cukrem wanilinowym na pulchną masę. Do jaj dodajemy ser i miksujemy przez 2 minuty, po tym dodajemy masło, mąkę, oraz wiórki kokosowe i miksujemy kolejne 2 minuty. Forme do pieczenia o średnicy 26cm smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub mąką. Ciasto kruche dzielimy na dwie(...)równe części (2/3 na spód, 1/3 do dekoracji). Wiekszą częścią wyścielamy dno tortownicy i na to wylewamy masę serową. Pozostałe ciasto kruszymy lub ścieramy na tarce na górę sernika. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 1 godzinę. Po upieczeniu zostawiamy w wyłączonym piekarniku sernik jeszcze na 1 godzinę
Kuchnia Łukaszaczęści, z każdej części formujemy bułeczkę. Przekładamy na posmarowany masłem brytwan i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozkłuconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut
Kuchnia Łukaszamasy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, ostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy(u mnie 20x20 lecz może być nieco większa lub mniejsza). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut, sprawdzamy na suchy patyczek.Po upieczeniu ostudzamy. Karmelizowana dynia: Do nieprzywierającej patelni wsypujemy cukier i zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu
Kuchnia Łukaszawyleci. Dodaj barwnik i ponownie lekko miksujemy. Masę z białek przekładamy do worka cukierniczego i formujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze serduszka lub takie niby duszki. Pieczemy w rozgrzanym do 100 stopni piekarniku przez ok. 60-75 minut. Po upieczeniu studzimy w piekarniku. Kiedy bezy będą się studzić robimy karmel z krówek, do garnka wlewamy odrobinę wody
Kuchnia Łukaszakabaczki i papryka) Dressing: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sok z pomidora sól Przygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy solą, wyciskamy sok z połowy(...)pomidora i wyciskamy za pomocą praski czosnek. Odstawiamy na 5 minut. Rozgrzewamy grill (250 stopni) i wstawiamy warzywa na 5 minut. Po pięciu minutach przewracamy warzywa i ponownie pieczemy 5 minut, tą czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Przez serwowaniem polewamy sokiem pozostałym na dnie blachy. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaJaja ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy i dodajemy roztopione masło z miodem. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze i pieczemy z rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 8-10 minut. Po upieczeniu biszkopt rwiemy i wykładamy rwanym biszkoptem dno tortownicy. Biszkopt nasączamy herbatą i smarujemy konfiturą
Kuchnia Łukaszajuż bez obtaczania w mące. Kotleta szwem do dołu smażymy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron do lekkiego zrumienienia. Po tym przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaKubkiem wykrawamy krążki i przekładamy na blachę do pieczenia. Na każdy krążek kładziemy jedną łyżeczkę sosu i plasterek pokrojonej mozzarelli. Posypujemy odrobiną bazylii. Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku przez ok. 5-6 min. Po tym jeszcze 2 min pod grillem. Ostudzamy i serwujemy. Smacznego
Kuchnia Łukaszanowo. Ale fajnie, że wszystko się udało, ciasto smakowało jak tamte co jadłem raniej. Także chcę dodać że ta tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jej przygotowanie (bez pieczenia) zajmuje ok. 20 min, co jest bardzo przydatne w dni kiedy chcemy czegoś słodkiego, a nie mamy dużo czasu. Składniki: Ciasto pół-kruche: 200 g masła 2 łyżki miodu(...)odstawiamy na bok. Dla kremu dokładnie miksujemy wszystkie składniki, aby nie było grudek. Ostudzonym ciastem wylepiany dno i boki tortownicy. Na spód układamy jabłka i zalewamy kremem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy żółtym kiwi. Smacznego
Kuchnia Łukaszałyżkę jabłek prażonych. Zawijamy w takiego alla rogalika, odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem górę ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem z wodą (1:1). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut. Smacznego
Kuchnia Łukaszakroimy na dwu centymetrowe ślimaczki. Układamy w brytfance. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min. Przed pieczeniem górę ślimaczka smarujemy rozmąconym jajkiem z wodą (1:1). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut. Dekorujemy lukrem. Smacznego
Kuchnia Łukaszaosobnej misce ubijamy jaja z cukrem i dodajemy ostudzony ryż z mlekiem, mieszamy i wykładamy do formy do pieczenia (forma 35 cm x 20 cm). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35 min. Serwujemy z dżemem i truskawkami. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaTrudno jest mi wyobrazić Litewską kuchnię bez kugelisa (wym. kugielis) lub po prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu na wsiach, ale i upieczona w piekarniku smakuje bardzo dobrze. Uwielbiam litewską babkę ziemniaczaną, ale robię ją bardzo rzadko, bo jest to danie bardzo kaloryczne, ale bardzo bardzo smaczne. Zapraszam! Składniki: 1,5 kg ziemniaków(...)dodajemy jaja, mąkę, słoninę, cebulę ( z pozostałym od smażenia tłuszczem) i dokładnie mieszamy. Solimy i dodajemy pieprz. Powstałą masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min. Serwujemy z kwaśną śmietaną i Litewskim chlebem . Smacznego
Kuchnia Łukaszacukru łyżeczka soli 0.5 łyżeczki pieprzu olej Przygotowanie: Kabaczka kroimy w plasterki i układamy na blasze do pieczenia, posypujemy połową soli i pieprzu oraz lekko polewamy olejem. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min, po tym dodajemy sos pomidorowy
Kuchnia ŁukaszaPotem do masy serowej dodajemy rodzynki i ponownie mieszamy. Otrzymaną masę serową przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy, może to także być forma do pieczenia (20x30 cm). Sernik pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 80-90 min. Smacznego
Kuchnia Łukasza