śmietany 30 % 250 g mascarpone 6 łyżek cukru likier amaretto (bądź inny wyraźny w smaku alkohol) ciemne kakao Wykonanie: Przykrywamy dno tortownicy 18-20 cm papierem do pieczenia. Biszkopty dzielimy na pół i układamy pionowo dookoła tortownicy. Zimną kawę łączymy z amaretto (do smaku). Biszkopty (jeden po drugim) szybko moczymy w przygotowanej mieszaninie i układamy na dnie
Malinowe Pocałunkiłosoś są na tyle słone, że wystarczy. Można posypać białym pieprzem. Zwinąć tworząc roladę i kroić plastry. Blachę wyłożyć papierem pieczenia. Układać ślimaczki. Każdy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 30 min w 180 stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl) Trzecie miejsce minutnik otrzymuje bozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie. Potrzebne składniki; 5gron porzeczek
Malinowe Pocałunkimiodu 3 łyżeczki zelatyny Wykonanie: ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiewamy razem z kakao i odkładamy. Kwadratową tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Jaja miksujemy razem z cukrem (nie oddzielamy białek od żółtek) na najwyższych obrotach miksera ok 15 min. do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Całość powinna potroić swoją(...)objętość. Mieszamy to delikatnie z przesianymi mąkami i na koniec dodajemy roztopione i wystudzone masło (należy wcześniej masło wymieszać dokładnie z łyżką ciasta). Całość przelać do wyłożonej formy i piec w temp 175 stopni C ok 40 min. Kiedy wystygnie przekroić na pół. masa: Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody i odstawiamy na kilka min, aby napęczniała. I podejrzewając
Malinowe Pocałunkiprzesiałam przez sito. Dodałam ją do puszystej masy jajecznej i delikatnie wymieszałam łopatką. Masę wylałam na blaszkę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i ostrożnie upuściłam na podłogę wyłożoną ręcznikiem z wysokości około
Kulinarny Pamiętnikprzyprawy, wszystko mieszamy na jednolitą masę. Następnie dokładamy starty ser żółty, koperek i papryczkę chilli, mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy na ciasto z nadzieniem... ...i pieczemy ok 40 min w temperaturze 200 stopni. Podczas pieczenia quiche w całym mieszkaniu rozchodzi się niesamowity zapach, pobudzający apetyt :) Quiche to pyszne danie! Znika w mgnieniu
Taste Of My Daybiałek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Następnie powstałą masę wylewamy na blachę z wyposażenia piekarnika, na której wcześniej rozłożyliśmy papier do pieczenia. Całość pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na zmoczoną, wilgotną ścierkę, do wystygnięcia. Przystępujemy do przygotowania nadzienia do rolady. Nadzienie: serek śmietankowy
Taste Of My Dayprodukty łączymy i zagniatamy ciasto. Wykładamy je na formę i dokładnie ją nim oblepiamy, po czym nakłuwamy placek widelcem, by podczas pieczenia nie robiły się bańki powietrza. Ciasto pieczemy ok 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni, następnie układamy składniki tarty i zapiekamy
Taste Of My Daywolicie :)) łączymy wszystkie składniki. Ponieważ nie mam formy do pieczenia muffinek i babeczek, papilotki włożyłam do filiżanek i dopiero w tak przygotowane foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy stopień upieczenia przy pomocy patyka (może być patyk do szaszłyków), który po wyjęciu z ciastka, nie powinien być oblepiony
Taste Of My Dayścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy miód oraz jajko i ręką łączymy je w jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wykładamy łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temp 180 stopni przez 40 minut. Ciasteczka zawierają tylko naturalne składniki, dużo błonnika, przez co są zdrową słodką przekąską również dla osób dbających o linię, po zjedzeniu której długo
Taste Of My Dayrogalikach wykorzystałam marmoladę, ale możecie ją zastąpić też czekoladą lub owocami, np. cząstkami jabłka. Trójkąciki zawijamy, formujemy rogaliki i układamy na przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut. Po ostudzeniu obficie posypujemy je cukrem pudrem, lukrem lub inną słodką polewą :) Smacznego
Taste Of My DayDzisiaj kolejny wpis dla łasuchów :) Muffiny z białą czekoladą i żurawiną. Składniki: 1,5 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 85 g masła 200 ml mleka 2 jajka żurawina 100 - 150 g białej czekolady Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Masło roztapiamy(...)ostudzamy, następnie dodajemy czekoladę i mleko. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie łączymy je z masą czekoladowo, maślano mleczną i wyrabiamy ciasto :) Powstałą masą napełniamy foremki i pieczemy w temteraturze ok 180 - 200 stopni przez +/- 30 minut. Upieczone ciasteczka oprószamy cukrem pudrem i jemy :) Smacznego
Taste Of My Daybardzo, a to najzacniejsza dla mnie pochwała :D Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki otrąb pszennych i płatków owsianych garść rodzynek po łyżeczce: cynamonu, sody, proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru - można w zamian dodać słoik konfitur o dowolnym smaku (wówczas już nie dodajemy ani cukru, ani wody) 3/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 4 małe(...)suchymi składnikami dodajemy olej, wodę oraz starte jabłka, to one zapewnią wspaniałą wilgotność i świeżość naszym babeczkom. Całość mieszamy na jednolita masę, którą wypełniamy wcześniej przygotowane foremki. Pieczemy ok 30 minut sprawdzając stopień upieczenia przy pomocy patyczka. Jeśli po wyjęciu jest suchy, muffiny są gotowe. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, posypujemy nasz wypiek cukrem pudrem. Smacznego
Taste Of My Daystopni, w naczyniu żaroodpornym rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim połówki awokado wypełnione jajkiem oraz lekko przesmażony boczek. Jajka posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Pieczemy do ścięcia białka w temperaturze 200 stopni (ok 20 minut). Wyjmujemy z piekarnika i jemy :) Jemy, jak mój "mięsożerny" Najukochańszy, z "chipsem" ze spieczonego boczku
Taste Of My Dayktóre wykorzystałam do wypieku muffinków - Muffiny dyniowe ) wykorzystałam je do wykonania ciasteczek z malin oraz dodatkiem świeżego jabłka. Składniki: 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,3 szkl. cukru jabłko szklanka "pijanych" malin 0,5 szkl. jogurtu naturalnego / kefiru / maślanki 2 jajka(...)szkl. ojeju roślinnego łyżka miodu Wykonanie: W osobnych naczyniach mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Następnie zawartość dwóch naczyń mieszamy na jednolitą masę, którą napełniamy foremki na muffiny. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jedząc muffiny wyczuwalne są w nich pestki z malin, które "chrupią" w zębach, jednak jest to miły deser i dodatek
Taste Of My Daycukru 2 łyżki masła 2,5 łyżeczki drożdży instant 2,5 łyżeczki soli 3,5 szklanki mąki (użyłam pszennej) 1 szklanka wody kropla oleju do nasmarowania miski papier do pieczenia woda do spryskania piekarnika Przygotowanie: Mleko gotujemy. gdy zacznie się gotować, ściągamy z ognia, dodajemy cukier i masło, mieszamy, aż do połączenia się składników. Przelewamy do miski, studzimy(...)podobno ;) Formujemy bagietki, nacinamy je wzdłuż (nie przecinamy!) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Przed zamknięciem drzwi należy spryskać środek piekarnika wodą, co przyczyni się do powstania smacznej, chrupiącej skórki :) pieczemy ok. 35-40min w 200'C. Moje bagietki znalazły się w piekarniku w II turach. Przyznam się, że pierwsza z nich niestety wyszła z małym zakalcem. Podejrzewam
Kitchens Alphabet