KANAPKA CAPRESE 184pyszne, typowo włoskie połączenie smaków. Z roztopioną mozzarellą, plastrami świeżego pomidora i zielonym pesto. Wedle uznania posypane orzeszkami pinii i liskami bazylii. Wszystko zapieczone pomiędzy dwiema kromkami dobrego lekkiego pieczywa. Brak opiekacza nie jest problemem. Kanapki można przygotować na patelni grillowej lub zwykłej, trzymając bułeczki po kilka minut na każdej stronie i lekko dociskając (np. łopatką) od góry. Najlepiej smakują
cool and minty
Duszone jajka ze szpinakiem, pomidorami i serem mozzarella 190sera mozzarella i połówki pomidorków koktajlowych. Jajka przyprawić solą oraz pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką i gotować około 3-4 minuty (do ścięcia białka). Od razu podawać. np. ze świeżym pieczywem. Etapy przygotowywania duszonych jajek
Ugotować
Insalata frutti di mare w klimacie zero waste 193jadalne, da się zjeść. 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa – wynika z badania zrobionego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności. Polacy rocznie marnują 235 kg żywności na osobę, w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca, znajdujemy się
Z Kuchni Do Kuchni
Pasta degli avanzi 182drugie:jestem z siebie dumna! 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa – wynika z badania zrobionego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności. Polacy rocznie marnują 235 kg żywności na osobę, w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca, znajdujemy się
Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz meksykański 225jutrzejszy obiad polecam pyszny gulasz mięso- warzywny. Potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje z kromką świeżego pieczywa. SKŁADNIKI: 800g karkówki wieprzowej, 1 cebula, 200g pieczarek, 1 czerwona papryka, 300g mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex, 1,5 litra wody, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
Tradycyjna kuchnia Kasi
BLOK JAJECZNY Z WARZYWAMI 194całkowitym zastygnięciu masy formę wyjąc z lodówki i przechylając naczynie do góry dnem wyjąć i delikatnie usunąć folię. Potem blok pokroić w plastry i podawać ze świeżym pieczywem. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right';var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='2';(function
Ciastka - domowe słodkości
Restauracja Bez Tytułu - wykwintna kuchnia w Warszawie 145Zresztą tak będzie przy każdym kolejnym podawanym daniu, tutaj na talerzu jest dopracowany każdy, nawet najmniejszy szczegół! W oczekiwaniu na nasze dania możemy delektować się pysznym, świeżutkim chrupiącym domowym pieczywem, podanym z masłem z wędzoną hiszpańską papryką. Baaardzo smakowity początek! Następnie na naszym stole pojawiła się obłędna burrata od sprawdzonego polskiego producenta, podana z sezonowymi warzywami, czyli w tym wypadku
Kulinarne przygody Gatity
Jajeczna sałatka z selerem i rzodkiewką 190Selera oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Rzodkiewki, jajka oraz cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez oraz jogurt, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Podajemy z pieczywem
Qchnia po prostu
Sałatka ze słoika – z bobem i fasolką 205zagryzkę, do uzupełnienia swojego słoika, zabrałam kilka krakersów z rozmarynem (przepis na nie znajdziecie TUTAJ ), ale równie dobrze będzie pasować grzanka z czerstwego chleba, świeże pszenne lub ciemne pieczywo, pumpernikiel, chlebki pita (o TU ) pita lub naan ( TUTAJ ). SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje ZIELONA BAZA – 1 puszka bobu (albo ciecierzycy, ale z bobem jest smaczniej) – 1 puszka
Karo in the Kitchen
Rolada drobiowa z warzywami 191Rolada drobiowa z warzywami Mamy wiosnę, więc przygotowałam pyszną roladę drobiową z dużą ilością warzyw i sera żółtego. Roladę możemy spożywać na gorąco lub do pieczywa na zimno. Składniki : filety z kurczaka - 600 g brokuł mały - 1 szt kalafior - 9 małych różyczek marchewka - 1 szt mała rzodkiewki - 3 większe ser żółty - 150 g sól i pieprz papryka czerwona
Kuchnia Danusi
Terrina z jajkiem i wędzonym łososiem 275mamy gości. Cudownie będzie prezentować się także na Wielkanocnym stole. Bazę przystawki stanowią bulion, kremówka i dobrej jakości majonez – dzięki nim terrina jest idealnie zbalansowana i oprócz pieczywa nie potrzeba jej nic więcej. Ja do przygotowania bazy użyłam majonezu Kieleckiego. Zobaczcie jego skład i porównajcie z innymi majonezami – już będzie wiadomo dlaczego. Oprócz świetnego, krótkiego składu
Poezja smaku
SAŁATKA CHEESBURGEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 200lniany, z awokado, ogórecznika, ostropestu czy oliwy z oliwek. Jeśli szukacie innych przekąsek na różnego rodzaju okazje zapraszam po przepisy np sałatkę gyros. Smacznego! — BTW całości bez pieczywa na bazie majonezu K.: 2445 g, 4841 kcal, B 248 g, T 406 g, W 47 g. W 100 g: 198 kcal
Ola la LCHF
SMALEC DOMOWY Z CEBULĄ (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 173cebulą spokojnie stoi w lodówce przez 2-3 tygodnie. Można też śmiało mrozić go mrozić w pojemniczkach czy słoikach. Smalec domowy z cebulą doskonale komponuje się z keto pieczywem takim jak keto bułki w wersji z nabiałem czy bez laktozy , razowym chlebem bez pieczenia, bułkami z kalafiora lub brokułu, „ białym” chlebem czy chlebkiem z patelni . Do tego oczywiście
Ola la LCHF
Muhammara – pasta z pieczonej papryki 164limonki, paprykę, czosnek, chilli, miód i trochę soli. Blenduj całość do połączenia. Pastę przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy, posiekanymi orzechami, posiekaną pietruszką i pestkami granata. Podawaj c pieczywem, chlebkiem pita lub warzywami. SMACZNEGO! Uwaga! Pastę możesz przygotować też z gotowej upieczonej papryki dostępnej w sklepie. Znacznie skróci to czas przygotowań. Artykuł Muhammara – pasta z pieczonej papryki pochodzi
nietylkopasta.pl
Gulasz z indyka z suszoną papryką 172mieszając aż mięso będzie miękkie a gulasz gęsty. Pilnujemy by woda nie wyparowała,jeśli tak się stanie dolewamy gotowanej wody. Podajemy z ulubionymi dodatkami:kaszą, makaronem,ziemniakami czy do pieczywa
Gotowanie Patki