wszystkim dlatego, że jest on praktycznie wszędzie. Czasami, aż trudno uwierzyć gdzie producenci żywności przemycają cukier. Nie są to tylko oczywiste produkty jak słodycze czy słodkie napoje. Ale także pieczywo, jogurty, produkty takie jak musztarda czy ketchup lub mieszanki przypraw. 2. Cukier działa jak narkotyk - uzależnia. Podobno powoduje uzależnienie silniejsze niż kokaina. Im więcej cukru i słodzonych produktów spożywamy
HealthyCreationsśmietaną. Żurek podawać wkładając do każdej porcji 1-2 kawałki kiełbasy i jajko ugotowane na twardo. Do żurku można podawać oddzielnie ugotowane na sypko ziemniaki, gruboziarnistą fasolę, kaszę lub pieczywo. Smacznego :) Aromatyczny świąteczny żur na zakwasie pszennym z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem
Moja Książka Kucharskajakiś czas muszę ograniczyć nabiał, więc te wszystkie serki, którymi smaruję sobie pieczywo, idą w odstawkę. Dlatego od czasu do czasu na blogu będą się pojawiały różnego rodzaju wegańskie smarowidła. Dziś - hummus z pieczoną marchewką. Pyszny. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 4 marchewki 3 łyżki pasty tahini 1 łyżka ziaren siemienia lnianego (opcjonalnie) 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki zimnej wody
Kardamonovywyrzucamy pestkę. Przekładamy do blendera, dodajemy serek naturalny lub śmietankowy, bazylię, sok z cytryny i miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczywo smarujemy pastą , dodajemy plasterki łososia oraz kiełki rzodkiewki. Dla uzupełnienia witamin podajemy też sok pomarańczowy Hortex. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
Bon appetit mon amieWitam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na rybę w sosie pomidorowym z cieciorką, którą możemy podać z kaszą, pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Danie jest bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ryby w sosie pomidorowym będziemy potrzebowali: około 600 g filetu z dorsza lub innej ryby 400 g cieciorki konserwowej (po odsączeniu) 700 g passaty pomidorowej 1 papryczka
Uwaga Babcia Gotujeskładniki mieszamy ze sobą, zalewamy olejem ze słoiczka po suszonych pomidorach i olejem rzepakowym, przekładamy do szklanego słoja i marynujemy w lodówce minimum przez 1 noc. Podajemy z pieczywem, pyszne
SMYKWKUCHNIwlać z szybkowara ugotowaną fasolę z wywarem, dodać kostkę rosołową i gotować z 10 minut - warzywny gulasz z dodatkiem fasoli jasiek jest bardzo smacznym daniem obiadowym lub kolacyjnym, z pieczywem smakuje doskonale.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętatara. Śledzie świetnie komponują się z soczystym chrupiącym selerem i delikatnym kremowym awokado. Ostrości nadaje czerwona cebula i świeżo mielony pieprz. Tatar można podać na grzance lub z chrupkim pieczywem. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki na tatar ze śledzia: 4 filety śledzia małosolnego bez skóry dojrzałe awokado 2 łodygi selera naciowego cebula czerwona kilka gałązek natki pietruszki
Kuchcik gotujesię zawiąże. Dodajemy wcześniej usmażone krewetki z chilli i gotujemy jeszcze 1- 2 minutki. Solimy i pieprzymy wg. uznania. 5.) Danie podajemy skropione oliwą z oliwek i ze świeżym pieczywem. Dla fanów owoców morza , mam też świetny przepis na nadziewane kalmary baby , a po inne przepisy na obiady zapraszam TUTAJ . Image by Rigoyrbk on Pixabay POZDRAWIAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO
Rita creativeKoktajl z kaszą jaglaną to smaczna i super zdrowa propozycja na śniadanie. W naszej codziennej diecie dominują pokarmy kwasotwórcze (pieczywo, nabiał, mięso, czarna kawa, słodycze), a ma to niebagatelny wpływ na naszą gospodarkę kwasowo-zasadową. Aby zachować zdrowie i równowagę kwasowo-zasadową powinniśmy zwiększyć w naszej diecie produkty zasadotwórcze. Kasza jaglana jest cudownie zasadotwórcza i pomoże utrzymać zdrowie w dobrej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kapusta kiszona duszona z papryką i pieczarkami to znakomity dodatek obiadowy - do makaronu, kasz, klusek, czy ziemniaków, pieczywa również. Idealny obiad wegeteriański. Smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny wegeteriański bigosik, ponieważ w daniu dominuje słodki, paprykowy smak. Jest pyszna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!egzogenne, co oznacza, że nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie – powinniśmy dostarczać je z pożywieniem. Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez
Smaczne ZdroweDawno nie piekłam żadnego pieczywa, więc pora to nadrobić. Dziś proponuję chleb z pszennej mąki chlebowej z dodatkiem miodu i ziaren słonecznika. Idealne wypieczony z chrupiącą skórką. Zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu a w smaku rewelacyjny. Prosty w wykonaniu, przepis idealny dla osób, które dopiero rozpoczynają swoja przygodę z wypiekaniem chleba. Polecam :) Składniki: * 500 g mąki pszennej
Zrób to smacznieproste śniadanie. Delikatna i krucha sałata zielona w zaprawie z żółtka z kremową jajecznicą na maśle. Całość obficie posypana świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Potrawę podajemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Jajecznicę można podać razem i jeść dobrze wymieszaną z sałatą na talerzu albo podawać oddzielnie. Oto wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie sałaty z jajecznicą . Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie
Moja Książka Kucharska