kwiatami, ugotowaną quinoą i delikatnie solimy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto formując placuszki, smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy. Wielbicielom słodyczy polecam posypać racuszki cukrem pudrem, ja ograniczam cukier do minimum i nie jestem specjalną fanką słodkości, więc obędę się bez tego dodatku
Quinoa Raz!niej kleić. Można też przed smażeniem wsypać borówki i bardzo delikatnie zamieszać, tak aby nie puściły soku, bo wtedy ciasto może się nie napuszyć podczas smażenia. 5. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa AniRacuchy, racuszki, placuszki... któż ich nie uwielbia ? :) Ja na swoim blogu zgromadziłam już pokaźny zbiór racuchowych wariacji. Dlatego też postanowiłam je zgromadzić w jednym miejscu. Do koloru do wyboru ! Smacznego ! Ze śliwką Owsiane z truskawkami Owsiano- drożdżowe Owsiane z pieczarkami Razowe z jabłkiem Z rabarbarem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z kalafiora Z cynamonem Twarogowe z dynią Jaglane z dynią
Tradycyjna KuchniaJako, cukier i jogurt naturalny wymieszać. Mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy jogurtowej. Dokładnie wymieszać. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Smażyć racuszki na rumiano. Podać z pokrojonymi w plastry truskawkami, posypane cukrem pudrem. Na koniec na każdej truskawce zrobić wuzetkę z bitej śmietany
Ciastka - domowe słodkościtych, którzy stawiają swe pierwsze kroki na nowo obranej przez siebie ścieżce, mamy coś..... pysznego;) Nasza propozycja to lekkie jak piórko, rozpływające się w ustach... placuszki - racuszki z serkiem mascarpone i lekką nutką cytryny. Posypane cukrem pudrem lub w towarzystwie konfitury stanowią idealny deser na ostatnie dni lata:) fot. Izabela Magdalena Składniki: 125 g serka mascarpone 1,5 szkl. mąki
Kuchnia smakówwbijamy jajko i mieszamy. Miskę ponownie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do ciasta. Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju (ok. 1 cm), aż się zabrązowią. Wykładamy na ręcznik papierowy, jak trochę przestygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Wykonanie/ przepis/ foto/ inspiracja: Agnieszka Karalus
Kuchnia smakówPlacuszki jogurtowe ze świeżymi owocami Kolejne przepyszne, lekkie i puszyste placuszki, tym razem na bazie jogurtu greckiego. Z dodatkiem świeżych owoców i syropu są jeszcze smaczniejsze. Te racuszki, obok placuszków z ricotty należą do naszych ulubionych, słodkich dań bezmięsnych. ( PRZEPIS NA PLACUSZKI Z RICOTTY TUTAJ >> ) . Polecam je wypróbować ;) SKŁADNIKI (ok. 20 placuszków) 1,5 szklanki kremowego jogurtu
Calzonella.comdelikatnym i puszystym. Nie jemy ani owoców ani kwiatów na surowo bo mają właściwości wymiotne, tylko ugotowane, usmażone czy upieczone. Kwiaty są aromatyczne i pyszne czy to w placuszkach, racuszkach czy jako syrop. Popróbujcie bo warto. Babkę zobaczyłam u Kasi i tak mnie zauroczyła że upiekłam i zajadam ze smakiem, polecam. Babka z kwiatami bzu czarnego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekrupczatki 200 ml jogurtu naturalnego 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 banany Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jogurt, jajka, … Czytaj dalej Racuszki bananowe
czarrna od kuchnisera/z serem... Placki są zadziwiająco delikatne, puszyste i cudownie pachną. Początkowo miałam obawy, że będą rozpływały się podczas smażenia, ale nie - smażyły się bez problemu (i rosły tak jak racuszki). Idealnie komponują się z żurawiną , dżemem pomarańczowym lub bananami (smażonymi na tej samej patelni). Koniecznie musicie spróbować, bo są na naprawdę obłędne! Aha, i od razu zróbcie podwójną
Di gotujemlekiem z rozpuszczonym miodem, odstawiamy na chwilkę, żeby płatki trochę wsiąknęły mleko, dodajemy jajko i kasze, mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Ja proponuję gotowe racuszki podawać z dżemem (u mnie rabarbarowy) i popijać mlekiem ;) Idealne śniadanie, na poprawę humoru w taki deszczowy dzień
Idę coś wszamaćpropozycja to gallete z pesto bazyliowym i pomidorami . Pokrójcie ją w domu na trójkąty i takie porcje zapakujcie do pojemnika. Placuszki z marchewki Te pulchniutkie marchewkowe placki przypominają konsystencją racuszki. Można wziąć je w łapkę i zajadać. Myślę, że spodobają się dzieciom. Desery Tu oczywiście proponuję Wam moje crumble z rabarbarem i truskawkami z ostatniego wpisu. Zapakowanie deseru do słoiczków
Chilli Czosnek i Oliwakefiru. W porównaniu do tych na mleku są zdecydowanie bardziej głębokie w smaku. Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że fajnie podrastają a dodatek jabłek jest dodatkowym akcentem smakowym w całości. Racuszki są bardzo syte i nie da się ich zbyt dużo zjeść. Najlepsze po przestygnięciu, kiedy osiągają niemal temperaturę pokojową. Składniki: 2 szklanki kefiru 2 szklanki mąki pszennej
Poezja Smaków - blog kulinarnyzniknie – będzie szkoda! Ale gdy w brzuszku ląduje już niczego nie żałuję :) Taki smak to sama radość nigdy go nie mam dość omleciki i placuszki musli, bułki i racuszki Wszystko smaczniejsze to mam gdy konfitury trochę dodam. Miłego wieczoru :) Gratuluję!!! :) Swoje dane adresowe proszę przysłać na adres email mala.cukierenka@gmail.com, Pozdrawiam gorąco
Mała Cukierenka