około 15 minut. Na patelnię wlać olej, na wysokość 3-4 cm, rozgrzać. Wykładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor (po około 1-2 minuty na każdą stronę). Usmażone racuszki wykładać na papierowe ręczniki, oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego
Domowa cukiernia Ewydeser :) Składniki 1 szklanka mleka ok 3/4 szklanki mąki 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli 1 łyżka oleju + do smażenia dodatkowo: ulubiona … Czytaj dalej Puszyste racuszki z konfiturą
czarrna od kuchnisłodko Składniki 2 szklanki mąki 2 jaja 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenie 1 łyżeczka sody 1 cukier waniliowy 2 jogurty … Czytaj dalej Racuszki jogurtowe
czarrna od kuchnichrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku :) Składniki 1 szklanka mąki 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki śmietany 30% 2 jajka 1 łyżka … Czytaj dalej Racuszki śmietanowe
czarrna od kuchniWalentynki :) Składniki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki płatków owsianych 4 kopiaste łyżki mąki 1 banan 2 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko 1 serek wiejski 1/4 … Czytaj dalej Racuszki z bogatym wnętrzem
czarrna od kuchniszklanki otrąb owsianych 3/4 szklanki mąki 1 jajko 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyża octu winnego 2 jabłka … Czytaj dalej Racuszki z otrębami
czarrna od kuchniZostało mi w puszce trochę mleka kokosowego i tak sobie pomyślałam, że może by tak jakieś placuszki wykombinował. Jak pomyślałam tak też zrobiłam. I z tego
Cynamonowe szczęścieBardziej podobne do polskich racuszków na maślance niż do naleśników ... trochę jak angielskie pancake's, nieduże, puszyste. Mogą być na drożdżach (chociaż ten składnik stosowany jest już bardzo rzadko) lub z niewielkim dodatkiem sody (proszku do pieczenia). Walijczycy lubią je zjadać ułożone w wysoki stosik i polane Golden Syrup (złocistym syropem), lub posypane cukrem. Kroją je wtedy na kliniki
Walijskie PichcenieSzybkie i smaczne racuszki. Nigdy nie czekam, długo z wyrośnięciem ciasta, bo i tak urosną na patelni. Oczywiście do zjedzenia w ten sam dzień , posypane cukrem pudrem Racuchy drożdżowe z jabłkami Składniki: mąka
Kuchnia Danusimyśl najpiękniejsze wakacje i choć na chwilę zabiera nas myślami na rajską plażę ;) Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych ( a zarazem najlepszych ) pancakes – racuszków. Niesamowicie delikatne , puszyste i rozpływające się w ustach. Przyrządzone na mleku kokosowym i wypełnione po brzegi chrupiącymi płatkami migdałów i prażonym kokosem. Podane z kleksem bitej śmietany są fantastycznym pomysłem
Ostra na Słodkorozgniotłam widelcem). Dodać jajko i mleko, dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Dodać sypkie składniki i ponownie wymieszać. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste jednolite ciasto, konsystencją przypominające gęste ciasto na racuszki. Olej dobrze rozgrzać. Łyżeczką nabierać ciasto i wrzucać na rozgrzany tłuszcz (ciasto jest dosyć klejące, dlatego aby ładnie "zjeżdżało" z łyżeczki spycham je drugą łyżeczką. Można też dodatkowo zanurzać łyżeczki
Czerwień i błękitPrzed nami tłusty czwartek i nie wypada się tego dnia opierać przed zjedzeniem choćby jednego pączka, faworka czy racuszka. Tego dnia nie liczymy kalorii, tym będziemy martwić się potem. Rozpoczynamy ostatni tydzień karnawału słodkim akcentem, a zakończymy go tradycyjnie słonym śledzikiem. Racuchy drożdżowe z jabłkami doskonale smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Są puszyste, a dzięki
Smakowity Blog KulinarnyRACUCHY DROŻDŻOWE Pyszne, puszyste racuszki, które każdemu przypadną do gustu :) Składniki: 2 szkl. maki ok 20 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego * ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej) olej do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski wbijamy dwa cale jajka i dodajemy 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Wszystko
Kulinarnie z Polką na KresachRacuchów nie robię zbyt często, ale zawsze wtedy przypomina mi się smak dzieciństwa pyszny kapuśniak i racuszki. Pyszne, puszyste po prostu najlepsze! SKŁADNIKI: 2 szkl. mleka 4 szkl. mąki 40 g. świeżych drożdży 4 jajka 4 łyżki cukru waniliowego szczypta soli około 5 jabłek cukier puder do posypania lub konfitura WYKONANIE: drożdże, sól, cukier waniliowy rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłego
Kuchnia Beatymamy ochotę na coś słodkiego można zrobić szybie placuszki, są pyszne i dzieci je pokochają. Racuszki bananowo-jabłkowe Składniki: - 1 banan - 1 jabłko - 2 szklanki mąki - 1,5 szklanki mleka - 3 łyżki cukru - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - olej - cukier puder Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem
Kulinarne życie