jabłka i spirytus dodać do podrośniętego ciasta i lekko wymieszać. Ciasto nabierać dużą łyżką, kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Uwaga: Racuszki smażymy na niedużym ogniu, żeby za szybko się nie rumieniły, bo mogą być potem surowe w środku
In my kitchenPowolutku w sklepach zaczyna pojawiać się więcej owoców, więc mam dla Was propozycję na przyszne racuszki w wersji z melonem! Próbowałam ich w wersji z mąką gryczaną - słabe. Kolejne było podejście do racuchów z mąki ryżowej i to była bomba! Według mnie wszystkie placuszki z wykorzystaniem mąki ryżowej są idealne. Kremowe, delikatne jak obłoczki i smaczne. W połączeniu
CzarnawisienkaJeśli lubicie racuszki na śniadanko lub kolację, to polecam ten sprawdzony przepis. Są puszyste, smaczne i z powodzeniem mogą zastąpić kawałeczek ciasta do kawy czy kakao...polecam. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 200 ml mleka 100 g białego twarogu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli 1/3 szklanki rodzynek masło klarowane do smażenia cukier do posypania Sposób
Gosia gotujetymi słodkimi a w planach mam jeszcze waniliową marmoladę z dojrzałych i soczystych owoców.Dzisiaj w ramach ciepłych drugich śniadań czy tez wczesnych lekkich obiadów dla Córci usmażyłam racuszki. Pulchne, mało smakujące drożdżami bo długo
Dzieje kuchennej Wiewiórypojęcia dlaczego, ale racuszki kojarzą mi się mocno z zimą.Wczoraj rano mocno zapachniało mi cynamonem i powstały pełnoziarniste placuchy,Mi smakowały bardzo, a Tobie przypadły do gustu?Składniki:40 g mąki pełnoziarnistej1 jajko1 małe jabłko100 g jogurtu naturalnego3-4 łyżki mleka1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu2-3 łyżeczki cukru brązowegoPrzygotowanie:Jajko rozbełtać, mąkę przesiać z proszkiem i połączyć
CzarnawisienkaJaglaną , gryczaną , jęczmienną i mannę.Staram się z nich przyrządzać smakowite dania , które zachwycą nawet tych , którzy z kaszą nie są za pan brat!Tak było i tym razem!Racuszki z manny zrobione na sobotnie , leniwe śniadanie zachwyciły domowników!Dodatek żurawiny tylko dopełnił całość i sprawił , że wszyscy prosili o dokładkę! SKŁADNIKI: - kasza manna – 1 szklanka- cukier
Ostra na SłodkoSodziaki – jedna z moich ulubionych przekąsek!I nie tylko moich , bo sodziaki u mnie w rodzinie są wręcz rozchwytywane!Delikatne … chrupiące z zewnątrz … mięciutkie w środku racuszki ze śmietany i sody smakują rewelacyjnie!Puszyste!Na jednym na pewno się nie skończy , więc radzę robić odrazu podwójną porcję!Kto raz ich skosztuje , ten będzie robił tak często
Ostra na Słodkokolejne super racuszki / placuszki gotowe!Tym razem wersja z sera białego.Słodkie , ale zarazem niesamowicie delikatne … chrupiące … ze środkiem rozpływającym się w ustach.Przepyszne!Są świetnym pomysłem zarówno na słodki obiad … leniwe śniadanie … jak i przekąskę imprezową.SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 1,5 szkl* ser biały 1 x zmielony – 250 g* cukier – 0,5 szkl
Ostra na Słodkogości u mnie najczęściej!Przyrządzam je tak naprawdę ze wszystkiego co znajdę w lodówce – i wtedy to powstają najlepsze pomysły ;)Dziś mam dla Was przepis na przepyszne racuszki z soczystymi brzoskwiniami i … uwaga! uwaga! kisielem!Tak , zrobiłam je z kisielu brzoskwiniowego!Smakują fenomenalnie … są niezwykle łatwe i szybkie!Zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych!Polecam!SKŁADNIKI
Ostra na Słodkokolejny dyniowy przepis!Nie mogło zabraknąć racuszków.Delikatne , niesamowicie mięciutkie i puszyste.Przyrządzone na jogurcie są świetnym pomysłem dla tych , którzy liczą kalorie ;)Dodatek rodzynek sprawia, że smakują fantastycznie i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.Polecam! SKŁADNIKI:* miąższ z dyni – 200 g*gęsty jogurt naturalny – 120 g* rodzynki – 1 garstka* duże jajko – 1 szt* mąka
Ostra na SłodkoWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję co zrobić z ziemniaków które zostały z obiadu .Proponuję przygotowanie takich oto pysznych racuszków ziemniaczanych :) Można podawać je z dowolnym sosem , ketchupem lub kwaśną śmietaną .Placuszki są mięciutkie rozpływające się w ustach
Sama słodycz i szczypta chilicoś czego w życiu nie jadłam. Tzn może przesadzam tak mówiąc, ale takiego połączenia nigdy. Wszystko oddzielnie i owszem. Miało być czekoladowo i słodko. Tak powstały racuszki z sosem czekoladowym. I zgrzeszyłabym mówiąc, że żałuję tej decyzji. Jakiś czas temu Margerytka zajadała się racuchami swojej teściowej. http://margarytka.blogspot.com/2013/08/racuchy-pachnace-cynamonem.html Takiego smaku mi narobiła
Malinowe PocałunkiRacuszki bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Składniki: szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Przeczytaj cały przepis
w kuchni i w ogrodzieRacuszki bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Składniki: szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy
prawdziwe jedzenieNajlepsze racuszki jakie jadłam! Palce lizać! Serdecznie zapraszam ;-) SKŁADNIKI: - 3 jajka - 1 szklanka mąki pszennej - 2 mniejsze jabłuszka - 1/2 szklanki mleka - 2 łyżki kefiru - cukier waniliowy - łyżka brązowego cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE: Jabłka obierz ze skóki i pokrój na kawałeczki o wymiarach około 2cm x 2 cm. Z w/w składników
SMYKWKUCHNI