idealnym rozwiązaniem Wykorzystałam aby je zrobić wszystkie otręby i orzechy jakie wpadły mi w ręce, wymieszałam je i gotowe. Stworzenie moich "małych cudeniek" zajęło mi 30 minut razem z pieczeniem. Nie jest to więc nic skomplikowanego ale za to bardzo smacznego:) Wróciłam pod kocyk zadowolona z siebie spałaszowałam kilka batoników i wróciłam do lektury. Byle do wiosny :) Składniki: płatki(...)Masa ma być bardzo gęsta, mleko ma nam skleić poszczególne składniki więc jeśli nasz wyrób jest zbyt rzadki należy jeszcze dodać trochę składników. Gotową masę układamy równo na blaszce. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Gotowy placek powinien być bardzo twardy więc należy uważać przy jego krojeniu aby się nie pokruszył. Gotowe batony można oblać czekoladą
ciastkarnia na kruchym spodzieodetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki(...)cukru 2 kieliszki ajerkoniaku Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier i żółtka. Na koniec delikatnie mieszkamy masę z mąką i kakaem. Następnie przelewamy masę do tortownicy i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Mleko gotujemy. Gdy zawrze należy dodać mąki i mieszać do uzyskania konsystencji budyniu. Gotową masę chłodzimy. Ucieramy margarynę z cukrem
ciastkarnia na kruchym spodziechłodnym miejscu na około 4 tygodnie. Po tym czasie należy wyłożyć ciasto do czterech blaszek. Ciasta nie wychodzi na blaszkę dużo ale podczas pieczenia ciasto bardzo pęcznieje. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Gotowe ciasto należy trzymać z chłodnym miejscu minimum 2 tygodnie. Pod koniec tego czasu można dla smaku polać piernik roztopioną czekoladą. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieozdobienia babeczki mogą świetnie wyglądać na sylwestrowym stole. Polecam wszystkim łasuchom. Składniki na 12 babeczek: 12 dag masła 200 g cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 5 g mąki ziemniaczanej 2 tabliczki czekolady aromat waniliowy śmietana 30% Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i dodać żółtka. Gdy uzyskamy jednolita(...)masę dodać mąkę a na koniec ubite na sztywno białka. Dzielimy masę na dwie części i do jednej oddajemy roztopioną czekoladę a do drugiej aromat waniliowy. Babeczki pieczemy 30 minut w 160 stopniach. Gotowe dekorujemy ubitą śmietaną z dodatkiem kakao lub roztopionej czekolady. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziejajek 1/2 szklanki cukru puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 cukier puder Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty plus starta skórka z 3 cytryn 5 g masła 250 g cukru 3 jajka Wykonanie: Składniki na spód ciasta wysypujemy w formie stożka(...)mleko skondensowane jajka i cukier do sera i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy po jednym jajku i miksujemy tylko nie za długo. Gotową masę przelewamy do tortownicy i sernik pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Masło cukier sok i skórkę z cytryny umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i roztapiamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do momentu aż wszystkie składniki
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki na dużą prostokątną blachę 3 szklanki mąki 2 szklanki mielonych płatków owsianych 2 szklanki maślanki lub jogurty naturalnego 2 szklanki cukru szklanka oleju 6 jajka łyżeczka proszku do pieczenia olejek waniliowy puszka duża krążków z ananasa Wykonanie: Jajka ubijamy i dodajemy maślankę olej i miksujemy wszystko(...)jednolitą masę. Płatki owsiane miksujemy na puch i wsypujemy resztę suchych składników i miksujemy. Ananasa kropimy w kosteczkę. Ciasto wylewamy na blaszkę i wysypujemy na wierzch ananasa. Ciasto pieczemy 50 minut w temperaturze około 170 stopni
ciastkarnia na kruchym spodziekrotnie parzony mak wymieszany z bakaliami i miodem) Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy razem z cukrem i dodajemy masło. Grzejemy mleko aż do momentu roztopienia masła. Ściągamy mleko z pieca i dodajemy drożdże, mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy jajka a na koniec mąkę. Ciasto wyrabiamy aż do momentu gdy nie będzie się lepić do ścian naczynia. Przykrywamy garnek ściereczką(...)rozwałkowujemy na prostokąt o grubości centymetra. Nakładamy równo na ciasto masę makową i zwijamy ciasto w rulon. Kroimy na równe kawałki i przekładamy na brytfankę.przed włożeniem do pieca wierzch smarujemy białkiem. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieciasta. Zwijamy go w roladę i kroimy na plastry. Ciastka kładziemy na przygotowanej do pieczenia blaszcze i zostawiamy je na około 15 minut żeby trochę spęczniały. Ciastka pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Gdy ostygną będą gotowe do zjedzenia, Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieKolejny deser własnego autorstwa. Gdy jest ciepło zdecydowanie nie mam ochoty an stanie przy nagrzanym piecu więc najczęściej goszczą u mnie właśnie takie deserki w pucharkach lub ciasta bez pieczenia. Oczywiście nie mogę zapomnieć o moim faworycie czyli ptasim mleczku. Zdecydowanie lubię njabardziej latem:) Pogodam nas zaczyna coraz bardziej rozpieszczać, słonka coraz więcej więc nie zostaje nic innego
ciastkarnia na kruchym spodzieśliwek i upiekłam z nich pyszne ciacho z kruszonką. Polecam Składniki na keksówkę 60 cm 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru 250 g masła śliwki kruszonka: 50 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło. Wszystko razem ucieramy do uzyskania jednolitej(...)palcach masło tak aż wymiesza się z resztą składników i powstaną grudki. Gotową kruszonkę wysypujemy na ciasto. Ja jeszcze dodałam płatków migdałowych do smaku. Ciasto wkładamy do pieca na około 45 minut w temp. 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i pokroić:) smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemojej cioci. Potrafiłam zjeść ich całą dużą miskę, są mono korzenne, słodkie i nie da się im powiedzieć nie:) haha moje uzależnienie. Przyznaję się moimi faworytami co do pieczenia są właśnie pierniczki, serniki i wszelkie wytwory z ciasta drożdżowego. Pochłaniam to w każdej ilości jakie tylko jest w stanie pomieścić mój żołądek. W tym roku postanowiłam trochę zmodyfikować przepis(...)wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy (grubość około 3-5 mm) i wycinamy z niego pierniki. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 20 minut. Gotowe pierniczki gdy ostygną można udekorować lukrem według uznania:) Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziezbuntowana chyba i nie daje się trzymać w ustalonych normach przepisowych haha. W końcu fajnie sobie poeksperymentować:) Składniki: ciasto: 50 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag miodu 150 g masła 2 jajka masa: 200 ml śmietany 30% 250 g serka ricotta lub mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru puszka masy karmelowej 200 g orzechów(...)około godzinę. Jeżeli nie mamy gotowej masy karmelowej wystarczy gotować przez trzy godziny słodkie mleko zagęszczone. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i układamy w brytfance. Każdy placek pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasta zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy po łyżeczce cukru. Na koniec dodajemy serek ricotta albo
ciastkarnia na kruchym spodziepocieszenie zostaje mi tylko zjeść keks. Pozdrawiam. Składniki na 40 cm keksówkę 400 g mąki 200 g cukru 300 g bakalii szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 5 jajek 4 łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na biały puch następnie dodajemy po jednym jajku(...)mamy już jednolitą masę wsypujemy sypkie składniki i wszystko razem mieszamy. Ciasto am być bardzo gęste. Na koniec dodajemy bakalie i rum. Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach. Sprawdzajcie dokładnie czy ciasto jest upieczone gdyż jest ono bardzo gęste. Gdy ostygnie ciasto polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem, smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieczasu na ich zrobienie ale i tak wyszły smaczne, polecam :) Składniki na 14 ciasteczek 150 g masła 150 g mielonych płatków migdałowych 50 g mąki jajko łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru masa karmelowa Wykonanie: Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy(...)jednolite ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasem ciasto rozwałkowujemy na dowolną grubość ( według upodobań) i wycinamy dowolne kształty ciastek. Przekładamy je na blaszkę i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Gdy ostygną smarujemy je karmelem i łączymy ze sobą. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziekomuś innemu nie przyniesie takiego pecha. Składniki na tortownice o średnicy 34 cm biszkopt: 6 jajek szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia masa: 250 g masła budyń czekoladowy 0,5 l mleka 4 łyżki cukru pudru dodatkowo likier czekoladowy do nasączenia czekolada plastyczna 0,5 kg wiórki czekoladowe Wykonanie: Biszkopt: białka(...)pianę następnie dodajemy cukier i żółtka dalej mieszając. Sypkie produkty przesiewamy przez sitko i dodajemy delikatnie do masy mieszając już nie mikserem na łyżką. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach Po ochłodzeniu biszkopt przecinamy na 3 krążki i nasączamy go likierem masa: gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu a następnie chłodzimy. Masło ucieramy mikserem
ciastkarnia na kruchym spodzie