pieczywo - 17769 przepisów (strona:416/1185)

Zakwas ze skórek chlebowych 155

Dzisiaj powiem w jaki sposób przygotować zakwas do chleba tak jak robiły nasze babcie ☺ . Chleb upieczony na takim zakwasie jest bardzo aromatyczny i bardzo smaczny. Potrzebujemy

Tylko pysznie
Gdzie, co i za ile zjeść na Cyprze? 177

którą wypatrzyliśmy w Internecie. Okazało się jednak, że ta restauracja nie do końca nam odpowiadała, tak więc trafiliśmy do Platea Tavern, gdzie spróbowaliśmy: - przystawka – gotowane ziemniaki w occie z pieczywem (w cenie zamawianych posiłków) - Chicken Souvlaki – smażony kurczak na grillu - dobrze przyprawiony, podawany w formie szaszłyka w otoczeniu warzyw, frytek i sosu tzaziki. Cena ok. 9 Euro - Dolmades – ryż

Związek na patelni
Rolada z kremem kokosowym i marakują. Konkurs! 122

marakują to tapioka, która nie wymaga użycia wody, dzięki czemu zawartość saszetki można przesypać na patelnię i w szybki sposób uzyskamy placek, który może posłużyć jako tortilla, czy pieczywo.  Powracając do rolady, to szczerze mówiąc miałam obawy, czy się uda, to była totalna improwizacja!  Ale, ale! Udała się w 200%! Jest tak pyszna i piękna sama w sobie

MamaOskarka
Proste i szybkie przekąski karnawałowe z salami 208

ogórek, oliwkę, kapary i pomidorki - w dowolnych kombinacjach. Panierowane tostowe roladki Jest to sposób na podanie pozornie banalnych tostów w niebanalny sposób. To także okazja do wykorzystania nadwyżki tostowego pieczywa. Takie roladki zasmakują każdemu, zwłaszcza jeśli komponując je zadbamy o składniki o wyrazistym smaku. Składniki: Salami w obsypce TEXAS - *przeczytaj więcej pod przepisem ser żółty chleb tostowy jajko szczypta soli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta kanapkowa z łososiem 120

Witajcie. Trochę czasu mnie było, choroba mnie dopadła. Ale jest już lepiej i powoli wracam do blogowania. Zapraszam Was dziś na smaczną pastę do pieczywa. Wystarczy połączyć kilka składników, doprawić i już możemy cieszyć się pysznym smakiem pasty do chlebka. Składniki: 100 g serka kanapkowego naturalnego 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki twarogu chudego 1 łyżka posiekanego koperku

słodkie i nie tylko historie kulinarne
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY NA ŻEBERKACH: domowy przepis, składniki i przyprawy 120

chrupka. Kapuśniak doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym. Można dodać mieloną czerwoną paprykę. Na koniec podsmażyć na smalcu posiekaną cebulę i dodać do kapuśniaku. Kapuśniak podajemy gorący z pieczywem, albo ugotowanym oddzielnie grochem. Zupę można okrasić skwarkami z wędzonego boczku, a prze podaniem posypać posiekanym koperkiem. Smacznego :) Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Moja Książka Kucharska
"świni chrzeptnik" czyli po kaszubsku kotlet schabowy z kosteczką... 126

obtoczyć w tartej bułce i smażyć na bardzo gorącym smalcu (na smalcu smażone kotlety są najlepsze w smaku)  smalcu na rumiano - kotlety są doskonałe na obiad ale do pieczywa na zimno (wycinamy wtedy kosteczkę po usmażeniu) np do pracy, w podróż, smaczny, kruchy,soczysty "świni chrzeptnik"........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kofta korma z czerwoną soczewicą 140

minut, aż soczewica będzie miękka. Dodać kofty, zmniejszyć płomień na minimalny i gotować kolejne 20 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając Przed podaniem posypać natką kolendry. Serwować z pieczywem lub z ryżem. Uwaga: kofta korma z czerwoną soczewicą jest daniem dość pikantnym, więc ilość ostrych przypraw możecie nieco zmniejszyć. Korma kofta z czerwoną soczewicą z wolnowaru Przygotować kofty (pulpeciki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
10 niezbędnych gadżetów w kuchni do 30 zł bez których nie wyobrażam sobie pracy 99

kwestii, to ja wybrałem ten model noża szefa kuchni ZOBACZ TU (link) Na pewno warto mieć w kuchni nieduży nożyk z ząbkami, do pieczywa, pomidorów czy krojenia innych twardszych rzeczy. Ten model sprawdza się w kuchennych zmaganiach naprawdę idealnie.     Numer 4.   4 miejsce przypada dla noża, który obok bok dwóch

kuron.com.pl
Hummus z pieczonymi burakami 172

sreberek, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i szatkujemy. Wszystkie składniki wrzucamy do jeden miski i miksujemy ręcznym blenderem na jednolitą masę. Poddajemy z pieczywem, surowymi warzywami bądź innymi wytrawnymi wypiekami (np. placki lawasz lub pita

Qchnia po prostu
Aromatyczny pasztet z czarnej fasoli 127

godzin – najwięcej aromatu zyskuje kiedy wszystkie smaki dobrze się połączą i „przegryzą” ze sobą. Pasztet przed podaniem wyjmujemy wcześniej z lodówki – najlepiej smakuje w temperaturze otoczenia. Z ciemnym pieczywem albo na pszennych grzankach – zjedzcie tak, jak lubicie! SKŁADNIKI na 1 słoiczek o pojemności 250ml 1 puszka drobnej czarnej fasoli (240-250g fasoli po odcieku) 80g szalotek (waga po obraniu

Karo in the Kitchen
Ekspresowe bułki twarogowe 144

Chyba zdążyliście zauważyć, że ja bardzo lubię wypieki z dodatkiem twarogu. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na ekspresowe bułeczki twarogowe. Z wyglądu nie idealne

Smaki Armine
Cocas de patata - słodkie bułki z Majorki 147

Coca” to nazwa stosowana do szerokiej gamy ciastek, ciast i pieczywa. Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii, wschodniej Aragonii, Walencji, na Balearach i w Andorze. Jedną ze słodkich odmian jest „coca de patatas” - z ziemniakami, typowy wypiek na Majorce, szczególnie chętnie jedzony podczas różnych świąt w rejonie Valldemosa. Te małe, słodkie bułki są niewiarygodnie miękkie i puszyste

Moje Małe Czarowanie
Chleb orkiszowo-owsiany 177

Kupując chleb zawsze warto sprawdzić najpierw skład. Dobre, prawdziwe pieczywo "ciemne" czasami bardzo ciężko znaleźć. A jeżeli jakieś przykuje już naszą uwagę to później okazuje się, że mąk pełnoziarnistych jest niewiele, główne miejsce zajmuje czysta pszenica, a ciemny kolor nadaje karmel 😥 Dlatego jestem zwolenniczką pieczenia chleba w domu, chociaż od czasu do czasu. Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania