kilka złotych na większości targów w sezonie. Super dodatek , którym możecie zaskoczyć gości. Smak jest o tyle ciekawy, że łączy lekkość kwiatu z ciężkim ciastem – takie podniebne racuszki składniki: około 16 kwiatów cukinii (czyli pęczek) 100 gr. maki pszennej 2 jaja oliwa lub olej do smażenia 150 ml. mleka sól wykonanie: Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy do niej
Sezonowy Garnekucieramy na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane składniki dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę za pomocą łyżki kładziemy na rozgrzany olej formując racuszki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy i polewamy nim jeszcze ciepłe placuszki. Posypujemy posiekaną natką pietruszki
Pobite gary Barbarytarce o grubych oczkach. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cukinię łączymy z żółtkami, mąką, cukrem oraz przyprawą curry i solą. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Racuszki smażymy na niewielkiej ilości masła i podajemy polane odrobiną miodu
Zainspirowana w kuchniZdrowsza i bogatsza wersja drożdżowych racuszków, placuszków. Zrobiłam je z jagodami, ale bardzo dobrze będą smakowały tutaj też inne owoce. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału 12,5g drożdży świeżych 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli 2 łyżki cukru ok 1/2 szklanki jagód cukier puder do posypania Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z łyżką cukru
https:KKuchniaMniamjogurtu Jogobella Blueberry Muffin) Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszać w misce tak, by nie powstały grudki. Następnie ciasto wykładać partiami na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażyć racuszki na rumiano z obu stron. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podawać polane jogurtem. Mi osobiście bardzo odpowiada użyty do tego przepisu jogurt Jogobelli. Jest bardzo owocowy
W poszukiwaniu inspiracjiUwielbiam racuszki owsiane! Składniki: 25 płatków owsianych 2 dag drożdży 2 żółtka jaja 5 dag masła 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka octu cukier waniliowy olej do smażenia szczypta soli Wykonanie: Płatki zmielić w młynku lub blenderem . Drożdże utrzeć ze szczypta cukru, 3 łyżkami mleka i łyżką zmielonych płatków. Następnie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka
Tradycyjna KuchniaKoktajl z jeżyn na maślance Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zielone babeczki z pecorino Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą
Moja smaczna kuchniaPancakes z malinami na maślance. Idealne na śniadanie, bądź podwieczorek. Dzieci zwykle lubią wszelkiego rodzaju placuszki i racuszki. Myślę, że ta wersja również będzie im smakowała. No chyba, że jak moja córka nie lubią malin i będą je wydłubywać ;) ja specjalnie dla niej zrobiłam kilka sztuk bez malin :) Składniki na ok. 30 placuszków: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka
Moja Galeria Smakutrzeba przypomnieć stary wpis O RACUCHACH , oczywiście bez jajek. Przeczytajcie sobie na spokojnie, co i jak trzeba zrobić (jak zwykle u mnie niewiele), a tutaj dodam jeszcze tak: - racuszki można spokojnie "smażyć" bez tłuszczu, na przesmarowanej tylko raz patelni, będą wtedy miękkie i delikatne, dla dzieci (i nie tylko!) idealne; - zamiast jabłek w wersji letniej wykorzystujemy sezonowe owoce
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwspaniałych dań - np. kanapka z cukinią i pomidorkami , cukiniowy makaron z krewetkami , szybka tarta z cukinią , zupę pomidorową z rybą i cukinią , cukiniowy makaron z mozarellą i warzywami , wiosenne racuszki z cukinią i świeżymi ziołami czy pyszne risotto . Sałatka jest pyszna! Z różnymi teksturami - jest w niej miękka i pyszna cukinia, jędrna fasolka, chrupiąca marchewka, zdrowe ziarenka i wiele
Plate of JoyPyszne, puszyste racuszki z jabłkami na bazie maślanki. Składniki: 25 dag mąki, 2 jajka, 1 ½ szklanki maślanki, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, sól do smaku, 5 jabłek, olej do smażenia, cukier puder wymieszany z cynamonem do posypki. Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki na placuszki(najlepiej mikserem). Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wymieszać z ciastem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Lekko przestudzone posypać mieszanką cukru
Tradycyjna KuchniaRamadanu placuszki zastępują też inne posiłki. Najczęściej jada się je z syropem maślano-miodowym - jak to w kuchni arabskiej bywa, desery są bardzo słodkie :) Niektórym mogą przypominać nasze polskie racuszki, ale zapewniam Was, że są zupełnie inne. Przygotowujemy je na kaszy mannie, z niewielkim dodatkiem mąki. Smażymy bez oleju, tylko z jednej strony. Ostatecznie serwujemy ku uciesze zgromadzonych przy stole
Chocolate Muffin Blogprzygotować kilka słoiczków tego bursztynowego, płynnego, gęstego syropu. Jest zdrowy, słodziutki i pachnie wiosną. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, syrop na kaszel, choć ja lubię polewać nim racuszki z jabłkami lub naleśniki... Przepis mam od mojej teściowej, która przygotowuje go według tej receptury od lat. Polecam!!! Składniki na miód z mniszka lekarskiego 600 kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza) zbieramy
Rozpustne gotowaniejednak zrekompensować dopingowaliśmy go w domu robiąc dla niego racuchy Wyszły obłędne smakiem. Mąż był bardzoooo zadowolony i to nie tylko z dobrego wyniku w mini maratonie Racuszki – jak to sam ujął – palce lizać Bardzo Wam polecam – są przepyszne. 0,5 kg mąki pszennej 14 g suchych drożdży* 375 ml letniego mleka 2 łyżki cukru 1 jajko
Made By Mom And SonRacuszki, ale w nietypowym wykonaniu. Składniki: 1 ½ szklanki zsiadłego mleka 20 dag maki pszennej 10 dag mąki kukurydzianej 2 jajka szczypta sody oczyszczonej sól do smaku olej do smażenia Wykonanie: Wsypać do miski obie mąki, wbić jajka, wlać zsiadłe mleko( może być kefir lub maślanka) dodać sól do smaku, sodę oczyszczoną. Wymieszać składniki, kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej
Tradycyjna Kuchnia