dodatkiem jabłka i płatków owsianych sprawia, że to propozycja na zdrowe i przepyszne śniadanie lub podwieczorek. Ciasto można przechować przez noc w lodówce i rano smażyć racuszki. Zapewniam, że zakochacie się w nich od pierwszego kęsa! SKŁADNIKI na 2 porcje: 50 g mąki kukurydzianej drobnej 70 g mąki ryżowej drobnej 40 g bezglutenowych płatków owsianych np. Pięć Przemian
Kuchnia bezglutenowaszklanka mąki puszystej do naleśników Lubella 2 jajka po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody 1 cukier waniliowy 3 łyżki masła orzechowego 1 … Czytaj dalej Puchate racuszki z masłem orzechowym
czarrna od kuchniznów pędzimy do Grecji! Co w menu tym razem?! Przepyszne Tiganites czyli greckie racuszki! Niewielkie, niezbyt słodkie, idealne na śniadanie albo podwieczorek. Podaje się je najczęściej z dodatkiem miodu , orzechów i gęstego, greckiego jogurtu. Smakuję fantastycznie, robi się je błyskawicznie i są fajnym pomysłem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych! Tiganites już w Grecji podbiły moje serducho – teraz mogę
Ostra na Słodkosezonie zimowym będzie w sam raz do naleśników, racuszków, placuszków czy chałki :) Składniki: 1 kg jabłek cukier do smaku 1 galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: 1. Obrane jabłka kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka z grubym dnem, dolewamy trochę wody i dusimy, aż się całkowicie rozpadną. 2. Do jabłek dodajemy cukru do smaku, mieszamy, by dokładnie się rozpuścił. Chwilę dusimy
Kuchnia domowa Anizapraszam na bardzo lekkie racuszki z jabłkami , bardzo smaczne i delikatne , można podać z sosem malinowym , truskawkowym , bądź z musem ze świeżych owoców , smakuje bardzo fanie . Składniki 0,5 kg mąki typ 405 2 jajka 10 dag drożdży 5 łyżeczek cukru 5 kropel zapachu śmietankowego 1 łyżeczka cynamonu 2 średnie jabłka
Mój SmakCały mój ogródek obrodził w przepiękne, duże cukinie. Zjadam je w formie racuszków , jako dodatek do makaronu, albo tez w postaci zup. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną zupę – krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków oraz prażonych pestek dyni, które nadają zupie jeszcze lepszy smak i fajny aromat. Zupę robi się niezwykle szybko i jest bardzo sycąca. Fajny
Ostra na Słodkouwielbiam cukinię! Co roku sadzę ją razem z dynią w swoim ogródku i z utęsknieniem wypatruję tych pierwszych sztuk, z których będę mogła przygotować ulubione racuszki! Są świetnym zamiennikiem dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują zarówno solo, jak i np. z sosami : grzybowym, koperkowym czy też jogurtowo-czosnkowym. Są chrupiące i bardzo łatwe do zrobienia! Idealne na obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * średnia
Ostra na SłodkoTakie placuszki są idealną alternatywą dla zwykłych racuszków i jednocześnie doskonałym sposobem na wykorzystanie zbędnych białek. Smakują rewelacyjnie - jak delikatna, kokosowa pianka. Możecie je podawać z ulubionymi dodatkami, choć przyznam, że nawet w wersji solo znikają wręcz ekspresowo! (6 sztuk) 2 białka (duże) 3 łyżki cukru pudru (płaskie; u mnie zmielony ksylitol) 1-2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek wiórek
Di gotujeJest jest jest! Wreszcie w moim ogródku wyrosła pierwsza cukinia! Odrazu popędziłam do kuchni, by przygotowań z niej ulubione placuszki / racuszki! Są delikatniejsze niż placki ziemniaczane i troszkę mniej chrupiące, ale równie pyszne! Świetnie smakują z kleksem dobrej, kwaśnej śmietany, wędzonym łososiem i pachnącym koperkiem. Takie połączenie idealne zarówno na obiad, jak i np. kolację na ciepło. Świetnie sprawdzą się
Ostra na SłodkoJest jest jest! Wreszcie w moim ogródku wyrosła pierwsza cukinia! Odrazu popędziłam do kuchni, by przygotowań z niej ulubione placuszki / racuszki! Są delikatniejsze niż placki ziemniaczane i troszkę mniej chrupiące, ale równie pyszne! Świetnie smakują z kleksem dobrej, kwaśnej śmietany, wędzonym łososiem i pachnącym koperkiem. Takie połączenie idealne zarówno na obiad, jak i np. kolację na ciepło. Świetnie sprawdzą się
Ostra na Słodkomoskolach wiem tyle, co o odłowie tołpygi w Chinach... Jadłam je dwa razy w życiu. Pierwszy raz w pensjonacie w Murzasichlu i wtedy powiedziałam do dzieci: wow, dzisiaj są racuszki na obiad! Nie muszę chyba pisać jakie było ich zdziwienie kiedy zamiast słodkich drożdżowych racuchów spróbowali czegoś, co w smakowało jak usmażona śląska kluska ;) Drugi raz zamówiłam w restauracji
bistro mamakwiatami, ugotowaną quinoą i delikatnie solimy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto formując placuszki, smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy. Wielbicielom słodyczy polecam posypać racuszki cukrem pudrem, ja ograniczam cukier do minimum i nie jestem specjalną fanką słodkości, więc obędę się bez tego dodatku
Quinoa Raz!niej kleić. Można też przed smażeniem wsypać borówki i bardzo delikatnie zamieszać, tak aby nie puściły soku, bo wtedy ciasto może się nie napuszyć podczas smażenia. 5. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa AniRacuchy, racuszki, placuszki... któż ich nie uwielbia ? :) Ja na swoim blogu zgromadziłam już pokaźny zbiór racuchowych wariacji. Dlatego też postanowiłam je zgromadzić w jednym miejscu. Do koloru do wyboru ! Smacznego ! Ze śliwką Owsiane z truskawkami Owsiano- drożdżowe Owsiane z pieczarkami Razowe z jabłkiem Z rabarbarem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z kalafiora Z cynamonem Twarogowe z dynią Jaglane z dynią
Tradycyjna Kuchnia