przepis na racuszki - 500 przepisów (strona:6/34)

Puszyste racuchy z jabłkami, bez drożdży :-) 68680

wczoraj nigdzie wychodzić z domu, bo to była totalna masakra... Dziś przychodzę do Was z kolejnym jesiennym przepisem. Bardzo prostym i popularnym. Mam na myśli pyszne, leciutkie i puszyste racuszki z jabłkiem. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby ciepłych racuszków oprószonych białym cukrem pudrem.  Przepis, które Wam dziś przedstawię jest u mnie od zawsze, racuszki wychodzą  bardzo(...)dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki. Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły się, a w środku były surowe. Racuszki pięknie rosną, są pulchniutkie i bardzo smaczne. Usmażone racuszki wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!!! :-)  P.S u mnie od wczoraj taka zima

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Racuszki drożdżowe z truskawkami 152

Dziś zachęcam Was do wypróbowania przepisu na pyszne racuszki drożdżowe z truskawkami.  Idealne zarówno na przekąskę jak i danie główne.  Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu.  Mniam! Racuszki drożdżowe z truskawkami Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 40 g drożdży, 11/2 szklanki mleka, 4 łyżki cukru pudru, 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, około(...)obieramy je z szypułek. Jajka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym a następnie dodajemy przygotowany rozczyn z drożdży i mąkę. Całość dokładnie miksujemy. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką racuszki, na których układamy truskawki. Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor i posypujemy cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi około 15 racuszków. Smacznego

paapilotkaa
Racuszki z gruszką i bananami skąpane w miodzie. Moje leniwe niedzielne śniadanie. 138

Niedziela... czas odpoczynku. Często bywa tak, że w ten właśnie dzień ogarnia mnie poranne rozluźnienie, dlatego szukam sposobu na pyszne, ale i szybkie śniadanie. Dziś zapraszam Was na racuszki z gruszką i bananami skąpane w miodzie. Moje leniwe niedzielne śniadanie, które powstało dzięki firmie SyS. Dania Babci Zosi, to nie tylko szybkie i pyszne posiłki, ale co najważniejsze ich skład(...)sięgam i Wam polecam. Składniki: (na 2 porcje) 1 gruszka 1/4 banana około 1 1/2 łyżeczki miodu cukier puder po oprószenia 180 ml gazowanej wody 1 opakowanie racuszków klasycznych Dania Babci Zosi SyS odrobina oliwy z oliwek na patelnię Przygotowanie: Do miski wsypuję jedno opakowanie racuszków klasycznych, następnie powoli dolewam wodę gazowaną i szybko mieszam widelce. Na rozgrzanej (skropionej oliwą

Słodkie okruszki
Racuchy drożdżowe na maślance 182

maślanka z pieczenia chlebka, więc trzeba było ją wykorzystać. Dawno nie było racuchów, a ochota nas naszła na coś dobrego, ale nie za słodkiego. Padło na racuchy, grubiutkie, mięciutkie racuszki. Pycha są, a nie warto żeby cokolwiek się marnowało bo i tak strasznie dużo żywności marnujemy, za dużo kupujemy, a potem wyrzucamy. No nic na ten temat można by było(...)długie referaty pisać, a tu czeka przepis żeby go podać :) Zapraszam na racuszki :) Składniki na około 15 racuszków: 1,5 szkl mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu 10 g świeżych drożdży 1 szkl maślanki lub 0,5 szkl mleka + 0,5 szkl maślanki 1-2 łyżki cukru + łyżeczka do zaczynu szczypta soli zapach waniliowy (jeśli lubimy) olej do smażenia

Gotowanie...to proste !
Racuchy z jabłkami 180

gwiazdą dzisiejszego posta będą racuchy. Przepis najprostszy jaki znam, zaczerpnięty z bloga Kwestia smaku , ale też w nieco innej formie przekazany mi przez mamę koleżanki jeszcze za czasów liceum. Racuszki są przepyszne, bardzo puchate i jak to stwierdził M. wyglądają jak pączki, a zatem wpisują się też idealnie w klimat karnawału (a na marginesie mówiąc, wiecie że w tym roku(...)mamy najdłuższy od ośmiu lat karnawał?). Polecam je gorąco szczególnie tym, którzy posiadają dzieci, nie ma nic lepszego od racuszka i kubka parującego kakao na poprawienie kruszynkowego humoru, kiedy za oknem jest szaro, zimno i źle. Racuchy z jabłkami 3 szklanki mąki   szczypta soli   1 i 1/2 szklanki ciepłej wody   20 g świeżych drożdży   3 łyżki

Przepysznik - BLW i nie tylko
PEŁNOZIARNISTE RACUCHY ORKISZOWE NA KEFIRZE, Z SODĄ 262

drugie śniadanie lub na podwieczorek. Możemy je śmiało przygotować dzień wcześniej, one tylko na tym zyskają, na drugi dzień smakowały nam jeszcze bardziej. Z podanych składników wyszło mi ok.30 racuszków - idealnie na dwa dni. Ja smażyłam na minimalnej ilości oleju kokosowego i odsączałam na ręczniku papierowym. Były więc raczej dietetyczne. I jeszcze jedno, nie obawiajmy się smaku sody. W połączeniu(...)kefirem jej smak jest niewyczuwalny, a nadają racuszkom puszystości, dzięki niej pomimo użycia mąki pełnoziarnistej placuszki są leciutkie i puszyste jak mgiełka. Racuszki są bez laktozy, zawierają jednak białko mleka. Składniki: - 2 duże jajka - 4 łyżki ksylitolu (lub cukru) - 1,5 szklanki* mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) - 1,5 szklanki* mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000) - 0,5l kefiru

Smaczne Zdrowe
Puszyste racuszki przełożone dżemem 220

kolejne pyszne śniadanie. Dziś dzielę się z Wami przepisem na puszyste racuszki przełożone dżemem. Jak zawsze jest pysznie i szybko, w końcu na śniadanie takie właśnie przepisy sprawdzają się najlepiej. Prawda? Moje racuszki przygotowałam bez drożdży (szybsza wersja), przełożyłam pysznym dżemem ananas z marakują, który dodał im delikatnej słodyczy. Nic tylko jeść Spróbujcie. Miłego dnia Składniki: (na około 10 sztuk(...)pieczenia i wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej gęstej masy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (ja mam małą patelnię i używam około 1 łyżeczki na porcję – 3 placki). Racuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu (około 1 pełnej łyżki stołowej na placek). Czasem trzeba powtórnie obrócić placek na pierwszą stronę, gdy ciasto lekko rozleje się

Słodkie okruszki
Ryżowe racuszki 121

Jeśli lubicie placki, czy też mączne racuszki,   to ten przepis jest dla Was. Smaczne, na bazie ryżu z jabłkiem. Można zrobić na weekendowe śniadanie, na kolację albo na deser. Szybko się robi i szybko znikają z talerza   Składniki: 100 g ryżu 250 ml mleka 2 łyżki masła 1 duże lub 2 średnie jabłka 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)proszek do pieczenia i śmietanę. Na koniec wyspałam mąkę. Wszystko dokładnie wymieszałam.   Na dużej patelni rozgrzałam olej i na gorący wykładałam porcję ciasta. Na średnim gazie smażyłam racuszki z obu stron na złoty kolor.     Po przełożeniu na półmisek można upudrować je cukrem pudrem.   Najbardziej smakują podane jeszcze ciepłe z różnymi ulubionymi dodatkami, z dżemem, śmietaną

Kuchnia u Krysi
Wiosenne racuszki 143

Miałam ochotę na coś świeżego, ziołowego, koniecznie do maczania w jakimś sosie. Przyszła myśl - a gdyby tak racuszki? Wytrawnych nigdy nie jadłam!  Powstały racuszki z cukinią, leciutkie jak piórko, chrupiące z zewnątrz!  Składniki: 120 g mąki pszennej, 1 jajko, 3 g drożdży instant, 95 g mleka, 45 g cukinii (starta na tarce o drobnych oczkach, posolona i odsączona(...)mozzarellę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny - półtorej). Wyrośnięte ciasto należy nabierać łyżką i smażyć na średnio rozgrzanym oleju. Racuszki smażę w małym rondelku w kilku centymetrach oleju, wolę kiedy mają formę małych pączuszków.  Do racuszków zrobiłam szybki sos jogurtowo - śmietanowy. 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany

Plate of Joy
Racuszki z musem jabłkowym 133

Prościutki przepis na pulchniutkie racuszki z musem jabłkowym. Na blogu są już tradycyjne drożdżowe racuchy ( klik ), a dla bardziej zainteresowanych przypominam, że w zakładce "Naleśniki i placuszki" znajdziecie jeszcze więcej inspiracji! :)     Składniki: (na ok. 15 sztuk)   2 jajka 4 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 200 g musu jabłkowego z tego przepisu 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka(...)odstawić na 5-10 minut. Olej rozgrzać na patelni (nie za dużo, tylko tyle, by placuszki ładnie się usmażyły). Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta (1 łyżka masy=1 racuszek). Smażyć z obu stron na najmniejszym ogniu do zarumienienia. Racuszki szybko się rumienią, więc bądźcie czujni. Jeśli będziemy je smażyć na dużym ogniu, mogą się przypalić i okazać surowe

Nastoletnie Wypiekanie
Racuszki bananowe 143

misce, bo ma wąskie dno i szerszą górę. • Przygotować 2 łyżeczki. Jedną nabierać ciasto racuszkowe, a drugą zrzucać na rozgrzany olej. • Smażyć po 10 racuszków przez ok. 5 minut na rumiano na śrenim ogniu. • Wykładać na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz. • Ważny jest dodatek spirytusu, który zapobiega wchłanianiu tłuszczu do racuszków(...)czuć go, bo wysmaży się. Racuszki mogą więc jeść dzieci. Ale jeśli macie wątpliwości, to dodajcie zamiast spirytusu ocet albo schowajcie przed dziećmi. • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej – garnek z gotującą się wodą i na nim garnek lub miska z czekoladą połamaną na kawałki i śmietanką. • Mieszać aż czekolada rozpuści

To co kocham
Racuchy jak pączki, z jabłkami 212

jabłkami, i bez jabłek. Smacznego. Chętnych zpraszam do przejrzenia innych przepisów na racuchy: Racuchy drożdżowe jak pączki Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami Bezglutenowe racuszki z twarogu Racuszki ryżowo jabłkowe Racuszki z twarogu Racuszki bananowe Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku Wydrukuj przepis The post Racuchy jak pączki, z jabłkami appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 201

przekręcania, piersi kaczki czy steku może odbyć się w jednym naczyniu, co jest bardzo wygodne. Informacje te postanowiłam sprawdzić w praktyce. Na patelni przygotowałam puszyste i słodkie bananowe racuszki bez cukru używając jedynie odrobiony oleju (na pędzelku) – co drugą partię. Patelnia ma grube, wielowarstwowe dno, więc rozgrzewała się powoli. Jednak gdy była już gorąca, znakomicie trzymała ciepło. Używam kuchenki(...)sprawdziła możliwości używania metalowej łopatki. Tutaj potwierdziło się to, co deklarował producent – na patelni nie zostały ryski, nawet jak starałam się „poszorować” łopatką dno. Bananowe racuszki bez cukru: 2 duże, dojrzałe banany (z ciemnymi plamkami) 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 6-8 drobno pokrojonych, suszonych daktyli pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki

Poezja smaku
Racuszki kaszubskie 150

Dziś przedstawiam przepis na pyszne, puszyste drożdżowe racuszki z jabłkami. Można je podać z cukrem pudrem, żurawiną lub podsmażanymi jabłkami z cukrem. Przepis na racuszki znalazłam we wrześniowym magazynie "Kuchnia". Zapraszam do przygotowań! Składniki na racuszki: 40 g świeżych drożdży 1 czubata łyżka cukru 500 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 400 g mąki żytniej 3 jajka 70 g roztopionego masła(...)masło i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy przez kilka minut (ciasto będzie mocno lepiące - takie ma być) i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 3. W czasie gdy ciasto na racuszki wyrasta, jabłko obieramy i kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. 4. Na rozgrzany olej przy pomocy małej chochelki wlewamy porcję ciasta, a w środek wbijamy kawałek jabłka. Smażymy

My Culinary Art
Racuchy drożdżowe 1863

Babcine racuchy drożdżowe. Niezwykle puszyste i leciutkie. Robione w polskich domach od bardzo dawna! Racuszki z tego przepisu są naprawdę doskonałe, takie jakie jadłam jak byłam mała. Serdecznie polecam wypróbować. Poezja ;) Składniki: (na około 20 racuszków) Ciasto: 40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży suchych 500 g mąki pszennej 1 małe jajko 1,5 szkl. letniego mleka szczypta soli(...)pomogłam sobie dwoma łyżkami zamoczonymi uprzednio we wrzątku, dzięki czemu ciasto się nie kleiło do łyżek) Ważne, by olej nie był zbyt gorący, ponieważ skutkuję to szybkim zarumienieniu się racuszków, które w środku będą surowe. Nie może mieć również zbyt niskiej temperatury-racuszki nasiąkną tłuszczem. Smażyć z obu stron do ładnego zarumienienia. Odsączać na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło

Nastoletnie Wypiekanie
Słodkie środy - Racuszki z czereśniową frużeliną 169

Lubicie domowe racuszki ? Moja córeczka uwielbia je! Przyznam, że mogłaby jeść je na obiad i na deser chociaż i przy śniadaniu wspomina o nich, iż pasowałby do jej porcji mleka :) Tak się składa, że w paczuszce od firmy SyS znalazły się właśnie takie pyszne racuchy, które przygotowałam dla moich najbliższych. Tym razem skusiłam się i podałam je z domową czereśniową(...)frużeliną, która idealnie do nich pasowała. Racuszki z czereśniową frużeliną      SKŁADNIKI :   racuchy: 1 opakowanie Racuchów klasycznych SyS - Dania Babci Zosi 300 ml mleka  1 jajko olej do smażenia  frużelina 800 g czereśni  1/2 szklanki cukru 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny  2 łyżki maki ziemniaczanej około 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Frużelina

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Racuchy z jabłkami i karmelizowanymi w miodzie bananami z sosem miodowo- bananowym. 101

Czas na rozpustną ucztę!!! Wczoraj wieczorem rozmawiałam z siostrą o racuszkach z bananami i takiego smaku mi narobiła, że dziś od rana w naszym domu roztacza się cudowny zapach świeżo smażonych, delikatnych racuszków. Postanowiłam trochę "podkręcić" stary, sprawdzony przepis i w rezultacie powstało to niesamowicie smakowite danie. Ciasto z tego przepisu jest gęste, przez co racuszki wychodzą grubiutkie, puchate, dzięki(...)łyżkę masła i chwilkę smażymy dodajemy pozostałą porcję pokrojonych bananów trochę śmietanki, smażymy podlewając śmietanką aż uzyskamy kremowy sos, ale nie za długo, żeby banany się nie rozpadły. Porcję racuszków polewamy sosem (możemy posypać cynamonem), podajemy jeszcze ciepłe. Z podanej porcji ciasta wyszło około 20 sporych placuszków

Rozpustne gotowanie
Cytrynowe racuszki z malinowo różanym sosem! 114

czekałam, aż sąsiadka z góry będzie je smażyć i mnie zaprosi! Ależ to było szczęście!  Chyba przez brak ciast drożdżowych w dzieciństwie teraz robię je ciągle! A to racuszki, a to placuszki. A to bułeczki, drożdżówki, chlebki, itd. Uwielbiam drożdżowe! A i samo jego wyrabianie! Czysta przyjemność! Dla mnie ma działanie terapeutyczne - relaksuje swoją delikatnością, ale kiedy trzeba można(...)się nieźle na nim wyżyć :) Osobiście lubię kiedy racuszki wyglądają jak nieregularne mini pączuszki! Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie i sprężyste w środku! Smażę je w małym rondelku w kilku cm warstwie oleju. Składniki: 160 g mąki, szczypta soli, 3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka drożdży instant, 100 g ciepłego mleka, 1 jajko,  skórka starta z połowy cytryny Suche

Plate of Joy
Letnie racuszki 127

Zapraszam Was dzisiaj na pyszne racuszki. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku.  Skrywają całą masę jagód i cytrynowy smak. Pyszne. Idealne na późne śniadanie. Składniki: 130 g mąki, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka drożdży, skórka starta z cytryny, 75 ml mleka, 1 jajko, 2 łyżeczki syropu fiołkowego, 100 g jagód W misce wymieszać ze sobą(...)wszystkie składniki, na koniec delikatnie wmieszać w ciasto jagody.  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie smażyć racuszki na rozgrzanym tłuszczu, ciasto nabierając łyżką. Usmażone racuszki odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby zebrać nadmiar tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem, ze świeżymi jagodami. Z podanych składników wyszło ok. 15-16 racuszków. Smacznego

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania