pieczenia - 22046 przepisów (strona:686/1470)

Pasztet z żurawiną i pistacjami 187

sztywna pianę z odrobiną soli. Drewnianą łyżką delikatnie wymieszać z masą mięsną. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia. Włożyć pasztet do formy, wyrównać wierzch i posypać ziarnami pieprzu. Piec ok. 50 minut w tem 190C

Apetyczna babeczka
Chleb dyniowy 156

bochen. Ułóż na blaszce do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika natnij ciasto z góry bardzo ostrym nożem. Piekarnik nagrzej do 180 C i piecz ok 40 - 50 minut. Po upieczeniu odstaw na kratkę kuchenną do wystygnięcia

Apetyczna babeczka
Syryjskie chlebki cebulowe 181

częściej używa się do ich wyrabiania białej mąki. Chlebki syryjskie posypane są pyszną, aromatyczną mieszanką cebuli, ziół i przypraw. Firma Guardini oferuje całą gamę wysokiej jakości foremek, dzięki którym pieczenie staje się prawdziwą przyjemnością, produkty dostępne na stronie homemart.pl Składniki na 6-8 chlebków: 45 dag mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 dag świeżych drożdży 280 ml ciepłej wody(...)misce wymieszać posikaną cebulę z kminem rzymskim, kolendra i miętą. Posmarować chlebki oliwą z oliwek, posypać równomiernie mieszanką ziołowo - cebulową, można posypać grubą solą, i piec 15-20 minut. Przyprawy można również rozgnieść w moździerzu, będą jeszcze bardziej aromatyczne. Podawać na ciepło.   źródło,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Paluszki grissini z sezamem 169

rozciągnięciu obtoczyć każdy paluszek w sezamie. Ułożyć wszystkie na blachach, w dość dużych odstępach. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, by wyrosły. Piec 15-20 minut. Przełożyć na metalową kratkę, ostudzić. Podczas pieczenia grassini należy przewrócić na drugą stronę, by paluszki przyrumieniły się równomiernie. źródło ,,encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Baranki Wielkanocne bez foremek 227

wyciąć formę baranka, przykładać do ciasta i bardzo ostrym nożem wycinać kontur baranka, dodatkowo wyciąć po dwa kawałeczki na ucho i ogon. Blaszki posmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia i układać baranki w dużej odległości od siebie. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C. 4. Morele osączyć, pokroić w słupki lub plastry. Na każdym baranku położyć kilka plastrów(...)kokos, mąkę, cukier zagnieść, rozkruszyć na cząstkach moreli i jedną cząstkę uformować na oko. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować nóżki, boki i głowę baranka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Upieczone baranki przestudzić, można posypać cukrem pudrem i ozdobić kokardką. źródło,, wielka księga ciast

Apetyczna babeczka
Żytni zakwas na żur 170

małą ilością razowej to otrzymacie barszcz biały, znacznie delikatniejszy od żuru. Potrzebujemy 4-5 dni, aby można było go użyć. Ja zawsze dodaje kromkę czerstwego chleba, który był pieczony na zakwasie, przyspiesza to proces kiszenia żuru, dodanie chleba pieczonego na drożdżach nie da tego efektu. Drugim składnikiem, który warto dodać jest czosnek, teoria mówi, że spowalnia proces kiszenia, zaś moja(...)dowodzi, że spowalnia minimalnie, góra o jeden dzień, a smak i aromat czosnku jest wart poczekania dnia dłużej. Składniki: szklanka grubej mąki żytniej typ 2000  kromka czerstwego chleba pieczonego na zakwasie 2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu  kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe  1 litr wody Wodę należy przegotować, lekko przestudzić i jeszcze gorącą zalewać

Apetyczna babeczka
Anadama czyli chleb z melasą 168

Anna, która zamiast przyrządzić mu kolacje, zostawiła w kuchni jedynie papkę ze zmielonej kukurydzy i nieco melasy. Wzburzony małżonek wymieszał te składniki z mąką, wodą i drożdżami, wstawił do pieca , mrucząc pod nosem ,,Anna, damn her,, , co znaczy: ,,Niech diabli wezmą Annę,, Jeśli chcecie kupić dobrej jakości melasę zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl . Składniki: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej(...)przełożyć do przygotowanych foremek. Przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 35-45 minut, by ciasto wyrosło. 6. Rozgrzać piekarnik do tem 200C. Zrobić nacięcia ostrym nożem na bochenkach. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć tem. do 180C i piec jeszcze 35-40 minut. Po upieczeniu przełożyć bochenki na metalową kratkę, by ostygły. Najsmaczniejszy chleb jest podawany na ciepło. źródło ,, encyklopedia

Apetyczna babeczka
Rolada z piersi indyka 199

liście szałwii: z wierzchu rozprowadzić równomiernie farsz. Zwinąć w roladę, obwiązać nicią lub sznurkiem kuchennym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać olejem i sosem. Piec w tem. 160C przez ok. 60-80 minut. Pod koniec pieczenia sos zaciągnąć zasmażką z masła i mąki. Farsz: 5 dag pieczarek 2-3 ząbki czosnku 15 dag sera żółtego 2 żółtka kilka łyżek oleju

Apetyczna babeczka
Szwajcarska chałka 142

ciepłej wody 7 dag cukru kryształu, (to dodatek jeśli lubicie chałkę na słodko) Do posmarowania: 1 łyżka wody 1 żółtko Do wypieku chałek świetnie sprawdzają się płaskie formy do pieczenia , które możecie obejrzeć na stronie homemart.pl . 1. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Rozetrzeć w dzbanku drożdże z wodą. 2. Podgrzać śmietanę w rondlu na małym ogniu(...)przygotowanej blaszce, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. 5. Rozgrzać piekarnik do 190C. Żółtko utrzeć z wodą na glazurę i posmarować wyrośniętą bułkę. Piec 30-35 minut, aż się przyrumieni. Ostudzić chałkę na metalowej kratce. Źródło ,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Węgierski chleb farmerski 159

chleb wyróżnia się złocistą skórką posypaną ziarnami kopru włoskiego. Bułeczki z tego samego ciasta są równie smaczne - należy je piec 20 minut. Koper włoski oraz inne przyprawy znajdzie na stronie Owocowyego Raju . Składniki na 1 bochenek: 45 dag mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 dag świeżych drożdży 2 łyżki roztopionego masła 1 i 1/8 szk ciepłej wody(...)odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. 5. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Roztrzepać białko z solą i posmarować nim bochenek. Posypać ziarnami kopru. Zrobić nożem nacięcie wzdłuż bochenka. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć tem. do 180C i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić na kuchennej kratce. Źródło ,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Marokański chleb świąteczny 181

natłuszczoną folią i odstawić na 45 minut, by wyrosło. 7. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Posmarować bochenek wodą i posypać pestkami słonecznika. Piec 30-35 minut, aż się przyrumieni, jeśli robimy większy bochen z podwójnej porcji czas pieczenia należy wydłużyć do 45-50 minut. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę, żeby ostygł. Źródło ,,encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Jabłkowe ciasto z kruszonką cynamonową 167

łyżek mleka Dodatkowo: 3-4 jabłka Kruszonka: 7 dag mąki pszennej 4 dag cukru 5 dag masła 1/3 szklanki błonnika jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu 1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub dobrze wysmarować tłuszczem.  2. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i dokładnie zmiksować. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie zagnieść  ponownie ciasto na stolnicy(...)Jabłka obrać, pokroić na płaskie plastry i wyłożyć równo na wierzch ciasta. 4. Składniki na kruszonkę zagnieść, aby powstały dość grube okruszki. Warstwą kruszonki wyłożyć na  jabłka. 5. Piec w tem, 190 C, ok 30-35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Drożdżowe z truskawkami i kruszonką 163

mąki pszennej 25 dag cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 15 dag masła lub dobrej margaryny 6 jaj 10 dag świeżych drożdży szczypta soli 1. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 3-4 łyżki mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do dużej(...)pół i wykładamy nim przygotowane blaszki, po czym raz jeszcze odkładamy je do ponownego wyrośnięcia. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Na ciasto układamy truskawki, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 50-60 minut. Kruszonka: 35 dag mąki pszennej 15 dag cukru kryształu 20 dag masła lub margaryny Zagniatamy kruszonkę z podanych składników, posypujemy wierzch ciasta. Dodatkowo: 1 kg truskawek

Apetyczna babeczka
Ciasto drożdżowe z wiśniami i marcepanem 173

wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. 3. Wiśnie umyć, wydrylować i pozostawić na sitku, aby ociekły z soku. Marcepan pokroić w kostkę lub cienkie plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180 C. Wyrośnięte ciasto ponownie ponownie zagnieść, następnie rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. 4. Żółtka i cukier ubić(...)żółtek kwaśną śmietanę, wymieszać. Białka ubić na sztywno,  połączyć z masą śmietanową. 5. Na wyrośnięte ciasto dajemy kolejno marcepan, wiśnie i zalewamy masą . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wierzch można posypać cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Pizza z oliwkami, chorizo i świeżą rukolą 180

zaczną wyrastać. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, wyrośnięte drożdże, zagniatamy, dzielimy na trzy części, formujemy kule i w rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę.  3. Podane składniki na sos łączymy(...)sobą i smarujemy cienko ciasto. Na sos pomidorowy ścieramy cienką warstwę dobrego sera żółtego, układamy  pokrojone w plastry chorizo, pieczarki oraz oliwki w proporcjach jakie lubimy. 4.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220 - 230 stopni przez ok. 7-8  minut. Gorącą pizzę posypujemy świeżymi listkami rukoli

Apetyczna babeczka