pieczenia - 22046 przepisów (strona:719/1470)

Francuskie paczuszki z kurczakiem marynowanym na słodko 309

spodem, bardzo dokładnie ściskając kanty. Paczuszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu nabiorą złotego koloru), posypujemy ziołami prowansalskimi i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Paczuszki pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe

My Culinary Art
Szybkie ciasteczka miodowo- cynamonowe 223

drugim, lekko dociskając (ten pusty dajemy na samą górę). Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu. Kroimy na równe ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez 15-20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! Jeśli spodobał Ci się przepis, proszę pozostaw komentarz

My Culinary Art
Poduszeczki z Nutellą 206

przy pomocy widelca. Paczuszki nakłuwamy z wierzchu kilkakrotnie wykałaczką i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paczuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut. Gotowe

My Culinary Art
Zapiekanka ze szparagami 249

ostatnio zostały ziemniaki i mięso z pieczonego kurczaka. Myślałysmy co z nimi zrobić, myślałyśmy i wymyśliłyśmy... zapiekankę! Dorzuciłyśmy trochę szparagów ( trzeba karzystać póki sezon trwa) i cukinię (warzyw nigdy nie za wiele :)). Wszystko zalałyśmy śmietanowym sosem i posypałyśmy zółtym serem. Efekt był znakomity! Czas przygotowania: ok. 60 minut ( w tym ok.25 minut pieczenia) Ilość porcji: 4 Składniki: 500g ugotowanych

Kolizje Smaków
Brownie 164

mąkę. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę i pokruszone orzechy włoskie. Wszystko mieszamy mikserem na małych obrotach. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok 18 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy dla dodatkowego efektu smakowego, na wierzch nałożyć polewę czekoladową. Rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem

Kolizje Smaków
Pizza cztery sery 186

Ostatnio miałam ochotę na coś bardzo niezdrowego i najlepiej pieczonego J Po intensywnym zastanawianiu się co tez bym zjadła, wymyśliłam! Pizze…  ale koniecznie serową. Wyruszyłam do sklepu na poszukiwanie różnych rodzajów serów. Kupiłam potrzebne produkty, a z nich powstało coś pysznego. Pizza dosłownie jak z pizzerii: kruchy spód i ciągnący się, aromatyczny ser. Nawet teraz kiedy o niej pomyśle(...)wyrośnięcia. Przygotowanie sosu:   W miseczce umieszczamy ketchup i dolewamy nieco wody. Dodajemy oregano i bazylie, intensywnie mieszamy. Farsz:   Ciasto wałkujemy w okrąg, który układamy na blaszce do pieczenia. Można ją nieco wcześniej posmarować oliwą, by później ciasto łatwiej odchodziło. Pizzę smarujemy sosem. Ser camembert kroimy w paski. Ser gouda trzemy na tarce. Na pizzy układamy ser gouda

Kolizje Smaków
Tarta z kurkami i kurczakiem pod pierzynką serową 340

pyszna serowa tarta z kurkami i kurczakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu. W smaku kurki są bardzo delikatnie wyczuwalne, jednakże całość jest wyśmienita :) Czas przygotowania: 30 minut +10 minut pieczenia Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200g kurek dwie piersi z kurczaka 4 łyżki śmietany cebula ser mozzarella ser camembert ser z niebieską pleśnią przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano(...)dodajemy śmietanę, oregano oraz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy gaz. Ciastem wykładamy formę. Układamy na niej kurczaka, śmietanowe kurki oraz ser. Posypujemy oregano i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut w temp 220 stopni Celcjusza. Kiedy ser się rozpuści, a brzegi tarty zarumienią wyciągamy i zajadamy na ciepło

Kolizje Smaków
Barszcz wigilijny 145

barszcz. Smakowity, rozgrzewający o wspaniałym kolorze i aromacie gości w każdym domu. Jednak w każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. U nas zawsze na bazie wywaru warzywnego z pieczonymi burakami i zakwasem. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego 5 buraków 250ml zakwasu buraczanego 100g suszonych grzybów np. prawdziwków Przyprawy: 6 ziarenek czarnego pieprzu(...)laurowy, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta cukru, majeranek Nalewamy około 300ml wody do garnka i moczymy suszone grzyby przez jakieś dwie godziny. Następnie gotujemy je do miękkości. Buraki pieczemy w piekarniku   (my piekłyśmy godzinkę w temp 160 stopni), póżniej obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Wywar warzywny podgrzewamy, do wrzącego wrzucamy zioła: ziarenka pieprzu, liść laurowy

Kolizje Smaków
Wędzony łosoś w cieście francuskim wg Pascala Brodnickiego 232

pieczenia. Całą roladę również smarujemy jajkiem. Sezam rozsypujemy na blacie i obtaczamy roladę w nim. Roladę z sezamem kroimy w paski. Końcówki z obu stron ciasta można wyrzucić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190-200 stopni około 15 minut. Obserwujemy ciasto aż się upiecze i ładnie zarumieni. Podajemy na ciepło przystrojone np. koperkiem

Kolizje Smaków
Mazurek kajmakowy 126

najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość 1 cm.  Umieszczamy na blaszce lub formujemy dowolny kształt. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach do zarumienia ciasta na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Na schłodzone ciasto nakładamy powidła. Masę kajmakową podgrzewamy w garnuszku i rozprowadzamy na powidłach. Ozdabiamy przy pomocy

Kolizje Smaków
Cukinie faszerowane mięsem mielonym z mozzarella 186

jeśli posiadamy fantastyczny sprzęt z nastawieniem czasowym na samodzielne włączeni o konkretnej godzinę, to już od progu mogą nas widać cudowne aromaty pieczonej cukinii. Ilość porcji:4 Czas przygotowania 40 minut ( w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5kg mięso mielonego z indyka 2 cukinie 2 kulki mozzarelli Puszka krojonych pomidorów (można jak najbardziej zastąpić świeżymi) Pęczek natki pietruszki

Kolizje Smaków
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 151

kupiłam składniki, pożyczyłam brytfankę i wzięłam się do gotowania. Wyszło wyśmienicie… naprawdę, niebo w buzi. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł, koniecznie niech spróbuje. Czas przygotowania: 4h ( w tym 3h pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu(...)takiej ilości by niemal nakrył mięso. Dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, tymianek, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Pieczemy 2 do 3 godzin aż wołowina zmięknie. Sprawdzamy co jakiś czas nakłuwając wołowinę widelcem. W czasie duszenia się wołowiny przygotowujemy dodatki. Pieczarki starannie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy

Kolizje Smaków
Batoniki musli 186

koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę do pieczenia (20x30) wykładamy papierem do wypieków, wykładamy masę, równomiernie rozkładamy i wyrównujemy, dociskając łyżką.  Pieczemy przez ok. 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu polewamy upieczoną masę rozpuszczoną czekoladą, odstawiamy

kuchnia do kwadratu
Najlepsze niedietetyczne muffiny czekoladowe :-) 185

wilgotne w środku. Bardzo czekoladowe- czyli tak, jak lubimy ;-) Przepis na 24 muffiny. Składniki suche:  400g mąki 6 łyżek kakao (prawdziwego :-) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 pokruszone czekolady (60-70%) Składniki mokre: 2 szklanki mleka ( temperatura pokojowa ) 4 jajka 200g rozpuszczonego masła ( musi być wystudzone ) Suche składniki mieszamy(...)jednej misce, mokre w drugiej, dokładnie. Powstałą "mokrą" masę wlewamy do miski z suchymi produktami. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni. Masę przelewamy do foremek. Pieczemy ok. 20-25 minut

kuchnia do kwadratu
Prosty chlebek razowy ze słonecznikiem 168

Pieczemy chleb! :-) Dzisiaj, tak jak obiecałyśmy- chlebek z razowej mąki żytniej.  Pieczywo wychodzi bardzo smaczne, zbite, nie rozpada się.  Przepis na keksówkę. Składniki: 0,5kg mąki razowej żytniej 100g płatków owsianych (my użyłyśmy błyskawicznych) 2,5 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżka soli (my użyłyśmy himalajskiej) 0,5 łyżki cukru 50g drożdży 6 łyżek słonecznika 2,5 szklanki(...)twarda). Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy chlebek roztrzepanym jajkiem wymieszanym ze słonecznikiem. Pieczemy ok. 1 godziny, zmniejszamy temperaturę do ok. 150 stopni i pieczemy jeszcze 20-30 minut. Wskazówka: żeby skórka nie była zbyt twarda, poza posmarowaniem chlebków wodą można też spryskać piekarnik

kuchnia do kwadratu