dusimy przez kolejne 30-40 min., aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz ajwarem. Gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut. Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub kaszą
Kuchnia MagdaLenymożna ją przyrządzić na różne sposoby, a także w różnoraki sposób podać... Znakomicie smakuje na ciepło, podana z dodatkami, jako wykwintny obiad, a na zimno jako wędlina do pieczywa. A można ją także podać w galarecie jako przystawkę. I ten trzeci sposób właśnie wybrałam 😉 Moja propozycja to faszerowany schab w galarecie w wersji świątecznej... z akcentem żurawiny. Schab faszerowany
Kuchnia MagdaLenyWytrawne gofry w wersji bezglutenowej... wykonane z mąki ryżowej i mleka ryżowego, z dodatkiem suszonych pomidorów. Chrupiące i złociste! Są świetną alternatywą dla pieczywa, gdyż idealnie sprawdzą się do przygotowania kanapek gofrowych, pełnych warzyw i ulubionych dodatków. Dzięki aromatycznym, suszonym pomidorom zyskały wyjątkowy smak. Można je podawać także same lub z różnego rodzaju pastami kanapkowymi. Idealne na śniadanie, kolację
Kuchnia MagdaLenynajdzie ochota na wieczorną przekąskę to polecam sałatę. Może być zjadana samodzielnie lub choćby z dodatkiem pieczywa. Smacznie i zdrowo:) Składniki : - mix sałat, - puszka tuńczyka w kawałkach, - kilka kawałków papryki konserwowej, - kulka mozzarelli, - garść oliwek. Sos : - 2-3 łyżki soku z cytryny, - 2-3 łyżki oleju, - sól, - pieprz cytrynowy grubo mielony ( ostatnio mój ulubiony :)) Wykonanie : Paprykę i mozzarellę pokroić
Przepisy Mikołajachwilę, do momentu, aż zmięknie. Dodaj sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku. Zmiksowaną pastę przełóż na talerz, a na górę połóż szpinak. Podawaj z ulubionym pieczywem i odrobiną dobrej oliwy lub oleju lnianego. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro th, table.macro td { padding
wiecejwarzyw.plwyciśnij nadmiar soku, przełóż do miski z resztą składników i zblenduj na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj łyżkę wody. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ulubionym pieczywem. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro th, table.macro td { padding: 0.3em; } table.macro th.sub { padding-left
wiecejwarzyw.plKolejna pasta do pieczywa, nachosów i warzyw. podobna do guacamole, ale urozmaicona smakiem zielonego groszku i pikantnej chilli. Polecam tym, którzy mają zahartowane podniebienia, bo jest pikantna! Składniki: małe awokado pół szklanki zielonego groszku (u mnie z mrożonki) sok z połówki cytryny papryczka chilli wypestkowana ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz opcjonalnie: świeża mięta lub kolendra Wszystkie składniki miksujemy
Cytryna&Co.cebulę, paprykę i cukinię z ziołami prowansalskimi, pieprzem solą i szczyptą cukru. Gdy warzywa będą al dente dodajemy pokrojone pomidory. Chwilę smażymy i łączymy z kalmarami. Podajemy ze świeżym pieczywem lub makaronem
Cytryna&Co.strony, dodajemy chlust Martini, zioła, sól, pieprz i cytrynę. Przegrzebki po maksymalnie 4 minutach zdejmujemy z patelni a sos możemy jeszcze przez minutę zredukować. Polewamy przegrzebki sosem, podajemy z pieczywem i cytryną
Cytryna&Co.wszystkim dlatego, że jest on praktycznie wszędzie. Czasami, aż trudno uwierzyć gdzie producenci żywności przemycają cukier. Nie są to tylko oczywiste produkty jak słodycze czy słodkie napoje. Ale także pieczywo, jogurty, produkty takie jak musztarda czy ketchup lub mieszanki przypraw. 2. Cukier działa jak narkotyk - uzależnia. Podobno powoduje uzależnienie silniejsze niż kokaina. Im więcej cukru i słodzonych produktów spożywamy
HealthyCreationsśmietaną. Żurek podawać wkładając do każdej porcji 1-2 kawałki kiełbasy i jajko ugotowane na twardo. Do żurku można podawać oddzielnie ugotowane na sypko ziemniaki, gruboziarnistą fasolę, kaszę lub pieczywo. Smacznego :) Aromatyczny świąteczny żur na zakwasie pszennym z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem
Moja Książka Kucharskajakiś czas muszę ograniczyć nabiał, więc te wszystkie serki, którymi smaruję sobie pieczywo, idą w odstawkę. Dlatego od czasu do czasu na blogu będą się pojawiały różnego rodzaju wegańskie smarowidła. Dziś - hummus z pieczoną marchewką. Pyszny. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 4 marchewki 3 łyżki pasty tahini 1 łyżka ziaren siemienia lnianego (opcjonalnie) 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki zimnej wody
Kardamonovywyrzucamy pestkę. Przekładamy do blendera, dodajemy serek naturalny lub śmietankowy, bazylię, sok z cytryny i miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczywo smarujemy pastą , dodajemy plasterki łososia oraz kiełki rzodkiewki. Dla uzupełnienia witamin podajemy też sok pomarańczowy Hortex. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
Bon appetit mon amieWitam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na rybę w sosie pomidorowym z cieciorką, którą możemy podać z kaszą, pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Danie jest bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ryby w sosie pomidorowym będziemy potrzebowali: około 600 g filetu z dorsza lub innej ryby 400 g cieciorki konserwowej (po odsączeniu) 700 g passaty pomidorowej 1 papryczka
Uwaga Babcia Gotuje