zapraszam do dalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów [ jeśli ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..i wspólnego pieczenia . . A teraz najczęściej oglądana 10.. Pieczone ziemniaki Zupa-krem z cukinii Sałatka z pieczarek,papryki na zimę Schabowy wg Magdy Gessler Chrupiące kukurydziane serniczki Szybki piernik Sok z aronii Najprostszy jabłecznik Jabłka na zimę
Moje domowe kucharzeniedodać na patelnię z cebulą i boczkiem, przyprawić solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i mielonym kminkiem. Pietruszkę posiekać i dodać do farszu. Ciasto dość cienko rozwałkować na papierze do pieczenia i posypać(...)bułką tartą. Przestudzony (i ewentualnie odsączony z oleju) farsz wyłożyć na ciasto. Ser żółty zetrzeć i posypać nim farsz. Ciasto zwinąć w długi rulon, oba końce podwinąć pod spód. Piec w rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) piekarniku przez ok 35 minut, wierzch powinien się lekko zarumienić
Ze smakiem i z pasjąplastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki układamy w pewnych odstępach gdyż jeszcze podrosną . Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. Pieczemy około 15-20 min. Po wystygnięciu lukrujemy. Lukier przygotowujemy gotując cukier z sokiem z cytryny i wodą, gdy zgęstnieje smarujemy nim drożdżówki. Smacznego:) The post Drożdżówki dyniowe z cynamonem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Krem "biała dama": 2 śmietany 30 % 2 serki homogenizowane po 20 dag każdy 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy
Salonik smakówdodając po jednym jajku, do momentu, aż stanie się lśniąca. Za pomocą szprycy lub worka cukierniczego ( w ostateczności - łyżką ) wyciskać na blachę wyłożonej papierem do pieczenia małe ptysie. Piec w 180 stopniach C przez 25-30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić ptysie w piekarniku do ostygnięcia. Ptysie przekrajać na pół. Serek Almette zmiksować
kolorowotorcikowoWykonanie: Bagietki pokroić pod skosem na niezbyt grube kromki. Każdą posmarować oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C, wstawić blaszkę i piec przez kilka minut, aż lekko przypieką się od spodu. Jeszcze ciepłe grzanki posmarować serkiem Almette i na każdej ułożyć plaster figi. Grzanki posypać listkami tymianku oraz bazylii i polać miodem
Pasja Smakupieczenia [ ja nie zawijałam] . Umieścić zawijasy na blasze w dość dużych odstępach, a następnie posmarować rogale jajkiem. Blachę z rogalami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut
Moje domowe kucharzeniemuffinek. Składniki: 125g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka wiórek kokosowych 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 1,5 tabliczki czekolady karmelowej ( lub zwykłej białej) posypka cukrowa Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Mąkę, proszek, sodę i wiórki mieszamy razem w jednej misce. Całe jajka ubijamy(...)otrzymamy puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt i olej, miksujemy do połączenia składników. Wszystko wlewamy do przygotowanych uprzednio suchych składników i delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Czekoladę rozpuszczamy na parze, smarujemy każdą babeczkę i dekorujemy posypką. Pozostawiamy, aż czekolada zastygnie. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaspłaszczamy, dłuższe brzegi składamy do środka, ponownie spłaszczamy i zginamy wszystkie brzegi do środka łącząc je ze sobą. Teraz formułujemy kształt chleba i przekładamy częścią łączoną na blachę do pieczenia, posypaną mąką. Takie(...)zwijanie ciasta powoduje, szybsze rośnięcie, gdyż będzie bardziej napowietrzone. Nożem delikatnie nacinamy ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godz. w ciepłym miejscu. Chlebek będzie rósł. Chleb pieczemy ok. 35 – 40 min w rozgrzanym piekarniku do 180 ° C stopni. Żeby skórka była chrupiąca i błyszcząca smarujemy wodą zaraz po wyciągnięciu chleba z piekarnika. Zanim zaczniemy kroić
Moniki Smakołykipłyn. Doprawiamy masę czarnym pieprzem i pieprzem Cayenne. Każdy dołek w blaszce smarujemy olejem, wkładamy masę ziemniaczano-dyniową, dociskamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut. Pod koniec pieczenia w każdy placek wkładamy małą gałązkę rozmarynu. Można podawać rösti z łyżką gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany. Rösti z dodatkiem dyni to bardzo smaczna propozycja
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłupki, po czym formować ruloniki. Obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 1 godzinę
Praktyczna plNastępnie należy je osuszyć ściereczką. 2. Następnie trzeba nastawić piekarnik na 50 st.C i wstawić do niego blaszkę z rozłożonymi na papierze do pieczenia osuszonymi pestkami dyni. Piec je przez ok. 1 godzinę, a następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim pestki do wystygnięcia. W międzyczasie można je jeszcze przemieszać. 3. Po ostygnięciu pestki przełożyć do miski
Pasja SmakuChyba stęskniłam się za pieczeniem bo jednego dnia upiekłam dwie tarty. Jedną, tartę z kurkami , już Wam przedstawiłam wiec czas na deser - tartę z figami i makiem. Właściwie to miało być ciasto ze śliwkami , ale kiedy ze straganu uśmiechnęły się do mnie dorodne figi musiałam je wziąć. Postanowiłam, wedle popularnego powiedzenia, połączyć figę z makiem i tylko pasternaku tutaj(...)tarta na kruchym spodzie a Agnieszki na francuskim. Każdy wybierze sobie ten, który bardziej mu się spodoba. Figi nadają się nie tylko do deserów - spróbujcie sałatki z fig i pieczonego kurczaka albo sałatki z figami i wątróbką ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzablaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można przygotować sobie od razu dwie blaszki i tę oczekującą wsunąć do lodówki. Wyjmujemy blaszkę z lodówki bezpośrednio przed wkładaniem do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C z termoobieg ok.15 minut, lub w 200*C program góra-dół.ok.15-20 minut. Smacznego
Smaczne Zdrowelekko zarobić i formować małe bułeczki. Naciąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować ciepłym mlekiem [zapomniałam] i odstawić na 20 do ponownego wyrośnięcia. Piec przez około 20 - 25 minut, aż bułki wyraźnie się zarumienią
Moje domowe kucharzenie