pieczywo - 17769 przepisów (strona:409/1185)

Magiczna pasta 165

mąki tortowej – skrobi  kukurydzianej lub ziemniaczanej.Będzie działać tak samo. 7.  Pasta działa również na drobne wypieki – babeczki, muffinki, ciasteczka. 8.  Sprawdza się też przy wypieku pieczywa – chleby, bułki… 9.  Zamiast oleju nie można użyć oliwy – zmieni smak wypieków. 10.Tłuszcz i mąka tworzą barierę ochronną dla ciasta gwarantując „uwolnienie”    wypieku. 11. Wypieki

Moje domowe kucharzenie
Ikra smażona – ikra z turbota 168

Ikra ma się „rozpaść”. Smażyć całość około 3 minut. Następnie dodać 2-3 łyżki masła. Smażyć razem jeszcze ze 2 minuty. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Podawać z pieczywem

królestwo garów
Dżem z borówki czerwonej – brusznicy do mięsa 160

przepis na pyszny dżem z borówki czerwonej-brusznicy. Dżem jest bardzo smaczny lekko kwaśny i idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, ale jest równie smaczny jako dodatek do pieczywa. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania dżemu będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie około 800 ml dżemu 600 g borówki czerwonej 400 g kwaśnych jabłek 100 ml wody 150 g cukru

Uwaga Babcia Gotuje
Piątek: Parmentier, czyli zupa krem z ziemniaków i pora 167

nazwiska Antoine’a A. Parmentiera nazwę bierze zupa z ziemniaków, super prosta zupa, zrobiona tylko z ziemniaków i porów. Kremowa i łagodna w smaku, świetnie smakuje z ciemnym pieczywem. Do zupy możecie dodać jakieś resztki warzyw, np. włoszczyznę z rosołu, ale róbcie to ostrożnie, żeby nie zaburzyć delikatnej kompozycji ziemniaczano-porowej. Przepis pochodzi z serwisu Geniuskitchen.com ,który z kolei wziął

Niedzielny kucharz
Bigos cygański z klopsikami 544

ketchup, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, często mieszając, aby sos trochę odparował i zgęstniał *** *** Podajemy na ciepło z pieczywem. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI

Blog z Apetytem
Rogaliki maślane 70

Jeśli uwielbiacie ciepłe, świeże pieczywo, to zachęcam do wypróbowania przepisu na rogaliki maślane. Są absolutnie wyjątkowe, dlatego świetnie sprawdzą się na śniadanie w większym gronie. Rogaliki są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Rogaliki maślane 250 g mąki pszennej 7 g drożdży suchych 75 ml mleka 50 ml wody 50 g masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko jajka Mąkę

Przepisy na widelcu
Tosty z serem i pomidorem 175

użyj w kawałku) – 1/4 szklanki orzeszków piniowych (możesz zastąpić migdałami) – 1/2 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia Przygotowanie : PESTO: wrzuć wszystko do blendera i blenduj całość na pyszne pesto. Na pieczywie połóż plasterek mozzarelli, na nim plasterek pomidora. zapiekaj najlepiej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 st C. Wystarczy 5-8 minut. Gotowe grzanki polej odrobiną zielonego pesto

nietylkopasta.pl
Grzanki z wędzonym karmazynem 110

wielkie mi co! Kanapki na blogu bardziej pomysł niż konkretny przepis. Jest proste, takie polskie, tradycyjne śniadanie – kanapki. Ale nie byle jakie:) plus pozdrowienia Grzanki z jasnego pieczywa, krótko przesmażone na suchej patelni, delikatnie chrupiące. Jak ulał pasują tu do wędzonej ryby i jajka na twardo. Jeszcze zdrowiej, bardziej kolorowo i więcej witamin za sprawą dodatków – pomidorków koktajlowych

Zasmakuj Kuchni
Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny 85

Cała robota polega na połączeniu w misie składników. Ciasto ląduje potem na noc do lodówki. Rano trzeba je przełożyć do formy i upiec. Mega proste, bardzo pyszne i zdrowe pieczywo, bo zrobiliśmy je z mąki pełnoziarnistej. I drugi skrót jaki zrobiliśmy: makaron i kaszę do dwóch chińskich dań nastawiliśmy przed wyjazdem na zakupy i kiedy wróciliśmy były już gotowe. Podstawę

Niedzielny kucharz
Pasta z zielonego groszku 89

pyszne smarowidło, które posmakuje małym i dużym. Jest świetną alternatywą dla różnego rodzaju wędlin, których staram się unikać, szczególnie w diecie mojej córki. Pasta idealnie smakuje ze świeżym pieczywem, wytrawnymi ciasteczkami podanych na imprezie, a nawet jako nadzienie do zwykłych naleśników. Poniżej prezentuję Wam recepturę na szybką wersję podstawową, którą możecie urozmaicić na wiele sposobów, np. dodając pestki słonecznika, świeże

Di gotuje
Smażona kania w cieście 104

ilością pieprzu i soli, zanurzać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym maśle do przyrumienienia. Na patelnię kłaść najpierw stroną z blaszkami. Tak usmażona kania świetnie smakuje z razowym pieczywem lub domowymi frytkami. Zobacz również: pieczona cukinia . * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka

Gotuj w domu
Mój pierwszy chleb 133

piekłam chleba, wydawało mi się to szalenie skomplikowane ;) Aż w końcu postanowiłam spróbować,  tym bardziej, że niedziele niehandlowe zdarzają się coraz częściej i człowiek czasami zostaje bez pieczywa. Przepis, najprostszy z możliwych, dostałam od mojej koleżanki  i przystąpiłam do działania. Za rekomendację wystarczyły mi słowa,  że jest to najprostszy przepis na biały chleb

Moja kraina smaków
Amerykańska kanapka The Polish Boy 107

niej w programie "The Best Thing I Ever Ate" na kanale Food Network. Składniki (2 porcje) -2 duże bułki do hot dogów (ewentualnie półbagietki, paluchy czy podobne podłóżne pszenne pieczywo) -2 kawałki kiełbasy (po ok 100-150 g każdy) -1 szkl. surówki colesław -2 ziemniaki -sos barbeque -olej do głębokiego smażenia + 1 łyżka oleju Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić na frytki

Zielona Kuchnia
Sos bolognese z cukinią 94

Włoski sos bologniese na bazie mięsa mielonego, pomidorów, cebuli, czosnku z dodatkiem cukinii. Znakomity do spaghetti, lasagne, ale również do innych zapiekanek a nawet kaszy czy po prostu do pieczywa. Warto zrobić dużą porcję i połowę zamrozić – będzie na szybki obiad!. PRZEPIS NA SOS BOLOGNESE Z CUKINIĄ Składniki na sos bolognese z cukinią: 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego

Dorota Smakuje
Pasta jajeczna 135

wszystkich past kanapkowych (jakie jadłam) chyba najbardziej lubię tę jajeczną. Jest doskonała ze świeżym pieczywem. Tuż za pastą jajeczną, prawie tak samo bardzo, lubię też pastę twarogową z rzodkiewką (lub czerwoną papryką) oraz ze śledziem . A jaka jest Wasza ulubiona pasta kanapkowa? 9 jajek 2 ogórki konserwowe średniej wielkości 2 łyżki majonezu kieleckiego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól, pieprz pęczek

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania