końcu odkopałam stary przepis na babkę drożdżową, na samych żółtkach właśnie. Tamta była z czterech, z dodatkiem olejku arakowego, nie wyszła zbyt imponująca, bo w za dużej formie pieczona. Taka troszkę naleśnikowa . Smakowała jednak wspaniale; pamiętam, bo piekłam ją w domu, i Tata się zachwycił (on pewnie nie pamięta, ale to nie szkodzi. Będzie motywacja, żeby znów ją w domu(...)minut - ciasto powinno być jednolite i lejące. Dodać skórki z cytrusów, zmiksować. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 1 godzinę. Ostudzić w formie, a następnie wyłożyć na talerz. Smacznego! Po głębszych poszukiwaniach okazuje się, że pierwotny przepis pochodzi z bloga Half hour cook
Pożeraczka, czyli raz adobrześrodku umieszczając nieco sera. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą, obsypać ziarnami słonecznika. Piec w 250 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Pamiętajcie tylko, żeby dobrze skleić każdą bułeczkę, inaczej mozzarella z nich wypłynie... Mi się to przy kilku przytrafiło. Z drugiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzekoniecznie. Finansjerki z rabarbarem i białą czekoladą Składniki: (na 6 sztuk) 200 g masła 100 g cukru 135 g mąki pszennej 80 g mielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 150 g rabarbaru 60 g białej czekolady 6 białek Cukier, mąkę, migdały, proszek i sól wymieszać. Rabarbar pokroić na plasterki, czekoladę niezbyt drobno posiekać. Masło rozpuścić(...)przecedzić, gorące dodać do sypkich składników; wymieszać. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę. Smacznego! Jestem zajęta. Naprawdę. W piątek pierwszy egzamin, w środę następny. Poza tym dzisiaj idziemy
Pożeraczka, czyli raz adobrzechałkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Żółtko roztrzepać z mlekiem, dodać cukier puder, wymieszać. Glazurą posmarować chałkę, posypać makiem. Piec w 200 st. C. przez 30 minut. Jeśli chałka za szybko zbrązowieje, przykryć folią. Ostudzić na kratce. Smacznego! A teraz już będę musiała się w sobie zebrać - zaraz jedziemy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec w 200 st. C. przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Nie mam pojęcia, jak będzie wyglądało dodawanie postów w ciągu wakacji. Nie wiem nawet, czy będę miała stały dostęp
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremem. Hmm... Chyba jednak nie był taki najgorszy. Minimuffiny czekoladowe z kremem truskawkowym Składniki: (na 22-24 sztuki) 140 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 125 ml mleka 45 ml oleju krem: 85 g miękkiego masła 1 białka 70 g cukru 70 g truskawek(...)cukrem, solą i proszkiem. Jajko roztrzepać, wymieszać z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na minimuffinki wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. 20-25 minuty, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Przygotować krem maślany: Truskawki umyć, oberwać listki. Włożyć do garnka z wodą i sokiem z cytryny, zagotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybko zagnieść, podzielić na 12 rónych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, obsypać mąką; ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! No i co? Jeszcze tylko troszkę ponad tydzień, i znów straszliwie długa podróż... Aj, nie chce mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze nie raz. Owsiano-orkiszowe muffiny z kruszonką i truskawkami Składniki: (na 12 sztuk) 170 g mąki orkiszowej 65 g cukru 80 g płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 125 ml mleka ryżowego 100 ml oleju dodatkowo: 12 większych truskawek kruszonka: 45 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 30 g miękkiego masła(...)wlać do sucych, wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. W każdą muffinkę wcisnąć truskawkę. Wierzch posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przede mną jeszcze prawie dwa tygodnie wakacji, zanim zacznie się szkoła. Cudownie się tak żyje bez planów, obowiązków
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić na 30 minut do napuszenia(...)wyrośniętych bułkach spodem szklanki zrobić wgłębienia, niemal do samej blachy. Wgłębienia posypać mąką ziemniaczaną, a następnie ułożyć jeżyny. Boki bułeczek posmarować mlekiem, a na końcu całość posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! W cieście, oczywiście, jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko orzechowy posmak; myślę
Pożeraczka, czyli raz adobrzekilka razy palec w obie bułki. Zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie przełożyć ciabatty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odwracając je do góry spodem. Piec w 230 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Dostałam nową orchideę. Jest cudna - ma drobne kwiatki, w fioletowy wzór a'la panterka . Będę musiała zrobić
Pożeraczka, czyli raz adobrzegładkie ciasto, odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z mlekiem w proszku(...)cukrem, następnie rozgnieść palcami z masłem. Po tym czasie spodem szklanki zrobić w bułeczkach wgłębienia niemal do samej blachy. Wyłożyć nie w curd, brzegi posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A teraz idę się zabrać za realizację mojej dzisiejszej listy
Pożeraczka, czyli raz adobrzerękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości. Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka. Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy. Wystudzone makaroniki przekładać curdem, podawać od razu. Smacznego! Curd można wymieszać z jedną czy dwoma łyżkami likieru
Pożeraczka, czyli raz adobrzedelikatnie podsypując mąką, na grubość 2-4 mm. Wycinać z ciasta dowolne kształty, ewentualnie wyciskać napisy stempelkami. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, aż się lekko przyrumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego! Jeśli nie macie stempelków, zróbcie zwykłe kruche ciasteczka. Gwarantuję, że znikną błyskawicznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować bułeczkę, delikatnie obtoczyć w mące. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do napuszenia. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! W najbliższej przyszłości możecie się też spodziewać eksperymentów z mąką orkiszową - kupiłam ostatnio dwa kilo w promocji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 180 g miękkiego masła 120 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka kestraktu z wanilii 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia nasiona z 1 laski wanilii 40 ml mleka gruszki w syropie: 5 gruszek 200 g cukru 750 ml wody 1 cytryna 6 ziaren kardamonu 8 goździków 1 laska cynamonu(...)wanilii. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Na końcu wlać mleko, połączyć. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Wcisnąć w masę gruszki, do samego dna tortownicy. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Ostudzić, a następnie wyjąć z formy. Smacznego! A co z syropem...? Szkoda by było przecież po prostu go wylać
Pożeraczka, czyli raz adobrze