cóż to za dziwnie brzmiąca nazwa? Taratuszki (таратушки, akcent na U) to rodzaj pączków, faworków albo racuszków. Trudno określić, co przypominają bardziej. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Smażyła je babcia, która przepis przywiozła ze sobą z Syberii. Później smażyła mama, jednak od dłuższego czasu zapomnieliśmy o nich. Odgrzebuję więc z pamięci ten rodzinny przepis, by sięgać po niego częściej, gdyż
Obiad gotowydołóż pokrojone śliwki. Ciasto na racuchy powinno być stosunkowo gęste, więc w razie potrzeby należy dodać dodatkową porcję mąki. Na patelni mocno rozgrzej olej. Smaż na nim niezbyt duże racuszki. Będą gotowe, gdy z obu stron ładnie się zezłocą. Gotowe racuchy przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Przepis na takie racuchy znalazłam na stronie Mała Cukierenka
blog.moje-pasje.infostawiamy na palnik na bardzo mały ogień. Czekoladę z mlekiem energicznie mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści i powstanie polewa, garnuszek ściągamy z palnika. Racuszki podajemy z polew ą czekoladow
kulinarne odsłony patidośc luźne ciasto. Dodaj suszone owoce. Obierz agrest i pokrój go na małe cząstki. Dodaj do ciasta i wymieszaj. odstaw do wyrośnięcia. Smaż na niewielkiej ilości oleju rumiane racuszki. Umyj i obierz truskawki. Pokrój wieksze na połówki. Podawaj racuchy przekładane truskawkami, udekorowane listkami mięty i polane syropem klonowym
Gotuj Sam!makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomarańczowa babka z czekoladą Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka jarzynowa Suszone plastry pomarańczy Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Lepimy pierogi
Moja smaczna kuchniaDziś zawędrowaliśmy do Australii. Najpopularniejszym australijskim deserem jest Pavlova – pyszna, słodka beza, podawana najczęściej z kremem i owocami. Ale to nie Pavlovą będziemy dziś zajadać, a pyszne placuszki / racuszki Pikelets – bardzo popularne w Australii. Małe, niezbyt sołdkie, idealne zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Świetnie smakują z dodatkiem dżemu, owocami czy też cukru pudru. Ze względu
Ostra na Słodkoplacuszki serowo-dyniowe, razowe pierogi z jagodami) - podwieczorki (brownie z orzechami i chili, bezglutenowy makowiec z bakaliami) - przekąski (krakersy na słodko, jaglane trufelki z suszonymi owocami, batoniki musli) - kolacje ( racuszki z cukinią na słodko czy gryczane naleśniki z musem malinowym). Każdy dietetyczny przepis ma podany czas i trudość wykonania, tagi typu bez glutenu, bez jajek czy bez mleka. Podane
Moje Kuchenne Rewelacjewapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B. Moja propozycja to połączenie aromatycznego bakłażana z ostrym parmezanem w formie smażonych racuszków. Nowe wyzwanie smakowe! Składniki: • 2 bakłażany • 100 g startego parmazanu • 3 jajka • 3 łyżki mąki • sól do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Bakłażany pokroić
To co kochamDługo szukałam odpowiedniego przepisu, aby pankejki różniły się od naszych tradycyjnych racuszków na zsiadłym mleku, aż znalazłam na Kwestii smaku. Będąc na wakacjach w USA myślałam, że poznam jakiś super tajny przepis na te placuszki. Jakież było moje zdziwienie, kiedy dowiedziałam się, że najlepsze pankejki robi się
To co kochamplastry i smażone w cieście – takie właśnie racuchy pamiętam z dzieciństwa. Łatwiej i szybciej jest oczywiście zetrzeć jabłka na tarce, ale takie racuszki smakują inaczej i nie ma efektu jak przy plastrach. Często racuchy robi się na bazie kwaśnego mleka, ja zrobiłam z maślanką. Są pyszne, miękkie
To co kochamtrzech Króli rozpoczyna czas karnawału! Należy więc rozpocząć je czymś słodkim i pysznym – w moim rodzinnym domu były to szczodraki, o których pisałam przy racuszkach bananowych. Dzisiaj polecam pyszne bułeczki drożdżowe, które zawsze wychodzą świetne. Idealne dla osób dopiero zaczynających przygodę z ciastem drożdżowym. Moje pierwsze drożdżówki były właśnie z tego przepisu
To co kochamjednej strony, obracamy na drugą i dosmażamy na złoto. Przekładamy na papierowe ręczniki, jeszcze ciepłe posypujemy pudrem. Mówi się, że nazwa dołki pochodzi od wgłębień w strukturze małego racuszka. Inne źródła zaś donoszą, że to przez specjalną formę z wgłębieniami w jakiej były smażone. Zasadnicze pytanie...biedny region, ubodzy ludzie to kogo wtedy było stać na specjalną formę z dołkami
Dieta moja pasjaProste, ekspresowe i co najważniejsze pyszne racuszki na zsiadłym mleku. Idealny pomysł na śniadanie, przekąskę, obiad i kolację :) Składniki: ½ kg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 3 łyżki cukru 21/2 szklanki zsiadłego mleka 3 gruszki sól do smaku cukier waniliowy do posypki. Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier, sól do smaku i zsiadłe
Tradycyjna KuchniaProsty, szybki sposób na pyszne śniadanie. Maślanka sprawia, że racuszki są delikatne i puszyste. Jabłko, że słodkie. A cynamon dodaje cudownego aromatu. 12 placków: 350 g maślanki naturalnej 200 g jabłek – ok. 3 małe sztuki lub 2 średnie 200 g mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka erytrolu olej kokosowy do smażenia Jabłka obieramy i ścieramy
Kucharzycagodziny do wyrośnięcia. Następnie rozgrzać patelnię i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć na średnim lub małym ogniu z obu stron (aż do zarumienienia). Gotowe racuszki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Masa po lewej: przed wymieszaniem Masa po prawej: po wyrośnięciu Smażenie racuchów
Ugotować