pieczenia - 22046 przepisów (strona:671/1470)

Babeczki z pesto i pomidorkami koktajlowymi 130

stopni. Wypełniamy silikonowe foremki na babeczki (lub klasyczną formę wyłożoną papierowymi papilotkami) do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 35 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien(...)mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu z twarożku i pesto. Po dokładnym wymieszaniu krem przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy, wyciskamy na babeczki i dekorujemy pomidorkami. Babeczki z pesto i pomidorkami koktajlowymi Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczki z porem i mozzarellą 311

Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli pieprz gałka muszkatołowa 100 ml wody 100 ml oliwy z oliwek 1 jajko 0,5 małego pora 100 g mozzarelli Suche składniki mieszamy razem w misce. Oliwę, wodę i jajko dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Kroimy por w drobne paseczki, a mozzarelle w kostkę(...)metalowe foremki (wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką lub bułką tartą) wypełniamy ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy aż się zarumienią, około 35 min. Babeczki z porem i mozzarellą Smacznego

Ciastkozercy
Murzynek 362

delikatnie drucianą trzepaczką. Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i układamy na niej wiśnie (ciasto możemy też przekroić i przełożyć dżemem już po upieczeniu). Pieczemy około 40 min. W naczyniu do fondue (lub w kąpieli wodnej) topimy czekoladę i polewamy nią przestudzone ciasto. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Mini pizzeriny 186

Wycinamy małe kwadraty, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni. Na każdy kwadrat nakładamy sos, salami, oliwki i mozzarellę. Pieczemy około 15 min. Mini pizzeriny Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Rogaliki z masłem orzechowym 194

jest także to, że zamknięte w metalowej puszcze lub słoiku mogą być przechowywane nawet tydzień czy dwa i ciągle są pyszne. Choć osobiście uważam, że te ciepłe prosto z pieca nie mają konkurencji, zawsze dobrze jest mieć w domu coś dobrego dla niezapowiedzianych gości:) Składniki: 500 g mąki 1 kostka margaryny 100 ml mleka 60 g drożdży 2 łyżki cukru(...)każdego kwadratu kładziemy łyżeczkę masła orzechowego i zwijamy kwadrat na ukos zaczynając od rogu z nadzieniem. Brzegi rogalika zagniatamy i łaczymy razem. Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 15 min. Cukier puder rozrabiamy w łyżce wody, orzechy kroimy na drobne kawałki. Przestudzone rogaliki dekorujemy lukrem i przyklejamy na niego orzechy. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Tarteletki ze śliwkami 171

gorąco - zapiekane ze śliwkami czy jabłkami i posypane kruszonką. Składniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki konfitura śliwkowa Składniki na kruszonkę znajdziecie tu   Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka(...)spodów. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wnętrza tarteletek smarujemy konfiturą. Śliwki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy na konfiturę. Całość przykrywamy cienkimi paskami ciasta i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15-20 min. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Mazurek z owocami 138

środka: ananas z puszki, winogrona, kwaśny dżem (np. z porzeczki) Polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczenia Przed pieczeniem biszkoptu warto zrobić sobie już krem . Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Pieczemy na dużej blaszce, żeby móc go później przekroić na pół (lub na 4 części jeśli ktoś ma ochotę na wysokiego mazurka). Biszkopt kroimy na cztery części. Można użyć do tego

Ciastkozercy
Z cyklu Fitness: ciasteczka zbożowe 148

wytrzymuje słoik z ciastkami ;)).   Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych garść ziaren lnu (siemię lniane) garść słonecznika bakalie (np. mieszanka studencka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru trzcinowego 0,5 kostki masła 1 jajko skórka pomarańczowa (lub aromat)   Suche składniki mieszamy razem(...)dużej misce. Większe orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy jajko, miękkie masło i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość największych bakalii, około 0,5 cm i wykrawamy kółka szklanką. Ciasteczka pieczemy około 20 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciatkożercy

Ciastkozercy
Ciasteczka dla Mamy 145

proste :) Składniki na kruche ciasteczka Składniki na lukier +kolorowe barwniki spożywcze Ciasteczka przygotowujemy według przepisu . Wykrojone z ciasta serduszka przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem lub papierem do pieczenia, pieczemy około 10 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Po upieczeniu ciasteczek czas przygotować lukier i opakowanie. Gotowy lukier przekładamy do woreczków strunowych i farbujemy na kilka różnych kolorów. Jeśli

Ciastkozercy
Babeczki z kremem malinowym 171

serka mascarpone 0,5 szklanki malin 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie) + maliny i listki mięty do dekoracji Babeczki przygotowujemy według przepisu . Pieczemy około 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. W dużej misce miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy(...)Jeśli chcemy, żeby krem był nieco mniej "sztywny" możemy dodać trochę więcej śmietany kremówki. Babeczki wyciągamy z pieca i odstawiamy do przestudzenia. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim przestudzone babeczki. Na każdej układamy kilka malin i listek mięty jako dekorację. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczki z jagodami 340

Babeczki z jagodami Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na pieczenie, a do tego lubicie jagody (coraz łatwiej znaleźć je ostatnio na straganach i w warzywniakach) babeczki z jagodami to świetny pomysł na deser. Do prostych babeczek waniliowych dodajemy garść jagód, mieszamy i przekładamy do foremek - ciepłe i pachnące ciastka mamy już po 20 minutach. Jeśli macie nieco więcej(...)foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Jeśli decydujemy się na kruszonkę nakładamy ją na babeczki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 min. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczki z poziomkami 185

mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Pieczemy 20-25 minut. Jeśli ma się dostatecznie dużo czasu (i ochoty) w trakcie pieczenia babeczek można przygotować ozdoby z masy cukrowej - ja zdecydowałam się na małe kwiatki poziomek. Gotowe babeczki wyciągamy z foremek i odstawiamy do przestudzenia

Ciastkozercy
Mini serniczki z jeżynami 380

trakcie pieczenia serniczki mogą trochę popękać, ale nie ma to większego znaczenia, bo kiedy ostygną, opadną i pęknięcia nie będą widoczne. Po wyciągnięciu z pieca serniczki odstawiamy do przestudzenia na około godzinę. Następnie dekorujemy świeżymi jeżynami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Czekoladowe babeczki z kremem jagodowym 187

Jagody i Nutella to jedna z najsmaczniejszych ciastkowych kombinacji jaką mogę sobie wyobrazić. Czekoladowe babeczki można w prawdzie piec z kostką czekolady w środku, ale to nie to samo co świeżo nałożony krem - trochę więcej pracy, ale efekt jest tego warty! Świeże jagody do środka i jagodowy krem na samą górę- taa daam - idealny deser na niedzielne popołudnie :) Składniki(...)odstawiamy do przestudzenia. Babeczki robimy według przepisu . Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki gotowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy 20-25 minut. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce przestudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej

Ciastkozercy