przepis na racuszki - 500 przepisów (strona:10/34)

Aebleskiver - duńskie racuszki z pomarańczą i kardamonem na maślance 148

moich kuchennych zasobach skutkował upieczeniem ich przeze mnie na tej zwykłej, która jest także przystosowana do gotowania beztłuszczowego. Wyszły płaskie, o nieregularnych kształtach, stąd w tytule wzmianka o racuszkach ;) Co prawda, nie jadłam ich nigdy w kraju, z którego pochodzą, jednak te, które powstały w domowych zaciszu wyszły naprawdę przepysznie! Do tego cukier puder, dżem domowej roboty i trochę sosu(...)sztywno i dodaj o ciasta delikatnie łącząc wszystko ze sobą łyżką, nie tracąc puszystości. 4. Patelnię nasmaruj pozostałym olejem (tylko do pierwszej partii) i rozgrzej. 5. Formuj łyżką racuszki i smaż z obu stron na małym ogniu, ok. 3-4 min. 6. Podawaj ciepłe z cukrem pudrem i dżemem. Smacznego! Aebleskiver - danish puff pancakes Ingredients: 225g plain flour 1/4 teaspoon

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Racuszki z gruszkami na jogurcie 121

Racuszki zawsze robiłam na zsiadłym mleku tym razem zrobiłam na jogurcie, wyszły bardzo smaczne i delikatne, najlepiej smakują polane sosem czekoladowym. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 3 gruszki Dodatkowo: sos czekoladowy Fanex Olej do smażenia Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy(...)obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone racuszki układamy na talerzu i polewamy sosem czekoladowym

Bajeczna Kuchnia
CYNAMONOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI 119

Racuszki z jabłkami to moja propozycja na ciepłe śniadanie na słodko, dla tych którzy rano mają czas przygotować albo propozycja idealna na weekendowe śniadanie. Doskonale smakują z ulubionym dżemem oraz podane z kawą Inką lub kakao. Ja zamiast dżemu racuszki zjadłam z dodatkiem powideł śliwkowych firmy Orzech , które doskonale komponują się z jabłkami.     SKŁADNIKI 1 jajko, 1 łyżka

słodki bratek
Racuszki z makiem i żurawiną 168

racuszki u nas nikogo nie trzeba namawiać:) Puchate, mięciutkie, z jabłkami, posypane cukrem pudrem, jeszcze gorące - takie są najlepsze. Tym razem do ciasta dodałam trochę maku i garść suszonej żurawiny. Zniknęły w okamgnieniu. Przygotujcie dziś na podwieczorek dla swoich bliskich:) Składniki: 2/3 szklanki mleka 2 małe jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 10g drożdży łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jabłka(...)jabłkami i żurawiną. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Łyżkę zanurzać w wodzie, nabierać ciasto i wykładać na patelnię. Smażyć ok. minuty na średnim ogniu, odwrócić. Po usmażeniu racuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. Smacznego

Obiad gotowy
Racuchy z twarogu z budyniem bananowym 145

otrzymamy danie dla diabetyka. Używając budynie i proszek bez glutenu – otrzymamy danie dla osób na diecie bezglutenowej. Wszystkim gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam i również polecam : Racuszki z twarogu Bezglutenowe racuszki z twarogu Wydrukuj przepis The post Racuchy z twarogu z budyniem bananowym appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Racuchy z żurawiną i lekkim aromatem cytrynowym 120

Racuchy to smak mojego dzieciństwa.  Myślę, ż e każdy z nas jako dziecko chętnie zjadał racuszki i ciągle powraca do tego smaku.  To wspaniały deser na gorąco. Moja mama zawsze robiła tradycyjnie, czyli racuszki z jabłkami. Ja próbuje nieco innych połączeń, które okazuje się ze są równie smaczne. Mam nadzieje

kulinarne odsłony pati
Racuszki z jabłkami na zsiadłym mleku 134

Jesienna porą takie racuszki dość często u mnie goszczą, szczególnie gdym mam swoje jabłka w ogrodzie. Są bardzo smaczne i pulchne a przygotowanie ich zajmuje mało czasu i pracy.  Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki zsiadłego mleka 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 3 jabłka Dodatkowo: Cukier puder Olej(...)waniliowy oraz wbijamy jajka. Całość miksujemy mikserem, dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone racuszki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Bajeczna Kuchnia
Racuchy drożdżowe ze śliwką. 164

pół. Na suchą rozgrzaną patelnię, nakładamy po łyżce ciasta, na środek lekko  wciskamy połówkę śliwki i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem. Gdy wierz racuszków podeschnie obracamy na drugą stronę i dopiekamy już bez pokrywki. Wykładamy na kratkę aby odparowały, po lekkim ostudzeniu posypujemy pudrem. Proste, smaczne, pulchne i delikatne. A nadzienie ze śliwki jest dopełnieniem(...)całości. Bez brudzenia rąk, bez długiego wyrabiania, mamy pyszne racuszki. Coś dla prawdziwych pożeraczy drożdżowych rarytasów

Dieta moja pasja
Małdrzyki krakowskie 172

śniadanie ..no i fajnie jest tak razem wirtualnie coś upiec lub usmażyć..Miałyśmy do wyboru dwie propozycje..bułki lub małdrzyki..Dzień wcześniej przed akcją szukałam sobie przepisu na jakieś racuszki z twarogiem i w oko wpadł mi właśnie przepis na małdrzyki...a tu zdziwienie jak zajrzałam na fb i tam zaproszenie do wspólnego wypiekania ..no i małdrzyki hihi(...)musiałam zrobić ..i co ? moja córka zapytała czemu wcześniej takich nie robiłam..a to świadczy o tym, że racuszki są smaczne...i co najważniejsze bardzo szybkie do zrobienia.Przepis na małdrzyki pochodzi  stąd .R eceptura, z drobną modyfikacją  pochodzi z książki Kuchnia polska. Potrawy regionalne. Przepisy zebrane i opracowane przez Hannę Szymanderską. 500 g twarogu  1 całe jajko

Moje domowe kucharzenie
PUSZYSTE RACUCHY Z JABŁKAMI 115

Racuszki uwielbiam między innymi  za to, że są  uniwersalne można je zjeść na śniadanie, obiad czy kolację i na prawdę się nimi najeść. Racuchy smażyłam na masełku, ale nie jest to konieczne wystarczy dobrze nagrzana teflonowa patelnia.  Składniki: 130 g mąki 150 ml mleka  1 łyżka cukru  1 jajko  1 łyżka masła ( do smażenia(...)Mąkę przesiej z proszkiem i cukrem. Dodaj mleko, jajko i cynamon. Całość zmiksuj. Następnie zetrzyj na tarce jabłko  dodaj do ciasta i wymieszaj.  Na roztopionym maśle smaż racuszki na złoty kolor. Smaż na małym ogniu kilka minut z każdej strony

Kukuleczki
Bieszczadzkie racuchy z dyni – kuchnia podkarpacka 250

podkarpackie gospodynie dynię wykorzystywały na różne sposoby. Najpopularniejsza była zupa z dyni na mleku, często z kluseczkami. Używając miąższu z dyni piekły też drożdżówki. A ja dzisiaj polecam bieszczadzkie racuszki z dyni. Są delikatne w smaku i konsystencji, pięknie pachną i wybornie smakują. Według „Leksykonu podkarpackich smaków” przepis ten jest dobrze znany gospodyniom z Soliny, Baligrodu, Cisnej, Olszanicy, Leska(...)szklanki mąki. W przeciwnym razie mąki dodajemy więcej. Ciasto mieszamy. Musi być gęste. Niewielkie placuszki kładziemy łyżką lub zwilżonymi dłońmi na rozgrzanym oleju. Spłaszczamy z wierzchu, żeby racuszki nie były zbyt grube. Smażymy z obu stron na ciemnozłoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Racuchy obficie posypujemy cukrem pudrem. Tradycyjnie racuchy z dyni podawane były posypane

Trzeci talerz
Racuszki z bananem 118

początku wiadomo z jakim charakterem mamy do czynienia, to jednak jest to jedna z tych książek, od której ciężko się oderwać.  Tyle o książkach, teraz słowo o racuszkach. Z braku laku z bananem, bo nie było jabłuszka. Okazało się, że banany karmelizują się tak, że racuszki mają jakiś inny wymiar smakowy :) Zdecydowanie do wypróbowania. Obowiązkowo z cukrem pudrem! Dodatkowo

bistro mama
Racuszki z jagodami i papierówką. 130

Witajcie :) od kilku dni chodziły za mną racuszki, a że siedzę na działce i mam blisko las postanowiłam zrobić dzisiaj z pysznymi jagodami i papierówkami.Wyszły przepyszne i wszystkim smakowały:) Zapraszam do wypróbowania bo są łatwe w przygotowaniu:) Składniki: 1,5 szklanki mleka około 3 szklanek mąki 1/2 szklanki cukru 2 cukry z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)starte jabłka i jagody, delikatnie mieszamy łyżką.Na patelni rozgrzewamy około 1/2 szklanki oleju lub oleju kokosowego, nakładamy łyżką porcje ciasta, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z kleksem jogurtowym i jagodami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Podlaskie racuchy z marchewki (wytrawne) 184

mieszkam, lecz niestety nie przypominam sobie, aby moja babcia, czy mama smażyły placki z marchewki. Zresztą rzadko kto o nich słyszał, więc przy okazji mile zaskoczyłam bliskich. O racuszkach przeczytałam jakiś czas temu w książce Bożeny Dykiel: "Moje sekrety kulinarne, czyli jak robić, żeby się nie narobić" i totalnie o tym zapomniałam. Były w wersji bardziej na słodko (*) - podane(...)śmietaną i dżemem morelowym, więc zainspirowana tamtą wzmianką postanowiłam przygotować wersję wytrawną w zmniejszonych i zmodyfikowanych proporcjach. Racuszki wyszły przepyszne i z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za marchewką. Są aromatyczne, mięciutkie i takie delikatne... Koniecznie sami spróbujcie!  (14-15 sztuk) 600g marchewki  30g mąki pszennej (około 2 łyżki) 5 łyżek posiekanego szczypiorku

Di gotuje
Bezglutenowe racuszki z botwinką i fetą 127

łyżeczce masy formując placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę. Obranego pomidora kroimy i dodajemy do jogurtu, doprawiamy do smaku. Podajemy na racuszkach. Smacznego :) Artykuł Bezglutenowe racuszki z botwinką i fetą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania