minut tak przygotowane ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i wkładam na 1 godzinę do lodówki ! po tym czasie wyciągam wkładam do przygotowanej blaszki (wykładam ją papierem do pieczenia) uderzam pięścią, aby ją odgazować. rozprowadzam równomiernie po blaszce przygotowuję kruszonkę rozkruszam masło z cukrem, mąką(...)żółtkiem i dodaję cynamon posypuję ją ciasto i odstawiam na 20 minut do ponownego wyrośnięcia nastawiam piekarnik na 180 stopni do nagrzanego wkładam nasze ciasto i piekę 40 minut ( trzeba obserwować bo dużo zależy od naszego piekarnika) gotową studzę na kratce przygotowuję lukier mieszam cukier puder z letnią wodą i tak gotową polewam naszą drożdżówkę
Basia w kuchnipomocą odrobiny wody - staramy się uformować jak najgładsze chlebki (rozpłaszczam ciasto zbieram do środka tworząc sakiewkę obracam i delikatnie formuję bułkę - układam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 20 minut - po tym czasie chlebki smaruję(...)żółtkiem połączonym z mlekiem można ozdobić np. płatami owsianymi przyklejając je do posmarowanego jajkiem ciasta - możemy równie dobrze obsypać makiem, ziołami ulubionymi, sezamem albo po prostu pozostawić je czyste - pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (trzeba obserwować bo każdy piekarnik jest inny) - studzimy chlebki, gdy są już ostudzone odcinamy górę i wyciągamy środek uważając
Basia w kuchnikolejną 1 godzinę - przed końcem wyrastania nagrzewam piekarnik do 220 stopni - wyrośnięte chlebki smaruję oliwą i posypuję mąką wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 20-25 minut - chleb pozostawiam do całkowitego ostygnięcia na kratce Pieczenie chleba to wyjątkowa chwila ten zapach unoszący się po domu i ciekawość smaku... polecam każdemu . Smacznego
Basia w kuchnibabeczek 90 g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 250 g mąki pszennej 6 łyżek cukru (można użyć cukru brązowego) 1 łyżeczkę cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 200 ml mleka 75 ml oleju (używam rzepakowego) 2 jajka szczypta soli SPOSÓB WYKONANIA - wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą(...)wysokości i staramy się ciasto nakładać na środek i niech samo się rozchodzi na boki inaczej babeczki będą nam rosły krzywo :) nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut po wbiciu patyczka powinien być suchy Gotowe są proste i szybko w wykonaniu a i przepyszne nawet niejadka da się na taką babeczkę namówić. łatwo też ją schować
Basia w kuchnijeszcze delikatnie całość obsypuję mąką przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. - w tym czasie przygotowuję posypki oraz nasze bazę do pieczenia - rolkę papieru lub puszkę owijam srebrną folią, końcówki wpycham w środek, aby rurka mogła spokojnie sobie stać - gdy nasze ciasto już podwoiło swoją objętość, kładę je na blat wysypany odrobiną(...)ciasta. - tak przygotowane ciasto smaruję tłuszczem i obtaczam w naszej wybranej posypce - odstawiam stojąco na blaszce i tak postępuję z każdym kawałkiem ciasta Nagrzewam piekarnik do 190 stopni i piekę 15-20 minut w zależności od grubości naszego ciasta i od preferencji naszego piekarnika. Kurtosz jest przepyszny słodki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Jak wiadomo najsmaczniejszy jest taki
Basia w kuchnistół :) połączenie tych przepysznych składników daje niesamowity smak :) Składniki : 40 dag mąki 1 margaryna 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru Nadzienie ; 5 białek 1 cukier waniliowy Skworcu 2 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki dowolnej czekolady mlecznej 40 g orzechów laskowych Skworcu 40 g migdałów Skworcu Sposób(...)masy i jeszcze raz delikatnie wymieszać . 7. Na każdy okrągły placuszek nakładać po łyżeczce masy . 8. Zlepiać tak jak pierogi i odwracać tak jak by sadzając każdy pierożek. 9. Piec w temp 180 st około 15/ 20 minut mają mieć złoty kolor. 10. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem . SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chilizapraszam do dalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów [ jeśli ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..zapraszam także do wspólnego pieczenia . . Popularna dziesiątka listopada: Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Rogale"marcinskie" Orzeszki z masą z mleka w proszku Kinder pingui Gulasz z piersi kurczaka Sałatka z czerwonych buraków Mięso wekowane Pierniczki
Moje domowe kucharzeniemiski i łyżka..mufinki nadziane powidłami śliwkowymi Orzech ..lekko słodkie z nutką kwaskowości..pycha.. 200 g mąki pszennej 150 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml oleju roślinnego 2 jajka 75 ml mleka powidła śliwkowe Orzech Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić albo wyłożyć papilotkami foremki do muffinów.Mąkę wymieszać(...)pieczenia.W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkami i mlekiem. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.Papilotki napełnić łyżką ciasta, na to położyć troszkę powideł i ponownie łyżkę ciasta. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieCoffee cake Składniki. 20 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 10 dag cukru 2 jajka 1 łyżka miodu płynnego 150 ml oleju słonecznikowego 150 ml mleka Krem. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wody wrzącej 1 łyżka spirytusu 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 szt. śmietan-fix Dekoracja. 1 wafel(...)dodać cukier, jajka, olej, mleko i wymieszać, ubić łyżką na gładką masę. Ciasto przełożyć do 3 foremek-18 cm lub jak ja, do dwóch 24 cm cienko wysmarowanych tłuszczem. Piec w temp.180 stopni, 35 minut. Zostawić w foremkach 5 minut, a następnie przenieść na kratkę. Krem. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać spirytus. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem ,dolać
Kulinarny karnet Christopherakurczaka posypujemy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy olejem, układamy na blasze do pieczenia (również posmarowanej olejem), po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i pieczemy przez około 15 - 20 minut. Sos serowy: 1. Do niedużego rondelka wlewamy wino i wsypujemy oregano. Odparowujemy połowę objętości wina. 2. Następnie dodajemy porwany na mniejsze kawałki ser pleśniowy
W kuchni Katienabić na patyczki, posypać pieprzem i posmarować marynatą. Odstawić przykryte, najlepiej na całą noc do lodówki. Zamarynowane zawiniątka oczyścić z marynaty i piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej około 8 minut. W połowie pieczenia odwrócić. Wątróbki mają wyśmienity smak i kminkowy aromat
Kulinarny karnet Christopherabezpieczne w 100% - przetestowałyśmy. CYNAMON: " Przyprawę stanowi wysuszona kora pochodząca z kilku gatunków drzewa cynamonowego, uprawianego w Azji Południowo-Wschodniej. Cynamon ma przyjemny, słodkawo-korzenny, lekko piekący smak oraz charakterystyczny, intensywny zapach. Jest to jedna z najstarszych przypraw, wykorzystywana głównie w kuchni indyjskiej i chińskiej. " (Opis: Skworcu), Cynamon Cejloński: " Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Najcenniejsza jej odmiana(...)bakteriobójczo. " (Opis: Skworcu) Laski cynamonu i cynamon mielony oraz Gorącą Czekoladę, Korzeń Lukrecji i Kawę Marcepanową kupisz tutaj: Kliknij . Znajdziesz tu też sporo innych produktów, które ułatwią Ci pieczenie, gotowanie i czarowanie w kuchni. Kawy, herbaty, przyprawy, bakalie. Polecamy. Pieprz kolorowy: " Ze względu na kolorystykę pieprzu, wyróżniamy ziarna pieprzu czarnego, białego, zielonego -wszystkie pochodzą z tej samej rośliny
Wypisz Wymalujszklanki wody 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe płaty ciasta przycinamy tak aby pasowały nam do blaszki. Ja piekłam baklavę w tortownicy 24x24. Płatów wyszło mi 24 (układałam również polówki porcji) . Orzechy siekamy (część drobno i część lekko), łączymy je z cukrem, cynamonem i opcjonalnie z goździkami. Blaszkę smarujemy(...)warstwą wierzchnią. Kiedy ułożymy całość, nacinamy wierzchnie warstwy ciasta w dogodne dla nas kształty, mogą to być romby, kwadraty, trójkąty. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30-35 min do lekkiego zezłocenia. Podczas gdy zaczyna się piec nasze ciasto przygotowujemy syrop. Łączymy wodę, cukier, sok sok z cytryny, miód i laskę cynamonu w rondelku. Całość
Malinowe Pocałunkijest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier puder, sok z cytryny oraz wodę. Upieczone "ciasto" piernikowe wyciągamy z piekarnika jeszcze
Mango Papajasię na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka . Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170 g cukru drobnego do wypieków 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli(...)masłem, posypujemy mąką. Nakładamy 1/3 masy na ciasto, posypujemy 1/3 cukru z przyprawami i tak do końca, kończymy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 65-70 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia i zajadamy ;) Smacznego! *Ja użyłam 50 g rodzynek, 25 g posiekanych moreli, 25 g posiekanych śliwek Przepis bierze udział w akcjach
My Culinary Art