pieczenia - 22046 przepisów (strona:655/1470)

Naleśniki misie 320

proste naleśniki z bananami i czekoladą w wersji Miś. Bo jakie dziecko nie marzyłoby o takim śniadaniu? :) Składniki: 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 pomarańcza 0,5 szklanki mleka 1 jajko 1 banan czekolada   Suche składniki mieszamy razem w misce. Wyciskamy sok z pomarańczy. Do suchych składników dodajemy jajko, mleko i połowę(...)połączenia wszystkich składników. Patelnie rozgrzewamy (można dać na nią trochę masła) i nakładamy ciasto - 3 duże łyżki ciasta na głowę misia i po 1 małej łyżeczce na uszka. Pieczemy na rumiany kolor. Banana kroimy na kawałki i wrzucamy do reszty soku z pomarańczy - dzięki temu dłużej będzie miał ładny biały kolor. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstawiamy

Ciastkozercy
Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej 238

każdego kawałka uformuj bułeczkę, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.  Natnij, posmaruj jajkiem, posyp ziarnami maku, sezamu lub otrębami. Piecz w lekko naparowanym piekarniku w temperaturze około 230 °C dopóty, dopóki nie będą lekko złote (około 20 minut). przepis zaczerpnięty z książki "Domowa Piekarnia" - Małgorzata Zielińska

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy żytni 80% 184

Piekarnik nagrzej do ok. 240 °C, wyłóż chleb z koszyka lub też wstaw formę, w której wyrastał, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem.  Piecz w tej temperaturze 15 minut, następnie zredukuj do 220 °C i kontynuuj pieczenie jeszcze dalsze 35 do 40 minut. Chleb dzięki dużej ilości maki żytniej razowej (otrąb) ma bardzo wyrazisty smak i pozostaje długo świeży

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy żytni 70% Detmolder 195

wyrasta około 2, 5 godziny.  Nagrzej piekarnik do ok. 250 °C, wstawić formę, w której wyrastał chleb, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem. Piec w tej temperaturze 10 minut, następnie zredukuj do 210 °C i kontynuuj pieczenie jeszcze dalsze 35 do 40 minut.  Chleb należy kroić dopiero następnego dnia. Dzięki dość dużej ilości mąki żytniej ma bardzo wyrazisty

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki mleczne na Tang Zhongu 294

ciasto na osiem równych części i daj mu odpocząć około 10 minut. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułkę i umieść na blachę delikatnie przyprószoną mąką, lub na papierze do pieczenia (ja stosuje silikonową podkładkę). Pamiętaj o zachowaniu odstępów, gdyż bułki jeszcze będą rosnąć. Przykryj bułki folią i pozostaw w cieple do wyrastania przez około 40-45 minut (ciasto powinno(...)miejscem do wyrastania jest piekarnik z włączonym światłem Rozgrzej piekarnik do 180 °C lub 170 °C z termoobiegiem, w międzyczasie poglazuruj bułki. Możesz użyć roztrzepanego jajka lub mleko.  Piecz bułki przez 20 do 30 minut, aż staną się złotobrązowe. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kratce. Zaczynamy od Tang Zhong Drugie wyrastanie (pkt 8) Gotowe

Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée 251

oliwą misce. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torby foliowej, następnie odstaw do wyrastania na 4 godziny w temperaturze pokojowej -  nadaje się wtedy do użycia. Jeśli nie chcesz piec chleba tego samego dnia, ciasto niech wyrasta trochę ponad 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie po przykryciu folią spożywczą lub włożeniu do torby foliowej, wstaw do lodówki na całą(...)pokojową. Ciasto uformowane w kulę, i włożone do szczelnego woreczka lub plastikowego pojemnika, możesz zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy. Po wyjęciu ciasta i jego rozmrożeniu możesz kontynuować pieczenie chleba. Pamiętaj, że ciasta już rozmrożonego nie wolno drugi raz zamrażać. Pâte fermentée odstawiony do fermentacji Po całonocnej fermentacji przepis zaczerpnięty z książki El Aprendiz de Panadero, Peter Reinhart

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 241

godzinie oraz po dwóch godzinach wyjmi ciasto z miski, rozciągnij i złóż, i ponownie włóż do miski do wyrastania. Podziel ciasto na dwie równe części (lub więcej, jeśli chcesz piec w większych ilościach foremek) i daj odpocząć pod przykryciem około 15 minut. Każdą z części ciasta delikatnie rozciągnij do formy prostokąta, następnie ostrożnie rozwałkuj, aby uzyskać prostokąt o szerokości równej(...)poglazurowania. Tuż przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć chleb wzorem wg własnego uznania. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę na 190 °C, piecz w niej 20 minut (do czasu uzyskania przez skórkę pięknego brązowego koloru), przykryj chlebek folią aluminiową, aby skórka się zbytnio nie spiekła i zmniejsz temperaturę do 180 °C. Piecz jeszcze

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni z ziemniakami 261

Dyspozycja była jasna - ma być chleb żytni żytni, na razie przerwa od pszennych, orkiszowych, Tang Zhongów i innych wynalazków. Jako że piekę ja, ale inni jedzą, nie miałem wyjścia i wybrałem prosty chleb żytni z ziemniakami. Te ziemniaki to taka moja mała odrobina szaleństwa...a że przedłużają świeżość chleba i powodują, że miękisz nie jest taki suchy, zostały zaakceptowane ;-) , zwłaszcza(...)wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie delikatnie posmaruj ciasto odrobiną oliwy i posyp z góry płatkami owsianymi. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 210 °C i piecz dalej około 35 minut. Po upieczeniu wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Jeśli uznasz, że boki

Grahamka, weka i kajzerka
Orkiszowy graham, na starterze Tang-Zhong 203

dwóch godzinach wyjmij ciasto z miski, rozciągnij i złóż, po czym na powrót włóż do miski, aby wyrastało. Podziel ciasto na osiem równych części (lub więcej, jeśli chcesz piec w większych ilościach foremek) i daj odpocząć pod przykryciem około 15 minut. Każdą z części ciasta delikatnie rozciągnij, następnie ostrożnie rozwałkuj, aby uzyskać prostokąt o szerokości równej szerokości foremki. Podsyp odcedzonymi(...)czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka w celu poglazurowania, albo mlekiem lub oliwą. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę na 190 °C, piecz w niej 20 minut (do czasu uzyskania przez skórkę pięknego brązowego koloru), jesli uznasz, przykryj chlebek folią aluminiową, aby skórka się zbytnio nie spiekła i zmniejsz temperaturę

Grahamka, weka i kajzerka
Sztangle graham orkiszowe 207

każdej z nich uformuj sztangla (identycznie, jak formuje się bagietki ) o długości około 20 cm. Uformowane sztangle układaj w poprzek na blasze opsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o pozostawieniu odpowiednich odstępów, aby sztangle miały miejsce(...)wyrastanie - muszą bowiem ponownie wyrastać na około godzinę. Nagrzej piekarnik do 220 °C. Spryskaj sztangle wodą i wstaw do piekarnika. Po pięciu minutach zmniejsz temperaturę do 190 °C i piecz dalsze 15-17 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, ponownie spryskaj wodą i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Po uformowaniu zaczynamy wyrastać. Te same sztangle już upieczone. Już upieczone. Sztangle

Grahamka, weka i kajzerka
Przyprawa korzenna do piernika 190

Powoli się zbliża czas pieczenia pierników, a bez przyprawy korzennej - z piernikiem ani rusz. A skoro sami pieczemy piernik, sami też zrobimy przyprawę - omijając z daleka gotowce. Przyprawa posiada zdecydowany korzenny aromat i słodko-pieprzny smak. Zawiera kompozycję aromatycznych i ostrych przypraw. Zresztą dawniej na wszystko, co miało ostry smak i było mocno przyprawiony pieprzem, mówiło się „pierny” - stąd

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb owsiany, przypadkowy 234

dopiero co ostygnięty, z masełkiem...dawno mi tak nie smakował mój własny wypiek. p.s.Piekarnik rozgrzałem do 250 °C. Dzięki temu po otwarciu piekarnika i włożeniu do niego chleba, temperatura pieczenia nie spadła za bardzo, i otrzymałem rewelacyjnie chrupiącą skórkę. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na 2 foremki(...)oprósz chleb mąka owsianą. Jeśli chcesz, możesz delikatnie naciąć chleb, ale zrób to tuż przed włożeniem go do piekarnika. Wstaw chleb do piekarnika zmniejszając temperaturę do 220 °C, i piecz 30-35 minut, lub do czasu, gdy jego skórka ładnie się przypiecze, zaś po pukany w spód wyda głuchy dźwięk . Wyjmij chleb z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kasza gryczana 225

wilgotno. Nagrzej piekarnik do 190 °C. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 35 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko przypieka się od góry, możesz przykryć je folią aluminiową. Na ostatnie 5-10 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba będzie wtedy bardziej równomiernie przypieczona. Po upieczeniu wyjmij z foremek

Grahamka, weka i kajzerka