posmarować marynatą i wstawić do lodówki przynajmniej na 3h. Ja marynuję całą noc. Żeberka ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec pod grillem 30 min,w temp. 190 stop. Żeberka co 5 min przewracać na drugą stronę. W połowie pieczenia można podlać szklanką wody. Chrupiące żeberka podaję z opiekanymi ziemniakami i młodą kapustą. Marynata z miodem i ziołami nadaje
Kulinarny karnet Christopheradodatkiem soli i cukru, około 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć. Ciasto francuskie wyłożyć do przesmarowanego oliwą z oliwek naczynia, nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 190 oC piekarnika, piec 10 minut. Ciasto wyjąć, rozłożyć szparagi, pokrojoną w paski szynkę konserwową. 2 jajka roztrzepać, dodać śmietanę i starty ser mozzarella, wymieszać i polać nim szparagi z szynką. Posypać(...)listkami lubczyka i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Po około 10 minutach na wierzch wbić 2 jajka i trzymać w piecu jeszcze około 10 minut. Podawać gorące
Kulinarny karnet ChristopheraFrozen chocolate cake with ice cream cherry. Składniki. 4 jajka 175 g cukru 100 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 500 g lodów wiśniowo(...)śmietankowych 50 g czekolady Wykonanie. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao, wymieszać dokładnie. Nałożyć do formy z kominkiem, 23cm.lekko natłuszczonej i piec w temp.180stop.przez 30 minut. Zostawić w formie do przestygnięcia i następnie wyjąć. Ściąć z wierzchu plaster o grubości 1 cm. Z reszty za pomocą noża i łyżki usunąć ciasto pozostawiając
Kulinarny karnet Christopherajagody goji całą tablicę Mendelejewa. Składniki. 400 g batatów 17,5 dag cukru pudru 17,5 dag masła 3 jajka 20 dag mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy 1 szklanka jagody amerykańskiej ½ szkl. jagód goji ½ szkl. płatków czekoladowych ½ szkl. lukru cytrynowego Wykonanie. Obrane bataty obrać, pokroić , ugotować i zmiksować na puree. Masło utrzeć(...)łyżce mąkę z proszkiem, miksować. Dodać puree z batatów, aromat i dokładnie wymieszać. Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym z białka, cukru i soku z cytryny. Następnie posypałem jagodami goji i płatkami czekolady. Polecam, ciasto jest naprawdę warte
Kulinarny karnet ChristopheraCake white - black fruit. Kruche ,tarte z owocami. Składniki. 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szkl. cukru 125g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka śmietany 18% 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 30 dag truskawek 1 łyżka kisielu truskawkowego-proszek 3 białka 3/4 szkl. cukru Wykonanie. Zagnieść mąkę(...)Następnie zetrzeć na tarce ciasto ciemne. Białka ubić z cukrem .Truskawki wymieszać z kisielem i dodać do piany. Owocową pianę wyłożyć na ciasto . Na pianę zetrzeć trzecią część ciasta. Piec w temp.180-170 stop. około 40 minut. Przed podaniem posypać listkami mięty
Kulinarny karnet ChristopheraCheese cobweb. Składniki. 3/4 kostki masła 160-200 g cukru pudru 8 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie 1 laska wanilii 1 kg twarogu na sernik, mielonego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Wykonanie. Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość(...)środek formy naprzemiennie, po 2-3 łyżki stołowe białego i kawowego. Na wierzchu ciasta zaczynając od środka przeciągnąć kreski tworzące pajęczynę. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp.160 stop..60 minut. Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie. Brzegi serowej pajęczyny posmarowałem lukrem kawowym
Kulinarny karnet Christopherafolii do pieczenia. Nożem uformować 4 prostokąty z mięsa. Na każdym rozłożyć plaster szynki, kilka plasterków ogórka i trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak cukierek i piec w piekarniku około 30 minut w temp. 190 oC. Bardziej zaawansowani zrobią to w ręku i obsmażą roladki z każdej strony na patelni. Przesmażone na patelni lub upieczone w piekarniku
Kulinarny karnet Christopheraupieczonej roladki 100 ml śmietana 36% 1 łyżeczka sosu miętowego ew. 2 łyżeczki posiekanej drobno mięty Wykonanie . Piersi z kurczaka rozbić, doprawić, ułożyć na przesmarowanej oliwą foli do pieczenia. Uformować prostokąt. Całość posypać posiekaną pietruszką. Makaron gotować(...)minut, odcedzić. Czosnek drobno posiekać, krótko przesmażyć na oliwce, dodać makaron, wymieszać, przestudzić. Na utworzonym prostokącie z piersi, rozłożyć makaron, posypać startą mozzarellą, zwinąć w folii w rulon i piec w piekarniku 190 oC 30 minut. Sos. - wszystkie składniki wymieszać , gotować i zredukować do pożądanej gęstości. Można zaciągnąć dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Po wyjęciu rolady z piekarnika odczekać 5 minut
Kulinarny karnet ChristopheraLemon and cranberry cube. Składniki. 20 dag mąki pszennej 5 dag cukru 1 cukier waniliowy 100 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany kwaśnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 30 dag marmolady cytrynowej 1 szklanka żurawiny suszonej Wierzch. 3 jajka 5 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki migdałów w płatkach listki melisy(...)Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Białka ubić na pianę, dodając sok cytrynowy. Białka połączyć delikatnie z żółtkami i masę wyłożyć na żurawiny. Wierzch posypać płatkami migdałów. Piec w temp.180 stop. 35-40 minut. Kiedy przestygnie pokroić w kostkę i przybrać listkami melisy
Kulinarny karnet Christopheralipowego Sos cebulowo - koperkowy. 100 ml śmietany 18% 1 cebulka mała 1 łyżka koperku Sól, pieprz. Wykonanie. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Rozłożyć na papierze do pieczenia małe kopczyki. Piec w temp.180 stop. z nawiewem około 10 minut.Sprawdzać . 200 g borowików oczyścić ,pokroić na części i usmażyć na oleju razem z krążkami cebuli. Posypać solą i pieprzem do smaku
Kulinarny karnet Christopheramałych gruszek 1.5 szklanki wody 1 laska wanilii 200 g cukru 4 łyżki kakao 100 g czekolady gorzkiej 90 g masła 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Wykonanie. Wodę, 150 g cukru i wanilią gotować przez 5 minut, mieszając. Włożyć obrane gruszki z ogonkami i gotować około 10 minut, aż trochę zmiękną. Można dodać(...)zgęstnieje. Czekoladę roztopić razem z masłem, lekko przestudzić i dodać mąkę przesianą z proszkiem, jajko, resztę kakao i cukru. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanych foremek nałożyć ciasto i wcisnąć gruszki. Piec w temp.180 stop.przez 20 minut.Kiedy przestygną wyjąć z foremek i brzegi polać polewą kakaową. Osobno podaję polewę i każdy sobie gruszkę ozdobi
Kulinarny karnet ChristopheraWasp sting with figs Ciasto. 250 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 125 g masła Wierzch. 250 g ciasta francuskiego 100 g konfitury pomarańczowej 4 figi 125 g masła 125 g cukru 125 g migdałów ,płatki 1 łyżeczka miodu 1 jajko 1 łyżka mleka Wykonanie. Mąkę z proszkiem przesiać(...)rozmrożone ciasto francuskie. W rondelku stopić masło z cukrem, dodać miód, migdały i 2 minutki gotować mieszając. Przestudzić, dodać jajko wymieszane z mlekiem, wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście francuskim .Piec w temp.180 stop.około 45 minut. Ciasto jest bardzo smaczne i nie żądli
Kulinarny karnet Christopheradobrze się połączą. Dodać jajko i rum, wymieszać i przestudzić. Masę czekoladową wyłożyć na podpieczony spód i ułożyć gruszki. Polać je odrobiną syropu winnego . Ciasto wstawić ponownie do pieca na 20-25 minut. Po wyjęciu wystudzić , wyłożyć na paterę i kroić. Gruszki w czekoladzie z orzechami na cieście francuskim. Składniki. 150 g ciasta francuskiego 2 gruszki 1 łyżeczka masła(...)pasek o szerokości 2 cm i nałożyć wokół brzegu krążka. W środek wyłożyć masę czekoladową i ułożyć ósemki gruszek. Gruszki polać odrobiną stopionego masła i posypać cukrem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni. Pyszna jest na ciepło z porcją bitej śmietany. Tarta z gruszką i migdałami. Składniki. Ciasto. 20 dag mąki pszennej 10 dag masła
Kulinarny karnet Christopheraśrodek nałożyć chrzan wymieszany z pastą wasabi, brzegi skleić i włożyć do formy do pieczenia muffinek. Nasze "babeczki" nałożyć do 2/3 wysokości. Na koniec wszystkie wyrównać łyżeczką. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 190 oC. Są bardzo dobre jako ciepła przekąska. Ja podałem z "żagielkiem" z kiszonego ogórka
Kulinarny karnet Christopherapasztetu i zwinąć jak de volailla. Każdą roladkę zawinąć w plasterki boczku. Na czas pieczenia, boczek spiąć wykałaczkami. Wstawić do nagrzanego do 190 oC piekarnika piec 25 minut
Kulinarny karnet Christophera