pieczywo - 17769 przepisów (strona:422/1185)

PASZTET Z IMBIREM - WEGAŃSKI 250

bardzo aromatyczny i idealny na zimowy okres - imbiru jest na tyle dużo, że czuć jego rozgrzewającą moc :-) Pasztet nadaje się do krojenia w plastry jak i rozsmarowywania na pieczywie Czytaj więcej

Kasia Sarna
Bożonarodzeniowe makówki 142

pomarańczowa to typowe smaki i aromaty nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Ja postanowiłam je połączyć w jedną całość, czego efektem są słodkie, makowe desery z dodatkiem waniliowego budyniu i kawałków pieczywa, które świetnie sprawdzą się do świątecznej kawusi z najbliższymi. Składniki: (na 4 pucharki) Masa makowa: 150g mielonego maku 400ml mleka 30g masła 40g cukru 2 łyżki miodu kilka kropel aromatu

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowy chleb pszenno-kukurydziany 150

Witajcie. Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Chleb pszenno-kukurydziany smakuje wybornie i pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Polecam Składniki: rozczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłej wody 1 łyżka mąki oraz: 1 szkl mąki kukurydzianej 2 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli mak do posypania

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pain d’épices 110

Pain d’épices – francuski wypiek, ciasto, szybki chlebek, chleb przyprawiony, piernik – takich określeń możemy użyć opisując ten słodki miodowy wypiek. Ciasto przypomina miodowe pieczywo z aromatycznymi (zdecydowanie dominującymi) przyprawami, taki dla mnie inny, świąteczny polski piernik. Spokojnie można przełożyć je konfiturą, marmoladą, nawet masłem… i z radością smakować. Jest przepyszny! Z pewnością powtórzę go nieraz. Pain

Zasmakuj Kuchni
Muffiny serowe z żurawiną na słodko w 10 minut 262

wkawiarence.pl Muffiny serowe z żurawiną zrobiłam po raz pierwszy, gdy pewnego dnia okazało się, że nie mamy w domu pieczywa. Muffiny z białym serem to doskonały pomysł na oryginalne śniadanie. Smakują wybornie do kawy, a dzieciom np. do mleka czy kakao. Muffiny serowe z żurawiną robi się dosłownie 10 minut. Do tego wypieku idealnie nadaje się zwykły twarożek, ale również

W Kawiarence
Długo duszona pręga wołowa z kością 126

podałem na szpinaku z czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi. Gorąco polecam także odrobinę tartego chrzanu, który idealnie pasuje do tak przygotowanego mięsa. Oczywiście możecie je podać z ziemniakami, frytkami, pieczywem czy kaszą. Na pewno niedługo wypróbuję jeszcze inne formy przygotowania pręgi wołowej, ze względu na niezwykły smak tego rodzaju mięsa. Składniki Pręga wołowa z kością (1 plaster około

Programista w kuchni
Barszcz biały z grzybami 191

Gotować całość ok 30 minut. Do wywaru wlać przecedzony zakwas (do smaku) i zagotować. Następnie wlać śmietankę, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Barszcz przelać do talerzy. Podawać z pieczywem, groszkiem ptysiowym lub ugotowaną białą fasolą. Można również odcedzić grzyby, użyć ich do przygotowania uszek, które można dodać do tego barszczu (taką wersję przygotowuje moja mama

Czerwień i błękit
Śledzie w oleju z cebulką 119

świątecznym stole. Ba! Często pojawiają się na wszelakich innych uroczystościach, najczęściej imieninach czy rocznicach. Śledzie w oleju z cebulką zawsze się sprawdzą, to prosty przepis na danie do pieczywa i wspólnego biesiadowania. Smacznego! SKŁADNIKI: 8 płatów śledziowych ala matias 5 cebul ok. 300 ml oleju płaska łyżka cukru pudru 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego 5 kulek ziela angielskiego

Zasmakuj Kuchni
SCHAB FASZEROWANY MIĘSEM DROBIOWYM I ŻURAWINĄ W GALARECIE ŻURAWINOWEJ 213

można ją przyrządzić na różne sposoby, a także w różnoraki sposób podać... Znakomicie smakuje na ciepło, podana z dodatkami, jako wykwintny obiad, a na zimno jako wędlina do pieczywa. A można ją także podać w galarecie jako przystawkę.  I ten trzeci sposób właśnie wybrałam 😉 Moja propozycja to faszerowany schab w galarecie w wersji świątecznej... z akcentem żurawiny. Schab faszerowany

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie w śmietanie i majonezie 385

tylko :) Równie świetnie sprawdzą się na Sylwestra, czy jako zakąska z okazji innej imprezy. Czasami lubię je sobie zjeść na zwykła kolację, tak bez okazji, z kawałkiem świeżego pieczywa z masełkiem. Wedle uznania takie śledzie w śmietanie i majonezie można również zaserwować na obiad wraz z ziemniakami w mundurkach. Śledzie z majonezem i ogórkiem konserwowym są tak pyszne, że koniecznie

Kulinarne Przeboje
Karkówka pieczona w powidłach 157

czasie wyjmujemy mięso ( pozostawiamy w tym samy naczyniu) i dolewamy wody.  Przykrywamy. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 godziny. Podajemy z powstałym sosem lub jako wędlinę do pieczywa

Gotowanie Patki
Świąteczny bigos + film 120

gotujemy do miękkości jeszcze około 1 godziny, pod koniec gotowania do bigosu dodajemy koncentrat pomidorowy i całość doprawiamy solą oraz czarnym mielonym pieprzem. Tak przygotowany bigos podajemy z pieczywem.   Artykuł Świąteczny bigos + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Śledzie w occie estragonowym 169

koloru. Całość zalewamy ostudzoną zalewą, słoik zamykamy i wstawiamy do lodówki albo w inne chłodne miejsce. Te śledzie zdecydowanie najlepiej smakują po 4-5 dniach, podane z ciemnym, razowym pieczywem.   UWAGA! Śledzi nigdy nie zalewamy ciepłą, ani tym bardziej gorącą zalewą octową! Filety się zwyczajnie zaparzą, zmiękną, sflaczeją i nie będą ani trochę jędrne. SKŁADNIKI na 1 słoik pojemności

Karo in the Kitchen
ŚLEDZIE W OCCIE Z CEBULKĄ: przepis, jak zrobić 290

około 2 godziny. W tym czasie kilkukrotnie zmieniać wodę. Tak zrobione śledzie w occie to doskonała baza do wielu sałatek śledziowych, wyśmienite także jako samodzielne danie z kromką świeżego pieczywa z masłem. Zobacz wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na śledzie w occie i przygotuj je jeszcze dziś. Spróbuj koniecznie, są pyszne! Przepis na śledzie w occie z cebulką. Śledzie

Moja Książka Kucharska
Doskonały śledź w sosie jogurtowym - fit - ulubiony 299

przełożyć do słoika, zakręcić i odstawić do lodówki przynajmniej na 1 noc, by smaki się przegryzły podawać z posiekanym zielonym koperkiem do ziemniaków w mundurkach lub jako dodatek do pieczywa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania