przepis na racuszki - 500 przepisów (strona:16/34)

Drożdżowe ślimaczki z makiem 149

trzech Króli rozpoczyna czas karnawału! Należy więc rozpocząć je czymś słodkim i pysznym – w moim rodzinnym domu były to szczodraki, o których pisałam przy racuszkach bananowych. Dzisiaj polecam pyszne bułeczki drożdżowe, które zawsze wychodzą świetne. Idealne dla osób dopiero zaczynających przygodę z ciastem drożdżowym. Moje pierwsze drożdżówki były właśnie z tego przepisu

To co kocham
Dołki - smaczne, proste i wpisane na listę MRiRW. 207

jednej strony, obracamy na drugą i dosmażamy na złoto. Przekładamy na papierowe ręczniki, jeszcze ciepłe posypujemy pudrem. Mówi się, że nazwa dołki pochodzi od wgłębień w strukturze małego racuszka. Inne źródła zaś donoszą, że to przez specjalną formę z wgłębieniami w jakiej były smażone. Zasadnicze pytanie...biedny region, ubodzy ludzie to kogo wtedy było stać na specjalną formę z dołkami

Dieta moja pasja
Placki z zsiadłego mleka z gruszkami 159

Proste, ekspresowe i co najważniejsze pyszne racuszki na zsiadłym mleku. Idealny pomysł na śniadanie, przekąskę, obiad i kolację :) Składniki: ½ kg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 3 łyżki cukru 21/2 szklanki zsiadłego mleka 3 gruszki sól do smaku cukier waniliowy do posypki. Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier, sól do smaku i zsiadłe

Tradycyjna Kuchnia
Pomysł na… kukurydziane racuszki z jabłkami 197

Prosty, szybki sposób na pyszne śniadanie. Maślanka sprawia, że racuszki są delikatne i puszyste. Jabłko, że słodkie. A cynamon dodaje cudownego aromatu.   12 placków: 350 g maślanki naturalnej 200 g jabłek – ok. 3 małe sztuki lub 2 średnie 200 g mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka erytrolu olej kokosowy do smażenia Jabłka obieramy i ścieramy

Kucharzyca
Racuszki dyniowe z jabłkiem 193

godziny do wyrośnięcia. Następnie rozgrzać patelnię i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć na średnim lub małym ogniu z obu stron (aż do zarumienienia). Gotowe racuszki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.  Masa po lewej: przed wymieszaniem Masa po prawej: po wyrośnięciu Smażenie racuchów

Ugotować
Ryż, jabłko i czekolada czyli puszyste placki z resztek. 219

placuszki obracać. Drugą stronę dopiekamy już bez przykrycia. Układamy na kratce aby odparowały, a gdy lekko ostygną polewamy czekoladą (z sokiem i olejem)  rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Placuszki - racuszki wyrośnięte, puchate i delikatne. To za sprawą ryżu, który tak naprawdę jest mało wyczuwalny. Kto lubi bardziej słodkie rzeczy, może sobie spróbować pierwszej partii. I jeśli zajdzie potrzeba można dosłodzić

Dieta moja pasja
Placuszki z dynią i jogurtem 184

antyplacuszkowców. Moja córka przez pewien czas należała do tych drugich i wszelkiego rodzaju placuszki musiałam zjadać za nią. Na szczęście się to zmieniło i już zjada z nami placuszki, racuszki i inne tym podobne :). Placuszki są bez cukru i soli, by były jak najlepsze dla dzieciaków, natomiast jeśli po usmażeniu będziemy chcieli je sobie dosłodzić to polecam domowy dżem, syrop

Mania Wypiekania
RACUCHY Z JABŁKAMI 365

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Przepisy kulinarne babci Antoniny
81 pomysłów na ciepłe kolacje 449

Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa

Moja smaczna kuchnia
Racuchy z jabłkami 189

Drożdżowe racuchy z jabłkami Moim kolejnym przepisem z jabłuszkami są racuszki drożdżowe, pomysł przyszedł bardzo szybko, kiedy z 10 jabłek które miałam 8 zużyłam do  Szarlotki , zostały 2 więc kiedy ciasto się piekło zabrałam się za robienie ciasta na racuchy.  Przepis jest bardzo prosty. A pulchne racuchy znikną ze stołu w bardzo szybkim tempie. :) Przepis: Składniki: (20 racuchów

Mój pomysł na
Racuszki z patisonem na słodko 178

Racuszki z patisonem na słodko? Czemu nie :) ! Sama jestem zdziwiona jaki pyszny efekt wyszedł z tej kombinacji :) Składniki: 25 dag mąki 15 dag mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały patison 400 ml mleka 2 jajka 2 cukry waniliowe 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mąkę kukurydzianą zalać dwoma filiżankami gorącej wody i odstawić

Tradycyjna Kuchnia
16 przepisów z orzechami 153

miodzie Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z marchewki

Moja smaczna kuchnia
Regionalne Smaki. Zaproszenie. Ruchanki Kociewskie 210

zaczyn drożdżowy i  rozbite jajka.  Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto nakładać małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem. Racuszki smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni. Racuchy podać na ciepło z konfiturami lub posypane cukrem pudrem. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Ruchanki Kociewskie. Regionalne Smaki. Maj 215

zaczyn drożdżowy i  rozbite jajka.  Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto nakładać małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem. Racuszki smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni. Racuchy podać na ciepło z konfiturami lub posypane cukrem pudrem. Smacznego Ruchanki Kociewskie na innych blogach: Moje domowe kucharzenie nie-ład mAlutki

Codziennik Kuchenny
Puszyste racuszki na śmietance 467

delikatnych racuszków dawno nie jadłam :) Puszystość zawdzięczają ubitej bitej śmietanie. Mmmmniam ! Składniki: 20 dag mąki 8 dag cukru 5 jajek 6 łyżek mleka 200 ml śmietanki 36% masło szczypta soli cukier puder Wykonanie: Mąkę wymieszać dokładnie z cukrem, żółtkami, mlekiem i solą do smaku. Następnie dodać do masy sztywno ubite białka oraz ubitą śmietankę, delikatnie wymieszać. Wylewać na rozgrzaną patelnię

Tradycyjna Kuchnia