jednak zrekompensować dopingowaliśmy go w domu robiąc dla niego racuchy Wyszły obłędne smakiem. Mąż był bardzoooo zadowolony i to nie tylko z dobrego wyniku w mini maratonie Racuszki – jak to sam ujął – palce lizać Bardzo Wam polecam – są przepyszne. 0,5 kg mąki pszennej 14 g suchych drożdży* 375 ml letniego mleka 2 łyżki cukru 1 jajko
Made By Mom And SonRacuszki, ale w nietypowym wykonaniu. Składniki: 1 ½ szklanki zsiadłego mleka 20 dag maki pszennej 10 dag mąki kukurydzianej 2 jajka szczypta sody oczyszczonej sól do smaku olej do smażenia Wykonanie: Wsypać do miski obie mąki, wbić jajka, wlać zsiadłe mleko( może być kefir lub maślanka) dodać sól do smaku, sodę oczyszczoną. Wymieszać składniki, kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej
Tradycyjna KuchniaPuszyste placuszki o intensywnym smaku kakao z łyżką domowego twarożku i garścią owoców jagodowych - śniadanie idealne :) Jeżeli jesteście miłośnikami wszlekiej maści naleśników, placuszków, racuszków itp. to z pewnością te Wam bardzo, ale to bardzo posmakują. To co je wyróżnia to aromat wanilii i kakao, który nadaje im niesamowitego charakteru. Polecam w szczególności na weekendowe leniwe śniadanie :) SKŁADNIKI ( około 15 placuszków
DefinicjaSmakudodajemy mleko i jajko i dokładnie mieszamy. Jabłko kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone jabłka do ciasta i mieszamy łyżką. Moja Babcia piecze takie racuszki na klarowanym maśle (i są pyszne :) ) jeśli jednak macie ochotę na nieco lżejszą wersję patelnię można posmarować papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta
Ciastkozercygryczane racuszki drożdżowe z truskawkami (w środku) podane z amazake ryżowym ~ Kilka dni temu dowiedziałam się, że moje zdjęcia zostały wyróżnione w konkursie poprzez przyznanie mi nagrody specjalnej i za chwilę jadę do Zamościa na galę :) Takie dobre wiadomości dają dużo motywacji do działania! :) Pewnie zastanawiacie się czym jest AMAZAKE? Niedawno podjęłam współpracę ze sklepem internetowym biolada.pl
breakfast of dreamsRacuchy z mąki kukurydzianej powstały przez zupełny przypadek - za późno spostrzegłam, że skończyła mi się mąką pszenna. Skoro jogurt był już roztrzepany z żółtkami, musiałam improwizować. Racuszki okazały się całkiem smaczne i zniknęły z talerza równie szybko jak tradycyjne :) Kukurydziane racuchy z antonówką Składniki: Opakowanie 340 g jogurtu bałkańskiego około 1,5 szklanki mąki kukurydzianej 2 jajka garść drobnych miękkich
Kuchenne zapiski EdytyRacuszki z jabłkiem i bananem, usmażone na zsiadłym mleku, podane z płynnym lipowym miodem i wiórkami kokosowymi, to kolacyjny kaprys mojego męża :) Składniki: opakowanie 370 g zsiadłego mleka 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka octu spirytusowego 2 szklanki mąki pszennej tortowej szczypta soli 1 banan 1 duże twarde jabłko olej do smażenia DO PODANIA: płynny
Kuchenne zapiski Edytykońca, ale może przepis przyda się komuś w przyszłym roku :) Takie domowe powidła zawsze warto mieć w spiżarni, bo stanowią doskonały dodatek nie tylko do pieczywa, ale również naleśników, racuszków, czy ciast. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyroślina, którą można uplasować tuż obok róży i lipy - wszystkie trzy rośliny mają piękny aromat kwiatów. Uwodzicielski, słodki, można się zdecydowanie rozmarzyć. Kwiaty akacji spożytkowaliśmy na te puszyste racuszki oraz na "konfiturę" czyli płatki tarte z cukrem. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćdużych oczkach do jabłek dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy rozgrzewamy dużą teflonowa patelnie, na której smażymy placuszki przykrywamy pokrywką, żeby lepiej nam się przewracało racuszki na drugą stronę gotowe placki polewamy miodem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmiksujemy. Na sam koniec dodajemy rabarbar i mieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy po jednej łyżce ciasta. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu racuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osuszyć z tłuszczu. Gotowe danie ewentualnie możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Truskawkowa FiestaPolecam racuszki bananowe.. Kto lubi banany na pewno będzie smakowało
Ugotujmy CośIdealne śniadanie na leniwe letnie poranki. Borówki możemy użyć zarówno w cieście jak i na wierzchu racuszków polewając je jogurtem wymieszanym z ksylitolem równoważąc w ten sposób kwaskowatość owoców. Wspaniały pomysł na dobry początek dnia
Milion Smakówciasta jest serek ricotta, który dodaje mu miękkości i delikatności. Po wymieszaniu z pozostałymi składnikami smażymy pączuszki na głębokim tłuszczu a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. I tyle. Przygotujcie racuszki kilka godzin przed przyjściem gości żeby były świeże. A zdecydowanie najlepiej smakują na ciepło, dopiero co usmażone
Milion SmakówCiekawy pomysł na ciepły deser, lekki obiad, a w moim przypadku śniadanie. Racuszki, które w większości składają się z twarogu są dobrą alternatywą dla klasycznych śniadań. Da radę przygotować je w pół godziny a naprawdę warto. Dodatek świeżych winogron dobrze komponuje się z serowym smakiem placków a jest odświeżający i pobudzający
Milion Smaków