panierce 117

wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B. Moja propozycja to połączenie aromatycznego bakłażana z ostrym parmezanem w formie smażonych racuszków. Nowe wyzwanie smakowe! Składniki: • 2 bakłażany • 100 g startego parmazanu • 3 jajka • 3 łyżki mąki • sól do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Bakłażany pokroić

To co kocham
Pankejki amerykańskie 128

Długo szukałam odpowiedniego przepisu, aby pankejki  różniły się  od naszych tradycyjnych racuszków na zsiadłym mleku, aż znalazłam na Kwestii smaku. Będąc na wakacjach w USA myślałam, że poznam jakiś super tajny przepis na te placuszki. Jakież było moje zdziwienie, kiedy dowiedziałam się, że najlepsze pankejki robi się

To co kocham
Racuszki maślankowe z jabłkami 103

plastry i smażone w cieście – takie właśnie racuchy pamiętam z dzieciństwa. Łatwiej i szybciej jest oczywiście zetrzeć jabłka na tarce, ale takie racuszki smakują inaczej i nie ma  efektu jak przy plastrach. Często racuchy robi się na bazie kwaśnego mleka, ja zrobiłam z maślanką. Są pyszne, miękkie

To co kocham
Drożdżowe ślimaczki z makiem 125

trzech Króli rozpoczyna czas karnawału! Należy więc rozpocząć je czymś słodkim i pysznym – w moim rodzinnym domu były to szczodraki, o których pisałam przy racuszkach bananowych. Dzisiaj polecam pyszne bułeczki drożdżowe, które zawsze wychodzą świetne. Idealne dla osób dopiero zaczynających przygodę z ciastem drożdżowym. Moje pierwsze drożdżówki były właśnie z tego przepisu

To co kocham
Dołki - smaczne, proste i wpisane na listę MRiRW. 181

jednej strony, obracamy na drugą i dosmażamy na złoto. Przekładamy na papierowe ręczniki, jeszcze ciepłe posypujemy pudrem. Mówi się, że nazwa dołki pochodzi od wgłębień w strukturze małego racuszka. Inne źródła zaś donoszą, że to przez specjalną formę z wgłębieniami w jakiej były smażone. Zasadnicze pytanie...biedny region, ubodzy ludzie to kogo wtedy było stać na specjalną formę z dołkami

Dieta moja pasja
Placki z zsiadłego mleka z gruszkami 122

Proste, ekspresowe i co najważniejsze pyszne racuszki na zsiadłym mleku. Idealny pomysł na śniadanie, przekąskę, obiad i kolację :) Składniki: ½ kg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 3 łyżki cukru 21/2 szklanki zsiadłego mleka 3 gruszki sól do smaku cukier waniliowy do posypki. Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier, sól do smaku i zsiadłe

Tradycyjna Kuchnia
Pomysł na… kukurydziane racuszki z jabłkami 171

Prosty, szybki sposób na pyszne śniadanie. Maślanka sprawia, że racuszki są delikatne i puszyste. Jabłko, że słodkie. A cynamon dodaje cudownego aromatu.   12 placków: 350 g maślanki naturalnej 200 g jabłek – ok. 3 małe sztuki lub 2 średnie 200 g mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka erytrolu olej kokosowy do smażenia Jabłka obieramy i ścieramy

Kucharzyca
Racuszki dyniowe z jabłkiem 166

godziny do wyrośnięcia. Następnie rozgrzać patelnię i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć na średnim lub małym ogniu z obu stron (aż do zarumienienia). Gotowe racuszki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.  Masa po lewej: przed wymieszaniem Masa po prawej: po wyrośnięciu Smażenie racuchów

Ugotować

Proponowane wyszukiwania