pieczenia - 22046 przepisów (strona:708/1470)

Jak suszyć pestki dyni? 162

Następnie należy je osuszyć ściereczką.  2. Następnie trzeba nastawić piekarnik na 50 st.C i wstawić do niego blaszkę z rozłożonymi na papierze do pieczenia osuszonymi pestkami dyni. Piec je przez ok. 1 godzinę, a następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim pestki do wystygnięcia. W międzyczasie można je jeszcze przemieszać. 3. Po ostygnięciu pestki przełożyć do miski

Pasja Smaku
Normandzki chleb jabłkowy 131

Jakoś mi nie po drodze z piekarnią.  Mam ochotę, ale zawsze weekend wspólnego pieczenia mam zajęty.  Dlatego potem robię sobie sama, moją weekendową piekarnię.  Do chleba mistrza Hamelmana wykorzystałam nasz rodziny cydr.  Musiałam też przygotować chleb na zaczynie drożdżowym, bo zapomniałam odpowiednio wcześniej nakarmić zakwas.   Proporcje zaczynu podejrzałam u Beatki .  Chleb wspaniały(...)połowie czasu złożyć ciasto.  Po 2 godzinach ciasto podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki.   Odstawić ponownie do wyrastania na 1,5- 2 godziny.  Piec w 230 stopniach przez 15 minut a następnie 25 minut w 225 stopniach (ja musiałam zmniejszyć temperaturę do 200 stopni

Sto kolorów kuchni
Na deser. Tarta z makiem, figami i migdałami 198

Chyba stęskniłam się za pieczeniem bo jednego dnia upiekłam dwie tarty. Jedną, tartę z kurkami , już Wam przedstawiłam wiec czas na deser - tartę z figami i makiem. Właściwie to miało być ciasto ze śliwkami , ale kiedy ze straganu uśmiechnęły się do mnie dorodne figi musiałam je wziąć. Postanowiłam, wedle popularnego powiedzenia, połączyć figę z makiem i tylko pasternaku tutaj(...)tarta na kruchym spodzie a Agnieszki na francuskim. Każdy wybierze sobie ten, który bardziej mu się spodoba. Figi nadają się nie tylko do deserów - spróbujcie sałatki z fig i pieczonego kurczaka albo sałatki z figami i wątróbką ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA Z DODATKIEM ORZECHÓW I JAGÓD GOJI, ORKISZOWE, BEZ CUKRU 149

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można przygotować sobie od razu dwie blaszki i tę oczekującą wsunąć do lodówki. Wyjmujemy blaszkę z lodówki bezpośrednio przed wkładaniem do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C z termoobieg ok.15 minut, lub w 200*C program góra-dół.ok.15-20 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Musztardowe bułki 152

lekko zarobić i formować małe bułeczki. Naciąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować ciepłym mlekiem [zapomniałam] i odstawić  na 20 do ponownego wyrośnięcia. Piec przez około 20 - 25 minut, aż bułki wyraźnie się zarumienią

Moje domowe kucharzenie
Tarta figowa z kozim serem 169

Schłodzone ciasto rozwałkować.  Wyłożyć ciasto do formy (26 cm) wysmarowanej masłem.  Nakłuć dno widelcem.  Na ciasto wyłożyć folię lub papier i wysypać grochem do pieczenia.  Wstawić do piekarnika na 10 - 15 minut, aby podpiec spód.  W międzyczasie wymieszać jajka, śmietanę i parmezan.  Doprawić do smaku.  Wyjąć podpieczony spód.  Zdjąć folię(...)grochem.  Wylać na ciasto przygotowaną masę jajeczną.  Na wierzchu położyć rozkrojone figi (ja pokroiłam moje na ćwiartki) i posypać pokruszonym serem.  Wstawić tartę do piekarnika i piec przez 25 - 30 minut, aż masa się zetnie.  Podawać na ciepło lub zimno

Sto kolorów kuchni
Pasztet z czerwonej soczewicy z dynią 160

jajo i doprawiamy obficie solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do formy (najlepiej keksówki o długości 30 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pestkami słonecznika. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut. Po tym czasie odstawiamy pasztet do wystygnięcia na minimum 5 godzin. Po tym czasie idealnie nadaje się do jedzenia. Smacznego

Mango Papaja
Palmiery z suszonymi pomidorami 219

Ostrym nożem pokroić ciasto na plastry o grubości 1 cm. Ułożyć je w odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.  Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż będą lekko złociste

wyzwania kuchenne
Ciastka owsiane z kajmakiem 383

bardzo kleistą konsystencje. Wkładamy miskę z ciastem do lodówki na około 15 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i ponownie je miksujemy. 2. Przygotowujemy dwie blaszki wyścielone papierem do pieczenia. Do nakładania ciasta najlepszy jest(...)rękaw cukierniczy z końcówką bez ząbków, można też nakładać łyżeczką, jednak nie będa miały wtedy odpowiedniej formy. Nakładamy ciasto do rękawa i wyciskamy ciastka o wielkości dużej monety. Ciastka pieczemy w temperaturze 180C około 12min, ale należy je stale pilnować. Wyciągamy ciastka gdy środek ciastka już się zarumieni. Po wyciągnięciu ciastek możemy od razy nakładać kajmak z puszki na połowę

zjem to blog kulinarny
Migdałowe babeczko-bułeczki ze słodkim serowym nadzieniem 143

serek dodajemy po kilka słupków migdałów i łączymy wystające ciasto tak, aby serek został całkowicie schowany. Babeczki odstawiamy do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Babeczki pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Babeczki podajemy z syropem z agawy i prażonymi migdałami. Smacznego

Moniki Smakołyki
Orzeszki 141

orzeszków z formy..ale na drugi dzień postanowiłam spróbować znowu..dodałam więcej mąki do ciasta, bo ciasto jest w sumie bardzo tłuste [ takie według  Magdy ma być] i pieczenie i wyjmowanie orzeszków obyło się bez problemu..nie wiem czy to wina takiego tłustego ciasta, a może czegoś innego,,ale w sumie orzeszki są pyszne..moje jeszcze nie przełożone(...)podanych składników wyrobić ciasto. Będzie dość tłuste, ale przy smażeniu nie używamy tłuszczu Z ciasta formujemy małe kuleczki i napełniamy dziurki na patelni lub maszynce . Docisnąć i piec na jasno złoty kolor. Upieczone skorupki orzeszków wyjąć, wystudzić

Moje domowe kucharzenie
Zapiekana owsianka z borówkami - idealna na śniadanie 158

Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik 180 C. Borówki myjemy i wykładamy do naczynia przeznaczonego do pieczenia, w misce  łączymy pozostałe składniki i wykładamy na borówki. Pieczemy 20-25 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Babeczki z ziemniaków z fasolką adżuki i boczkiem 228

Ziemniaki grillować można na różne sposoby, w całości, jako talarki czy w ćwiartki pokrojone, grillowane bezpośrednio na rożnie   lub w folii pieczone. A ja Wam polecam babeczki ziemniaczane, do których fasolka  i boczek zostały dodane. Ciasto to foremek tylko przelewamy, na górne rożno do grilla wkładamy, temp. odpowiednią ustawiamy, pokrywę przykrywamy, 30 min czekamy i nowy smak ziemniaków(...)gładką masę. Do masy dodajemy  starty  ser, drobno posiekany  rozmaryn , fasolkę adżuki i połowę grillowanego boczku pokrojonego w kostkę.  Masę wykładamy do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek.  Zapiekamy w grillu, na górnym rożnie pod przykrywą około 30 min w temp. 180 ° C. Marchewkę i pietruszkę grillujemy kilka min, pod koniec smarujemy je syropem

Moniki Smakołyki
Mini tarty koperkowe z pieczarkami i szynką pod pierzynką biało-czerwoną 167

schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na krążki (o średnicy ok. 8 cm) na grubość 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy foremki do pieczenia babeczek. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy(...)soli, dodajemy do drugiej części serka i łączymy składniki. Upieczone babeczki wypełniamy pieczarkami z szynką i na każdą nakładamy biały lub czerwony serek. Babeczki ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 15 min.  Przed podaniem każdą babeczkę ozdabiamy świeżym koperkiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Drożdżówka ze śliwkami i orzechami 117

kulę, przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (moje rosło przez noc w lodówce). Keksówkę o długości 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy tak, aby krótszy bok miał długość 25 cm. Posypujemy 3/4 ciasta cukrem, posiekanymi orzechami (zostawiamy odrobinę do posypania ciasta) i układamy kawałki śliwek. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku(...)Przekładamy do przygotowanej keksówki. Smarujemy śmietanką i posypujemy odrobiną cukru i orzechami. Ciasto odstawiamy na około 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wkładamy formę i pieczemy około pół godziny

Sto kolorów kuchni