pieczywo - 17769 przepisów (strona:417/1185)

Czwartek: Loco moco, czyli burgery z jajkiem sadzonym 98

ciekawej historii. Powstało w latach 40 XX wieku amerykańskim mieście Lincoln, w młodzieżowej restauracji, której właściciele szukali czegoś równie łatwego do zrobienia, sycącego i taniego jak kanapka. Zamiast pieczywa użyli ryżu, na którym wylądował klasyczny burger. Całość podlali ciemnym sosem. Później dodali sadzone jajko wieńczące dzieło. Danie przypadło do gustu młodzieży z miejscowej szkoły i ochrzciła je loco moco. Jeden

Niedzielny kucharz
Najlepszy kebab w bułce 103

mnogość składników i sosów zależy tylko od Ciebie. Danie to często przygotowuje na różnych imprezach, dzięki czemu każdy może skomponować swoją ulubioną kanapkę, bądź też sałatkę, gdy zrezygnuje z pieczywa. Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Jajko zapiekane z pieczarkami w kremowym sosie 118

sosie, wybić do każdej kokilki po jednym jajku, lekko jeszcze oprószyć solą i pieprzem. Obsypać delikatnie pokrojonym szczypiorkiem. Piec w temperaturze 230 stopni około 10 minut. Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM 100

wymieszać z porwaną sałatą, przyprawić wedle uznania.  Na sałatę wyłożyć tuńczyka i pokrojone w ćwiartki jajko, posypać słonecznikiem, polać olejem lnianym lub oliwą z oliwek. Podawać z pieczywem

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Zupa krem z dyni z bekonowym pangrattato 152

czosnkiem, boczkiem lub ziołami. Moje pangrattato powstaje z czerstwej bułeczki zmiksowanej w malakserze ale nie na tzw bułkę tartą, tylko zostawiam większe kawałeczki, do tego posmak boczku i pieczywo nabiera drugiego życia! Taką posypkę możemy dodawać do zup kremów, do makaronów, pierogów, kopytek. Składniki: PANGRATTATO: 2,5 czerstwej bułki 100 g boczku 2 łyżki oleju rzepakowego Bułkę rozdrobnić w malakserze

Mój pomysł na
Burger z kurczakiem i sosem czosnkowym 166

prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, które akurat masz w domu, aby przygotować różne wersje takiej popularnej "kanapki". U mnie nie zabrakło sporej ilości warzyw, żytniego pieczywa, kawałka chudego mięsa i pysznych dodatków w postaci pasty słonecznikowej czy sosu czosnkowego. W trwającym okresie grillowym możesz przygotować kurczaka na grillu i dodać, oprócz świeżych warzyw także te grillowane

Zdrowie na języku :P
ORKISZOWO- ŻYTNI CHLEB NA DROŻDŻACH 94

najlepsze. Uwielbiam ten zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia, uwielbiam chleb jeszcze ciepły z domowym masłem i szklanką mleka. Nie ma chyba nic lepszego niż pyszne, domowe pieczywo z idealnie chrupiącą skórką.  Składniki:  * 7 g drożdży suchych  * 500 ml przegotowanej letniej wody * 1 łyżeczka cukru   * 300 g mąki orkiszowej ciemnej (użyłam  Skworcu

Zrób to smacznie
Młoda kapusta po węgiersku 704

węgiersku Szybkie i bardzo smaczne danie jednogarnkowe przypominające leczo. Potrawa obfituje w warzywa oraz zawiera mięsny dodatek w postaci kiełbasy i boczku. Danie podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem.     Składniki: 1 główka młodej kapust 1 wędzona kiełbasa 10dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 łyżka masła 1/3 szklanki bulionu 1 papryka (użyłam żółtej i czerwonej) 2 pomidory 1 łyżeczka

Blog z Apetytem
Pieczeń z mięsa mielonego przekładana żółtym serem 137

klik .) Tym razem chciałabym zaprezentować prostą, efektowną i co najważniejsze - bardzo smaczną pieczeń przekładaną warstwą żółtego sera.  To doskonała propozycja na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa.   Obie wersje są pyszne, choć mnie najbardziej kusi ciągnący się ser. Polecam na co dzień i od święta!  (Forma o wymiarach około 10 x 20 cm) Warstwa

Di gotuje
Włoska sałatka paprykowa z anchois i oliwkami 118

piersią kurczaka i miską sałat z pomidorkami, oliwkami i parmezanem – powstał solidny, domowy i syty posiłek dla kilku osób. Warzywa tworzą sos, który doprawiony wspaniale komponuje się z pieczywem. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 zielone papryki 3 cebule 2 cukinie 4 ząbki czosnku opcja: 100 g filetów anchois z puszki posiekanych 100 g czarnych

Zasmakuj Kuchni
Chleb z płatkami owsianymi 126

To chyba najszybszy i najprostszy przepis na chleb, który zawsze się udaje i chleb wychodzi pyszny, z bardzo chrupiącą skórą i mega delikatnym środkiem. Bardzo lubię

Smaki Armine
Bułeczki maślane z chrupiącą skórką 156

Te bułeczki są przepyszne! Delikatne i puszyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Skórka pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień po wypieku. Są idealne na

Smaki Armine
Środa: Zapiekanka z kalafiora z kurczakiem 120

udka z kurczaka, żeby sprawdzić czy już się upiekły. Kiedy wypłynie z nich przeźroczysty sok są gotowe. Posyp całość tartym parmezanem. Zapiekankę możesz zjeść solo, albo z dodatkiem dobrego pieczywa lub z makaronem. Smacznego! Zapiekanka idealnie nadaje się do mrożenia. W zamrażalniku można ją przechowywać do trzech miesięcy. Artykuł Środa: Zapiekanka z kalafiora z kurczakiem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pasta z ciecierzycy z prażonym sezamem 143

wody ciecierzycę, oliwę, sok z cytryny i czosnek. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy uprażony sezam, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy łyżką. 3. Podajemy z pieczywem

Szefowa kuchni
Szakszuka ze szparagami 91

pomidorach zrobić wgłębienia, wbić do nich jajka, posypać solą, przykryć pokrywką na ok. 1-2 minuty lub do momentu aż białka będą ścięte. Posypać listkami bazylii. Podawać z pieczywem.     Artykuł Szakszuka ze szparagami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku