się je kiedyś suszyło w piecu chlebowym calutką noc. A rano ... chrupało i kruszyło dookoła ;) Składniki: * 5 białek * 1,5 szklanki drobnego cukru Wykonanie: Białka podbić, dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż piana stanie się gęsta szklista, a cukier zupełnie się rozpuści. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać, przy pomocy rękawa cukierniczego, małe bezy
kolorowotorcikowosypkie składniki do mokrych, mieszając dokładnie. Na samym końcu wrzucam dżem. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wkładam do piekarnika na 45-50 minut, piekę w 180 stopniach do "suchego patyczka". Następnie wyjmuję i zostawiam do wystudzenia. Do małego rondelka wrzucam drobno posiekaną czekoladę (lub specjalne groszki czekoladowe) i dodaję mleko. Ciągle mieszając podgrzewam
W kuchni Karmel-itkiprzyprawy ( u mnie papryka/czosnek) Jarmuż dokładnie myjemy i wykrawamy twarde łodyżki. Lekko zwilżone liście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy solą oraz resztą przypraw przypraw. Pieczemy 5-10 minut w 150* Trzeba mieć je ciągle na oku aby się nie przypaliły
Kuchenny Skrawek Niebakoniec ucierania można wyrobić ciasto dłońmi - ciasto zafoliować i schłodzić - piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni - cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk - dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia - schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25g), formować kulki wielkości orzecha włoskiego - kuleczki obtaczać w mieszance(...)cukrowo-cynamonowej obtoczone kulki układać na blasze w dość dużych odstępach - kulki spłaszczać lekko szklanką z gładkim dnem na grubość 1-1,5cm - uformowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-18 minut, upieczone ciasteczka będą miały wyrośnięty środek, a włożony w ciastko patyczek, po wyjęciu będzie suchy - ciasteczka delikatnie zdjąć z blachy - przechowywać w szczelnym pojemniku Z powyższego przepisu
Smakołyki BerenikiCiąg dalszy przepisów kuchni gruzińskiej - Chaczapuri - danie mnie nieodparcie przywodzące na myśl nasze pierogi, tyle że przyrządzona z innego, bardziej puszystego ciasta i pieczone w piekarniku. Farsz składa się z różnych rodzajów sera, a całe danie, wbrew pozorom, nie jest zbytnio skomplikowane, a pachnie, wygląda i smakuje rewelacyjnie. Do przygotowania dania użyłem: 100 gram sera koziego, 100 gram sera żółtego(...)tworząc coś w rodzaju pierogów. Istotnym jest, aby farszu na cieście nie było zbyt dużo i aby nie dotykał on miejsce sklejenia ciasta, gdyż wówczas może wypłynąć w czasie pieczenia. Gotowe faszerowane ciasto ułożyłem na wyłożonej pergaminem blaszce i posmarowałem z góry delikatnie roztopionym masłem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni w włączonym termoobiegiem i zapiekałem w nim ciasto
Wyprawy kulinarneŚwietny pomysł na pyszny i niskokaloryczny obiad. Rolada z piersi kurczaka, z gruszką konferencją, młodą cukinią i pieczonym czosnkiem. Co tu dużo pisać zróbcie dzisiaj na obiadek! Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szt. podwójnej piersi z kurczaka - 2 gruszki konferencje - 1 młoda cukinia - czosnek - oliwa z oliwek - sól himalajska - łyżeczka miodu - pieprz kolorowy Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż, oprósz solą(...)obieramy i na łyżce oliwy podsmażamy wraz z cukinią przez 3 minutki. Wykładamy na pierś z kurczaka, polewamy miodem, rolujemy. Możecie spiąć patyczkami. Polewamy sosem z podsmażenia i oliwą, pieczemy pod przykryciem z foli aluminiowej, przez około 30-40 minut w nagrzanym piecu! Smakowało? ;-)))) Pięknej niedzieli Wam życzę! Buuuuuuuuziaki! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! Karola
SMYKWKUCHNIzrobiłam za pomocą foremki kwiatki. Układamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. na wysmarowanej tłuszczem i posypanej blaszce (w małych odległościach – ciastka delikatnie się puszą, pieczemy około 15 minut w zależności od piekarnika, w temperaturze 175º C. Ciasteczka studzimy. Karmel 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka miodu 50 g siekanych migdałów dodając do karmelu niedużą ilość miodu, mamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki kaszy manny 1 budyń waniliowy 1/2 kieliszka rumu Sposób przygotowania 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto , rozwałkować i przełożyć do formy 30 /30 wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem(...)partiami dodawać twaróg kaszę manną , budyń i rum .wymieszać . Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką . 3. Masę serową przełożyć na ciasto . 4. Piekarnik rozgrzać do temp 170 st, piec około 1 godziny , następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki , w ten sposób ostudzić sernik. 5. Po ostygnięciu sernik można : polukrować ,posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową. Rady Sernik
Sama słodycz i szczypta chiliOdstawić na pół godziny do lodówki . 3. Ciasto podzielić na 2 części z tym że jedna jest troszkę większa . 4. Blaszkę o wymiarach 24/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia , większą część ciasta zetrzeć równomiernie na grubych oczkach tarki(...)blaszki . 5. Jogurt wymieszać z cukrem , cukrem waniliowym , budyniem i wiórkami , dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać. 6. Warstwy; -- starte ciasto -- masa jogurtowa -- na wierzch starte ciasto 7. Piec w temp . 180/ 190 st. około 60 minut. 8. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem . Rady Ciasto najlepiej kroić gdy dobrze ostygnie , po około 2 godzinach
Sama słodycz i szczypta chiliSERNIK Z KULKAMI I MUSEM MANDARYNKOWYM PRZEPIS DOSTAŁAM OD TERENI Z PP Składniki 1/ ciasto: -15 dkg. margaryny -15 dkg.cukru -2 jajka -40 dkg. mąki -2 łyżeczki proszku do piecz. -3 łyżki gęstej śmietany -2 łyżki kakao 2/ masa serowa: -75 dkg. sera śmietankowego -3/4 szklanki cukru -4 jajka -2 białe budynie -1 cukier waniliowy 3/mus z nektarynek; -koszyczek(...)dałam cytrynowe Sposób przygotowania 1. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę i zagnieść.Połową ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do piecz. Z reszty zrobić małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. 2. Żółtka utrzeć z cukrem, potem serem.Przesiać do tego budynie i zmiksować. Białka ubić z cukrem waniliowym i wkręcić do masy serowej.Mas
Sama słodycz i szczypta chilibabkę czekoladowo - kokosową. Składniki Składniki 1 kostka margaryny 1/2 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z wiórek; 1 szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki cukru 5 białek Sposób przygotowania 1. Do rondelka wkładamy margarynę , chwilkę czekamy żeby się rozpuściła, dodajemy ; mleko, cukier , cukier waniliowy(...)margaryną i posypujemy bułką tartą. 6. Ciasto dzielimy na 2 równe części. 1. jedną część wlewamy do foremki 7. następnie delikatnie wykładamy masę z wiórek wlewamy resztę ciasta 8 Pieczemy w temp. 180 st. około 40 minut. sprawdzamy jednak patyczkiem czy się dobrze upiekło. 9 Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, można także polać polewą jeśli wolicie
Sama słodycz i szczypta chiliwymieszać , dodać mąkę z proszkiem , wymieszać , dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. 4 Blaszkę o wymiarach 24/28 lub dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . 5 Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około 40 minut. 6 Po upieczeniu i ostudzeniu przeciąć ciasto na pół , w jednej połowie delikatnie wydrążyć ciasto na około
Sama słodycz i szczypta chilisodą i jeszcze raz wymieszać . 4. Na końcu dodać ubitą piane z białek i delikatnie wszystko wymieszać łyżką . 5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto. 6. Piec w temp 180 st. do suchego patyczka około 25 minut. 7. Ciasto przestudzić i przeciąć na pół. Wykonanie masy: 0,5 l mleka i 3/4 szkl mleka 2 budynie waniliowe Winiary
Sama słodycz i szczypta chiliSposób przygotowania Na stolnicę wysypać mąkę dodać wszystkie podane na ciasto składniki Zagnieść ciasto , podzielić na 3 części. 3 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować 3 cienkie placki. Piec w temp 180 st. około 15 / 20 minut . wykonanie masy; 1. połowę mleka wlać do garnka , wsypać cukier i zagotować w drugiej połowie rozmieszać kaszę , do gotującego mleka wlewać kaszę
Sama słodycz i szczypta chilicukrem , dodać żółtka , olej , delikatnie wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , kakao i jeszcze raz wymieszać . 3. Dużą blaszkę taką z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . 4. Piec w temp 180 st. około 25 minut do suchego patyczka 5. Ściereczkę kuchenną namoczyć , przełożyć jeszcze ciepły biszkopt i zrolować ze ściereczką , ściereczkę ściągamy aż biszkopt przestygnie. 6. Galaretkę niebieską
Sama słodycz i szczypta chili