pieczonych warzyw, warzywnych kotletów (o jakież to jest dobre z falafelami !), jako dodatek do buddha bowls , a nawet w wersji z mniejszą ilością wody – jako smarowidło do pieczywa, zamiast masła. Jeśli jesteście mięsożerni – to dobry sos do pieczonego drobiu i wołowiny. Próbowałam też z żeberkami i schabem, ale jak na mój gust świnka nie lubi się zbytnio z sezamem
Karo in the KitchenProsty przepis na bułki hamburgerowe. Miękkie, delikatne, leciutkie. Dobre do burgerów, a także jako codzienne pieczywo, np. do przygotowania domowych kanapek. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale trzymane pod przykryciem, będą dobre przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI / 9 szt 450 g mąki pszennej 150 ml mleka 150 ml cieplej wody 75 g masła 10 g świeżych drożdży 1 jajko
cool and mintyPrzyjemna dla oka… smaczna ….łatwa w przygotowaniu – jest świetna do kanapek! W sam raz do pieczywa… do bułeczek …do krakersów …do wafli ryżowych lub kukurydzianych. Może być też wykorzystana do faszerowania muszli makaronowych, wytrawnych kruchych babeczek lub zrobienia zawijanych ruloników z szynki. Do obiadu polecam… ** Pomidory w śmietanie ** Kalafior duszony w śmietanie
Kulinarny S.O.S.Przyjemna dla oka… smaczna ….łatwa w przygotowaniu – jest świetna do kanapek! W sam raz do pieczywa… do bułeczek …do krakersów …do wafli ryżowych lub kukurydzianych. Może być też wykorzystana do faszerowania muszli makaronowych, wytrawnych kruchych babeczek lub zrobienia zawijanych ruloników z szynki. Do obiadu polecam… ** Pomidory w śmietanie ** Kalafior duszony w śmietanie
Kulinarne S.O.S.Flatbread to rodzaj płaskiego chlebka, który smaży się na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Odmian tego pieczywa jest bardzo dużo, bo prawie na każdym kontynencie można spotkać jego wersję. Najprostszy chlebek składa się z mąki, wody i soli. Flatbread świetnie się również sprawdzi jako spód do pizzy z patelni. Przygotowany jest z mąki, soli oraz jogurtu greckiego, z dodatkiem
Kuchnia MagdaLenyFlatbread to rodzaj płaskiego chlebka, który smaży się na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Odmian tego pieczywa jest bardzo dużo, bo prawie na każdym kontynencie można spotkać jego wersję. Najprostszy chlebek składa się z mąki, wody i soli. Flatbread świetnie się również sprawdzi jako spód do pizzy z patelni. Przygotowany jest z mąki, soli oraz jogurtu greckiego, z dodatkiem
Kuchnia MagdaLenytofu będzie złote. Patelnię zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Miks sałat przekładamy do miski. Na sałacie układamy usmażone tofu z cebulą. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Podajemy od razu z ulubionym pieczywem na kolację. Sałatka sprawdzi się także na drugie śniadanie lub jedno z dań na imprezie. Wbrew pozorom pieczarki nie są bezwartościowymi grzybami. Pieczarki pomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają
My Chcemy Jeśćdodać do potrawy i doprawić solą, pieprzem, chili i majerankiem. Potrawa powinna być pikantna (w jakim stopniu należy dostosować indywidualnie). Potrawę gotować jeszcze 5 minut, po czym podawać z pieczywem
Passions hobbies lifeDomowe, pozbawione konserwantów i polepszaczy dyniowe bułeczki to świetna propozycja na przygotowanie pieczywa własnego wypieku, które idealnie sprawdzi się do przygotowania śniadania. Świeża, ciepła bułeczka posmarowana warstwą prawdziwego, śmietankowego masła to zdecydowanie smak dzieciństwa, którego się nie zapomina. Składniki: 230g mąki pszennej 50g mąki kukurydzianej 1 jajko 22g świeżych drożdży 80g puree z dyni 100ml mleka 40g masła 20g cukru
Szalona Kuchnia Ewelinypokrój je na spore kawałki. Dodaj je ponownie do gotującej się zupy. Dodaj łyżkę miodu. Wymieszaj i spróbuj – w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę soli. Podawaj z ciemnym pieczywem. Składniki ok 800 g jagnięciny z kością np. comber 100 g czerwonej soczewicy 3 cebule 3 duże ziemniaki 3 czerwone papryki 3 pomidory 4 ząbki czosnku 1 łyżka żurawiny
Eat me! Fit me!Sosem zalać pulpety i wstawić do piekarnika i piec około 40 min. w temp. 180C. Przed samym końcem pulpety posypać żółtym serem. Zapiec do rozpuszczenia. Podawać z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Delikatny pasztet z golonek indyka wzbogacony mięsem wołowym. Bardzo smaczny dodatek do pieczywa, który idealnie smakuje np z konfiturą żurawinową. Takiego pasztetu nie może zabraknąć wśród wędlin przygotowanych na święta. 1 kg gotowanej golonki z indyka 400 g łopatki wołowej 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia
https:KKuchniaMniamBaba ganoush, czyli kremowy dip z pieczonego bakłażana pochodzący wprost z Libanu. Podawany jako przystawka świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami, krakersami czy pieczywem. Przygotowany w wersji nieco gęstszej sprawdzi się także jako smarowidło do kanapek. Składniki -1 bakłażan -3 łyżeczki soku z cytryny -2 łyżeczki tahini -1 ząbek czosnku -sól morska -oliwa z oliwek -opcjonalnie: 2 łyżki świeżych posiekanych
Zielona KuchniaChlebek bardzo pyszny, im starszy tym lepszy. Trzeba pieczenie zaplanować conajmniej na 3 dni przed, ze względu na zakwas. Zakwas możemy przechowywać w lodówce dłużej, więc
gotuj ze mnąszatkowaniu czy zgniataniu. Znajdziecie w nim: nóż do warzyw i owoców, długość 10 cm uniwersalny nóż, długość 13 cm nóż szefa kuchni, długość 20 cm nóż do pieczywa, długość 20 cm nóż do mięsa, długość 20 cm Co wyróżnia noże Shikoku? Ostrze wykute z wysokiej jakości stali nierdzewnej 5Cr15Mov (Chrom –Molibden – Wanad), dzięki temu nóż pozostaje ostry
Kulinarne przygody Gatity