kilka razy palec w obie bułki. Zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie przełożyć ciabatty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odwracając je do góry spodem. Piec w 230 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Dostałam nową orchideę. Jest cudna - ma drobne kwiatki, w fioletowy wzór a'la panterka . Będę musiała zrobić
Pożeraczka, czyli raz adobrzegładkie ciasto, odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z mlekiem w proszku(...)cukrem, następnie rozgnieść palcami z masłem. Po tym czasie spodem szklanki zrobić w bułeczkach wgłębienia niemal do samej blachy. Wyłożyć nie w curd, brzegi posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A teraz idę się zabrać za realizację mojej dzisiejszej listy
Pożeraczka, czyli raz adobrzerękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości. Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka. Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy. Wystudzone makaroniki przekładać curdem, podawać od razu. Smacznego! Curd można wymieszać z jedną czy dwoma łyżkami likieru
Pożeraczka, czyli raz adobrzedelikatnie podsypując mąką, na grubość 2-4 mm. Wycinać z ciasta dowolne kształty, ewentualnie wyciskać napisy stempelkami. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, aż się lekko przyrumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego! Jeśli nie macie stempelków, zróbcie zwykłe kruche ciasteczka. Gwarantuję, że znikną błyskawicznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować bułeczkę, delikatnie obtoczyć w mące. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do napuszenia. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! W najbliższej przyszłości możecie się też spodziewać eksperymentów z mąką orkiszową - kupiłam ostatnio dwa kilo w promocji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 180 g miękkiego masła 120 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka kestraktu z wanilii 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia nasiona z 1 laski wanilii 40 ml mleka gruszki w syropie: 5 gruszek 200 g cukru 750 ml wody 1 cytryna 6 ziaren kardamonu 8 goździków 1 laska cynamonu(...)wanilii. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Na końcu wlać mleko, połączyć. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Wcisnąć w masę gruszki, do samego dna tortownicy. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Ostudzić, a następnie wyjąć z formy. Smacznego! A co z syropem...? Szkoda by było przecież po prostu go wylać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOrzechowe finansjerki z jabłkami i rodzynkami Składniki: (na 6 sztuk) 180 g masła 100 g cukru 155 g mąki pszennej 60 g mielonych orzechów laskowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jabłka 6 białek 50 g rodzynek Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Mąkę przesiać, wymieszać z orzechami, proszkiem(...)partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Rodzynki odcisnąć, razem z jabłkami dodać do ciasta, delikatnie połączyć. Formę na 6 finansjerek wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie, a następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Finansjerki przygotowujemy na samych białkach, więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCoś mam ostatnio lenia, jeśli chodzi o pieczenie chleba czy bułek. Co znajdę jakiś ciekawy pomysł, to albo nie mam wszystkich składników, albo wyrastanie trwa dwa dni ( dosłownie! ), albo całość jest zbyt skomplikowana. Albo może po prostu szukam wymówek, sama już nie wiem... Rano, i owszem, mam ochotę na pyszną, mięciutką, pachnącą bułeczkę, ale kiedy przychodzi moment przygotowań... Rezygnuję(...)placuszki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż nabiorą jasnobrązowego koloru. Jabłka podgrzać, lekko odparować. Pancakes podawać gorące z jabłkami i sosem, który się wytworzył. Smacznego! Chleba piec mi się nie chce, ale zawsze znajdę w sobie energię do przygotowania czegoś słodkiego. Pysznego. I z dynią
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOdstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto nakłuć kilka razy palcem, przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Odstawić na 30 minut. Przed pieczeniem skropić wierzch wodą. Piec w 200 st. C. przez 40 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Czy u Was też pogoda tak wariuje...? Nie wiem już, jak się ubierać. Słońce świeci, wszystko ładnie, pięknie
Pożeraczka, czyli raz adobrzetortownicę o średnicy 26 cm) 250 ml maślanki 3 jajka 125 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów 425 g mąki pszennej 165 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej kruszonka: 50 g mielonych migdałów 30 g mąki pszennej 30 g cukru 40 g zimnego masła dodatkowo: 4 figi Mąkę na kruszonkę wymieszać z migdałami(...)ekstrakt, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Na wierzchu poukładać plastry fig, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Smacznego! Za oknami szaro i ponuro, taka pogada zniechęca mnie do wszystkiego. Na szczęście mam moje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeukładać w wieżę na przemian ciasto i plasterki jabłek. Ułożyć poziomo w wyłożonej papiere do pieczenia keksówce. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. Ostudzić w formie. Smacznego! Po zabieganym weekendzie dzisiaj odpoczywamy. Będziemy oglądać zaległe seriale, wyjdziemy tylko z psem na spacer, bo pogoda bardzo się
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż moja wariacja na temat . Mini muffinki pomarańczowe z curdem i bezą włoską Składniki: (na 26 sztuk) suche: 225 g mąki pszennej 80 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonych goździków mokre: 1 jajko 125 g creme fraiche (18%) skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy 70 ml oleju(...)creme fraiche, skórką i sokiem z pomarańczy, olejem i mlekiem. Płynne składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. W ostudzonych muffinkach nożen wydrążyć środki, nałożyć w nie po łyżeczce curdu. Odstawić. Cukier zagotować z wodą. Gdy syrop
Pożeraczka, czyli raz adobrzepanią domu, czyż nie...? Ciasto marchewkowe na maślance z cynamonową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 250 g mąki pszennej 85 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 ml maślanki 75 ml oleju 200 g marchewki skórka otarta z 1 cytryny 125 g suszonych moreli kruszonka: 50 g mąki pszennej 30 g cukru(...)olejem. Dodać startą marchewkę i skórkę z cytryny, wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać morele, wymieszać. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Smacznego! Ciasto bierze udział w konkursie na blogu Moje wypieki w kategorii dla gości , gdzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości. Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka. Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy. Curd zmiksować z mascarpone na gładki krem, przełożyć go do woreczka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędą świetnym deserem, a jednocześnie uroczą ozdobą stołu. Czekoladowe mini muffiny z bezą włoską Składniki: (na 28 sztuk) 140 g mąki orkiszowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 150 ml jogurtu naturalnego 45 ml oleju 100 g czekolady mlecznej beza włoska: 2 białka 80 ml wody(...)ubić, wymieszać z jogurtem i olejem. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladą, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Cukier zagotować z wodą i cynamonem. Gdy syrop osiągnie temperaturę 115 st. C. zdjąć z ognia. Białka
Pożeraczka, czyli raz adobrze