pieczenia - 22046 przepisów (strona:661/1470)

Tarteletki ze śliwkami 210

gorąco - zapiekane ze śliwkami czy jabłkami i posypane kruszonką. Składniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki konfitura śliwkowa Składniki na kruszonkę znajdziecie tu   Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka(...)spodów. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wnętrza tarteletek smarujemy konfiturą. Śliwki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy na konfiturę. Całość przykrywamy cienkimi paskami ciasta i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15-20 min. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Mazurek z owocami 178

środka: ananas z puszki, winogrona, kwaśny dżem (np. z porzeczki) Polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczenia Przed pieczeniem biszkoptu warto zrobić sobie już krem . Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Pieczemy na dużej blaszce, żeby móc go później przekroić na pół (lub na 4 części jeśli ktoś ma ochotę na wysokiego mazurka). Biszkopt kroimy na cztery części. Można użyć do tego

Ciastkozercy
Z cyklu Fitness: ciasteczka zbożowe 182

wytrzymuje słoik z ciastkami ;)).   Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych garść ziaren lnu (siemię lniane) garść słonecznika bakalie (np. mieszanka studencka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru trzcinowego 0,5 kostki masła 1 jajko skórka pomarańczowa (lub aromat)   Suche składniki mieszamy razem(...)dużej misce. Większe orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy jajko, miękkie masło i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość największych bakalii, około 0,5 cm i wykrawamy kółka szklanką. Ciasteczka pieczemy około 20 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciatkożercy

Ciastkozercy
Ciasteczka dla Mamy 180

proste :) Składniki na kruche ciasteczka Składniki na lukier +kolorowe barwniki spożywcze Ciasteczka przygotowujemy według przepisu . Wykrojone z ciasta serduszka przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem lub papierem do pieczenia, pieczemy około 10 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Po upieczeniu ciasteczek czas przygotować lukier i opakowanie. Gotowy lukier przekładamy do woreczków strunowych i farbujemy na kilka różnych kolorów. Jeśli

Ciastkozercy
Babeczki z kremem malinowym 205

serka mascarpone 0,5 szklanki malin 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie) + maliny i listki mięty do dekoracji Babeczki przygotowujemy według przepisu . Pieczemy około 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. W dużej misce miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy(...)Jeśli chcemy, żeby krem był nieco mniej "sztywny" możemy dodać trochę więcej śmietany kremówki. Babeczki wyciągamy z pieca i odstawiamy do przestudzenia. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim przestudzone babeczki. Na każdej układamy kilka malin i listek mięty jako dekorację. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczki z jagodami 410

Babeczki z jagodami Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na pieczenie, a do tego lubicie jagody (coraz łatwiej znaleźć je ostatnio na straganach i w warzywniakach) babeczki z jagodami to świetny pomysł na deser. Do prostych babeczek waniliowych dodajemy garść jagód, mieszamy i przekładamy do foremek - ciepłe i pachnące ciastka mamy już po 20 minutach. Jeśli macie nieco więcej(...)foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Jeśli decydujemy się na kruszonkę nakładamy ją na babeczki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 min. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczki z poziomkami 224

mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Pieczemy 20-25 minut. Jeśli ma się dostatecznie dużo czasu (i ochoty) w trakcie pieczenia babeczek można przygotować ozdoby z masy cukrowej - ja zdecydowałam się na małe kwiatki poziomek. Gotowe babeczki wyciągamy z foremek i odstawiamy do przestudzenia

Ciastkozercy
Mini serniczki z jeżynami 422

trakcie pieczenia serniczki mogą trochę popękać, ale nie ma to większego znaczenia, bo kiedy ostygną, opadną i pęknięcia nie będą widoczne. Po wyciągnięciu z pieca serniczki odstawiamy do przestudzenia na około godzinę. Następnie dekorujemy świeżymi jeżynami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Czekoladowe babeczki z kremem jagodowym 225

Jagody i Nutella to jedna z najsmaczniejszych ciastkowych kombinacji jaką mogę sobie wyobrazić. Czekoladowe babeczki można w prawdzie piec z kostką czekolady w środku, ale to nie to samo co świeżo nałożony krem - trochę więcej pracy, ale efekt jest tego warty! Świeże jagody do środka i jagodowy krem na samą górę- taa daam - idealny deser na niedzielne popołudnie :) Składniki(...)odstawiamy do przestudzenia. Babeczki robimy według przepisu . Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki gotowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy 20-25 minut. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce przestudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej

Ciastkozercy
Wakacyjne ciasteczka 196

arbuzów. Kruche ciasto robimy według przepisu . Gotowe ciastko rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy ciasteczka. Wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Lukier robimy według przepisu . Gotowy lukier przekładamy do małych woreczków strunowych, dodajemy barwnik (lepiej za mało niż za dużo) i ugniatamy

Ciastkozercy
Babeczki z niespodzianką 327

Babeczki z niespodzianką pojawiły się już kiedyś na blogu (można je znaleźć tu ) tym razem jest to wersja do pieczenia. Do moich babeczek wykorzystałam niedawno kupione Lentilki w wersji mini, można jednak użyć dowolnych małych cukiereczków (także tych cukrowych zwykle wykorzystywanych do dekoracji). Babeczki z niespodzianką będą świetnym uzupełnieniem dziecięcych przyjęć urodzinowych - mnie kojarzą się trochę ze zwyczajem rozbijania(...)mnie M&Msy) Babeczki przygotowujemy według wybranego przepisu. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Ważne, żeby dekorować zupełnie zimne babeczki, żeby nie rozpuścić kremu. Czas, kiedy babeczki są w piecu lub kiedy czekamy, aż ostygną można wykorzystać na przygotowanie kremu. Do dekoracji, oprócz malutkich cukiereczków do środka babeczki, warto przygotować sobie także większe na krem. Otwór w babeczce możemy wyciąć

Ciastkozercy
Z cyklu do plecaka: rogale czekoladowo-orzechowe 184

trójkąta. Brzegi trójkątów zwilżamy wodą, żeby lepiej się sklejały i zwijamy rogaliki zaczynając od części z nadzieniem. Zagniatamy końcówki rogalików i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Z cyklu do plecaka: szybkie rogaliki z wiśniami 189

Nakładamy wiśnie lub dżem na szerszą część trójkąta i zawijamy rogaliki zaczynając tego brzegu. Zagniatamy końcówki rogalików i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Drożdżowe ślimaczki 393

żeby dało się je skleić. Prostokąty składamy wzdłuż, przyciskamy palcami brzegi, żeby zabezpieczyć nadzienie przed wypływaniem i zawijamy w ślimaczka. Ślimaczki układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Wieniec z nutellą i gruszkami / Nutella pear wreath 277

ciasto w naoliwionej misce, przykryj folią aluminiową lub ręcznikiem i odstaw na 1 godzinę lub do podwojenia objętości. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, natłuść blaszkę do pieczenia. Przełóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zagnieć dwukrotnie rękami, aby pozbyć się nagromadzonego powietrza. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 40×30 cm, następnie rozsmaruj(...)rulon wzdłuż na pół pozostawiając nietkniętą 3 cm końcówkę. Zawiń wokół siebie obie połówki w spiralę i połącz końce tworząc wieniec. Przełóż wieniec na blaszkę i wysmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20-25 minut, do ładnego zarumienienia, a po wyjęciu odstaw do ostygnięcia na 30 minut. Posyp cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego! English version Pear nutella wreath (1 wreath) Ingredients

karmelowy