pieczenia - 22046 przepisów (strona:652/1470)

Puszysta drożdżówka która kocha wyrastanie w lodówce 270

minut tak przygotowane ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i wkładam na 1 godzinę do lodówki ! po tym czasie wyciągam wkładam do przygotowanej blaszki (wykładam ją papierem do pieczenia) uderzam pięścią, aby ją odgazować. rozprowadzam równomiernie po blaszce  przygotowuję kruszonkę rozkruszam masło z cukrem, mąką(...)żółtkiem i dodaję cynamon  posypuję ją ciasto i odstawiam na 20 minut do ponownego wyrośnięcia  nastawiam piekarnik na 180 stopni  do nagrzanego wkładam nasze ciasto i piekę 40 minut ( trzeba obserwować bo dużo zależy od naszego piekarnika) gotową studzę na kratce  przygotowuję lukier mieszam cukier puder z letnią wodą i tak gotową polewam naszą drożdżówkę

Basia w kuchni
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 239

pomocą odrobiny wody - staramy się uformować jak najgładsze chlebki (rozpłaszczam ciasto zbieram do środka  tworząc sakiewkę obracam i delikatnie formuję bułkę - układam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 20 minut - po tym czasie chlebki smaruję(...)żółtkiem połączonym z mlekiem można ozdobić np. płatami owsianymi przyklejając je do posmarowanego jajkiem ciasta - możemy równie dobrze obsypać makiem, ziołami ulubionymi, sezamem albo po prostu pozostawić je czyste - pieczemy ok 25 minut  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (trzeba obserwować bo każdy piekarnik jest inny) - studzimy chlebki, gdy są już ostudzone odcinamy górę i wyciągamy środek uważając

Basia w kuchni
Chleb oliwny z botwinką 249

kolejną 1 godzinę  - przed końcem wyrastania nagrzewam piekarnik do 220 stopni - wyrośnięte chlebki smaruję oliwą i posypuję mąką wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 20-25 minut - chleb pozostawiam do całkowitego ostygnięcia na kratce Pieczenie chleba to wyjątkowa chwila ten zapach unoszący się po domu i ciekawość smaku... polecam każdemu . Smacznego

Basia w kuchni
Babeczki owsiane z cynamonem - pyszne na drugie śniadanie do szkoły 213

babeczek 90 g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 250 g mąki pszennej  6 łyżek cukru (można użyć cukru brązowego) 1 łyżeczkę cynamonu  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 opakowanie cukru waniliowego  200 ml mleka  75 ml oleju (używam rzepakowego) 2 jajka  szczypta soli   SPOSÓB WYKONANIA - wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą(...)wysokości i staramy się ciasto nakładać na środek i niech samo się rozchodzi na boki inaczej babeczki będą nam rosły krzywo :) nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut po wbiciu patyczka powinien być suchy Gotowe są proste i szybko w wykonaniu a i przepyszne nawet niejadka da się na taką babeczkę namówić. łatwo też ją schować

Basia w kuchni
Domowy kurtosz, ciasto kominowe, tredelnik 224

jeszcze delikatnie całość obsypuję mąką przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. - w tym czasie przygotowuję posypki oraz nasze bazę do pieczenia - rolkę papieru lub puszkę owijam srebrną folią, końcówki wpycham w środek, aby rurka mogła spokojnie sobie stać - gdy nasze ciasto już podwoiło swoją objętość, kładę je na blat wysypany odrobiną(...)ciasta. - tak przygotowane ciasto smaruję tłuszczem i obtaczam w naszej wybranej posypce - odstawiam stojąco na blaszce i tak postępuję z każdym kawałkiem ciasta Nagrzewam piekarnik do 190 stopni i piekę 15-20 minut w zależności od grubości naszego ciasta i od preferencji naszego piekarnika.   Kurtosz jest przepyszny słodki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Jak wiadomo najsmaczniejszy jest taki

Basia w kuchni
Ciasteczka z nadzieniem orzechowo - migdałowym 153

stół :) połączenie tych przepysznych składników daje niesamowity smak :) Składniki : 40 dag mąki  1 margaryna 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru Nadzienie ; 5 białek 1 cukier waniliowy Skworcu 2 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki dowolnej czekolady mlecznej 40 g orzechów laskowych Skworcu 40 g migdałów Skworcu Sposób(...)masy i jeszcze raz delikatnie wymieszać . 7. Na każdy okrągły placuszek nakładać po łyżeczce masy . 8. Zlepiać tak jak pierogi i odwracać tak jak by sadzając każdy pierożek. 9. Piec w temp 180 st około 15/ 20 minut mają mieć złoty kolor. 10. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem . SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili
Podsumowanie listopada 199

zapraszam do dalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów [ jeśli ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..zapraszam także do  wspólnego pieczenia . . Popularna dziesiątka listopada: Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Rogale"marcinskie" Orzeszki z masą z mleka w proszku Kinder pingui Gulasz z piersi kurczaka Sałatka z czerwonych buraków Mięso wekowane Pierniczki

Moje domowe kucharzenie
Mufinki z powidłami 332

miski i łyżka..mufinki nadziane powidłami śliwkowymi Orzech ..lekko słodkie z nutką kwaskowości..pycha.. 200 g mąki pszennej 150 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml oleju roślinnego 2 jajka 75 ml mleka powidła śliwkowe Orzech Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić albo wyłożyć papilotkami foremki do muffinów.Mąkę wymieszać(...)pieczenia.W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkami i mlekiem. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.Papilotki napełnić łyżką ciasta, na to położyć troszkę powideł i ponownie łyżkę ciasta. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Tort mokka 312

Coffee cake Składniki. 20 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 10 dag cukru 2 jajka 1 łyżka miodu płynnego 150 ml oleju słonecznikowego 150 ml mleka Krem. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wody wrzącej 1 łyżka spirytusu 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 szt. śmietan-fix Dekoracja. 1 wafel(...)dodać cukier, jajka, olej, mleko i wymieszać, ubić łyżką na gładką masę. Ciasto przełożyć do 3 foremek-18 cm lub jak ja, do dwóch 24 cm cienko wysmarowanych tłuszczem. Piec w temp.180 stopni, 35 minut. Zostawić w foremkach 5 minut, a następnie przenieść na kratkę. Krem. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać spirytus. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem ,dolać

Kulinarny karnet Christophera
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym 428

kurczaka posypujemy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy olejem, układamy na blasze do pieczenia (również posmarowanej olejem), po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i pieczemy przez około 15 - 20 minut. Sos serowy: 1. Do niedużego rondelka wlewamy wino i wsypujemy oregano. Odparowujemy połowę objętości wina. 2. Następnie dodajemy porwany na mniejsze kawałki ser pleśniowy

W kuchni Katie
Wątróbki drobiowe w szynce parmeńskiej 221

nabić na patyczki, posypać pieprzem i posmarować marynatą. Odstawić przykryte, najlepiej na całą noc do lodówki. Zamarynowane zawiniątka oczyścić z marynaty i piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej około 8 minut. W połowie pieczenia odwrócić. Wątróbki mają wyśmienity smak i kminkowy aromat

Kulinarny karnet Christophera
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 268

bezpieczne w 100% - przetestowałyśmy.  CYNAMON: " Przyprawę stanowi wysuszona kora pochodząca z kilku gatunków drzewa cynamonowego, uprawianego w Azji Południowo-Wschodniej. Cynamon ma przyjemny, słodkawo-korzenny, lekko piekący smak oraz charakterystyczny, intensywny zapach. Jest to jedna z najstarszych przypraw, wykorzystywana głównie w kuchni indyjskiej i chińskiej. " (Opis: Skworcu), Cynamon Cejloński: " Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Najcenniejsza jej odmiana(...)bakteriobójczo. " (Opis: Skworcu) Laski cynamonu i cynamon mielony oraz Gorącą Czekoladę, Korzeń Lukrecji i Kawę Marcepanową kupisz tutaj:   Kliknij . Znajdziesz tu też sporo innych produktów, które ułatwią Ci pieczenie, gotowanie i czarowanie w kuchni. Kawy, herbaty, przyprawy, bakalie. Polecamy. Pieprz kolorowy: " Ze względu na kolorystykę pieprzu, wyróżniamy ziarna pieprzu czarnego, białego, zielonego -wszystkie pochodzą z tej samej rośliny

Wypisz Wymaluj
Baklava 357

szklanki wody   2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe płaty ciasta przycinamy tak aby pasowały nam do blaszki. Ja piekłam baklavę w tortownicy 24x24. Płatów wyszło mi 24 (układałam również polówki porcji) . Orzechy siekamy (część drobno i część lekko), łączymy je z cukrem, cynamonem i opcjonalnie z goździkami. Blaszkę smarujemy(...)warstwą wierzchnią. Kiedy ułożymy całość, nacinamy wierzchnie warstwy ciasta w dogodne dla nas kształty, mogą to być romby, kwadraty, trójkąty. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30-35 min do lekkiego zezłocenia. Podczas gdy zaczyna się piec nasze ciasto przygotowujemy syrop. Łączymy wodę, cukier, sok sok z cytryny, miód i laskę cynamonu w rondelku. Całość

Malinowe Pocałunki
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 190

jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier puder, sok z cytryny oraz wodę. Upieczone "ciasto" piernikowe wyciągamy z piekarnika jeszcze

Mango Papaja
Proste ciasto z przyprawą piernikową i owocami suszonymi 190

się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka . Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170 g cukru drobnego do wypieków 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli(...)masłem, posypujemy mąką. Nakładamy 1/3 masy na ciasto, posypujemy 1/3 cukru z przyprawami i tak do końca, kończymy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 65-70 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia i zajadamy ;) Smacznego! *Ja użyłam 50 g rodzynek, 25 g posiekanych moreli, 25 g posiekanych śliwek Przepis bierze udział w akcjach

My Culinary Art