przed świętami - Ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na kształt blaszki na papierze do pieczenia (ciasto ma mieć nie więcej niż 5 mm), pieczemy w 180st C. przez 15-20 min. Takk robimy z każdym kawałkiem ciasta. POWIDŁA ŚLIWKOWE: 1 słoiczek powideł śliwkowych (410g) 150 g suszonych śliwek starta skórka z 1/2 pomarańczy 1/3 łyżeczki cynamonu opcjonalnie
charlotte gotujeprzypraw wsypać). Dokładnie wszystko razem łączymy, a następnie przykładamy do aluminiowej foremki lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st C i pieczemy pasztet ok. 40 - 60min (zależy od tego jaka jest grubość pasztetu i od piekarnika, wierzch ma być przypieczony). Po tym czasie go wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia, a następnie
charlotte gotujerozmieszaniu było ok, ogólnie składniki powinny zrobić się mokre. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy granolę, pamiętając o tym aby warstwa nie była za gruba. Pieczemy do czasu zrumienienia się składników w 180st C. (mi zajęło to 30min). Po tym czasie wyciągamy blaszkę i odstawiamy na przynajmniej 30 min, aby nam to ostygło, a następnie łamiemy granolę
charlotte gotujepapierem do pieczenia i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Każdego bajgla smarujemy wodą z miodem i obtaczamy w sezamie. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C i pieczemy bułeczki ok 25 min. Studzimy na kratce. Smacznego
charlotte gotujeżelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody 1/2 szkl cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Beza : Płaską, dużą blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia na którym rysujemy 2 okręgi - jeden mniejszy, drugi większy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy cukier, ciągle ucierając mikserem białka(...)Dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Ubitą pianę wykładamy na dwa narysowane okręgi, wyrównując boki bezy ku górze. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i wkładamy blaszkę, pieczemy w tej temperaturze 5 min, a następnie zmniejszamy temp do 140st C i suszymy bezę 75 - 80min. (jeżli bardzo będzie nam się przypiekała, możemy zmniejszyć jeszcze temp
charlotte gotujenajbardziej możemy zrobić ją też w keksówce jako zwykłe ciacho :) Przepis ze strony smaker.pl. Składniki: 7 białek 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl oleju 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki kakao 1/3 szkl maku 4 łyżki wody Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo(...)kakaowe -> różowe -> z makiem. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i pieczemy ciacho ok 40 - 45min do suchego patyczka (jeśli zacznie nam się za szybko przypiekać, to przykrywamy babeczkę folią aluminiową). Po upieczeniu wyjmujemy ją z blaszki i studzimy. Już ostudzoną dowolnie dekorujemy. Smacznego
charlotte gotujesiebie jeszcze coś tam dosypać :) Ciasto : 3,5 szkl mąki 250 g margaryny 1szkl śmietany 12% lub 18% 6 żółtek 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza : 6 białek 12 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe Masa budyniowa : 3 opakowania budyniu waniliowego 3 szkl mleka 4 łyżki cukru 250 g margaryny Dodatkowo : słoik wiśni z kompotu(...)bierzemy drugą część ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek, kładziemy go na ubitej pianie i lekko dociskamy. (pierwsza część ciasta - piana i wiśnie - druga część ciasta). Tak przygotowane ciasto pieczemy ok 15 - 20 min w 180st C. Czynność powtarzamy z resztą ciasta, mają nam wyjść 3 placki trójwarstwowe. Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę
charlotte gotujekażdej strony solą, pieprzem i sproszkowanym czosnkiem. Obtaczamy w mące, jajku roztrzepanym z paprykami - a na końcu - w pokruszonych płatkach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni z termoobiegiem przez 60-65 minut. Podajemy z domowym sosem barbecue , frytkami i np. sałatą. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjezwijamy na macie obsypanej siekanymi orzechami włoskimi (maja się przykleić do ciasta) i kroimy w plasterki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem. Pieczemy ciasteczka 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. kruche ciasteczka wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe zajadamy z apetytem. Smacznego. The post Ciasteczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobsuszamy, zalewamy oliwą, posypujemy solą lub dowolnymi przyprawami wg uznania, dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.30-40 minut na termoobiegu. W trakcie kilkakrotnie należy całość przemieszać, by ziarna równo się rumieniły. Ja prażyłam moje 35 minut. Wyjęłam gdyż zaczęły strzelać. Pyszne do chrupania zarówno jeszcze letnie
Smaczne Zdrowepapierem do pieczenia, samo dno, boki smarujemy masłem. Łyżkę konfitury pomarańczowej rozpuszczamy w garnku, na małej mocy palinka. Wykładamy połowę masy, następnie rozpuszczoną konfiturę i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy około 50-60 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Patyczek nie może być mokry aczkolwiek możecie mieć wrażenie, że ciasto po wyjęciu jest
Made By Mom And Sonjajek 100 g cukru 5 białek 80 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 0,5 litra śmietany 2 łyżki cukru do śmietany pół filiżanki cukru pudru Wykonanie: Blachę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem pergaminowym. Przygotować truskawki, podzielić je na ćwiartki i posypać cukrem (2 łyżki) i pozostawić pod przykryciem do nasiąknięcia. Następnie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Żółtka utrzeć(...)sztywną pianę i wmieszać do masy żółtkowej. Dodać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i ostrożnie wszystko razem wymieszać. Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze pergaminowym i na środkowym poziomie piekarnika pieczemy przez 10 minut. Po upieczeniu ściągamy papier pergaminowy. Placek biszkoptowy przekładamy na ściereczkę kuchenną (wilgotną) do wystygnięcia lub zaraz po upieczeniu zwijamy biszkopt w roladę. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
Serce zamknięte w formie pysznościkruszonkę: Łączymy ze sobą cukier, mąkę pszenną oraz twarde masło. Wkładamy do lodówki. Myjemy i osuszamy borówki, dodajemy do nich cukier i mąkę ziemniaczaną - mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy(...)ciasta małe bułeczki, wkładając do nich borówki. Bułeczki zostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut. Następnie musimy posmarować bułeczki jajkiem i posypać kruszonką. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy bułeczki 25 minut. Życzę smacznego! :) Kulinarne akcje! Dziękuję za inspirację : margarytka
Serce zamknięte w formie pysznościcukru 3 łyżki jagód WYKONANIE: CIASTO: Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Następnie blenderem skruszyć ciasta bardzo drobno. Do zmielonych ciastek dodać masło, wymieszać dokładnie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszane składniki wyłożyć na formę o średnicy 16 cm. Wkładamy do lodówki. MASA SEROWA: Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Łamiemy czekoladę i dajemy do rondelka. Wlewamy śmietankę(...)wkładamy do piekarnika na 1h i 30 minut. GÓRNA MASA: łączymy ze sobą jogurt i cukier. Po upieczeniu ciasta zaraz wykładamy jogurt na wierzch ciasta i posypujemy jagodami. Pieczemy jeszcze przez 18 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do stężenia na około 8 godzin. (Ja zrobiłam ciasto późnym wieczorem, więc ciasto miało całą noc na "odpoczynek". Gdyby
Serce zamknięte w formie pysznościlub smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto na blaszkę i układamy śliwki. Posypujemy kruszonką i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut
Serce zamknięte w formie pyszności