Prościutki przepis na pulchniutkie racuszki z musem jabłkowym. Na blogu są już tradycyjne drożdżowe racuchy ( klik ), a dla bardziej zainteresowanych przypominam, że w zakładce "Naleśniki i placuszki" znajdziecie jeszcze więcej inspiracji! :) Składniki: (na ok. 15 sztuk) 2 jajka 4 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 200 g musu jabłkowego z tego przepisu 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka(...)odstawić na 5-10 minut. Olej rozgrzać na patelni (nie za dużo, tylko tyle, by placuszki ładnie się usmażyły). Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta (1 łyżka masy=1 racuszek). Smażyć z obu stron na najmniejszym ogniu do zarumienienia. Racuszki szybko się rumienią, więc bądźcie czujni. Jeśli będziemy je smażyć na dużym ogniu, mogą się przypalić i okazać surowe
Nastoletnie Wypiekaniemisce, bo ma wąskie dno i szerszą górę. • Przygotować 2 łyżeczki. Jedną nabierać ciasto racuszkowe, a drugą zrzucać na rozgrzany olej. • Smażyć po 10 racuszków przez ok. 5 minut na rumiano na śrenim ogniu. • Wykładać na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz. • Ważny jest dodatek spirytusu, który zapobiega wchłanianiu tłuszczu do racuszków(...)czuć go, bo wysmaży się. Racuszki mogą więc jeść dzieci. Ale jeśli macie wątpliwości, to dodajcie zamiast spirytusu ocet albo schowajcie przed dziećmi. • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej – garnek z gotującą się wodą i na nim garnek lub miska z czekoladą połamaną na kawałki i śmietanką. • Mieszać aż czekolada rozpuści
To co kochamjabłkami, i bez jabłek. Smacznego. Chętnych zpraszam do przejrzenia innych przepisów na racuchy: Racuchy drożdżowe jak pączki Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami Bezglutenowe racuszki z twarogu Racuszki ryżowo jabłkowe Racuszki z twarogu Racuszki bananowe Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku Wydrukuj przepis The post Racuchy jak pączki, z jabłkami appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoprzekręcania, piersi kaczki czy steku może odbyć się w jednym naczyniu, co jest bardzo wygodne. Informacje te postanowiłam sprawdzić w praktyce. Na patelni przygotowałam puszyste i słodkie bananowe racuszki bez cukru używając jedynie odrobiony oleju (na pędzelku) – co drugą partię. Patelnia ma grube, wielowarstwowe dno, więc rozgrzewała się powoli. Jednak gdy była już gorąca, znakomicie trzymała ciepło. Używam kuchenki(...)sprawdziła możliwości używania metalowej łopatki. Tutaj potwierdziło się to, co deklarował producent – na patelni nie zostały ryski, nawet jak starałam się „poszorować” łopatką dno. Bananowe racuszki bez cukru: 2 duże, dojrzałe banany (z ciemnymi plamkami) 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 6-8 drobno pokrojonych, suszonych daktyli pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki
Poezja smakuDziś przedstawiam przepis na pyszne, puszyste drożdżowe racuszki z jabłkami. Można je podać z cukrem pudrem, żurawiną lub podsmażanymi jabłkami z cukrem. Przepis na racuszki znalazłam we wrześniowym magazynie "Kuchnia". Zapraszam do przygotowań! Składniki na racuszki: 40 g świeżych drożdży 1 czubata łyżka cukru 500 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 400 g mąki żytniej 3 jajka 70 g roztopionego masła(...)masło i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy przez kilka minut (ciasto będzie mocno lepiące - takie ma być) i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 3. W czasie gdy ciasto na racuszki wyrasta, jabłko obieramy i kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. 4. Na rozgrzany olej przy pomocy małej chochelki wlewamy porcję ciasta, a w środek wbijamy kawałek jabłka. Smażymy
My Culinary ArtBabcine racuchy drożdżowe. Niezwykle puszyste i leciutkie. Robione w polskich domach od bardzo dawna! Racuszki z tego przepisu są naprawdę doskonałe, takie jakie jadłam jak byłam mała. Serdecznie polecam wypróbować. Poezja ;) Składniki: (na około 20 racuszków) Ciasto: 40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży suchych 500 g mąki pszennej 1 małe jajko 1,5 szkl. letniego mleka szczypta soli(...)pomogłam sobie dwoma łyżkami zamoczonymi uprzednio we wrzątku, dzięki czemu ciasto się nie kleiło do łyżek) Ważne, by olej nie był zbyt gorący, ponieważ skutkuję to szybkim zarumienieniu się racuszków, które w środku będą surowe. Nie może mieć również zbyt niskiej temperatury-racuszki nasiąkną tłuszczem. Smażyć z obu stron do ładnego zarumienienia. Odsączać na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło
Nastoletnie WypiekanieLubicie domowe racuszki ? Moja córeczka uwielbia je! Przyznam, że mogłaby jeść je na obiad i na deser chociaż i przy śniadaniu wspomina o nich, iż pasowałby do jej porcji mleka :) Tak się składa, że w paczuszce od firmy SyS znalazły się właśnie takie pyszne racuchy, które przygotowałam dla moich najbliższych. Tym razem skusiłam się i podałam je z domową czereśniową(...)frużeliną, która idealnie do nich pasowała. Racuszki z czereśniową frużeliną SKŁADNIKI : racuchy: 1 opakowanie Racuchów klasycznych SyS - Dania Babci Zosi 300 ml mleka 1 jajko olej do smażenia frużelina 800 g czereśni 1/2 szklanki cukru 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki maki ziemniaczanej około 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Frużelina
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzas na rozpustną ucztę!!! Wczoraj wieczorem rozmawiałam z siostrą o racuszkach z bananami i takiego smaku mi narobiła, że dziś od rana w naszym domu roztacza się cudowny zapach świeżo smażonych, delikatnych racuszków. Postanowiłam trochę "podkręcić" stary, sprawdzony przepis i w rezultacie powstało to niesamowicie smakowite danie. Ciasto z tego przepisu jest gęste, przez co racuszki wychodzą grubiutkie, puchate, dzięki(...)łyżkę masła i chwilkę smażymy dodajemy pozostałą porcję pokrojonych bananów trochę śmietanki, smażymy podlewając śmietanką aż uzyskamy kremowy sos, ale nie za długo, żeby banany się nie rozpadły. Porcję racuszków polewamy sosem (możemy posypać cynamonem), podajemy jeszcze ciepłe. Z podanej porcji ciasta wyszło około 20 sporych placuszków
Rozpustne gotowanieczekałam, aż sąsiadka z góry będzie je smażyć i mnie zaprosi! Ależ to było szczęście! Chyba przez brak ciast drożdżowych w dzieciństwie teraz robię je ciągle! A to racuszki, a to placuszki. A to bułeczki, drożdżówki, chlebki, itd. Uwielbiam drożdżowe! A i samo jego wyrabianie! Czysta przyjemność! Dla mnie ma działanie terapeutyczne - relaksuje swoją delikatnością, ale kiedy trzeba można(...)się nieźle na nim wyżyć :) Osobiście lubię kiedy racuszki wyglądają jak nieregularne mini pączuszki! Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie i sprężyste w środku! Smażę je w małym rondelku w kilku cm warstwie oleju. Składniki: 160 g mąki, szczypta soli, 3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka drożdży instant, 100 g ciepłego mleka, 1 jajko, skórka starta z połowy cytryny Suche
Plate of JoyZapraszam Was dzisiaj na pyszne racuszki. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku. Skrywają całą masę jagód i cytrynowy smak. Pyszne. Idealne na późne śniadanie. Składniki: 130 g mąki, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka drożdży, skórka starta z cytryny, 75 ml mleka, 1 jajko, 2 łyżeczki syropu fiołkowego, 100 g jagód W misce wymieszać ze sobą(...)wszystkie składniki, na koniec delikatnie wmieszać w ciasto jagody. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie smażyć racuszki na rozgrzanym tłuszczu, ciasto nabierając łyżką. Usmażone racuszki odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby zebrać nadmiar tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem, ze świeżymi jagodami. Z podanych składników wyszło ok. 15-16 racuszków. Smacznego
Plate of Joyostatniego kawałka drożdży, jaki mi został w lodówce zrobiłam te racuszki. Wyszły fantastycznie! Dodałam od siebie odrobinkę olejku śmietankowego, dodał racuszkom fajny aromat i zapach. Składniki: (wyszło mi 18 racuszków)300 g mąki40 g drożdżyszczypta soli2 łyżki cukru1 jajko1,5 szklanki mleka4 jabłkaolejek śmietankowy (lub waniliowy czy też cukier waniliowy)olej do smażeniacukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1. Mąkę przesiewamy(...)smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Warto po każdym nałożeniu ciasta na patelnię zanurzyć łyżkę w wodzie, wtedy ciasto nie będzie się kleić do łyżki.5. Usmażone racuszki posypać cukrem pudrem.Smacznego!!!Źródło: Kruche babeczki
Kuchnia domowa Aniolej i pozostałe ciepłe mleko, dodać roztrzepane jajka. Wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać wszystko mikserem na wolnych obrotach. Odstawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej i nałożyć ciasta tworząc małe racuszki. Na górę każdego rozłożyć pokrojone truskawki. Smażyć, aż dół będzie przesmażony i przewrócić. Z drugiej strony smażyć już krócej. Podawać posypane cukrem pudrem, lub bez niczego. Ponieważ już cukier jest
Kuchnia PokoleńSzybkie w przygotowaniu. Puszyste, pełne soczystych jabłek. Idealne na śniadanie, podwieczorek i kolację. Z dodatkiem słodkiej konfitury z powodzeniem zastąpią deser. Racuszki z jabłkami. Smak mojego dzieciństwa, choć wtedy smażone na smalcu miały jednak trochę inny smak. Racuszki z jabłkami Danie Śniadaniowo Kuchnia Słodkości Porcje 4 Porcje 4 Składniki 1 szklanka mąka pełnozia 1 szklanka maślanka 1 szt jajko(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy na zwartą masę. Jeśli wyjdzie za rzadka dosypujemy mąki, a jeśli za gęsta - dolewamy maślanki. Racuszki smażymy aż się zarumienią, z obu stron; na oleju kokosowym lub innym
KucharzycaWitajcie :) Mamy sezon dyniowy a w sklepach różne odmiany. Były przepisy na słono. Tym razem jednak będą racuszki na słodko nie każdy jednak lubi dyniowe bo maja specyficzny smak, dzięki dodaniu cynamonu jest ona nie wyczuwalna a racuszki smaczne. Można podać je z cukrem pudrem lub ze śmietaną i cukrem waniliowym. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 360 g dyni(...)rozrzedza. Na patelni rozgrzewamy olej za pomocą łyżki nakładamy porcje ciast, smażymy na małym ogni na złoty kolor z obydwu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Racuszki oprószamy cukrem pudrem lub podajemy ze śmietaną. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijest w cukiernictwie, dodawana do deserów (najbardziej popularne jest jabłko z cukrem i cynamonem), ciast, kompotów, marmolad, dżemów, kawy, herbaty, gorącego kakao, likierów, nalewek i drinków. Z dodatkiem cynamonu – racuszki szarlotkowe. Składniki na ciasto: - 250 g mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 250 ml mleka - 4 średnie jajka - szczypta soli Dodatkowo: - 8 niedużych jabłek(...)nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Pozostałe ciasto usmażyłam bez jabłek w głębokim tłuszczu (patrz ostatnie zdjęcie). Jabłka i cynamon są dostępne przez cały rok, więc racuszki szrlotkowe mogą często gościć na Waszym stole. Chrupiace, niezwykle aromatyczne, błyskawiczne i bardzo proste w przygotowaniu. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Racuszki szarlotkowe
mojewypiekiinietylkolatach od jej śmierci, wspomina właśnie ciasto drożdżowe robione przez moją babcię. Ale z ciasta drożdżowego można nie tylko upiec tradycyjny placek. Z ciasta drożdżowego można przygotować także pyszne racuszki. Przepis na poniższe racuchy z jabłkami znalazłam na stronie 14 kwietniowego numeru Przepisów Czytelników . Racuchy z jabłkami Przygotuj miski, patelnię lub rondel, wagę kuchenną, szklankę, łyżkę, kuchenną ściereczkę, sitko, ręczniki(...)ściereczką. Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na mniej więcej 30 minut. Po upływie tego czasu na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz kładź porcje ciasta i smaż racuszki. Kiedy placuszki z obu stron nabiorą ładnego złotobrązowego koloru, przełóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuszki oprósz cukrem pudrem
blog.moje-pasje.infoCzasami jak zostanie nam z obiadu zsiadłe mleko robię właśnie takie racuszki. Rosną grubiutkie więc możemy je rozkroić i posmarować ulubionym dżemem lub miodem gdyż same w sobie są tylko lekko słodkie i dlatego wymagają dodatkowej porcji cukru ;) Składniki na 14-16 racuszków - jeśli chcemy zrobić więcej automatycznie podwajamy ilość składników: 100 ml letniego mleka + 1 łyżeczka cukru(...)zaczyn dodajemy do miski z mąką i mieszamy całość, podczas mieszania dodajemy 2 łyżki oleju. Następnie odstawiamy na jakieś 30-40 min do podrośnięcia. Po tym czasie smażymy racuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto, pamiętając aby ogień nie był zbyt dyzy gdyż placki za szybko podpieka się z wierzchu a w środku zostaną surowe
Gotowanie...to proste !Racuszki na śniadanie? na deser? do kawy czy herbaty? Pyszne są zawsze, puszyste, pulchniutkie i pachnące bzem a do tego słodycz racuszków przełamuje kwaskowatość marakui. Polecam gorąco dopóki na krzewach piękne baldachy kwiatów bzu czarnego. Racuszki z kwiatami bzu czarnego i marakują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRacuszki cynamonowe z sosem wiśniowym Składniki: Cynamonowa mąka - 3 szklanki mąki - 4 łyżeczki mielonego cynamonu - 2,5 łyżeczki cukru - 2 łyżki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżeczka soli Dodatkowo: - ¾ szklanki mleka - 1 jajko - 2 łyżki oleju - olej do smażenia Sos wiśniowy: - 150 g dżemu wiśniowego Łowicz - 10 g mąki ziemniaczanej - 0,5 szklanki śmietany 30 % - 2 łyżki soku(...)cytryny - cukier do smaku Przygotowanie: Racuszki cynamonowe: Mieszamy mąkę, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sól. Przesypujemy do szczelnego pojemnika, może to być np. słoik. Tak przygotowaną mąkę można przechowywać do 6 miesięcy. Mleko mieszamy z jajkiem i olejem, dodajemy 1,3 szklanki cynamonowej mąki i mieszamy, nie musi być dokładnie, ciasto będzie wtedy miało grudkowatą konsystencję. Na patelnię wlewamy
Kulinarne życieKochani zapraszam Was dzisiaj na przepyszne , mięciutkie w prost rozpływające się w ustach racuszki serowe z nutką lawendy którą dostałam od firmy Eco Blik . Zainspirował mnie przepis Ani Starmach ale oczywiście dodałam do niego swoje trzy grosze :) Racuszki musicie wypróbować są wspaniałe :) Składniki : 300 g sera białego śmietankowego 3 jajka 4 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać 3, 4 łyżki oleju kokosowego , kłaść łyżką porcje ciasta nie za duże bo racuszki są delikatne i będzie Wam się źle przewracało , smażyć na złoty kolor z obydwu stron . Podawać z jogurtem i dowolnymi owocami , ja podałam z wiśniami z kompotu . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWszyscy chyba lubimy wszelakie placuszki i racuszki z owocami. U niektórych traktowane są jako słodkie śniadanie, u innych jako pyszny deser, a niektórzy serwują je jako II danie po "lżejszej" zupie ... . Przepisów na racuchy jest co nie miara. U mnie znajdziecie przepis na racuchy na jogurcie , racuchy drożdżowe , racuchy(...)pączki z patelni , racuszki z twarogiem , placuszki z bananami , placuszki na kaszce mannej - jest więc w czym wybierać ;-) Dziś zapraszam na biszkoptowe racuszki, które znalazłam na blogu Gotuj z Cukiereczkiem . Pyszne, puchate placuszki zdobyły moje serce całkowicie. Gorące, prosto z patelni smakują rewelacyjnie! Składniki: 1 całe jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki
Walijskie PichcenieLubicie racuszki? My uwielbiamy! Pyszne, aromatyczne, tuczące ;) i z jabłkami! Mniaaam! Racuszki na zsiadłym mleku Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 400 g zsiadłego mleka, łyżka proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklani cukru, 3-4 jabłka, cukier puder do posypania. Wykonanie: Żółtka musimy oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem(...)waniliowym, wlewamy zsiadłe mleko a następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką i wrzucamy obrane i pokrojone plastry jabłka. Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Smacznego
paapilotkaaPrzepis na te racuszki mam od mojej babci. Jak dla mnie idealne w smaku....a co najlepsze kolejny pomysł na wykorzystanie twarogu, który miałam w lodówce i przemycenie moim dzieciom. Niestety moje maluchy nie są miłośnikami twarogu a w postaci racuszków nawet nie zauważyli, że on tam się znajduje. Składniki: 150g twarogu szklanka mąki(...)śmietanę. Składniki dobrze połączyć za pomocą trzepaczki. Pianę ubić ze szczyptą soli. Do masy twarogowej dodać 1/3 piany i delikatnie wymieszać a następnie pozostałą pianę i ponownie delikatnie wymieszać. Racuszki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Usmażone racuchy można posypać cukrem pudrem lub tak jak ja podać z frużeliną jagodową
Amatorka kuchennajuż po brzegi słodkimi malinami , a co za tym idzie i ja sięgam po nie coraz częściej. Zanim pokażę Wam przepis na przepyszne ciacho poczęstuję Was fantastycznymi jogurtowymi racuszkami o smaku malinowo – kokosowym. Niesamowicie delikatne , puszyste …. i od razu mówię , że lepiej usmażyć podwójną porcję , bo znikają błyskawicznie z talerzy. Idealny pomysł na obiad w upalny dzień albo(...)słodki podwieczorek. Dodatek np. gałki lodów waniliowych sprawi, że racuszki te zamienią się w fantastyczny deser! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 1 szt * jogurt grecki – 2 łyżki * cukier – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * napój kokosowy Alpro – 0,5 szkl * wiórki kokosowe – 4 łyżki * maliny
Ostra na SłodkoDzisiaj zatęskniłam za dzieciństwem, w rezultacie czego zrobiłam racuszki. Ale mieliśmy ucztę!!! Puszyste, jeszcze ciepłe, słodkie, delikatne placuszki, dzięki dodatkowi jabłek- wilgotne i pełne smaku. Obok rogalików i bułeczek drożdżowych mojej babci, to właśnie racuszki najbardziej przypominają mi dzieciństwo. Nikt się nim nie może oprzeć. Najlepsze są jeszcze ciepłe, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Mmm... Pycha!!! Jutro znowu upiekę(...)Składniki na racuszki drożdżowe z jabłuszkiem 2 szklanki mąki pszennej 25g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1 jajko 3 jabłka olej do smażenia Do kubka wlewamy 1/3 ciepłego mleka, drożdże, cukier i dobrze mieszamy. Do sporej miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i wlewamy rozpuszczone drożdże, odstawiamy na jakieś 15 minut. Po tym czasie
Rozpustne gotowaniePyszne racuszki przygotowane na zsiadłym mleku i mące kukurydzianej, podane ze śmietaną i sezonowymi owocami. Pyszności <3 Wspaniały pomysł na wspólne rodzinne śniadanie :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób (9 racuszków): 50 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową) 50 g mąki kukurydzianej szczypta sody oczyszczonej 2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego 1 duże jajko(...)Przewracamy i smażymy kolejną minutę (smażyłam po 2 placuszki na raz, żeby zbytnio nie zmieniać temperatury oleju). Odsączamy na ręczniku papierowym. 3. Śmietanę 12% mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Racuszki rozkładamy na talerze, polewamy śmietaną, dekorujemy owocami i listkami mięty. Podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego
My Culinary ArtWczoraj pisałam Wam o placuszkach z bzu czarnego a dziś proponuje racuszki akacjowe równie pachnące i przepyszne. Akacja kwitnie w tym roku przepięknie i tak pachnie jak już dawno nie pachniała. Może dlatego że w mojej okolicy deszcze dawno nie padały a słonko przygrzewało. Kwiaty zrywamy z daleka od dróg i szos, najlepiej rano i nie po deszczu. Można(...)wypłukać ale ja tego nie robię. Ciasto z mąki ryżowej nadaje racuszkom chrupkości. Chrupiące racuszki akacjowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWitajcie :) Dzisiaj miałam ochotę na racuszki i postanowiłam dla odmiany przygotować je na kefirze , dodałam do nich przepyszne chrupiące ziarenka Migdałowy przylądek z ZIARENKOWA . Jeśli ktoś nie miał okazji spróbować wyśmienitych ziarenek to podaję link gdzie można je kupić http://www.ziarenkowo.com/ Zapraszam(...)kukurydzianej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 łyżki ziarenek Migdałowy przylądek plus do posypania 1 łyżka spirytusu Do polania racuszków : 400 g śmietany kwaśnej 1 mały jogurt jagodowy 1 cukier waniliowy cukier do smaku Wykonanie : Do miski wlać kefir naturalny , dodać cukier, cukier waniliowy , spirytus i żółtka. Wszystko wymieszać , następnie
Sama słodycz i szczypta chiliRacuszki są świetną potrawą jeśli nie mamy dużo czasu na gotowanie. Robi się je szybko i można wykorzystać sezonowe owoce. Tym razem podaje przepis na racuchy z truskawkami. Może nie wyglądają zbyt rewelacyjnie, ale są naprawdę pyszne. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1 jajko truskawki cukier Wykonanie: Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek. Mąkę przesiać przez(...)jednolite ciasto, np mikserem. Dodać cukier i wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać truskawki (ilość owoców też zależy od własnych upodobań. Ja daje dużo owoców dodając je partiami do ciasta w takiej ilości by ciasto oklejało owoce) i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki
Mama GotujeLubie eksperymentować w kuchni więc pomyślałam, że skoro mamy w koło mnustwo malin, to czemu nie usmażyć racuszków z malinami. I udało się, byłam zaskoczona, że mogą być one takie dobre. Polecam wszystkim, nie tylko miłośnikom malin. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1 jajko 350 g malin (lub więcej) cukier Wykonanie: Maliny opłukać i osuszyć. Mąkę przesiać(...)jednolite ciasto. Dodać cukier i jajko, wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać same, posypane cukrem lub z bitą śmietaną
Mama Gotujebudyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne budyniowe racuszki / pancakes. Niesamowicie delikatne , słodkie, i wypełnione po brzegi bananami. Takie racuszki budyniowe są idealnym pomysłem na słodki obiad , albo równie słodki podwieczorek. Na leniwe śniadanie np. w łóżku sprawdzą się(...)łyżeczka * banan – 2 szt * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki oprócz bananów dokładnie ze sobą miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone w kosteczkę banany, mieszamy. Smażymy niewielkie racuszki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące udekorowane bananem i cukrem pudrem. Pycha
Ostra na Słodko